gittigidiyor

RAM Nasıl Takılır? (Resimli Anlatım)

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Bilgisayarın en önemli bileşenlerinden birisi olan ve bilgisayarın hızlı çalışmasını sağlayan RAM kapasitenizi artırmak istiyorsanız, RAM’in nasıl takıldığını öğrenin.@Mehmetkarahanlı @




RAM Neden Önemlidir?

Elbette bilgisayarlarda her parçanın ayrı ayrı görevleri ve önemli bulunmaktadır. Ancak bir bilgisayarda hız ve veri işlem sayısını doğrudan etkileyen en önemli bileşen olan RAM, büyüklüğü ve hızı bakımından bilgisayar hızı üzerinde doğrudan etkilidir.
Genellikle yeni bir RAM alındığında ya da RAM kapasitesi artırıldığında bilgisayarcılara başvuruyor olsak da aslında basit birkaç adımda bu işlemi sizlerde yapabilirsiniz.


RAM Nasıl Takılır?

Sistemin genel performansı üzerinde doğrudan etkisi bulunan RAM’ler, özellikle birden fazla programın çalıştırılmasını ve yüksek performans alınmasını sağlamaktadır. Bilgisayarınızda takılı olan RAM’i değiştirmek istediğinizde ilk olarak Anakart üzerinde yer alan RAM slotlarını belirlemeniz ya da bilmeniz gerekir.

Anakart’a göz attığınızda hemen, hemen standart olarak tüm Anakart’larda dört ayrı slot olduğunu görebilirsiniz. Bu sayı dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda ve modellere göre değişiklik gösterse de ortalama sayının bu olduğunu söyleyebiliriz.

Bir slota RAM takmadan önce ilk olarak slotun her iki kenarında bulunan mandallara dikkat etmeniz gerekir. Bu mandallar RAM’lerin, slotlarda takılı kalmasını sağlayan en önemli bileşenlerdir.

İkinci adıma geldiğinizde ise RAM’i slota doğru olarak takmanız gerekecektir. Ters takmaya çalıştığınız RAM’ler, yuvanın ya da RAM’in hasar görmesine neden olabilir ve bilgisayarınızın başlangıçta hata vermesiyle sonuçlanabilir.

RAM tip ve modele göre slota doğru şekilde oturttuğunuzda mandalların otomatik olarak tik sesiyle birlikte kilitlenmesi gerekir. Tüm bu aşamaları tamamladığınızda bilgisayarınızı sorunsuz bir şekilde açabilirsiniz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
RAM (Bellek)

RAM
, rastgele erişilebilir hafıza ya da ana
bellek
, bilgisayarınızda işlenmekte olan verilerin ve çalışan programların geçici olarak saklandığı hafıza birimi olarak açıklanabilir. RAM sayesinde bilgisayarınızda çalışmakta olan program verileri, hızlı erişimin artırılabilmesi için bilgisayar sisteminin hafızasında tutulur. Elbette bir bilgisayarda “
hafıza
” kelimesi ile farklı birçok şeyden söz edebiliriz. Örneğin sabit diskiniz bir hafıza birimi olsa da RAM’in aksine verilerin kalıcı olarak tutulduğu yerdir.
RAM Ne İşe Yarar?

Hiç kuşkusuz
RAM ve Sabit Disk
karşılaştırıldığında RAM’in çok daha hızlı olduğundan söz edebiliriz. Öyle ki en önemli görevi olarak yalnızca verileri geçici şekilde hafızasında tutan RAM’in hız ve büyüklüğünü, bilgisayar hızıyla ilişkilendirebiliriz.

Bilgisayarınızda takılı olan RAM kapasitesi ne kadar yüksek ise bilgisayarınızda işlem yapma kapasitenizde o kadar yüksek olacaktır. Yine bir örnek ile açıklamak gerekirse; güçlü bir RAM’e sahip olan bilgisayarda aynı anda birkaç program ile işlem yapabilirken, daha düşük bilgisayarlarda bu sayı azalacak, artması durumunda bilgisayarın yavaşlamasına neden olacaktır.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Yeni RAM Takmak

Sisteminizdeki RAM miktarı artık yeterli gelmiyorsa yenisini alıp anakartınıza takmalısınız. Anakarta RAM takmak diğer bileşenlere nazaran çok daha kolay bir işlem.



RAM Slotları

Anakartların üzerinde RAM slotlarının hangileri olduğunu anlamak çok kolay. Bu slotlar genellikle işlemcinin bulunduğu yerin hemen üst tarafında bulunur.



Anakartlarda genellikle dört adet RAM slotu bulunuyor. Sadece Intel X58 yonga setli anakartlarda üç kanal bellek desteği bulunuyor. Bu modellerde altı adet RAM slotu bulunuyor.



Bu slotlara RAM takmak için iki şeye dikkat etmelisiniz. İlk dikkat etmeniz gereken şey slotların yan tarafında bulunan küçük mandallar.

Mandalları Açmak



Bu mandalları ittirip açmadan yeni bellek takamazsınız. Mandalları küçük bir çabayla açabiliyorsunuz.



RAM'leri takabilmek için iki tarafta bulunan mandalları açmanız gerekiyor. Bazı anakartlarda sadece tek tarafta mandal bulunuyor.

Alt Kısma Dikkat



Mandalları açtıktan sonra dikkat etmeniz gereken şey RAM'leri ters takmamak. RAM slotlarının iç kısmındaki ayrılmış bölümleri, RAM'lerin bağlantılarına tam denk getirmeniz gerekiyor.



Zaten isteseniz de RAM'leri ters takamazsınız fakat ters takmaya zorlamak bağlantılara hasar verebilir. DDR3 ve DDR2 belleklerin şekilleri farklıdır, DDR3 bellek slotuna DDR2 bellek takılmaz.

Son Aşama



Alt kısımları denk getirdikten sonra, RAM'lerin üst kısmına bastırarak slota oturtun. Tam oturttuğunuzda mandalların kendiliğinden kilitlendiğini göreceksiniz. Eğer tam oturmamışsa dikkatlice biraz daha bastırın. Mandalların kilitlenmesi gerekli.



Bellekleri aynı renkli slotlara takabileceğiniz gibi, yan yana da takabilirsiniz. Aynı renkli slotlara taktığınızda bellekler iki ya da üç kanal şeklinde çalışır.



RAM'leri çıkarmak için ise yapmanız gereken şey, mandalları açıp belleği yukarı doğru çekmek.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[FONT=WOL_SL][FONT=WOL_SL]Sanal belleğin boyutunu değiştirme[/FONT][/FONT]



[FONT=WOL_Reg]Sanal belleğinizin azaldığına ilişkin uyarılar alırsanız, disk belleği dosyası boyutunun alt sınırını artırmanız gerekir. Windows, disk belleği dosyası boyutunun alt sınırını bilgisayarınızda yüklü olan rasgele erişim belleği (RAM) miktarına, üst sınırını ise bilgisayarda yüklü RAM miktarının üç katına ayarlar. Önerilen bu düzeylerde uyarılar alıyorsanız, en küçük ve en büyük boyut miktarlarını arttırın.[/FONT]

  • [FONT=WOL_Reg]Sistem'i açmak için [FONT=WOL_Bold]Başlat[/FONT] düğmesini
    4f6cbd09-148c-4dd8-b1f2-48f232a2fd33_818.jpg
    tıklatın, [FONT=WOL_Bold]Bilgisayar[/FONT]'ı sağ tıklatın ve sonra [FONT=WOL_Bold]Özellikler[/FONT]'i tıklatın.[/FONT]
  • [FONT=WOL_Reg]Sol bölmede [FONT=WOL_Bold]Gelişmiş sistem ayarları[/FONT]'nı tıklatın.
    18abb370-ac1e-4b6b-b663-e028a75bf05b_48.jpg
    Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.[/FONT]
  • [FONT=WOL_Reg][FONT=WOL_Bold]Gelişmiş[/FONT] sekmesinde, [FONT=WOL_Bold]Performans[/FONT] altında [FONT=WOL_Bold]Ayarlar[/FONT]'ı tıklatın.[/FONT]
  • [FONT=WOL_Reg][FONT=WOL_Bold]Gelişmiş[/FONT] sekmesini tıklatın, [FONT=WOL_Bold]Sanal bellek[/FONT] altında, [FONT=WOL_Bold]Değiştir[/FONT]'i tıklatın.[/FONT]
  • [FONT=WOL_Reg][FONT=WOL_Bold]Tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet[/FONT] onay kutusunun işaretini kaldırın.[/FONT]
  • [FONT=WOL_Reg][FONT=WOL_Bold]Sürücü [Birim Etiketi][/FONT] altında, değiştirmek istediğiniz disk belleği dosyasını içeren sürücüyü tıklatın.[/FONT]
  • [FONT=WOL_Reg][FONT=WOL_Bold]Özel boyut[/FONT]'u tıklatın, [FONT=WOL_Bold]Başlangıç boyutu (MB)[/FONT] veya [FONT=WOL_Bold]En büyük boyut (MB)[/FONT] kutusuna megabayt olarak yeni bir boyut yazın ve [FONT=WOL_Bold]Ayarla[/FONT]'yı tıklatın, ardından [FONT=WOL_Bold]Tamam[/FONT]'ı tıklatın.[/FONT]


Not


  • [FONT=WOL_Reg]Boyutu artırma işlemi genellikle bilgisayarın yeniden başlatılmasını gerektirmez; ancak boyutu azaltırsanız, değişikliklerin geçerli olması için bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekir. Disk belleği dosyasını devre dışı bırakmamanızı veya silmemenizi öneririz.[/FONT]








 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst