gittigidiyor

[Sistem araçları] Bilgisayarlar - CMOS Pilinin Çıkarılması ve Değiştirilmesi

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Masaüstü Bilgisayarlar - CMOS Pilinin Çıkarılması ve Değiştirilmesi

Bilgisayarınız, başlatma sırasında saat veya CMOS ile ilgili hata veriyorsa, belki de anakart üzerindeki CMOS pilinin değiştirilmesi gerekmektedir.
Masaüstü bilgisayarlarda, kapalı durumdayken de zamanın doğru gösterilmesi için kol saatlerinde olduğu gibi pil kullanılır. Kol saatlerinin pili gibi, bu pil de azaldığında değiştirilmelidir. Aşağıdaki adımları kullanarak pili değiştirin.






UYARI:

Metal panellerin kenarları derinizi kesebilir. Bilgisayarın iç tarafında bulunan metal kenarların derinizi kesmemesine dikkat edin.


DİKKAT:

Bu ürün, elektrostatik boşalma (ESD) ile zarar görebilecek bileşenler içermektedir. ESD'nin zarar verme olasılığını en aza düşürmek için, halı ile kaplı olmayan bir yerde çalışın, statik bir dağıtkan çalışma (iletken bir köpük dayanak gibi) yüzeyi kullanın ve topraklanmış bir yüzeye bağlı bir ESD bilekliği takın.


NOT:

Bilgisayar üzerinde çalışırken referans olması açısından bu belgeyi yazdırın.



  1. Güç kablosu dışındaki tüm kabloları fişten çekin. Her bir kablonun nereye bağlandığını bilmiyorsanız kabloların konumunu bir yere yazın.
  2. Güç kablosunu çıkarın ve güç kablosu çıkarılmış haldeyken, bilgisayarın ön tarafındaki Güç düğmesine basın.
    NOT:

    Bilgisayarınız, bu belgede kullanılan resimlerdekinden farklı görünebilir. Bu belgede yer alan adımlar ve resimler, birçok bilgisayar kasası tasarımına uygulanabilir. Kasanın açılması veya pile erişilmesi zor ise, bilgisayarınız ile ilgili olarak Yükseltme ve Bakım Kılavuzu'na başvurun. Yükseltme ve Bakım Kılavuzları, varsa, bilgisayar destek sayfanızın el kitabı bölümünden indirilebilir.
  3. Bilgisayarın arkasındaki vidaları sökün.
    c00371492.jpg
  4. Yan paneli, bilgisayarın arkasından dışarı kaydırın.
    c00371493.gif
  5. Pilin yerini tespit edin. Bu pil (kol saati pilinin biraz daha büyük haline benzeyen) küçük, parlak, yuvarlak ve ince bir plakadır.
  6. Pilin hangi yönde takıldığını unutmayın. Bu piller genellikle kazınmış tarafları, yani artı tarafları yukarıya bakacak şekilde takılırlar. Pili ana karttan çıkarın.
    Örnek 1Örnek 2
    c00393650.jpg
    c00393651.jpg

  7. Ellerinde yeni bir pilin olup olmadığını öğrenmek için yerel bilgisayar gereçleri mağazasını arayın. Bilgisayar malzemeleri mağazasındaki görevlinin sorabileceği tüm soruları yanıtlamak için, pil üzerindeki yazılardan yararlanın.
  8. Pili alın ve önceki pilin çıkarıldığı sokete takın. Yeni pilin tamamen önceki pil ile aynı yönde takıldığından emin olun.
    UYARI:

    Pil doğru bir şekilde değiştirilmediği takdirde, patlama tehlikesi görülür! Sadece aynı (veya benzer) türde pil ile değiştirin.
  9. Yan panel tırnaklarını, kasadaki tırnak ağızları ile eşleştirerek yan paneli yerine takın.
    c00371497.gif
  10. Yan paneli takarak öne doğru kaydırın.
    c00371493.gif
  11. Yan paneli sabitlemek için vidaları sıkın.
    c00371492.jpg
  12. Tüm kabloları bağlayın ve bilgisayarı açarak saati ayarlayın.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst