gittigidiyor

[Sistem araçları] BIOS Pilinin Yapısı ve Çalışması

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
BIOS Pilinin Yapısı ve Çalışması
Hayatımızın vazgeçilmez parçası olan bilgisayarlar bazen aksaklıklar yaşayabiliyor. Artık herkes bu sorunları da kendisi çözmek istiyor. Bilgisayarlarda bir süre sonra saat ve tarih gibi ayarlarının doğru olmadığını ve bilgisayarın siyah ekranda donup kalması gibi sorunlar görürüz. Bu gibi sorunların kaynağı çoğu zaman bios pilinden kaynaklanmaktadır. Benzeri sorunlara sebep olan bios pilini bu yazımızda inceleyeceğiz.



01d2dbd0-1c32-45b0-b685-dc7f95ef6a23.jpg





 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
BIOS Pili Ne İşe Yarar?

Bilgisayarda elektrik olmadığı zamanlar bazı bilgilerin saklı kalması gerekir. Teknik anlamda bilgisayarın açılmasına yardımcı olan bu bilgilerin elektrik ihtiyacı bios pili sayesinde karşılanır. Bilgisayar kapalı konumdayken önem arz eden bu pilin belirli görevleri vardır. Bunlar başlıca,

►Donanımların voltaj ve çalışma hızı bilgisi,
Saat ve tarih ayarları,
►Donanım tanıtımı,
►Özel bios ayarlarının saklı kalması gibi önemli görevlerin yapılmasını sağlar.

BIOS Pili Nerededir?

Masaütü bilgisayarlarda kasada bulunur. Anakart üzerinde bios çipinin yanındadır.

bios-bios-pili.jpg

Laptoplarda ise farklı yerlerde olabiliyor. Kimi laptoplarda klavye altında kimilerinin ise fanın yanında olabiliyor.

image_thumb5.png

 
Son düzenleme:

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
BIOS Pilini Nasıl Temin Ederim?

Saatçilerden, bilgisayarcılardan ya da japon pazarı tarzı yerlerden temin edebilirsiniz. Bios pilinin üzerinde yazan koda göre bir pil alırsanız daha verimli kullanabilirsiniz.

240x250_thumb_ST03066.jpg

BIOS Pili Nasıl Değiştirilir?

Bios pilini değiştirirken dikkat etmemiz gereken önemli bir husus vardır. Bios pilini değiştiriken kesinlikle bilgisayarınızda elektrik olmamalıdır. Bu durum biosunuzunçökmesine sebep olabilir. Bu yüzden bigisayarın kapalı duruma getirilip antistatik durum sağlanmalıdır. Bu işlemden sonra pil bir cımbız yardımıyla yerinden çıkarılabilir.

bios-degis.jpg


Şekil 2: BIOS Pilinin Çıkarılması


BIOS Pili Ne Zaman Biter?

Bios pilinin kesin bir kullanım süresi yoktur. Çünkü bu süre bilgisayarın kullanım süresine ve pilin kalitesine göre değişir. Genel olarak 2 ile 5 yıl arasındadır.

 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst