gittigidiyor

[Sistem Araçları] İşlemciler nasıl soğutuluyor?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
İşlemciler nasıl soğutuluyor?

Bilgisayarların açık ara en sıcak bileşeni olan işlemci hangi yöntemlerle, nasıl soğutuluyor?

2014112801525927146.jpg


İşlemciyi soğutmak...
İşlemcinizin soğutulması bilgisayarınızın performansında önemli rol oynar. İşlemci soğutmasının yeterli olmadığı durumlarda sisteminizde yavaşlamalar, hatalar veya kilitlenmeler meydana gelebilir.
Overclock meraklıları için önemli etkenlerden biri olan soğutma, bilgisayarınızın stabil bir şekilde çalışabilmesi için de son derece önemlidir.
Bu yazıda mevcut CPU soğutma sistemlerini, nasıl çalıştıklarını, avantaj ve dezavantajlarını sizin için inceledik.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=2]Isı yayıcılar ve fanlar[/h]
20101020222834.jpg
Pasif bir soğutucu...Elektrik akımı sıcaklık üretir. Bunun can sıkıcı olduğu düşünebilirsiniz, fakat PC'nizin işlemcisinin yüksek hızlara çıkabilmesi bufiziksel olay sayesinde olur.
Isı, kinetik bir enerji olduğu için yok edilmesi mümkün değildir. Bir işlemciyi soğutmanın yolu, sıcaklığı ondan mümkün olduğu kadar uzağa taşımaktan geçer. Böylelikle işlemcinizin hasar görmesini engellemiş olursunuz.
Bilgisayarınızın içersindeki teknoloji inanılmaz derecede karışık da olsa, ne kadar hızlı çalışacağını belirleyen bir heatsink ve fandır.
Isı yayıcı ve fanlar
En basit soğutma ısı yayıcılarla sağlanabilir. Isı yayıcılar pasif olarak ısıyı dağıttıklarından güç tüketimi yapmazlar. Bu yüzden bu yönteme "pasif soğutma" da denir.
Isı işlemcinizin yüzeyinden daha geniş yüzey ve hacme sahip olan bir maddeyeiletilir ve sonunda havaya aktarılır. İşlemciyle temas eden bölüm genellikle ısı iletimi yüksek olan bakırdır.
Havayla ısıyı dağıtmak pek etkili bir yol olmadığı için ısı dağıtıcıya bir fan ekleyerek hava dolaşımı sağlanabilir ve daha iyi bir soğutma elde edilebilir. Çoğu kullanıcı için bu soğutma yeterli olacaktır.
Bir sonraki adım ısı yayıcılarda daha iyi maddelerin kullanılmasıdır. Bakır yerinekarbon nano-tüpler kullanılarak ısı iletkenliği 1,5 katına kadar çıkarılabilir.

Yine de bakır ısı yayıcılar, karbon nano-tüplere göre çok daha ucuzdur ve yeterince iyidir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=2]Isı boruları[/h]
20080803201722.jpg
Yüksek miktarda ısıyı dağıtmanın başka bir yolu da ısı boruları kullanmaktır. Bir madde sıvı durumundan gaz durumuna (veya sıvı durumundan katı durumuna) geçtiğinde yüksek miktarda ısı dağıtılır.
Buradaki temel prensip buzdolabınızda kullanılan ile aynıdır.
PC soğutucularındaki borular, içlerinde az miktarda saf su bulundurur. Boru içindeki basınç düşüktür, bu sayede içindeki suyun kaynama seviyesi aşağı çekilir. Borunun içinde fitil yerine geçen bir tabaka bulunur.

Sıcaklığın kaynağı olan bölümde su kaynar ve gaz haline gelen su borunun uçlarına yayılır. Burada fitil üzerinde yoğunlaşan su tekrar ısı kaynağına geri döner.
"Buhar odası" da ısı borusunun başka bir çeşididir. Bu tür ısı yayıcılarda borular işlemcinin üzerine sığacak şekilde düzleştirilmiş, ısı yayıcı boruların üzerine yerleştirilmiştir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=2]Sıvı soğutma[/h]
20101020223452.jpg
Sıvı soğutma oldukça etkiliPC'lerdeki sıvı soğutma, otomobillerdeki kaloriferlerle nerdeyse aynı mantıkla çalışır. Suyun işlemci üzerindeki blok üzerinde dolaşması ve ısının havaya dağıtıldığıkanatçıklara iletilmesi sağlanır.
Sıvı soğutma, hava ile soğutmaya göre sıcaklığı işlemciden çabucak uzaklaştırabilen daha etkili bir yöntem. Önceleri sıvı soğutma sistemlerini bilgisayara entegre etmek zor olsa da artık sıradan ısı yayıcılar kadar kolay kurulabiliyorlar.
Sıvı soğutmada ısı değişiminin yapıldığı son bölüm olan radyatör, çok da etkili olmayan bir parça sayılabilir. Fakat birden çok fanı bulunan büyük bir radyatörü kasanıza sığdırabilir ve performansı artırabilirsiniz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=2]Termo-elektrik soğutucular[/h]
20101020223913.jpg
Termo-elektrik soğutucular ısıyı aktarmak için "Peltier etkisi"ni kullanır. Bu sistemde iki farklı yarı iletken karşı karşıya sıkıştırılır ve elektrik akımı uygulanır. Böylelikle ısı bir taraftan diğer tarafa iletilir. Polariteyi değiştirmek akım yönünü de ters çevirmektedir.
Sistemin çalışması ısı borularındakine benzer, fakat burada elektronlar kullanılır. Bu yöntemin çok etkin olduğu söylenemez, ama sistem sabittir ve bakım gerektirmez. Termo-elektrik soğutucular, heat-sink'lerin yapamadığı ortam sıcaklığının altında bir soğutmayı da sağlayabilir. Fakat bu PC içersindeki parçalar üzerinde yoğunlaşmaya yol açmaktadır.
Termo-elektrik soğutucular, diğer soğutucular yanında pahalı bir alternatif olarak durmaktadır. Termo-elektrik soğutucu ile sıvı soğutmayı bir arada kullanarak gayet iyi sonuçlar alınabilir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=2]Diğer yöntemler ve sonuç[/h]
20101020224312.jpg
Madeni yağ içinde yüzen bir PCÇözümler arasında kaba kuvvetebaşvurmak da sayılabilir. Bir klimanın buhar sıkıştırma birimini PC'nize entegre edebilirsiniz. Bu yöntem evde kullanılan bilgisayarlar için gereksiz olabilir ve yoğunlaşma sorununa da yol açabilir.
Tüm bilgisayarı iletken olmayan bir sıvınıniçine batırmak da diğer cesur yöntemlerden.
Sonuç: Bir işlemciyi soğutmak uzaktan basit bir işlem gibi görünse de bugün hala pek de kolay değil – soğutucu bilgisayarınızın güç kaynağını kullanmak zorunda, manyetik alanlar oluşturmamalı ve bilgisayarın çalışmasına engel olmamalıdır.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst