gittigidiyor

Quantum Dot ekran teknolojisi nedir ?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

Quantum Dot ekran teknolojisi

Her ne kadar 4k kavisli ekranlar insanları kendilerine daha çok çekse de Quantum Dot ekran teknolojisi kullanan televizyonların daha iyi renk hassasiyetine sahip olduğu unutulmamalı.En iyi paneli üretmeye çalışan teknoloji devlerinden Philips ilk Quantum Dot ekran teknolojisine sahip televizyonunu görücüye çıkardı.Philips’in QD Vision olarak adlandırdığı 55 inç 55PUF6850/T3 4K TV, türünün sayılı örneklerinden olma özelliği taşıyor.Bu teknolojinin Oled , 4k ve kavisli ekranlar kadar gündeme gelmemesinin sebebi de yapımının zor olması.



samsung-rgbw-vs-rgb-020616.jpg



Quantum Dot nedir ?
Kuantum noktalar (Quantum dot), nano boyutlu kristallerdir ve yarıiletkendirler. Kuantum noktaları için birkaç atomdan, binlerce atoma kadar atom barındırabilen devasa yapay bir atom diyebiliriz. Her ne kadar binlerce atoma kadar arındırabilir desek de bugün farklı uygulamalarda kullanılan kuantum noktaların çapları genellikle 2-15 nanometre (10-75 atom) uzunluğundadır (nano, Latincede cüce demektir ve nanometre metrenin milyarda biridir, farklı bir deyişle saç telinin genişliği nanometreden 10.000 kez kalındır).
Kuantum noktaları periyodik cetvelin II-VI, III-V grubu bileşiklerinden elde edebiliyoruz. Yani neredeyse bütün yarı-iletken – metal bileşiklerinden kuantum nokta elde etmek mümkündür. Bugün ise optik ve elektriksel özelliklerinden kaynaklı en çok üretilen kuantum noktalar, CdSe, InAs, CdS,GaN, InGeAS, CdTe, PbS, PbSe, ZnS’dir. Yapay atom denmelerinin sebebi ise boyutlarının değiştirilmesiyle bant boşluğunun değiştirilebiliyor olmasıdır. Yani kuantum noktalarda boyut kontrol edilebilir bir parametredir ki, bu özellik ‘kuantum sınırlaması’ (quantum confinement) etkisi ile birleşince kuantum noktalar sıra dışı optik ve elektriksel özelliklerde oluyorlar. Çünkü kuantum kısıtlaması etkisiyle kuantum noktaların boyutlarının değişmesiyle birlikte yaptıkları ışımanın rengi de değişiyor. En küçük noktalar mavi iken büyük noktalar kırmızı ışıma yapıyorlar. Yani bir Kuantum noktalara görülebilir bütün frekanslarda ışıma yaptırabilmek ve hatta kızılötesi ışıma yaptırabilmek kontrol edilebilir bir işlemdir. Bu sayede kuantum noktalar tıbbi görüntüleme işlemleri, LED’ler,güneş panelleri, elektronik ve bilgisayar uygulamaları için büyük gelişmeler vaat ediyorlar.



1429282821821
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst