gittigidiyor

[Sistem Araçları] PC'niz BIOS mu, UEFI mi kullanıyor?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
maxresdefault.jpg

PC'niz BIOS mu, UEFI mi kullanıyor?

Bilgisayarınız BIOS yoluyla mı, UEFI yoluyla mı önyükleme yapıyor? İşte öğrenmenin yolu!

Bilgisayarınızın hangi tür BIOS kullandığını Windows'ta nasıl keşfedebilirsiniz? Bunun iki kolay yolu var.


Enpedi%C2%A9-2014-08-28-(2).png

Windows'unuz yeni UEFI ön-yükleme ortamını kullanarak mı açılıyor, yoksa eski BIOS ortamını mı kullanıyor? Bunu öğrenmek için Windows Gezgini'ni açın ve adres kutusuna C:\Windows\Panther\setupact.log yazıp Enter'a basın. Açılan dosyada şu satırları bulun:
Callback_BootEnvironmentDetect: Detected boot environment:
Bu satırın sonunda, iki nokta üst üste işaretinden sonra BIOS mu, yoksa UEFI mi kullandığınızı göreceksiniz. setupact.log dosyası sisteminizde bulunmuyorsa ve Windows 8, 8.1 veya 10 kullanıyorsanız, Win+R tuşlarına basarak Çalıştır kutusunu açın ve msinfo32 yazın.


2016042611155992172.jpg
Sistem Bilgisi aracı açıldığında "BIOS Modu" satırını bulun. Satırın karşısında "Eski" yazıyorsa, BIOS kullanıyorsunuz demektir. UEFI kullanıyorsanız, gereken bilgiyi burada görebileceksiniz.
Hangi şekilde önyükleme yaptığınız, Parallels gibi yazılımları veya bazı işletim sistemlerini yüklerken önem kazanabilir. Bu iki yoldan birini kullanarak hangi tür ön-yükleme firmware'ini kullandığınızı bulabilir, sisteminizin gereksinimleri karşılayıp karşılamadığını öğrenebilirsiniz.



Enpedi%C2%A9-2014-08-28-(5).png
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst