gittigidiyor

[Sistem Araçları] Ağ Bağlantı Cihazları

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
addsl_a.png


Ağ bağlantı cihazları
olan repeater, bridge, gateway, firewall, transceiver, nic ve router nedir ne işe yarar açıklayacağız.


@mehmetkarahanlı@


addsl_a.png

Router Nedir?

Router nedir sorusunun en net cevabı “ağlar arası haberleşme ve veri transferi gerçekleştiren cihaz” olur. Router işlemci ve yerleşik işletim sistemi bulundurur. Bu sayede router programlanabilir. Veri iletimi için gerekli kararları verme ve birden çok yol arasından en iyi olanını seçme yeteneğine sahiptir.
Router sadece ağ adresi bilinen verilerin iletimini gerçekleştirdiği için ağ trafiğini azaltır. OSI modeli 3. katman cihazı olan router, gerekli ayarlamalar yapıldığında 2. katmandaki birbirinden farklı ağ bağlantı cihazlarını birbirine bağlayabilir.
Router, yönlendirme yöntemine göre dinamik ve statik olmak üzere 2 sınıfa ayrılır. Dinamik yönlendirme yapan router, verinin iletileceği yolu kendisi belirler. Statik yönlendirme, sistem yöneticisi tarafından programlanan ayarlara göre gerçekleşir. Yönlendirmede izlenecek yol bir kez belirlenir ve sürekli aynı yol izlenir. Statik yönlendirme daha güvenlidir.
router-nedir.jpg
Router Nedir?









Firewall Nedir?

Firewall (güvenlik duvarı) ip, port, içerik filtreleme gibi çeşitli filtreleme özellikleri ile veri paketlerini inceleyerek istenmeyen erişimleri ve trafiği engellemek için kullanılan ağ bağlantı cihazıdır.
firewall-nedir.jpg
F

irewall Nedir?Ağ sistemlerini korumak için kullanılan firewall ile ağdaki tüm istenmeyen erişimler engellenebilir. Ev kullanıcılarının ihtiyaçlarına yönelik firewall yazılımları mevcuttur. Ancak burada bilgi verdiğimiz firewalldonanımsal bir üründür.
Donanımsal güvenlik duvarının 2 türü vardır. İletilen veriyi kaynağından hedefine kadar takip eden tür Stateful Inspection Firewall (durum denetimi) olarak adlandırılır. Uygulama katmanında denetleme yapan ve verinin başlık kısmını kontrol edenApplication Layer Firewall (uygulama katmanı) olarak adlandırılır.

Repeater Nedir?

repeater-nedir.jpg


Repeater Nedir?

Repeater aldığı sinyali yenileyerek (güçlendirerek) ileten ağ bağlantı cihazıdır. Repeater ağ bağlantısı için kullanılan kabloların mesafe sınırlılıklarını gidermek için için kullanılır.
Örneğin çift burgulu kablolar maksimum 100 metre mesafe için verimli iletim gerçekleştirebilir, daha uzun mesafeye iletim için 100 metreden sonra repeater bağlanarak sinyal güçlendirilir. Repeater sinyal güçlendirmenin yanında bozulan sinyallerin düzeltmesini de yapar.
Repeater çoğunlukla kablosuz ağlarda kullanılır. Kablosuz ağda daha önce bahsettiğimizaccess point ile benzer bir görevi vardır. Kablolu ortamlarda switch, hub ve router da sinyal güçlendirme işlevine sahiptir.

Gateway Nedir?

gateway.jpg


Gateway Nedir?

Gateway farklı tipteki birden çok ağı birbirine bağlamak için kullanılan bağlantı cihazıdır. Bu sayede IP ile IPX veya ISDN ile X25 gibi farklı protokolleri kullanan ağların haberleşmesi sağlanabilir. Bu işlevi yerine getiren yazılımsal çözümler de mevcuttur.

Bridge Nedir?

bridge-nedir.jpg


Bridge Nedir?

Bridge aynı protokolü kullanan birden çok ağı birbirine bağlamak için kullanılır. Genellikle ethernet ve token ring tabanlı ağları birbirine bağlamak için kullanılır.
Bridge, aynı topolojiye sahip ağları da birbirine bağlamak için kullanılabilir. Bu durumda bridge, switch görevi üstlenmiş olur. Bridge işlevini yerine getiren yazılımsal çözümler de mevcuttur.

Transceiver Nedir?

donusturucu-transceiver-nedir.jpg


Transceiver Nedir?

Transceiver, farklı tipteki kabloları birleştirmek (dönüştürmek) için kullanılır. Dönüştürülecek kablo türlerine göre çeşitli tranciever tipleri mevcuttur.

Nic Nedir?

nic-nedir-ethernet-karti.jpg


Ethernet Kartı -Nic Nedir?

Ağ arayüz kartı anlamına gelen nic, bağlı olduğu cihazın ağa bağlanması için kullanılır. Ağ kablosunun takıldığı donanımdır. Nic denilince, bilgisayarlarda standart olarak bulunan ethernet kartları akla gelir. Bilgisayarların MAC (media access control) adresi nic üzerinde tutulur ve her bir bilgisayarın MAC adresi kendine özgüdür.

addsl_a.png
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
addsl_a.png


Switch Nedir?

Switch nedir sorusuna kısa bir cevap vermek gerekirse “anahtarlamalı veri iletimi gerçekleştiren ağ bağlantı cihazıdır” diyebiliriz. Anahtar cihazı anlamına gelen switch, veriyi gönderen cihaz ile alan cihaz arasında yol kurarak iletim gerçekleştirir. Switch’ ler MAC (media access control) adresleri tablosu sayesinde portlarına bağlı cihazların MAC adreslerini bilirler ve veriyi ilgili port aracılığı ile alıcı cihaza gönderirler.
Daha önce ağ topolojileri konusunda değindiğimiz yıldız topolojisinin merkezinde switch kullanılır. Switch kullanılan bir ağda gönderici veriyi switch’ e gönderir. Switch gelen veri içerisindeki alıcı bilgisini MAC adresleri tablosundan kontrol eder ve ilgili port üzerinden alıcıya teslim eder. Switch üzerinde alıcının MAC adresi bulunamazsa veri tüm portlara gönderilir.
Yaygın kullanılan switch’ lerde portlar RJ45 konnektörlerine uyumludur ve switch ile sağlanan ağ bağlantılarında çift burgulu kablolar kullanılır.
Switch’ ler bant genişliğini ağdaki tüm cihazlara adar. Yani switch’ e gelen hat 100 mbps genişliğinde ise bağlı her cihazın bant genişliği 100 mbps demektir.
Hub Nedir?

Hub, bağlı cihazlar arasında veri iletimi gerçekleştirmek için kullanılan, yönetimsel özellikleri bulunmayan ağ bağlantısı cihazlarındandır. Ağ üzerindeki iki cihaz haberleşeceği zaman, gönderici veriyi hub’ a gönderir. Hub ise alıcı gözetmeksizin veriyi ağdaki tüm cihazlara iletir, sadece alıcı cihaz veriyi alır. Veriyi ağın tamamına dağıttığı için ağın trafik yoğunluğunu yüksek, performans düşüktür.
Hub’ lar, ağın bant genişliğini bağlı cihazlara eşit dağıtır. Yani 5 cihazın bağlı olduğu ağın bant genişliği 100 mbps ise, her bir cihazın bant genişliği 20 mbps olur. Bu sebeple yüksek bant genişliği ve performans gerektiren, büyük ölçekli ağlarda hub kullanılmaz.
Hublar aktif ve pasif olmak üzere 2 sınıfa ayrılır. Aktif hub, kendisine gelen sinyali güçlendirerek iletir. Pasif hub ise gelen sinyali olduğu gibi ağdaki cihazlara iletir. Bu sebeple aktif hub, uzun mesafede kablo kayıplarını gidermek için kullanılır.
hub-switch-resimleri.png


Hub ve Switch Resimleri

Switch ile Hub Arasındaki Farklar Nelerdir?

Switch ile hub arasındaki farklar aşağıda listelenmiştir;



  • Hub eski bir teknolojidir, switch güncel ihtiyaçlara cevap verebilen yeni bir teknolojidir.
  • Hub programlanamaz, switch programlanabilir.
  • Hub ucuzdur, switch daha pahalıdır.
  • Hub yayın haberleşme yapar, switch anahtarlama yöntemini kullanır.
  • Hub bant genişliğini tüm cihazlara böler, switch’ te hız bölünmez.
  • Hub half-duplex iletim yapar, switch full-duplex iletim yapar.
  • Hub’ da güvenlik seviyesi düşüktür. Switch daha güvenlidir.

addsl_a.png
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst