gittigidiyor

RAM Hakkındaki son gelişmeler

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
ddr4-ram-nedir-faydalari-ve-farki-nedir-3760-615-320.jpg

DDR4 RAM nedir?
DDR4 SDRAM “Çift veri hızlı, 4. Nesil senkronize ve dinamik
RAM
” olarak geçiyor. Gerilimi azaltılmış, artan transfer oranları ve yüksek hızı ile çok daha verimli bir hal almıştır. En son
RAM
’ler yani DDR3’ler 2007 yılında çıktı ama geliştiriciler 2005 yılında DDR4 üzerinde çalışmalara başlamıştı. Samsung 2011 yılında ilk DDR4 belleğini imal etti ve bu teknoloji
bilgisayar
dünyasındaki en büyük gelişmelerden biridir.

DDR4’ün faydaları nelerdir?
DDR4 yongaları 2133MT/s (saniyede milyon transfer) ve 4266MT/s arasında transfer hızına sahip. Karşılaştırma olarak DDR3 teknolojisi 800-2133MT/s’ye sahip. Hal böyle olunca çok daha güçlü bilgisayarlar ve işlemciler gerekecektir DDR4 için. Bu yeni bellek aynı zamanda 1,2 Volt daha az güç kullanır. Bu düşük güç tüketimi telefon ve
tablet
ler gibi taşınabilir cihazlarda daha iyi pil ömrüne olanak sağlayacaktır.
Büyük teknoloji üreticileri kendi kullandıkları ürünlerde DDR4 yongalarını kullanmaya başladı. AMD bunlardan biridir. Ayrıca Intel yakın zamanda satışa çıkaracağı bir bilgisayarda DDR4 kullandığını duyurdu. Tüketiciler arasında henüz bu teknolojinin ne olduğu tam olarak kavranmamış olabilir ama kullanmaya başladıktan sonra sağladığı performansın büyük ölçüde farklı olduğunu görecekler.
DDR2 – DDR3 – DDR4 arasındaki farklar nelerdir?
Harici bilgisayar
donanım
bileşenlerini daha güçlü yapmak herkesin isteği. DDR4 ise tam da bunun için üretilmiş bir RAM.
Hız ve Volt kullanımları:
*DDR2
: 400-1066 MT/s hızına sahip ve 1.8 Volt kullanıyor.
*DDR3
: 800-2133 MT/s hızına sahip ve 1.5 Volt kullanıyor.
*DDR4
: 2133-4266 MT/s hızına sahip ve 1.05 Volt kullanıyor.
Bu kadar düşük volt kullanımlarına inilince üreticiler bu teknolojiyi telefon ve
tablet
lerde de kullanmayı düşündü ve 2014 serisi cihazların içine DDR4 konulmaya başlandığı söyleniyor. Bu sene oldukça büyük performans artışları yaşayacağımızı söyleyebiliriz.

Ne zaman mevcut olacak?
Üreticiler bunun 2014’ün ikinci yarısından itibaren kullanılmaya başlanacağını söylüyor. Aynı zamanda bunun ses kontörlü, dokunmatik yetenekleri ve yüksek çözünürlüklere senkronize etmenin de zaman alacağını ekliyorlar.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Oyunculara ve performans tutkunlarına özel olarak tasarladığı ürün ve ekipmanlarıyla dikkatleri üzerine çeken HyperX, yeni DDR4 128GB RAM kitini tanıtı


intro-1431599133.jpg
Kingston Technology'in bünyesindeki iştiraklerden biri olanHyperX'ten oyun tutkunlarını sevindirecek bir haber geldi. HyperX'ten yapılan açıklamada dünyanın en hızlı DDR4 tabanlı 128GB'lık RAM kitinin performans tutkunlarının kullanımına hazır olduğu belirtildi.8 adet 16 GB HyperX Predator RAM'den oluşan modüllerin her birinin3000 MHz frekanslık performansı sayesinde dünyanın en hızlı 128 GB'lık DDR4 RAM kit'inin ortaya çıktığı açıklandı.Ultra ince yapısının yanı sıra, oyuncuların hoşuna gidebilecek agresif veçarpıcıtasarımıyla ön plana çıkan HyperX Predator DDR4 RAM'ler sergilediği yüksek performansa karşın düşük güç tüketimiyle de dikkat çekiyor.
Şu anda MSI X99 Mpower anakart ve 4 kanallı Intel Core i7 5870işlemciyle tamamen uyumlu olarak çalışarak bu hıza ulaşan HyperX Predator DDR4 128 GB RAM kit ilk olarak bu yaz gerçekleştirilecek olanComputex fuarında kullanıcıların beğenisine sunulacak.RAM kitlerinin ne zaman satışa sunulacağı ise henüz kesinlik kazanmış değil.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

HyperX, Intel’in yeni Skylake işlemci platformuna özel olarak optimize edilmiş HyperX Fury DDR4 RAM’lerini duyurdu.

HyperX, Intel’in altıncı nesil işlemcisi Skylake ve Z170 Chipset’i için özel olarak optimize ettiği HyperX Fury DDR4 RAM’lerini satışa sunuyor.
Standart olarak 2133 MHz’de çalışırken Otomatik Overclock özelliği sayesinde 2666 MHz’e ulaşan HyperX Fury DDR4 RAM’ler, Intel’in 6. nesil işlemci mimarisine uyumlu olarak üretildi.
3D render, video editing ve oyun oynamak gibi yüksek performans gerektiren yüklerin altından başarıyla kalkan HyperX Fury DDR4 RAM’ler, 8 GB, 16 GB, 32 GB ve 64 GB’lık kit’ler halinde raflarda yer buluyor.
HyperX Fury DDR4 RAM’lerin Özellikleri:
Garanti Süresi: Ömür boyu garanti
Kapasiteler: 8 GB, 16 GB, 32 GB, 64 GB
Frekans Aralıkları: 2133 MHz, 2400 MHz, 2666 MHz
Boyutları: 133.35 mm x 34.24 mm
Voltaj: 1.2V
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

MSI Z170 anakartlar, DDR4 Boost Teknolojisi ile olağanüstü DDR4 Bellek Performansı sunuyor.

MSI’ın yeni Z170 tabanlı anakartı MSI Z170A XPOWER GAMING TITANIUM EDITION, yüksek hızaşırtma performansını dual-channel DDR4 bellek üzerinde göstererek 4605MHz saat hızıyla dünyanın bugüne kadar gördüğü en yüksek DDR4 bellek frekansına imza attı. Bu rekor, MSI’ın DDR4 BOOST teknolojisinin Intel’in yeni Z170 anakartlarda bellek performansını ne kadar etkili bir şekilde optimize edebildiğini gösteriyor. Bu başarı ile yeni Z170A XPOWER GAMING TITANIUM EDITION hem tek kanallı bellek hızının sınırlarını zorluyor, hem de dual-channel belleklerde de şaşırtıcı bir performans sergiliyor.

Yepyeni özelliklerle donatılmış bir tasarım
Yeni MSI Z170A XPOWER GAMING TITANIUM EDITION, teknik becerilerinin yanında birçok yeni özellik ve geliştirmeye de sahip. Bu anakart, hızaşırtmacıların ayarlarını kolaylıkla yapabilecekleri bağımsız bir denetim paneli olan OC Dashboard ile geliyor. Yeni DDR4 Boost teknolojisi, bellek devrelerini anakartın diğer bileşenlerinden tamamen izole ederek bellek sinyallerinin saf bir şekilde iletilmesini sağlıyor ve böylece maksimum performans ve kararlılık sunuyor. Steel Armor ile güçlendirilmiş PCI yuvaları, çoklu GPU kurulumlarında en ağır ekran kartlarını bile taşıyabilecek sağlamlıkta üretildi.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

HyperX, RAM ailesine eklenen 2 yeni modeli duyurdu. Düşük güç tüketimiyle öne çıkan HyperX Fury DDR3L RAM ve dizüstü ile mini PC’ler için geliştirilen HyperX Impact DDR4 SO-DIMM RAM ailesi tanıtıldı.

Kingston Technology’nin iştiraki olan HyperX, giriş seviyesi oyuncuları ve donanım meraklılarını hedef aldığı iki yeni RAM ailesini duyurdu. 1.35V’ta çalışarak, daha az enerji harcadığı gibi yüksek ısı sorunu da yaşamayan HyperX Fury DDR3L ve yeni nesil notebooklar için DDR4 deneyimi sunan HyperX Impact DDR4 SO-DIMM RAM’ler tanıtıldı.
1600 MHz ve 1866 MHz frekans değerlerine sahip 2 modeli bulunan HyperX Fury DDR3L RAM’ler, 8 GB ve 16 GB’lık çift kanallı kit’ler halinde satışa sunulacak. 4 GB ve 8 GB’lık modüllerden oluşan siyah, asimetrik soğutucu tasarımına sahip HyperX Fury DDR3L, 6. Nesil Intel Core işlemci ailesi (Skylake-S) ve 100 Series Chipset’e uyumlu olarak geliştirildi.
2133 MHz ve 2666 MHz frekans değerlerine sahip 2 modelle satışa sunulacak olan HyperX Impact DDR4 RAM’ler, notebook ve mini PC gibi küçük formlu cihazlarda yüksek performans elde etmek için geliştirildi. 4 GB ve 8 GB’lık modüller olarak geliştirilen Impact DDR4 RAM’ler, 8 GB ve 16 GB’lık çift kanallı kit’ler halinde raflarda yer bulacak.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Bilgisayar üzerindeki olmazsa olmaz donanımlardan biri olan RAM hakkında detaylı bilgiler, çalışma prensibi, teknik detaylar ve diğer özellikleri yazıda bulabilirsiniz.
RAM Nedir?

Kelime anlamı ile incelemeye başlayacak olursak RAM - Random access memory yani Rastgele Erişilebilir Bellek cümlesinin kısaltılması ile oluşan bir tanımdır. Temel olarak bilgisayar, ekran kartı, birçok mikroişlmeci modülünün içinde daimi olarak yer alan bir parçadır. Asli görevi ise bilgisayar veya teknik birim çalışırken yapılacak işlemleri üzerindeki hafıza bölümlerine alıp kullandıran bir elemandır.
Bellek kelimesinden de anlaşılacağı gibi RAM bir depolama aygıtıdır fakat çalışması ve bilgilerin depolandığı şekilde modül üzerinde kalması için sürekli olarak enerji gereksinimi duyar. Belleğe verilen enerji kesildiği anda üzerindeki tüm bilgiler kaybolacaktır. Bu özelliğinden dolayı diğer depolama aygıtları olan (eeprom, flash..) gibi birimlere karşı çok daha üstün bir veri aktarım hızına sahiptir.
ddr2_ram_bellek.jpg

Yukarıdaki resimde örnek bir bilgisayar Ramini görmektesiniz. DDR2 533 MHZ lik bir aktarım hızına sahiptir. RAM Memory aygıtlarındaki Random access kelimesinin anlamı kaydedilecek bilgi her seferinde rasgele seçilen adreslere yazıldığı için bu ismi alır. Bu işlem RAM belleklere inanılmaz bir hız transferi kazandırır. Yukarıda da anlattığımız gibi bunun sonucunda işlenmesi gereken bilgiler öncelikle ram üzerine transfer edilir ve buradan işlemciye aktarılarak veri transferi sırasındaki kayıplar en aza indirgenir.İşlemciye gönderilerek işlenen veriler tekrar ram üzerine aktarılarak gerekli yerlere gönderilecektir.
RAM Belleklerin Yapısı

Ram bellekleri mimari olarak incelediğimiz zaman genellikle tek bir devre üstünde çift tarafta da olmak üzere 2 veya 2 nin katları olacak şekilde dizilmiş bellek yongalarından oluştuğu gözükür. Bu yongaların herbiri belli bir depolama kapasitesine sahiptir. Aynı devre üzerindeki bu yongaların toplam kapasitesi Ram belleğin kapasitesini vermektedir.
Örneğin üzerinde 32MB lik 8 adet chip-yonga bulunan bir Ram bellek toplam kapasitesine bakacak olursak; 32X8 = 256MB kapasiteli bir ram olduğu anlaşılmaktadır. Eskiden sadece tek tarafta bulunan yongalar DIMM teknolojisi sayesinde ram bellek kartın her iki tarafına da yerleştirilerek kapasite artırımı yapılmıştır. DIMM teknolojisinde biraz bahsedecek olursak Dual in-line Memory Module yani çift katmanlı bellek modülü olarak adlandırılan bir teknolojidir. Bacak pin sayılarına göre gelişim şekli aşağıdaki gibi olmuştur.
» 72-pin SO-DIMM
» 100-pin DIMM
» 144-pin SO-DIMM Bu pin teknolojisi SDRAM için kullanılmıştır.
» 168-pin DIMM
» 172-pin - Bu teknoloji ile birlikte DDR RAM tekonlojisine geçilmiştir.
» 184-pin DIMM
» 200-pin SO-DIMM - DDR2 teknolojisi için kullanılmıştır.
» 214-pin MicroDIMM
» 240-pin DIMM Günümüzde hala kullanılan DDR2, DDR3 bellek teknolojisi için oluşturulmuştur. Yeni nesil anakartların hemen hepsinde bu teknoloji kullanılmaktadır.
Ram belleklerdeki herbir yongayı biraz inceleyecek olursak; Silikon bir chip oalrakta adlandırılan bu yongalar üzerlerindeki milyonlarca transistörle doğru orantılı bir şekilde artan bellek kapasitelerine sahiplerdir. Temel mantık ise chip üzerindeki belli bir adresi olan bölmeye belirli bir boyutta veri girişi yapılır. Örneğin 00001 numaralı adrese ikilik sistemde 1010100111 gibi bir bilgi kaydedilerek depolama yapılır. Adres bölümlerinin büyüklüğü aynı zamanda RAM belleğin boyutuna etki eden birinci faktördür. İkinci kısımdaki verinin yazıldığı bölüme DATA bölümü denir ve her adrese yazılacak olan data büyüklüğünü burası belirler. Örnek olarak 10000 adres gözeneğine sahip bir ram bellekte her adres bölümü 16bit data alabiliyorsa 16bit= 2Byte ; 10000 X 2Byte = 20000 Byte = 20KByte büyüklüğünde bir ram bellek elde etmiş oluruz.
ram_yonga.jpg

Yukarıdaki resimde örnek bir ram yongası görülmektedir. Bu yonga diğer bir adıyla entegre dışındaki bacak bağlantıları ile ram bellek kartı üstüne monte edilerek çalışması sağlanır.
RAM Bellek Nasıl Çalışır?

Yukarıdaki açıklamalarımızda kısaca bahsettiğimiz gibi Ram bellekler adres ve data kombinasyonu sonucunda bir çalışma yapısına sahiptir. Bir daha teknik detay verecek olursak.
Örnek;
İşlemci tarafından harddiskten alınan 32Byte büyüklüğündeki bir veri işlemci tarafından rastgele atanan ramin 15456 numaralı adresine kaydedilmesi istenir ve bunu sonucunda 32Byte büyüklüğündeki veri gerekli transfer işleminden sonra 15456 numaralı adresteki data birimine kaydedilir bu işlemin hemen ardından yeni bir veri yine işlemci tarafından atanan başka bir adrese kaydedilir ve bu şekilde veri grupları birleşerek işlenecek olan toplam veriyi oluştururlar. Kayıt işleminin esası bu şekilde oluşur.
Ram belleklerdeki yongaların üzerinde kaydedilen bilgilerin durması için gerekli olan tek koşul, elektriksel olarak beslemelerinin kesilmemesidir. Teknolojik olarak günümüze kadar gelişimlerini sürdüren RAM belleklerdeki silikon yongaların ortalama çalışma gerilimleri;
» DDR2 serisi için 1.8 ile 2.5V arası
» DDR3 serisi için ise 1.5 volt düzeyindedir.
Yeni nesil DDR3 türündeki belleklerin voltaj gereksinimlerindeki düşmenin asıl sebebi üretim teknolojisinde kullanılan ölçeklendirme yani her transistör için kullanılan alanın küçültülmesi ile oluşan değişimdir. Yeni nesil RAM belleklerde kullanılan ölçeklendirme teknolojisi şu anda sıklıkla 90nm olarak gözüküyor.
Ram belleklerdeki data-adres ilişkisinden yukarıda bahsettik. Peki çalışma sırasında ne kadarlık bir veri ne kadar sürede ram içine aktarılır gibi bir soru aklınıza gelecek olursa bunu cevabını vermeden önce RAM bellekler ile gelen teknik bir bilgi olan çalışma frekansı bundaki en önemli belirleyici unsur olacaktır. Bu frekansın büyük olması transfer hızını arttırmadaki en önemli etkendir. Tarihi süreçte RAM bellekleri frekansları ve veri aktarım hızlarına bakacak olursak;
» SDRAM
- PC66 = 66 MHz
- PC100 = 100 MHz
- PC133 = 133 MHz
» DDR SDRAM
- PC1600 = 200 MHz - 100 MHz saat frekansı adres kontrolü için
- PC2100 = 266 MHz - 133 MHz saat frekansı adres kontrolü için
- PC2700 = 333 MHz - 166 MHz saat frekansı adres kontrolü için
- PC3200 = 400 MHz - 200 MHz saat frekansı adres kontrolü için
» DDR2 SDRAM
- PC2-3200 = 400 MHz - 200 MHz saat frekansı adres kontrolü için
- PC2-4200 = 533 MHz - 266 MHz saat frekansı adres kontrolü için
- PC2-5300 = 667 MHz - 333 MHz saat frekansı adres kontrolü için
- PC2-6400 = 800 MHz - 400 MHz saat frekansı adres kontrolü için
- PC2-8000 = 1000 MHz - 500 MHz saat frekansı adres kontrolü için
- PC2-8500 = 1066 MHz - 533 MHz saat frekansı adres kontrolü için
» DDR3 SDRAM
- PC3-6400 = 800 MHz - 400 MHz saat frekansı adres kontrolü için
- PC3-8500 = 1066 MHz - 533 MHz saat frekansı adres kontrolü için
- PC3-10600 = 1333 MHz - 667 MHz saat frekansı adres kontrolü için
- PC3-12800 = 1600 MHz - 800 MHz saat frekansı adres kontrolü için
Bunların dışında son teknoloji olarak kullanılan DDR3 Belleklerdeki döngü zamanı, iç frekans memory frekans ve veri aktarım hızları ile ilgili teknik bilgilere bakacak olursak;
- DDR3-800 : 100 MHz memory frekansı, 10 ns döngü süresi, 6400 MB/s veri aktarımı
- DDR3-1066: 133 MHz memory frekansı, 7.5 ns döngü süresi, 8533 MB/s veri aktarımı
- DDR3-1333: 166 MHz memory frekansı, 6 ns döngü süresi, 10667 MB/s veri aktarımı
- DDR3-1600: 200 MHz memory frekansı, 5 ns döngü süresi, 12800 MB/s veri aktarımı
En son olarak hız faktörüne etki eden bazı teknik terimleri inceleyecek olursak;
» CAS latency: CAS gecikmesi olarak ta adlandırılır. Column address select kelimelerinin kısaltması ile oluşur. Ram bellek üzerindeki seçilen kolon ve adresin yazma veya okumaya aktif hele getirilmesi için geçen süredir. TRP, TRCD, RAS.
Ram bellekler ayrıca ekran kartları gibi grafik işleme ünitelerindede kullanılır. Fakat GDDR olarakta adlandırılıan bu bellekler bilgisayarın normal işlemcisi ile değilde grafik işlemcisinin hemen yanında bulunarak onunla birlikte uygun bir şekilde çalışır. Kullanılan teknoloji benzerdir fakat hız olarak grafik ram bellekleri normal ram belleklere göre biraz daha geliştirilmiştir. Bios gibi parçalarda kullanılan bellek teknolojisi ise Ram teknolojisinden farklı olarak rom teknolojisi olarak adlandırıldığını unutmayınız.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst