gittigidiyor

RAM ve SSD piyasası için tehlike çanları çalıyor....

Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,369
Puanları
113
Konum
Aydın
Zayıflayan tüketici talebi ve aşırı stok nedeniyle bir süredir RAM ve SSD fiyatlarında düşük fiyatlarla karşılaşabiliyoruz, ancak bu durum, Micron ve diğer üreticilerin üretimi azalttıklarını açıklamasının ardından beklenenden daha erken sona erecek. RAM ve SSD fiyatları için tehlikeli zamanlar geliyor diyebiliriz. İşte detaylar.

RAM ve SSD fiyatları artık cep yakacak​

TrendForce'un açıklamalarına göre, bellek fiyatlarının 2021'in dördüncü çeyreğinde düşmeye başladığını belirtti. Kazançlı geçen 2021 yılının ardından hızla artan enflasyon, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve pandemi politikalarıyla birlikte zayıflayan talep fiyatlarda üzücü bir tablonun ortaya çıkmasına neden oldu.

Raporda ayrıca ana akım kapasiteli çiplerin, ortalama çıkış fiyatının çok düştüğünü ve bazı üreticilerin zararına satış yapmaya çok yakın olduğu da belirtiliyor.

Geçen ay, NAND fiyatları düştüğü için SSD'ler bir nebze ucuzlamıştı. TrendForce, bu durumun yakın zamanda değişmesinin pek mümkün olmadığını belirtiyor. Ancak Micron'un geçen hafta duruma yanıt olarak DRAM ve NAND Flash üretimini keseceğini açıklaması, TrendForce'un tahminini değiştirmiş gibi görünüyor.

New York'ta bir megafab inşa etmek için 100 milyar dolara kadar para harcayan Micron, Samsung ve SK Hynix'in yanı sıra cihazlarda bulunan RAM yongalarının çoğunu üreten üç bilgisayar belleği üreticisinden biri konumunda, bu nedenle firmanın fabrika açmasının diğer üreticileri de etkilemesi bekleniyor. Micron duyuruyu yaptıktan kısa bir süre sonra Kioxia, NAND Flash üretimini bu aydan itibaren %30 azaltacağını duyurdu.
Micron'un duyurusu ayrıca, fabrikanın 2023 yılı boyunca 176 katmanlı ürünlere odaklanmaya devam edeceğini, dördüncü çeyrekte 232 katmanlı NAND Flash üretimini artırma planlarının ise askıya alınacağı anlamına geliyor.

Rapor, üretimde büyük ölçekli bir azalmanın gelecek yıl boyunca arz ve talep dengesizliğini tersine çevirebileceğinden, daha fazla üreticinin üretimi sınırlandıracağını iler ki yıllarda görebileceğimiz belirtiliyor.

Şirketlerin platformlarında hem PCIe 5.0 SSD hem de DDR5 desteği göz önüne alındığında, yükselen fiyatlar AMD ve Intel için hiçte iyi bir haber değil. AMD'nin Zen 4 mimarisi, Intel'in hem DDR4 hem de DDR5'i destekleyen 12. nesil ve yakında çıkacak olan 13. nesil yongaları yalnızca DDR5'i destekler, bu nedenle belleklerin çok pahalı hale gelmesi AMD için özellikle istenmeyen bir manzara olacaktır.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst