gittigidiyor

RAM nedir, ne kadar RAM'e ihtiyacınız var?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Bilgisayarların en önemli bileşenleri arasındaki RAM nedir, ne işe yarar; size ne kadarı gerekli?

2015012714594650772.jpg


Çoğu kullanıcı, bilgisayarının içerisinde "RAM" bulunduğundan haberdar olsa da, onun ne olduğunu ve işe yaradığını tam olarak söyleyemez.
Bilgisayarın en kritik parçalarından biri olan RAM, diğer adıyla rastgele erişim belleği, dosyaların hızla yazılıp okunmasına izin veren bir depolama birimidir. Sabit diskler ve diğer diskler, RAM'in yanında çok yavaş kaldıklarından, onun yerini alamazlar. Örneğin düzenlemekte olduğunuz birWord belgesi, bilgisayarınızın RAM'inde depolanır - RAM'in yüksek hızı, yaptığınız düzenlemeleri anında görmenizi sağlar.
RAM'lerin statik ve dinamik olmak üzere iki türü vardır. DRAM'ler kabaca 60 nanosaniyelik erişim süreleri sunarken SRAM, 10 nanosaniyelik erişim süresi sunabilir. Ancak DRAM, çok daha uygun fiyatlı olması nedeniyle daha yaygındır.
Ne kadar RAM'iniz var?
Bilgisayarınızda ne kadar RAM yüklü olduğunu görmek için öne yeni bir Dosya Gezgini penceresi açın. Sisteminizin simgesini bulun (muhtemelen Bilgisayarım adını taşıyacaktır), üzerine sağ tıklayın ve Özellikler'e tıklayın.
Karşınıza bilgisayarınızın özelliklerinin yer aldığı bir ekran gelecek. Burada Sistem bölümü altındaki "Yüklü Bellek" satırını bulun ve karşısında yazan sayıya bakın..
2015012714595638172.jpg
RAM miktarınız, beklediğinizin altındaysa Windows'la ilgili bir sorun yaşıyor olabilirsiniz. Windows'un 32-bit sürümleri, 4GB'tan fazla RAM'i görmediğinden, 4GB'tan fazla RAM'e sahipseniz 64-bit Windows'a geçiş yapmanız gerekecektir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
RAM'inizden en fazlasını almanın yolu

2015012715024269372.jpg

RAM'inizden en fazlasını almanın yolu
RAM miktarınızı artırmayı düşünmüyorsanız, ondan en iyi biçimde faydalanmanın birkaç yolu var. Görev yöneticisini kullanarak hangi programların daha çok RAM tükettiğini izleyebilirsiniz. Görev yöneticisini açmak için görev çubuğuna sağ tıklayın ve Görev Yöneticisi seçeneğine tıklayın. Açılan pencerede Bellek sütununa bakmanız gerekiyor. Kullanmadığınız programların bol miktarda bellek harcadığını görüyorsanız, onlara ihtiyaç duyup duymadığınızı gözden geçirmenizde fayda olabilir.

2015012714585928572.jpg
En yeni oyunlar için bolca RAM'e ihtiyacınız var
Ne kadar RAM'e ihtiyacınız var?
İhtiyacınız olan RAM miktarını belirlemek için kullandığınız programların RAM gereksinimlerine bakmanızda fayda var. Çoğu giriş seviyesi bilgisayarda bulunan 4GB RAM, işinizi görecektir. Ancak 4GB RAM ile video işleme araçları gibi yüksek yoğunluklu programları çalıştırmayı düşünmeyin. Bugün 8GB RAM, standartlaşmaya başlamış durumda. 8GB RAM'i tercih etmeniz halinde bilgisayarınızı yakın geleceğe de hazırlamış olacaksınız. Ciddi bir oyuncuysanız veya video düzenleme yazılımları kullanıyorsanız, 8GB yerine 16GB RAM düşünmenizde fayda var.
Bu arada, sabit diskinizi bir SSD diske yükseltmenin de PC'nizi hızlandıracağını unutmayın.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Ram nedir?

Öncelikle RAM’in ne demek olduğunu kısaca açıklayalım. RAM kelimesinin açılımı Türkçe’de Rastgele erişimli hafıza olarak bilinir. İngilizce kısaltma olan RAM (Random Access Memory) olarak bilinir. Yani Ram hem okunabilir hem yazılabilir fiziksel bellek anlamına gelir. RAM mikroişlemcili sistemlerde kullanılan bir tür veri deposudur.
Telefonlarda kullanılan RAM ne işe yarıyor?

RAM akıllı telefonların ön belleği anlamına gelmektedir. Daha açarak bahsetmek gerekirse; RAM telefonlarda yapılan işlemleri geçici olarak hafızasında tutarak telefonun hızlı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. RAM’in çalışma sistemi son derece basit olmaktadır. Ancak RAM’in olmaması ya da azlığı telefonun yavaş çalışmasına, kasılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle RAM kullanımı konusunda dikkat edilmesi gerekmektedir.
Örneğin aynı anda 5 veya 6 farklı işlem yapmaya çalıştığımızda telefonun kasılmaya veya donmaya başladığını görürüz. Tüm bu belirtiler RAM’in dolduğunun ve işlemlerin bir kısmının durdurulması gerektiğinin göstergesi olmaktadır. RAM’i yüksek olan telefonlar bu konuda daha avantajlı olmaktadır
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
ram-bellek-cesitleri.png

Bilgisayar Sistemlerinde Bellek Türleri

Bu başlık altında geçmişten günümüze kadar kullanılan ram ve rom bellek çeşitleri tanıtılacak.
RAM Bellek Çeşitleri

Manyetik Çekirdek Bellek

Elektroniğin gelişim süreci sırasında ilk üretilen bellek türüdür. Manyetik bellekler isminden de anlaşılacağı üzere manyetik yapıda kayıt yapmaktaydı. Bu bellekler çok uzun süre kullanılmamıştır.
Dinamik RAM (DRAM)

Eğer RAM bellek kondansatör yapıya sahipse dinamik RAM olarak tanımlanır. Bu model kuşkusuz manyetik bellek modellerine göre çığır açan bir teknoloji ürünüdür. Ama en iyi RAM modeli değildir. Dinamik RAM bellek, kapasitör yapıda oldukları için devamlı olarak belirli bir akımda beslenmesi gerekir. Bu sırada hafıza görevindeki kapasitörler şarj-deşarj olur. Şarj-deşarj durumundan dolayı hızda kayıp olur. DRAM ilk üretildiğinde FPM RAM ismiyle tanıtılmıştır. Ayrıca DRAM ekran kartında ve taşınabilir bilgisayar sistemlerine ait özel adlar ile de anılırlar.
Statik RAM (SRAM)

Statik RAM modeli ise yarı iletken maddelerden oluşur. Yarı iletkenlerin anahtarlama özelliği sayesinde DRAM modelinin aksine RAM üzerine veri geldiğinde çalışır diğer durumlarda bellekler durağandır.(statiktir) SRAM, DRAM türüne göre daha hızlı çalışırlar. Fakat maliyetinin yüksek olmasından dolayı çok özel sistemlerde kullanılır. Bilgisayar anakart içerisinde sadece Cache bellek içerisinde SRAM kullanılır.
FlashRAM (FRAM)

Pek çok kez sızıntı akım hakkında bazı şeyler duyarız. Mesela insanlar, elektronik ürünlerin fişini çekin çünkü onlar çalışmadığında bile akım çekiyor diye söyler.
İşte yukarıdaki duruma sebep olan ürün FRAM dir. Bu bellekler radio,video player, televizyon gibi aletlerin bazı özelliklerini kaybetmesini engellemek için kullanılır. Az bir enerji tüketimi ile verileri saklarlar.
VideoRAM (VRAM)

Video ve ekran kartları için üretilmişlerdir. Gerçek anlamda DRAM den bir farkı yoktur. Fakat bilgisayarların karmaşıklaşması ile birlikte işlemciye verilerin daha hızlı aktarılması için anakart dan ayrı olarak ekran kartına tümleşik RAM üretilmiştir.
RAMDAC (Dijital Anolog Dönüştürücü RAM)

VGA ekran modelleri sadece analog görüntüyü ekranda gösterebilir. Bundan dolayı ekran kartlarında RAMDAC denilen RAM kullanılmaktaydı. Bu modül yardımı ile dijital görüntü verileri analog verilere çevriliyordu. LCD ve LED ekranların çıkması ile bu sorun ortadan kalkmıştır.
ROM Bellek Çeşitleri

BIOS

Rom bellek çeşitlerine verilebilecek en güzel örnektir. BIOS cipi bilgisayar anakartında bilgisayarın açılış bilgilerini saklayan rom bellek türüdür. Bu cip anakart üzerindeki BIOS pili adı verilen saat pili yardımıyla beslenir.
PROM

Özel bir programlayıcı ve program yardımı ile bilgilerin sadece bir kez yazıla bildiği ROM bellek türüdür. Ucuz olduklarından dolayı tasarım örnekleme işlemlerinde en iyi ürüne ulaşılana kadar kullanılırlar.
EPROM

Her zamanki gibi gelişen teknolojinin etkisi ile sadece yazılabilir ROM türü olan PROM’un yetersiz kalmasından dolayı EPROM üretilmiştir. Bu yonga hem yazılabilir hemde silinebilir ROM bellektir. Fakat yeni bir program yüklemek için mevcut programın ultraviyole ışın yardımı ile silinmesi gerekir. Bir çok kez yazılıp silinebilir olmasına karşın silmek ve programlamak için ayrı cihaza ihtiyaç vardır. Bundan dolayı maliyet oldukça artmaktadır.
Üretici firmalar EPROM ile PROM’un aksine kullanıcıya ROM bellek ile çalışma fırsatı sağlamışlardır.
EEPROM

EEPROM, EPROM yongasının eksik kalmış tüm yönlerini kapatan ROM bellek türüdür. Bu bellek yeni bir program yüklemek istendiğinde yüklü programı silmeden üzerine yeni bir program yazma fırsatı verir. Ayrıca içindeki programları silmek için ayrı bir cihaza ihtiyaç kalmamıştır. Bunun sebebi ise EEPROM’un elektriksel yöntemle programlanmasıdır.
FLASH BELLEK

Flash bellekler ROM ailesine verilebilecek en gelişmiş üründür. EEPROM da tek bir bayt büyüklüğünde olan değişiklik hızı Flash Bellekte blok blok yapılır. Bu bloklar ilk başlarda 512 bayt hızında iken şimdi bu hız daha da artmıştır. Flash Bellek, Rom bellek türündedir çünkü Rom bellek, Ram gibi elektrik kesintisinde bilgileri kaybetmez ve hard disk gibi diğer bellek türlerine göre de hızlı bir şekilde yazılıp silinebilir. Ayrıca tak çalıştır olarak da kullanılır.
RAM Bellek Nedir?

Bilgisayar sistemlerindeki bellek türleri olan RAM bellek çeşitlerini yukarıda sıraladım. Yazının bu kısmında RAM belleğin çalışma mantığını ve yapısını anlatacağım.
RAM Bellek Ne İşe Yarar?

Hard Disk, CD-ROM gibi birimlerin verileri sırası ile çalıştırması ve işlemci ile haberleşmesindeki hantallığından dolayı anakart üzerine takılan yeni bellek türü geliştirilmiş ve adına RAM (Read Access Memory – Rasgele Erişebilir Bellek) denilmiştir. RAM yapı olarak diğer bellek türlerine göre verileri sırası ile değil rastgele bir şekilde sıralar. Bu yapısı sayesinde bellekte boşa kullanılmayan bir alan kalmaz.
Ram bellekler anakart üzerindeki Slotlara takıldığından işlemci ile haberleşmesi daha kolay ve hızlıdır. Bunun dışında DRAM yapısı sayesinde Hard Disk gibi manyetik yapıdaki bellek türlerine göre işlemci ile daha hızlı haberleşebilir. Hızlı bilgisayar için en önemli kriterlerden biride RAM bellektir.
RAM’ın Görevi

Bilgisayara bağlı diğer hafıza birimleri (hard disk gibi) üzerindeki okunması gereken bilgileri direk olarak işlemciye göndermek yerine RAM belleğe gönderir. RAM’e gelen bu bilgiler bellekteki boş alanlara yazılır. Yazma işlemi gerçekleştikten sonra işlemciye bilgileri RAM bellek gönderir ve işlendikten sonra RAM belleğe işlenmiş yeni veriler gönderilir. Eğer bilgilerde kalıcı bir değişiklik varsa (mesela bir dosya tamamen silindiyse) ilgili hafıza birimine yeni veriler gönderilir. Eğer herhangi bir değişiklik yoksa program yada bilgisayar kapanana kadar bu bilgileri saklar ve sonra bellekten yok eder.
RAM Özellikleri

Yukarıda RAM belleğin türleri olan SRAM ve DRAM hakkında açıklamalarda bulundum. Bu kısımda ise RAM belleğin yapısı hakkında bilgi vereceğim.
Bilgisayarda Cache bellek dışındaki diğer tüm bellekler DRAM türündedir. Cache belleğin kapasitesi ise çok azdır. Bundan dolayı bilgisayarın asıl RAM bellek türü dinamik yapıda çalışır. Yani bilgiler kapasitörler içinde depolanır. Veri akışı ise transistörler yardımı ile kontrol edilir. Eğer veri akışı varsa 1 yoksa 0 olarak kabul edilir.
RAM belleklerin en önemli özelliklerinden bir tanesi ise DDR (Double Data Rate) teknolojisidir. Yani çift veri hızıdır. Normal RAM bellekler saat pulsenin tek bir anında veri aktarırken DDR belleklerde 2 kez veri aktarıldığından veri aktarım hızı iki katına çıkarılmış olur. Bu teknoloji sürekli gelişmiş ve DDR2 ve DDR3 RAM serileri üretilmiştir. Bir üst seri bir altındaki serinin eksikliklerini tamamlayacak şekilde geliştirilmiştir.
RAM belleğin hızını etkileyen diğer faktörler ise saat hızı ve veri hızı. Gelişen RAM teknolojisi ile DDR3 serisi ile bu hızlar her geçen gün artmaktadır.
RAM Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir

Bilgisayar performansınızın yüksek olmasını istiyorsanız RAM seçerken şunlara dikkat edilmelidir. Ayrıca anakartınız bu özellikleri desteklemeli yoksa RAM çalışmaz.
1. Kullandığınız anakartın hangi tür RAM özelliklerini desteklediğini bilmelisiniz. Mesela DDR, DDR2, DDR3 teknolojilerinden hangisini desteklediğini bilmek zorundasınız.
2. Anakartın desteklediği maksimum ve minimum saat hızı ve veri hızı kaç Mhz olduğunu bilmelisiniz.
3. Anakart en fazla kaç GB RAM miktarını destekliyorsa o miktarda bellek takabilirsiniz.
4. Her elektronik cihazda olduğu gibi RAM belleklerinde bir gecikme süresi vardır. Gecikme süresinin düşük olmasına dikkat etmelisiniz. Gecikme süresi CL ile ifade edilir.
Rom Bellek Nedir?

Rom bellek, Read Only Memory (sadece okunabilir bellek) olarak tanımlanır. Sadece okunabilir bellek demek belleğe gönderilen program sadece bir kez atılır ve kullanıcı tarafından değiştirilemez bellek türüdür. Bu bellek türlerinde bilgisayarın açılışını ve çalışmasını etkileyen kodlar saklanır. ROM bellek, RAM de olduğu gibi bizim seçebileceğimiz bir şey değildir. Anakartla tümleşik halde bulunur ve BIOS adı ile bilinmektedir.

Rom Bellek Özelliği

Rom belleğin asıl amacı bilgisayarın açılması ve çalışması için gerekli kod satırlarını saklayan bellek türüdür. Çok eski nesil bilgisayar sistemlerinde PROM kullanılmasına karşın ilerleyen teknoloji ile daha sonra EPROM kullanılmıştır. Yeni nesil sistemlerde ise EEPROM bellek kullanılmaktadır.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Ön bellek nedir? Ne İşe Yarar? Görevi Nedir?

http://olayoldu.blogcu.com/on-bellek-nedir-ne-ise-yarar-gorevi-nedir/6353104#edittitle
Ön-bellekler, işlemci tarafindan bellek işlemlerinin hizlandirmasi için tasarlanmiş özel yüksek hizli belleklerdir.
Işlemci, ön-bellekte bulunan komut ve verilere, anabellekte
bulunan komut ve verilere göre çok daha hizli bir şekilde ulaşabilir.
Mesela,100 MHz’lik sistem kartlarında, işlemcinin anabellekten bilgi alması 180 nanosaniye (saniyenin 109’da biri) alırken,
bunu ön-bellekten alması sadece 45 nanosaniye alıyor.
Buna göre işlemci ne kadar çok komut ve veriye ön-bellekten ulaşırsa, bilgisayarınız da o kadar hızlı çalışır.
Ön-bellekler, birincil ön-bellek (Level 1, L1) ve ikincil ön-bellek (Level 2, L2) olarak ayrılırlar.
Bunun dışında bunlar dahili ve harici olarak da sınıflandırılırlar. Dahili ön-bellekler işlemcinin içindedir.
Harici ön-bellekler ise işlemcinin dışındadır. Birincil ön-bellek (L1) işlemciye yakın olandır.
Genellikle birincil ön-bellekler işlemcinin içinde ve ikincil ön-bellek (L2) ise dışındadır.
Ön-bellek idarecisi (cache memory controller), ön-bellek sisteminin beyni olarak görülebilir.
Ön-bellek idarecisi ana bellekten bir bilgi alırken aynı zamanda ön-belleğe bir sonraki komutları verir.
Bunun nedeni yapılan işe yakınlığı olan bu komutlara ihtiyaç duyulması.
Bu şekilde işlemci ön-bellekte gereksinim duyduğu komutlara daha hızlı bir şekilde ulaşma şansını artırıyor.
Bu da, bilgisayarın daha hızlı çalışmasına imkan tanıyor.

1. ROM (Sadece Okunabilir Bellek)

ROM, bilgisayarın çalışması için gerekli olan temel komutların depolandığı yerdir.
Bu komutlar, işlemlerden geçirilme için RAM içinde ve dışında veri taşıması, Manyetik medyalar
üzerinde verilerin kalıcı olarak depolanması, bilgilerin ekran üzerinde gösterilmesi, klavyeden
girilen komutların yorumlanması gibi işlemleri içerir.
ROM aynı zamanda, bilgisayar açıldığı zaman, bilgisayarın düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığını
tespit etmek için, bir takım testleri yerine getirir. ROM'un bir parçası olan ve ROM BIOS olarak adlandırılan
birim, bir bilgisayarın açılışını başlatan yerdir. ROM BIOS, mikroişlemciye, RAM ve giriş/çıkış cihazları arasındaki veriyi kontrol etmesi için izin verir.

BIOS (Temel Giriş Çıkış Sistemi)

Pek çok PC sistemi, bilgisayar açıldığı zaman, ekran üzerinde bilgisayarın sistem kurulum bilgilerini listeler.
Bu bilgiler bir BIOS raporudur ve BIOS'un bilgisayar üzerinde gördüğü donanımın özellikleridir.
Bu liste, CPU'nun tipini, matematik işlemciyi, CPU saat hızını, taban belleği, cache belleği, sürücü kapasitelerini,
monitörü ve COM portları içerir. BIOS bir komut setidir ve ana kart üzerinde bir veya daha fazla çip üzerinde bulunur.

ROM'un farklı tipleri bulunmaktadır:

- Programlanabilir ROM (PROM) : Bu temel olarak üzerine sadece bir kez yazılabilen boş bir ROM entegresidir.
PROM daha çok boş bir CD ' ye veri yazan bir CD-R sürücüsüne benzetilebilir.
Bazı şirketler özel amaçlar için, özel araçlar kullanarak PROM entegresine yazarlar.

- Silinebilir ve Programlanabilir ROM (EPROM)
: Bu da hemen hemen PROM gibidir.
Tek farkı özel ultra-viole ışınları kullanarak ROM ' u silebilmenizdir.
Bu işlemin yapılması verinin silinmesini ve ROM'un bir sonraki yazılma için hazır hale getirilmesini sağlar.

- Elektrikle Silinebilen ve Programlanabilen ROM (EEPROM): aynı zamanda Flash BIOS olarak da bilinir.
Bu ROM, ancak özel bir yazılım kullanılarak tekrar yazılabilir.
Flash BIOS'lar bu özellikleri sayesinde, kullanıcılara kendi BIOS'larını güncelleme imkanı tanırlar.

Anakart üreticileri, kart üzerinde kullanılacak olan BIOS çiplerinin tipine kendileri karar verirler.
Award, Phoenix, AMI (American Magatrends), Micro Firmware Inc. birkaç BIOS üreticisidir.
BIOS çipi üzerinde firmaların etiketlerini kolayca görülebilir.

Daha yeni BIOS çiplerinin piyasaya çıkmasından bu yana, BIOS'u, BIOS'un dahili program kodunu değiştiren
yazılımları çalıştırarak güncelleme edilebilir. Diğer BIOS chipleri upgrade edilecekleri zaman, değiştirilmeyi gerektirirler.
BIOS kodu yeni takılan cihazları daha fazla desteklemediği zaman, mutlaka upgrade edilmelidir.

- CMOS (Tümleyici Metal Oksit Yarıiletken): Bilgisayar çalışmadığı zaman, bilgisayarın sistem kurulumu ile ilgili hayati bilgileri depolayan bellek birimidir.

2. RAM (Rasgele Erişimli Bellek)
RAM, bilgisayarın ana bellek birimidir. RAM çipleri, verileri, transistor ve kondansatör
dizileri içindeki, sütun ve satırlarda depolarlar ve özel adreslerde bulunan bu verileri getirmek için bir
bellek denetleyici devre kullanır. Çipler, o anki şarjlarını korumaları için, elektrik darbeleri ile düzenli olarak tazelenmelidirler.
RAM içinde veriler, RAM veya bellek çipleri olarak adlandırılan bir dizi mikrochip içinde, elekronik şarj durumunun
olup olmamasına göre depolanırlar. Bilgisayarınızı kapattığınız zaman, RAM içinde bulunan her şey kaybolur.

İki tip temel RAM vardır : DRAM (Dinamik RAM) ve SRAM (Statik RAM).
1. DRAM: DRAM tipik olarak, 50 ila 70 nanosaniye (ns) arasında erişim hızına sahiptir ve çoğu bilgisayarlarda,
sistem belleğinin çoğunluğunu teşkil eder. DRAM daha yavaş ve daha ucuz olmasına rağmen, sık sık tazelenmeye ihtiyaç duyar ya da içerindeki veriyi kaybeder.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
RAM Belleklerdeki CL ve MHz Değerleri Ne İşe Yarar




Notebook Ram alırken genellikle Mhz ve CL değerleri karşımıza çok çıkar. Ram Belleklerdeki CL'nin açılımı "Column Address Strobe Latency'dır. Cas Latency dediğimiz bu değer bellekteki gecikme süresidir. Bu gecikme süresi ne kadar düşük olursa RAM bellek o kadar hızlıdır. Gecikme süresi düşük olan Ram belleklerin CL yanındaki sayı değerleri de düşüktür.

CL7, CL8, CL9, CL10, CL11 bu değerlerden her zaman düşü olanı, CL7 önerilir ve gecikme süresi en az olanıdır. Daha iyi örneklemek gerekirse 1333 MHz CL9 Ram bellek yerine 1333 MHz CL7 bellek almalısınız.

Frekans arttıkça CL değeri de artar. Çok yüksek frekanslı bellekleri düşük frekansta çalıştırırken gecikme süresini de Overclock ile düşürebilirsiniz. Mesela 2133 MHz CL9 olan bir bellek, 1333 MHz hızda CL6 hızında çalışabilir. Ya da tam tersi. CL değerini artırdığınızda bu defa belleğin frekansını daha rahat bir biçimde artırabilirsiniz.

Ram Bellekler arasında 1600 MHz en çok üretildiği için bu modülleri CL6 veya CL7 olarak üretmek de ekonomik. Bu yüzden en mantıklısı bilgisayarınız için 1600 MHz CL6 veya C7 Ram bellek almaktır. Fakat piyasada CL6 ve CL7 bulmanız zordur. Genelde CL9 ve CL11 vardır.

MHz ise Ram belleklerin hızını ifade eden birimdir. Ne kadar yüksek olursa o kadar hızlıdır. Tabi 2000 MHz bir Notebook Ram almadan önce kendi bilgisayarınızın kapasitesine bakmalısınız çünkü desteklemeyebilir. Türkiye'de satılan dizüstü bilgisayarlarda destekleyen bellek değeri genelde 1600 MHz'dir.


Yukarıdaki resimde DDR3 1600MHz belleklerin CL değerleri mevcuttur. Bu değerler CL6, CL7, CL8, CL9, CL10 ve CL11'dir. En çok satılan belleklerin CL değerleri CL9 ve CL11'dir. Kısaca özetlemek gerekirse CL değeri düşük veMHz değeri yüksek Ram Bellekler en hızlısıdır ve uzun ömürlüdür diyebiliriz.​

Ek bilgi olarak belleklerin çalıştığı voltaj değerleri de önemlidir. 1.5V veya 1.35V değerlerinde çalışırlar. Bilgisayarınızda var olan belleğin özelliklerine CPU-Z ile bakıp ona uyumlu, voltaj değerleri aynı bellek almanızı öneririm.​
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Android Telefonda Swap alanı oluşturma(RAM yükseltme) +200mb kadar artış
Kolay yoldan ext2 alanı oluşturmayı anlatacagım.Gidipte mini tool partition cart curt uğraşmassınız.Söylediklerimi harfiyen uygulayın ve dikkat edin.
Öncelikle telefonumuzda CWM recovery yüklü olması gerekiyor.

1- TElefonunuzu kapatın.
2- Ses kısma power ile recovery menüyü açalım.
3-
Böyle bir ekran gelicek telefona.
4- Ses kısma ve açma tuşları ile advanced seçeneğine gelip kamera tuşu ile tıklıyalım.
5- Adcanced sekmesine girdikten sonra, partition Sd storage'yi seçiyoruz.
6- Karşımıza miktarlar çıkıyor ( 256,512 mb) Gibi.
7- Ext 2 alanını kaç miktar olarak belirlemek istiyorsanız seçin,karar sizin.
8- 2.ci bir seçenek çıkacak ilk çıkanın aynısını tekrar seçin.
9- Bekleyiniz kendisi ext2 alanını yaratıcaktır az bekleyiniz.
10- Geri tuşuna basıp, reboot system yapıp telefonu açıyoruz ve ext2 alanımız yaratılmış oluyor.

Not: Hafıza kartı biçimlendirilecektir, işleme başlamadan önce önemli dosyalarınızın yedeğini alınır.

Cwm recovery kurulan her telefonda işe yarıyor

Swap alanı Yaratma "$£L!M54" Arkadaşımızın anlatımı ile.

Swap alani olusturmak icin
ilk mesajdaki adimlari uyguladiktan sonra A2SdGui uygulamasini aciyoruz. altta bizden 1-100 arasi swap degeri istiyor..İstediginizi yapin ben 100 yaptim.




(İlk cmw den alan acarken) Ext bölümünü swap alanindan büyük yaptisaydiniz Dalvik bölümünü benim gibi yapabilirsiniz yada istediginiz gibi..





 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
DAHA YÜKSEK PERFORMANS İÇİN: SMART RAM BOOSTER
Android işletim sistemine sahip cihazınızın yavaşlamasına ve düşük performans göstermesine bir çok şey sebep olabilir. Gereksiz dosyaların bulunması, virüsler ve en önemlisi de arka planda çalışan uygulamalar cihazınızda yavaşlığa sebep olur. Eğer sizde bu yavaşlıktan şikayetçiyseniz Smart RAM Booster uygulamasını denemenizi tavsiye ederiz. Google Play Store üzerinde en çok indirilen Android araçlarından birisi olan Smart RAM Booster Android cihazınızı rahatlatacak en iyi araçlardan birisi.
Smart RAM Booster uygulaması sizin için arka planda çalışan gereksiz ve yavaşlığına sebep olan bir çok uygulamayı kapatarak cihazınızı daha iyi performans ile kullanmanızı sağlar. Daha önce yüklediğiniz ve durmadan arka planda çalışan uygulamalar RAM belleğini gereksiz yere kullanır. Bu muhteşem yararlı uygulama ise RAM belleğini rahatlatmak için gereksiz uygulamaları kapar. Böylece cihazınızın daha yüksek bir performans göstermesini sağlar. Smart RAM Booster uygulaması ile arka planda çalışan uygulamaları ister manuel yani elle isterseniz de kendi belirleyeceğiniz zaman aralıklarında otomatik olarak kapatabilirsiniz. Oldukça yararlı gördüğümüz uygulama bizce her Android cihazda olması gereken bir uygulama.
Uygulamayı Google Play Store üzerinden 2.0.1 ve üzeri Android işletim sistemi kullanan cihazlarınıza ücretsiz olarak indirebilirsiniz. İndirdikten sonra uygulamayı kısa süre içerisinde çözeceksiniz. Zaten Türkçe dil desteği olduğu için bir sorun yaşayamayacaksınız. Uygulamayı indirmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
----
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst