gittigidiyor

[Sistem Araçları] Ekran Kartı Sürücüsü Güncelleme Rehberi

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Kimi zaman oyuncuların kurtarıcısı, kimi zaman ise baş belası olan ekran kartı sürücüleri hangi durumlarda güncellenmelidir? Yoksa her sürücüyü indirmemeli miyiz?

amd-radeon-16.5.2-surucu-640x407.jpg

Dünyanın en önde gelen ekran kartı üreticilerinden NVIDIA ve ATI (AMD)arasındaki rekabet, günbegün artıyor. Yeni modelleriyle hem performans konusunda rakibini alt etmek isteyen firmalar, hem de yeni nesil teknolojilere uyumkonusunda birbiriyle yarışıyor.

amddriverautodetect.jpg

İşin donanım tarafı bir hayli hareketli! Bir de bu işin yazılım kısmı var. Üreticiler, her ay yayınladıkları sürücülerle, geliştirdikleri ekran kartlarını güncelliyor ve adeta onların ömrünü uzatıyor. Zira kartınızı satın aldığınızda, kutunun içinden çıkan sürücü, belki de 1 yıl önce o kart kutulandığında oraya konmuş olabilir.
Eğer gerçekten 1 yıl önce üretildiyse ve her ay yeni driver yayınlandığı düşünülürse bu, 12 sürücü geriden geliyorsunuz demektir. Peki bu durumda ne yapmak gerek?


@mehmetkarahanlı@

AMD-Radeon_Crimson-Driver_Startup-time-635x357.jpg



Yeni Ekran Kartı Alındığında Ne Yapılmalı?

Eğer piyasaya yeni çıkmış bir ekran kartı almadıysanız, birkaç yıllık mazisi olan bir modelde karar kıldıysanız, öyleyse sürücünüz eski demektir. Bunun anlamı şu, kartınız işletim sisteminiz ile uyumsuz olabilir, yeni oyunların kullandığı teknolojileri desteklemiyor da olabilir.
Hatta eğer en kötü senaryo gerçek olursa, güncel bir yapımı oynarken, ekranda oyundan bağımsız yeşil çizgiler görebilirsiniz. Açıkçası bu başınıza gelebilecek en kötü şey. Zira bu, ekran kartınız yandı demektir! Elbetteki biz bu senaryo gerçek olsun istemiyoruz. Öyleyse ne mi yapılmalı?


ekran-karti-driver-indir.jpg
Yeni bir ekran kartı aldığınızda, hangi firmanın ürünüyse, resmi sitesine girip, sizin modelinize uygun güncelleme yapmanız gerekiyor. Böylelikle olası bir uyuşmazlık hatası sonucu, yüksek ihtimalle kartınız zarar görmeyecektir. Yeni sürücüleri nereden indireceğinizi bilmiyorsanız, aşağıdaki link'ler size yol gösterecektir.
NVIDIA yongalı kartlar için sürücüler
ATI yongalı kartlar için sürücüler



geforce-g%C3%BCncelleme.jpg



Ne Zaman Güncellemek Gerekir?

İşte sık sorulan bir soru. Sürücüleri ne zaman güncellemek gerekir? Bunu iki farklı senaryo ile kolaylıkla açıklayabiliriz. Örneğin bilgisayarınızda yer alan oyunlardan hiçbiri sisteminizi zorlamıyor diyelim. Hem de ayarları en üst seviyede olmasına karşın... Eğer mevcut oyunlarınız ile hiçbir performas sıkıntısı çekmiyorsanız, güncelleme yapmanıza hiç gerek yok.

werwerew-png.31321
İkinci senaryoda ise, eski oyunlarınızın çalıştırılmasında problem yokken, yeni aldığınız yapımın sisteminizi zorladığını fark ettiniz diyelim. Ayarları (makul ölçülerde) indirebildiğiniz kadar indirdiniz ve yine de istediğiniz akıcı sonucu alamadınız... İşte bir oyuncu için tam bir felaket!
Mevcut sisteminiz ile daha iyi performans yakalamak için güncelleme yapmaktan başka çareniz yok. İşte bu senaryoda, güncelleme yapmanız gerekiyor. Yeni sürücüler yayınlandığında, hangi oyunlarda performans artışı sağladıkları belirtiliyor...

Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Son senaryomuza göre sürücümüzü güncelledik. Zira mevcut sistemimiz, yeni bir oyun ile başa çıkamamıştı. Baktık ki güncel bir sürücünün özellikleri arasında, o sistem canavarı oyunda performans artışı olacağı yazıyordu. Tamam, her şey çok güzel. Güncellemenizi yaptınız ve artık o oyunu rahat rahat oynayabiliyorsunuz. Eğer şu an bir problem olmadığını düşünüyorsanız, resmin bütününe bakmadığınızdandır...

nvida-www.ucretsizprogram.org_.jpg
Yeni oyununuzdaki performans artışı güzel ama güncellemeyle beraber kartınızda yapılan ayar değişiklikleri, eski göz ağrılarınızda ne gibi bir sonuç verecek? Bunu hiç düşündünüz mü? İşte işin bu kısmı gerçek bir kumardır. Eğer sisteminizde çok eski oyunlar yüklüyse, son güncellemeyle beraber onların icon'una tıkladığınızda, hata mesajıyla bile karşılaşabilirsiniz (tecrübeyle sabit).
Dolayısıyla, eski sürücünüzü daima bilgisayarınızın bir köşesinde barındırmaya devam edin. Belki gün olur da, o yeni oyundan iyice sıkılırsınız ve gözleriniz maziyi arar...

600x338AMD-Catalyst-134-ekran-karti-surucusu-kullanima-sunuldu.jpg




driver1.png
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Ekran Kartı Sürücüsü Yükleme Rehberi

Ekran kartı sürücüsü nasıl yüklenir, AMD, Nvidia ve Asus kartlar için hangi adımları izlemelisiniz?


ekran-karti-surucusu-yukleme-rehberi.jpg



Yeni kurduğunuz sisteminizde ekran kartınızın sürücülerini yüklemek istiyorsunuz ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Veya PC'nize yeni monte ettiğiniz ekran kartınız için en son sürücüleri yüklemek istiyorsunuz. Sürücü yükleme kılavuzumuz sayesinde bu işi birkaç dakika içinde halledebileceksiniz.
Windows 10 gibi güncel bir işletim sistemi kullanıyorsanız, ekran kartınızın son sürücüleri otomatik olarak yüklenmiş olabilir. Ancak işleri kendi kontrolünüzde tutmak ve en güncel sürücüyü yüklediğinizden emin olmak istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.

Ekran Kartı Kurulumu

2016111314161956372.jpg


Ekran kartınızın marka ve modelinden emin değilseniz, ücretsiz bir araç olan GPU-Z'yi kullanarak kartınızla ilgili teknik bilgileri görüntüleyebilirsiniz. GPU-Z'yi buradan indirebilirsiniz (açılan sayfada en üstteki bağlantıyı kullanabilirsiniz).
Kartınızın marka ve modelini öğrendikten sonra, üreticinize göre yükleme işlemleri, aşağıdaki gibi gerçekleşiyor.

AMD Ekran Kartı Sürücüsü Yükleme


2016111314120717572.jpg


AMD'nin destek sayfasını açtıktan sonra izleyebileceğiniz iki yol var. Dilerseniz kartınızın otomatik olarak algılanmasını sağlayan ve gerekli sürücüleri otomatik olarak yükleyen aracı indirebilir ve çalıştırabilirsiniz.
İkinci yol ise "Manually Select Your Driver" başlığı altından kartınızın türünü, modelini, serisini ve işletim sisteminizi seçerek gerekli sürücüyü indirmek. Seçiminizi yaptıktan sonra "Display Results" düğmesine tıklayın ve çıkan sonuçlardan uygun sürücüyü indirip, çalıştırın.

Asus Ekran Kartı Sürücüsü Yükleme


2016111314100659472.jpg


Asus ekran kartınızın sürücülerini asus.com/tr/support adresinden aratarak bulabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Sayfa açıldıktan sonra üst taraftan "Sürücüler & Araçlar" sayfasına tıklayın ve gerekirse işletim sisteminizi seçerek "VGA" başlığı altından sürücüleri indirin. Birden çok sürüm görüyorsanız, tarihi bugüne en yakın olan sürücüyü indirmeye dikkat edin.

Nvidia Ekran Kartı Sürücüsü Nasıl Yüklenir?

2016111314083073272.jpg


Kartınız NVidia ise bu sayfaya giderek ekran kartınızın detaylarını seçin veya "Option 2" altındaki aracı indirerek kartınızın ve sürücünüzün otomatik olarak belirlenmesini sağlayın.
İlk yolu tercih ettiyseniz, ekran kartınızın türü, modeli gibi bilgileri GPU-Z'de gördüğünüz bilgilerle doldurmanız gerekiyor. İşletim sisteminizi ve mimariyi (32-bit veya 64-bit) doğru seçtiğinizden emin olduktan sonra, sürücü dilini seçin ve "Aramaya Başla" düğmesine basın.
Size en uygun olan sürücüyle ilgili bilgiler ekrana gelecek. Artık İndir düğmesine tıklayarak sürücünüzü bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Ekran Kartı Sürücüsü Güncelleme


2016111314065015172.jpg


Driver güncelleme işi, çocuk oyuncağıEkran kartınızın sürücüsünü güncel tutmanız, ondan en iyi performansı alabilmeniz için neredeyse şart. Bunun nedeni, kart üreticilerinin sürücülerdeki hataları ve sorunları gidererek, onları yeni oyunları daha iyi destekleyecek biçimde geliştirmeleri.
Kartınızla birlikte gelen sürücüyü kullanıyorsanız, bu sürücüler çok eski olabileceğinden, özellikle yeni bir kart aldığınızda yeni sürücüleri yüklemeye özen gösterin.
Kartınızla birlikte gelen yazılım, sürücünüzü otomatik olarak güncellemeye yönelik bir işlevle geliyor olabilir. Sürücüyü kendiniz güncellemek isterseniz, yapmanız gerekenler, yukarıda anlattıklarımızdan hiç farklı değil.

Nvidia kartlar için sürücüleri buradan, ATI işlemcili kartlar için sürücüleri buradanindirebilirsiniz.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst