gittigidiyor

[Sistem Araçları] Mac bilgisayarlar nasıl hızlandırılır?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Macbook_pro_just_1920x1200-1-660x400.jpg
Apple’ın Mac serisi bilgisayarları, performans ve hızlarıyla öne çıkıyor ancak her teknolojik cihaz gibi zaman zaman bu bilgisayarlar da sorunlar yaşayıp yavaşlayabiliyor. Biz de Mac bilgisayarlar yavaşladığı takdirde neler yapılabileceğini anlatmaya çalıştık.
Yeniden başlatın
Çok bariz bir öneri gibi görünse de, birçok insan bilgisayarını açık bırakıyor. İster ofiste sürekli kullandığınız bilgisayar olsun, isterse evinizde kucağınıza aldığınız MacBook Air, direkt ekranı kapatarak bilgisayarı bir kenara koymak oldukça yaygın bir alışkanlık. Bu da doğal olarak bilgisayarın yavaşlamasına sebep olur. Eğer cihazınız uzun süredir açıksa, bir mola vermesini sağlayın ve taze bir şekilde yeniden başlatın.
Kullanılmayan uygulamaları kapatın
Eski bir Mac bilgisayar kullanıcısıysanız, aynı anda birçok işlem yapmaya çalıştığınız zaman takılmalar ve yavaşlamalar gözlemleyebilirsiniz. Dock üzerinden kullanmadığınız uygulamalara gelin ve sağ tıklayarak Çık tuşuna basın. Alternatif olarak da Command+Tabtuşuyla açık olan uygulamaları görebilir ve bu alanda Command+Q kısayoluyla seçili olan uygulamadan çıkabilirsiniz.
Başlangıç uygulamalarını kapatın
Windows bilgisayarlarıhızlandırmak için söylenen ilk şeylerden biri de, bilgisayarın açılmasıyla birlikte başlatılan programlardır. AynısıMac bilgisayarlar için de geçerli. Sistem Tercihleri’ni açtıktan sonra Kullanıcılar ve Gruplar menüsü üzerinden Oturum açmaöğelerini seçerek ihtiyacınız olmayan uygulamaları kapatabilirsiniz.
İhtiyacınız olmayan uygulamaları silin
İçerisinde çok sayıda veri barındıran bir hard disk, pek verimli çalışan bir disk değildir. Öncelikle Çöp Sepeti’ni boşaltmakla birlikte, ihtiyacınız olmayan uygulama ve dosyaları silin ve mümkün olduğunca verilerinizi harici bir diske aktarın. Bir uygulamayı silmek için basılı tutun ve Çöp Sepeti’ne sürükleyin.
Etkinlik Monitörü’nü gözleyin
Uygulamalar sekmesinde bulunan Etkinlik Monitörü ile çalışan uygulamaların takibini yapabilirsiniz. Buradaki CPU sekmesi altında hangi programların ne kadar kaynak kullandığını görebilir, hangi işlemi sonlandırdığınızda bilgisayarın hızlanacağını anlayabilirsiniz. Menüyü açmak için ek olarak Spotlight Araması’na “etkinlik”veya “activity”yazarak da Etkinlik Monitörü’ne erişebilirsiniz.
Ekran-Resmi-2014-05-22-11.39.06-e1400748369941.jpg

SSD yükleyin
Bir Mac bilgisayara SSD sınıfında bir disk yüklemek, model fark etmekle birlikte çoğu zaman zor bir iştir ancak yine de mümkündür. HDD’lere nazaran veri erişimi konusunda oldukça hızlı çalışan SSD’ler, aynı zamanda daha az ısınır ve daha sessiz çalışır. Ancak fiyat bazında karşılaştırıldığında ise SSD’ler, HDD’lerden daha az depolama alanına sahiptir. Yani eski hard diskinizi yedek disk olarak kullanmak da büyük fayda sağlayabilir. Daha büyük kapasiteye sahip SSD disklerin yazma hızı da daha fazla olmasına rağmen, boyut farkı okuma hızını etkilememektedir.
RAM yükseltin
Mümkünse bilgisayarınızın RAM’ini arttırmak, yoğun çalışan uygulamaların hızlanması konusunda büyük bir fark yaratabilir. Günlük kullanımda çok fazla fark göze çarpmaz ve hatta bazı işlemler yavaşlayabilir ancak 8 GB civarında bir RAM’e sahip olmak bilgisayarınızın daha rahat çalışmasını sağlayacaktır.
Ekran kartını yükseltin
Mac bilgisayarınızda yapacağınız donanım iyileştirmelerinin yanında, grafik birimini de yükseltmek cihazınızın hızlanmasınısağlayabilir. Ancak bilgisayarı yoran oyunlar oynamıyor veya fotoğraf veya video düzenleme uygulamaları üzerinde çalışmıyorsanız, ciddi şekilde hız artışı sağlayacak olsanız da bu iyileştirme size pahalıya patlayabilir.
Bilgisayarınızı güncel tutun
Bilgisayarınızdaki Mac OS X’i güncel tutmak, cihazda bulunabilecek hataların çözümleri veya yamaları sağlayarak bilgisayarınızı korumanıza yardımcı olur. Sağ üstteki elma simgesine tıklayarak Yazılım Güncelleme seçeneği üzerinden güncelleştirme yapabilirsiniz. Aynı bölümden yüklemiş olduğunuz tüm uygulamaların güncelleştirmelerini de görebilirsiniz. Son olarak Sistem Tercihleri üzerinden App Store’a gelip, “Güncellemeleri otomatik denetle”seçeneğini işaretlemeniz, bilgisayarınızın sağlıklı kalması için oldukça faydalıdır.
Tarayıcı önbelleğini boşaltın
Mac bilgisayarınızda kullandığınız tarayıcının önbelleğini temizlemek de, geçici dosyalar ve diğer tarama verilerinin silinerek Mac’inizin temiz kalmasında büyük öneme sahiptir. Safari kullanıyorsanız, sol üstteki Safari menüsünden Safari’yi Sıfırla diyerek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Görsel efektleri kapatın
Bilgisayarınızı yoran öğelerden bir diğeri de Mac’in sağladığı görsel efektlerdir. Böyle bir durumla karşılaşıyorsanız, Sistem Tercihleri’nden Dock menüsüne girerek oradaki tüm değerleri sıfırlamalı ve Cin efektini kapatmalısınız.
Sorunun bilgisayarda olduğundan emin olun
Mac bilgisayarınızda yapmaya çalıştığınız bir işlemin çok uzun bir zaman alması, bilgisayarınızın yavaş olduğuna dair kesin bir bilgi vermez. Yavaşlama yaşadığınız sırada ne yaptığınızdan ve sadece o işlem sırasında bilgisayarıyavaşolup olmadığından emin olun. Web sitelerin yüklenmesi de uzun zaman alıyorsa, sorun siteden, internet bağlantınızdan veya modeminizin eski olmasından kaynaklanmış olabilir.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst