gittigidiyor

Periscope ile Twitter Canlı Yayını Nasıl Yapılır?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
periscope-ile-twitter-canli-yayini-nasil-yapilir_640x360.jpg


Son dönemlerde canlı yayın uygulamalarının popülaritesi giderek artıyor. Dünya üzerinde herkesin anlık neler yaptığını canlı yayın ile duyurmasına imkan veren Twitter ve onun uygulaması Periscope, bu alana hakim iki güç olarak dikkat çekiyor. Periscope ile Twitter canlı yayını nasıl yapılır merak ediyorsanız, bu blogda kafanızdaki soruları gidermeye çalışacağız. Nitekim aynı kulvarda olsalar dahi Periscope canlı yayın ile Twitter canlı yayını birbirinden ayrılıyor ve bunları ayrı ayrı ele almak gerekiyor.

Canlı yayın uygulaması dediğimizde başlangıçta insanlar basit bir amaca hizmet ettiğini düşünse de, bu uygulamaların aslında bambaşka bir boyutu var. Bilindiği gibi gazetecilik dediğimiz meslek, sosyal medya devrimiyle birlikte profesyonellerin elinden halka inmeyi başardı. Eskiden insanlar toplumsal bir olay karşısında sadece mainstream dediğimiz ana akım medyanın yayınlarını bekliyordu ve bu görüntüler ideolojik nedenlerle çarpıtılabiliyordu. Şimdi ise Periscope ve Twitter gibi mecralar sayesinde yurttaş gazeteciliği bambaşka bir boyuta ulaştı. Bu blogda da bir bakıma nasıl yurttaş gazetecisi olunur konusunu işleyeceğiz.

Periscope Canlı Yayını Nasıl Yapılır?

Periscope canlı yayını nasıl yapılır konusuna girmeden önce, Periscope uygulamalarını indirmeniz gerektiğini hatırlatalım. Şimdi, Periscope Android ve Periscope iOS uygulamasını indirdikten sonra neler yapacağınıza dönebiliriz.
Öncelikle uygulamaya girdiğinizde sizden bir üyelik açmanızı isteyecek. Burada iki seçeneğiniz var. Twitter hesabınızla veya telefon numaranızla Periscope'a üye olabilirsiniz. Daha sonra dünyayı canlı yayınlar izleyecek ve oluşturarak keşfetmeye başlayabilirsiniz. Periscope canlı yayını yaparken telefonunuzda kamera, mikrofon ve konum izinlerini vermeniz gerekiyor. Burada da şunu unutmayalım; Periscope Android uygulaması ve Periscope iOS uygulaması için bu izinleri vermeniz şart. Aksi takdirde canlı yayını başlatamıyorsunuz.

Periscope canlı yayını nasıl yapılır sorusunun cevabı da bundan sonra geliyor. Aşağıdaki görselde Periscope uygulamasının ana ekranını görüyorsunuz. Bu ekranda en alt kısımda kırmızı ile işaretlediğim yere tıklayarak Periscope canlı yayını başlatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz:

Periscope canlı yayınını başlatmak için az önce ifade ettiğim gibi kamera, mikrofon ve konum bilgilerinize izin vermelisiniz. Daha sonra karşınıza aşağıdaki ekran gelecek. Burada Periscope canlı yayınınıza bir isim vermelisiniz. En son işlemde ise canlı yayına geçebilirsiniz. Periscope canlı yayını nasıl izlenir diye düşünmenize gerek yok, konum bazlı olduğundan insanlar sizi dünyah aritasından bulacaktır.

periscope-canli-yayin-yapma-1.png


Twitter Canlı Yayını Nasıl Yapılır?

Hatırlayacak olursanız, Periscope'un bir Twitter uygulaması olduğundan bahsetmiştim. Periscope bağımsız bir uygulama gibi görünebilir; ama asla Twitter'dan ayrı düşünülemez. Dolayısıyla Twitter Android ve Twitter iOS uygulamalarından Periscope altyapısıyla canlı yayın yapabilirsiniz. Bu alt başlık altında Twitter canlı yayını nasıl yapılır sorusunun cevabını vereceğiz.
Twitter canlı yayını yapmak için öncelikle kullandığınız Twitter Android veya Twitter iOS uygulamasına girmelisiniz. Daha sonra yeni bir tweet oluşturma butonuna basmalısınız. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek:

twitter-canli-yayini-nasil-yapilir-1.png


Twitter'da kırmızı ile işaretlediğim butona tıkladığınızda Periscope altyapısı kullanarak Twitter canlı yayını yapılabiliyor. Canlı yayın izlediğiniz sırada başkaları izlediğinizi görebiliyor. Bunu değiştirmek için ayarlarınızı kontrol edebilirsiniz. Son olarak Twitter canlı yayınının da Periscope benzeri bir arayüze sahip olduğunu söylemeden geçmeyelim. Bunu da aşağıdan görebilirsiniz.


İndir

Periscope iOS

iPhone ve iPad için Video Paylaşım Uygulaması


İndir

Periscope Android

Android için Canlı Yayın Uygulaması


İndir

Twitter Android

Android İçin Twitter Uygulaması


İndir

Twitter iOS

iPhone, iPod Touch ve iPad İçin Twitter Uygulaması


 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Yeni Periscope Kullanıcıları için 10 Pratik Bilgi

yeni-periscope-kullanicilari-icin-10-pratik-bilgi_640x360.jpg


Geçtiğimiz yılın en çok kullanılan uygulamalarından biri de Periscope uygulamasıydı. Buna rağmen, hala uygulamayı kullanmamış olan milyonlarca kullanıcı da bulunuyor. Bizler de bu makalemizde, Periscope’u yeni kullanmaya başlayan kullanıcıları düşündük ve onların işine yarayacak 10 pratik bilgiyi listeledik.

Periscope nedir?

Periscope uygulaması, Twitter’ın geliştirdiği bir canlı yayın uygulaması. Kullanıcılar, herkese açık bir şekilde canlı yayın yaparak o anki yaşadıklarını paylaşmayı amaçlıyor. İzleyiciler ise, yayıncıyla yorum yaparak iletişime geçebiliyor ve izledikleri yayını arkadaşlarıyla paylaşabiliyorlar.

Periscope Hakkında 10 Pratik Bilgi

1. Yayınınızı Planlayın

periscope_1.jpg


Yayına başlamadan önce yapmanız gereken en önemli şeylerden bir tanesi de tam olarak ne yapacağınızı biliyor olmanız diyebilirim. Yayına başlamadan önce ayna karşısına geçerek biraz pratik yapabilirsiniz. Eğer, daha önceden tecrübeniz varsa bu bölümü pas geçebilirsiniz
Yayın sırasında yapacağınız şeyleri önceden planladığınızda yayınınız daha kaliteli olacaktır ve bu sayede zamanla daha çok izleyici çekecektir.

2. Periscope Ayarlarınızı Kontrol Edin

Yayına başlamadan önce yapmanız gereken en önemli ikinci şey de Periscope ayarlarınızı kontrol etmek olmalıdır. Örneğin;

Konum: Konumuzu izleyicilerinizle paylaşmak isterseniz bu özelliği açık tutmalısınız. Eğer halka açık bir yerde değilseniz, konumunuzu açmanızı tavsiye etmiyoruz.
Kilit: Yayını sadece seçtiğiniz kişiyle paylaşabilir ve Dünya çapındaki yayın akışında görünmezsiniz.
Sohbet: Yayınınıza kimlerin yorum yapabileceğinizi seçebileceğiniz bölüm. Sadece takip ettiğiniz kişiler veya herkes şeklinde iki seçenek sunuluyor.
Başlık: Yayınınızın daha çok kişiye ulaşması için ilgi çekici bir başlık bulmanız gerekiyor. Yayınınızla alakalı uygun anahtar kelimeyi yazdığınızda takipçinizdeki artışı siz de fark edebilirsiniz.

3. Yayınınızı Duyurun

yayin-basligi.jpg


Takipçilerinizin yayın yaptığınızdan haberdar olduğundan emin olmak için, yayınınızı Twitter, Facebook vb. sosyal paylaşım sitelerinden paylaşarak takipçilerinizi yayınınızdan haberdar edebilirsiniz.
Yayınınızın listede görünmesi için, anahtar kelime olarak kullanılan #hashtag’leri kullanabilirsiniz. Yayınınızı paylaşacağınız linki görmek için de, yayın esnasında ekranı sola kaydırdıktan sonraPaylaş butonuna tıklabilirsiniz.

4. Yayın için Uygun Zamanı Belirleyin

İyi bir izleyici kitleniz yoksa, yayın yapmanızın da bir manası yoktur diyebiliriz. Yayın yapacağınız saati doğru seçtiğinizden emin olmanız bu konuda büyük önem taşıyor. Sosyal medyadaki önemli olayları ve güncel eğilimleri düşünmek size bir ipucu sağlayacaktır diye düşünüyorum. Eğer, yurtdışındaki izleyicilerinize yayın yapacaksanız, saat farkını göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.

5. Yayınınız için Bir Görsel Belirleyin

Yayına başladığınızda kameranın ilk aldığı görüntü sizin yayınınızın “manşet” resmi olacaktır. Bu da, izleyicileri yayınınıza çekebilmek adına önemli bir ayrıntı diyebilirim. İlginç bir görsel seçimi yaparak yayınınıza normalden daha fazla takipçi çekebilmeniz mümkün. Çok yakından veya çok bulanık bir görsel seçmemeye özen göstermenizde fayda var.

6. İzleyicilerinizi Beklemeyin

yayinlar.jpg


Yayınınıza başlar başlamaz, ilgili konuya girmeden izleyicileri beklemek size cazip gelebilir fakat bunun hiç iyi bir fikir olmadığını söylemek gerek. Yayınınızı başlattığınızda direkt olarak konuya girmek şu iki açıdan çok önemli;

1. İzleyiciler kendilerini direkt olarak konunun içinde hissetmek istediğinden dolayı, eğer konuya girmemişseniz yayınınızı terk edebilirler. Bu yüzden direkt olarak konuya girmenizde ve tartışma ortamı oluşturmaya başlamanızda fayda var.
2. Yayınınız bittikten sonra kullanıcılar bu yayının tekrarını izlediğinde, alakasız görüntüler görmek veya sessiz bir ortamı görmek istemezler. Eğer, yayın kayıtlarınız düzenli olsun istiyorsanız yayına başladığınızda direkt olarak konuya girmeniz iyi bir fikir olacaktır.

7. Kendinizi Tanıtın

Periscope’u bir marka yaratmak için kullanıyorsanız (sosyal medyada artık kişiler de marka olarak sayılıyor) kendinizi izleyicilere birkaç defa tanıtmanız büyük önem taşımakta.
Bu da izleyicilere, ne yaptığınız ve sizin kim olduğunuz hakkında fikir verecektir.

8. İzleyicilerle Etkileşime Geçin

İzleyicilerinizin sorularına ve yorumlarına sık sık cevap vererek, yayınınızın değerini artırabilir ve bu sayede takipçi kazanabilirsiniz.

9. İzleyicilerinizi Harekete Geçirin

İzleyicilerinizle sohbet ederken, ara sıra onlardan yayınınızı paylaşmalarını, sizi takip etmelerini veya arkadaşlarını yayına davet etmelerini isteyebilirsiniz.
Bu sayede sosyal medyada daha aktif olabilir, izleyicilerinizle sımsıkı bir bağ kurabilirsiniz.

10. Yayınınızı Kaydedin

yayini-kaydet-veya-sil.jpg


Periscope, otomatik olarak yayınlarınızı profilinize kaydediyor. Böylece yayınınız bittikten sonra bile yayınınız izlenebiliyor.
Yayınlarınızı istediğiniz zaman silebileceğiniz gibi profilinizdeki Ayarlar seçeneğinden yayın kaydının 24 saat sonra silinmesini de seçebilirsiniz.

İndir

Periscope Android

Android için Canlı Yayın Uygulaması



İndir

Telescope for Periscope Windows-phone

Windows Phone için Üçüncü Parti Periscope Uygulaması



İndir

Periscope iOS

iPhone ve iPad için Video Paylaşım Uygulaması



 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
periscope-kapatma-manset_640x360.jpg



Periscope hesap silme işlemini tek adımda gerçekleştirmek mümkün. Periscope canlı yayınlarını rahatsız edici buluyorsanız tek tıkla platformdan çıkıp dilerseniz Twitter’da canlı yayın yapmaya devam edebilirsiniz.
Twitter’ın canlı yayın uygulaması Periscope, hatırlayacağınız üzere ilk olarak ünlülerin kullanımına sunulmuştu ve sadece iPhone kullanıcıları için açıktı. Birkaç beta sürümün ardından Android platformuna gelen canlı yayın yapma uygulaması, başlarda Twitter’ın istediği şekilde kullanılsa da zamanla – özellikle Türkiye’de – farklı şekillerde kullanılmaya başlandı. Maç yayınlarından müstehcen içeriklere rahatsız edici yayınlar açılmaya başlandı. Bunlar üzerine “Periscope erişime engellenebilir” vb. haberler çıkmaya başladı. Bu noktada birçok kullanıcı platformdan çıkma kararı aldı. Twitter’ın canlı yayını kendi platformu üzerinden açmaya başlamasıyla Periscope, bitme noktasına geldi. Zaten Facebook, YouTube, Instagram başta olmak üzere canlı yayın yapabileceğiniz birçok uygulama mevcut. Siz de Periscope hesabınızı silip diğer sosyal mecralardan veya Twitter üzerinden canlı yayın başlatma kararı alan kullanıcılar arasındaysanız yazının devamını okumanızı tavsiye ederiz.

Periscope Hesap Silme Linki: https://help.periscope.tv/customer/portal/emails/new

Periscope Hesap Silme:

Periscope hesabı silme işlemini direkt mobil uygulama veya web üzerinden gerçekleştirme şansınız ne yazık ki yok. Sadece hesabınızı devre dışı bırakabiliyorsunuz. Twitter, neden yardım sayfasında Periscope hesap silme adımlarını gösteren bir makale hazırlamaz ki? sorusunun yanıtını bilmiyoruz.
Periscope hesabınızı silmek istediğinizde destek ekibine (adres: [email protected]) e-posta göndermeniz gerekiyor. Mail içeriğine ne yazacağım? diye düşünmenize hiç gerek yok. Konu bölümüne “Delete Account” yazmanız, içerikte de Twitter ve Periscope kullanıcı adını yazmanız (telefon numarasıyla kayıt olduysanız Periscope kullanıcı adınızı vermeniz yeterli) kafi olacaktır. Destek ekibinden cevap gelmesi biraz zaman alabilir; sabırlı olun. Hesabınız silinecektir.



periscope-silme-3.png





periscope-silme-1.png


İndir

Periscope Android

Android için Canlı Yayın Uygulaması

İndir

Periscope iOS

iPhone ve iPad için Video Paylaşım Uygulaması
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst