gittigidiyor

[Sistem Araçları] Türk Telekom FTTC Fiber Nasıl Çekiliyor ?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Televizyonda “Fiberleniyoruz” reklamları çıkmadan 2 ay önce bulunduğum ilçede Fiber altyapı çalışması başladı. Bu yazımızda sizlere bu altyapının nasıl çekildiğini , nasıl aktive edildiğini ve karşılaşabileceğimiz sorunların nasıl çözüleceğinden bahsedeceğiz.

[h=2]Fiber nedir ? Avantajları ve dezavantajları nelerdir ?[/h]Fiber saç kalınlığından daha ince içi dolu cam kıldır. Bu cam kılların 2 ucunda da sonlandırıcı cihazlar bulunur. Sonlandırıcı cihazlar datayı ışığa, ışığı da dataya çevirirler . Uzun mesafelerde bakır kablo gibi veri kaybı hız problemi yaşanmaz. Etraftaki manyetik alan , su veya yıldırım iletişimde kayba neden olmaz. Yüksek hızlara ulaşılır. Yakın mesafede maliyeti bakıra oranla daha yüksektir.
[h=2]Türkiye’de Yaygın Olarak Kullanılan Fiber Türleri[/h]Fiber hattın mahalleye çekilmesi ve bu hattın Vdsl telefon kablosu yada UTP Ethernet kablosu dağıtılmasına FTTC (Fiber to the cabinet – Kabine kadar fiber) denir. Genel olarak dağıtımı kolay ve ucuzdur. Sokakta bulunan binaların telefon hatlarının toplandığı kabinin üzerine eklenen xDSL modülü ile hızlı çözüm üretilir. VDSL 2 ile maksimum 100 Megabit indirme hızına ulaşılır.
Fiberin bulunduğunuz binaya çekilmesi ve buradan genellikle eve kadar UTP kablo çekilmesine FTTB ( Fiber to the Build – Binaya kadar fiber) denir. Mahalledeki kabine uzaksa yada binada bulunan abone sayısı yüksekse bu yöntem uygulanır. Apartmanın altına Fiber Router konur ve bu cihaza apartmanın ortak elektrik hattından elektrik devresi çekilir. Buradan gelen UTP kablosu modemin WANkısmına bağlanır. Apartmana VDSL modülü konulduysa telefon hattı üzerinden iletişim varsa maksimum 100 Megabit , UTP modülü konduysa 1000 Megabit hıza ulaşılabilir.
Fiberin bulunduğunuz ev yada işyerine çekilmesine FTTH (Fiber to the home – Eve kadar fiber) denir. Bu altyapı çekilirken mahalleye telefondaki gibi fiber toplama dolabı konur fakat bu dolaba bakır telefon kabloları değil fiber kablolar olur. Bu dolaptan fiber kablo binaya çekilir. Binaya ince bir fiber bağlantı dolabı konulur. Bu dolaptan da fiber kablo evinize kadar çekilir. Servis sağlayıcı tarafından özel bir fiber modem verilir. 1000 Megabit hıza problemsiz bir şekilde ulaşılabilir.
*FTTC Fiberden tam kapasite yararlanmak için VDSL modem kullanmanız gerekmektedir.ADSL2+ modem ile maksimum 16 Megabit indirme hızı alabilirsiniz.
[h=2]Pingim Düşer yada Yükselirmi ?[/h]Bulunduğunuz saha dolabının ve bölgenin yoğunluğuna göre değişmektedir. Bizim yaptığımız testlerde pingin düşmesi yönünde bir olumlu sonuç görsek te internette fiber bağlantı sağlandıktan sonra pinginin yükseldiğini söz eden kullanıcılar bulunmakta.
[h=2]Oyunlarda veya internette gezinirken bir etkisi varmı ?[/h]ADSL yada Vdsl sinyali size daha yakın bir konumdan ulaştığınızdan hattınız daha stabil olur ve hattınızdaki kopmalar azılır. Hattaki stabilizenin artması Multiplayer olan oyunlarda takılmaların daha az olmasını ve internette gezinirken de web sitelerin daha hızlı yüklenmesini sağlayacaktır. internet üzerinden sesli yada videolu yapılan görüşmeler , internetten izlenen videolardaki donma ve kesilme sorunları azalacaktır.

[h=2]Fiber altyapı nasıl çekiliyor ve hazırlanıyor ?[/h]
  • İlk olarak Telekom çalışanları tarafından mahalleye fiber kablolar çekiliyor.
  • Eski kutunun bağlantıları sökülüyor , yeni kutu için beton dökülüyor ve fiber kablo ve elektrik tesisatı kutunun konacağı yere çekiliyor.
  • Eski dolabın kabı sökülüyor ve yerine yeni kabin konuyor. Birkaç hafta içinde Telefon bağlantıları bu kabine aktarılıyor.
  • baglanti-saglanmasi.jpg
  • Kablo aktarımı tamamlandıktan sonra yeni bağlantınız Telekom müdürlüğüne bildiriliyor ve yeni portunuz aktif ediliyor.
[h=2]Karşılaşılabilecek Sorunlar ve Çözümleri[/h]
  • Modeme gelen bağlantı hızı 0 ise görevli aktarma işlemini ya bitirmemiş yada yeni bağlanan kabloda sıkıntı var. Telekom’dan gelen görevliler tarafından saha dolabındaki kablo yenilenir.
  • Modem bağlantı hızı var olarak gözüküyor fakat ip adresi almıyorsa bağlı olduğunuz port onaylanmamış yada yanlış porta bağlanmış . Yanlış porta bağlandıysa görevliler tarafından kolayca çözülebilir. Port aktif edilemiyorsa sebepleri ev adresiniz doğru olmayabilir, Telekom sunucularında hata olabilir. Çözüm Telekom müdürlüğüne fibere çevrilen hattınızın aktif olmadığını anlatmanızdır. Bu işten anlayan bir görevli bulabilirseniz hattınız 2 gün içinde aktifleştirilebilir. Çağrı merkezi bu arıza için bir çözüm üretemez Telekom müdürlüğüne giderek sorunu çözmeye çalışın.
  • Vdsl modem kullanıyorsunuz , 50 Megabit ve üzeri herhangi bir pakettesiniz, hat değerleriniz iyi olduğu halde hattınıza adsl2+ sinyali geliyor ve 20 Megabit civarı alıyorsanız Telekom müdürlüğünü arayarak hattınızın adsl2+ dan Vdsl2 geçişini talep ediniz.
[h=1]Fiber Nerede ?[/h]
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst