gittigidiyor

[ROM] Android Cihazlara Root ve Rom Atmak Zararlı Mıdır?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Root-Android.jpg



Android cihazlara root ve rom atmak zararlı mıdır? Detaylar bu yazımızda. Android işletim sistemi açık kaynak kodlu olduğu için birçok özelleştirme imkanı sunuyor. Android açık kaynak kodlu olsada bazı eylemler üreticiler tarafından kısıtlanmaktadır. Bu kısıtlamalarroot erişimi sağlanarak kaldırılmaktadır ve kullanıcı cihaz üzerinde istediğini yapabilme yetkisine sahip oluyor. Bu işlemin zararlı olup olmadığını anlatacağız önce root ve ROM’un ne olduğunu hatırlatalım.
Root Nedir?
Root Android’in sistem dosyalarına erişmenizi sağlar. Bu yetki ile sistem dosyaları üzerinde herşey yapılabilir örnekler verecek olursak cihazınızın içinde gelen gereksiz uygulamaları silebilir, uygulamalarınızı verileri ile yedekleyebilir, kullanıcı uygulamalarını sistem uygulaması yapabilir, xpoxed modülleri ile cihazınızı özelleştirebilir, cihazınıza ait custom recovery yükleyebilir, cihazınıza root erişimi gerektiren uygulamaları yükleyebilir, cihazınızın açılış animasyonunu değiştirebilir, sistem seslerinizi değiştirebilir, cihazınıza ait özelleştirilmiş kernel yükleyebilir, custom recovery ile cihazınıza ait ROM yükleyebilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Root kısaca özgürlük demektir. Android cihazlara root yetkisi verme yöntemi her cihaza göre değişmektedir. Bir cihaza root erişimi yetkisi verildiğinde cihazın garantisi geçersiz olmaktadır. Üreticilerin bu yetkiyi kısıtlamasının nedenleri:


  • Üreticinin geliştirdiği (Stock rom) kullanma zorunluluğu (Touchwiz ve Sense arayüzü gibi)
  • Üretici uygulamalarını kullanma zorunluluğu (Google ve Samsung uygulamaları gibi)
  • Android dünyasına yeni adım atmış veya kullanıcıların cihaza zarar vermesini önlemek ve güvenliğini sağlamak için



Root-Android.jpg


ROM nedir?
Android işletim sisteminde ROM cihazın içindeki yazılım demek anlamına gelmektedir. Android açık kaynak kodlu olduğu için cihaza farklı romlar yüklenebilir. Yeni rom yüklendiği zaman bir önceki rom (yazılım) dosyaları cihazdan tamamen silinip yeni rom (yazılım) dosyaları yüklenir. Tabi siz sıfırlama işlemini yapmazsanız, kişisel dosyalarınız ve eski uygulama dosyaları cihazınızda görünmeye devam edecektir.
Stock ROM: Cihaz üreticilerinin geliştirdiği romdur. Siz herhangi bir Android cihaz satın aldığınızda stock rom önyüklü olarak gelir. Bu romlarda üreticiler root yetkisini kısıtlar son kullanıcı isteğine bağlı root yetkisini root atma yöntemi ile verebilirsiniz.
Custom ROM: Bağımsız geliştiriciler tarafından geliştirilen romdur. Özelleştirilmiş romlar ile cihazınızın yazılımını tamamen değiştirebilir ve kullanabilirsiniz Örneğin cihazınızın firması size en son Android 5.0 Lollipop güncellemesi verdiyse siz Android 6.0.1 Marshmallow tabanlı herhangi custom ROM yükleyerek cihazınızda Android 6.0.1 Marshmallow kullanabilirsiniz. Cihazınıza custom rom yüklemek için cihazınızın root yetkisine sahip olmasına gerek yok. Custom romlar root erişimi yetkisi açık şekilde cihazınıza yüklenir tekrar root atmanız gerekmez.
Root Zararlı Mıdır?
Android cihazlara root atarken dikkatli ve titiz davranmalıdır. Her cihazın root atma yöntemi farklıdır araştırma yaparak cihazınızın root yöntemini bulabilirsiniz. Cihazınıza root atarken dikkatli olun yanlış bir işlem sonucu cihazınız açılmayabilir ve bazı cihazlarda stock rom atılarak cihaz açılsada bazı cihazlarda cihazınızın çöp olmasına neden olabilir! işlemler doğru yapıldığında cihazınız hiçbir zarar görmeyecektir.
Cihazınıza root erişimi yetkisi verdiğinizde supersu uygulamasını kullanarak uygulamaların root yetkisini kontrol edebilirsiniz. İlgisiz uygulamalar sizden root erişimi izni isterse vermeyin root erişimini kullandığınız root gerektiren uygulamalara verin.
Root erişiminin ne yaptığınızı bildiğiniz taktirde hiç bir zararı yoktur yararı vardır. Örneğin siz gidip sistem dosyaları klasöründe bulunan yazılım dosyalarını bilinçsizce silerseniz cihaz yazılımınız bozulur ve cihaz açılmaz yeniden stock rom yüklemeniz gerekir. Siz gidip bilinçsizce menüde görülmeyen sistem uygulamalarını silerseniz cihaz yazılımınız bozulur ve cihaz hatalar verebilir veya açılmayabilir yeniden stock rom yüklemeniz gerekir.
Custom ROM Zararlı Mıdır?
Cihazınıza custom ROM yüklemek zararlı değildir. Ancak custom romun cihazınıza ait olması gerekmektedir örneğin siz Galaxy S4 cihazına LG G3’e ait custom ROM dosyasını yüklerseniz cihazınızda ciddi sorunlara yol açabilir. Cihazınıza custom rom yüklemeden önce marka, model adı ve numarasına dikkat edin.

Root-Android.jpg
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst