gittigidiyor

[Sistem Araçları] USB Aygıtı Tanınmadı hatası nasıl çözülür?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
usbs-1.jpg



@mehmetkarahanlı@



Gelişen teknolojilerdeki Bilgisayarınıza bir harddisk veya USB bellek taktığınız zaman, “USB Aygıtı Tanınmadı” hatası görmek oldukça can sıkıcı olabilir. Ancak diskinizde bulunan belgelere elveda demeden önce deneyebileceğiniz birkaç şey bulunuyor.
Bu tür hata mesajları almanızın birçok farklı sebebi olabilir. Bozulmuş USB portları, yazılım sürücüleri, bozulmuş birimler ve hatta bozuk bir USB bellek bile sorun olabilir. Biz de tanınmayan USB aygıtınızı bilgisayarınıza nasıl tanıtabileceğinizi göstermeye çalıştık.
Farklı bir USB portu denediniz mi?
USB aygıtınızın tanınmadığına dair bir uyarı aldığınızda yapacağınız ilk iş, farklı bir USB portunda denemek olmalıdır. En kolay çözüm bu olmasına rağmen çoğu zaman göz ardı edilir. Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız, kasanın arkasında, direkt olarak anakarta giden USB portlarını denemek en iyisidir. Ön tarafa sonradan eklenen USB portları bazen sorun çkarabilir. Bunun sebebi de çoğu zaman anakartın bağlantı noktalarında yaşanan sorunlar olur. Kasanızın ön bölümündeki USB portlarında böyle bir hata alıyorsanız, anakarta bağlı portları denemek her zaman faydalıdır. Bu yöntemin ardından da sonuç alamazsanız, USB aygıtınızı farklı bir bilgisayarda veya laptopta deneyin. Aygıt tanınırsa, sorun bilgisayardadır, tanınmazsa disktedir.
Disk Yönetimi’nde görünüyor mu?
Windows’un pek de bilinmeyen araçlarından olan Disk Yönetimi, bir disk ile sorun yaşadığınız zaman büyük yardımı dokunabilen bir araçtır. Ulaşmak için Denetim Masasıüzerinden, Sistem ve Güvenlik başlığı altındaki Yönetimsel Araçlar kısmına gidin. BuradaBilgisayar Yönetimi‘ni seçin ve onun içerisinde de sol menüden Depolama başlığı altındakiDisk Yönetimi‘ne gelin. Ek olarak Windows tuşu + R kombinasyonuyla çıkan ekranadiskmgmt.msc yazarak da Disk Yönetimi’ne ulaşabilirsiniz. Windows 8 kullanıcıları, ekranın en alt köşesine sağ tıklayarak açılan pencereden Disk Yönetimi kısmını seçebilir.
disk-y%C3%B6netimi-1024x712.jpg
Burada bilgisayarınıza bağlı olan tüm depolama aygıtları görünecektir. Bilgisayara taktığınız harddiski veya USB belleği boyutundan ayırt edebilirsiniz. USB belleklerde ek olarak “Çıkarılabilir” etiketi bulunur. Eğer bilgisayara taktığınız disk burada görünüyor ancak Bilgisayarım üzerinde görünmüyorsa, yapılacak birkaç şey var. Öncelikle Disk Yönetimi’ndeki durum kısmına bakın. Sürücünün durumu “Sağlam” olarak görünmüyorsa, neden dosyalarınıza ulaşamadığınızı çözdünüz demektir. Genellikle disk bölümlemedeki bir hatadan kaynaklanan bu sorunu, TestDisk benzeri ücretsiz araçlar kullanarak çözmeyi deneyebilirsiniz. İşe yararsa, diskinize ulaşmışsınız demektir. İşe yaramazsa da, bozuk bölümlere rağmen diskteki verilerinize ulaşmanızı sağlayan PhotoRec yazılımını deneyebilirsiniz.
Bunların hiçbiri işe yaramazsa veya diskteki veriler önemli değilse, direkt olarak Disk Yönetimi üzerinden sağ tıklayarak diski biçimlendirebilirsiniz. Böylece diske format atmış olursunuz ve Windows da yeniden erişim sağlayabilir.
Sürücü harfi görünüyor mu?
Diskin en azından büyük bölümü çalışıyor ve sağlam olarak görünüyorsa, Windows’un tanıyamama sebebi sadece bir sürücü harfinin olmaması olabilir. Bu durum ara sıra yaşanmakla birlikte kolaylıkla çözülebilir. Disk Yönetimi kısmında, diskinize sağ tıklayıpSürücü Harfi ve Yolu Değiştir diyerek hali hazırda kullanılmayan bir harf atayın.
Aygıt Yöneticisi’nde görünüyor mu?
Diskiniz başka bir bilgisayarda görünüyorsa, ilk denediğiniz bilgisayarda sorunları çözmek gerekecektir. Bu sorun donanım veya yazılım kaynaklı olabilir. Öncelikle Denetim Masası> Sistem ve Güvenlik > Sistem yolu üzerinden Aygıt Yöneticisi‘ni açın. Ek olarak Windows tuşu + R kombinasyonuyla açılan pencereye devmgmt.msc yazarak da Aygıt Yöneticisine ulaşabilirsiniz. Windows 8 kullanıcıları, ekranın en alt köşesine sağ tıklayarak açılan pencereden Aygıt Yöneticisi kısmını seçebilir.
ayg%C4%B1t-y%C3%B6neticisi-disk.jpg
Aygıt Yöneticisi’ni açtıktan sonra, Disk Sürücüleri sekmesini genişletin ve üzerinde sarı üçgen içerisinde ünlem olan bir uyarı işareti bulunan disk var mı diye bakın. Böyle bir disk görürseniz, sürücü sorununuz var demektir. Sürücüye sağ tıklayın ve Özellikler dedikten sonra Genel sekmesi altındaki Aygıt durumu’nun altında yazan hata mesajını okuyun. Çözümü rahatlıkla halledilebilecek bir şey değilse, karşınıza çıkan hata kodunu internette arayarak ne demek olduğunu bulabilirsiniz. Sorun donanımsal da olabilir ancak sürücüdeyse,Özellikler üzerindeki Sürücü sekmesinin altında, daha yedeği alındıysa Sürücüye geri dön işlemini gerçekleştirebilir veya sürücüyü güncelleştirebilirsiniz. Son seçenek olarak da, sürücüyü kaldırmayı deneyebilirsiniz. Kaldırma işleminin ardından donanım değişiklikleri içinEylem menüsünde Tarama işlemini uygulayabilirsiniz.
Aygıt Yöneticisi’nden çıkmadan, Evrensel Seri Veri Yolu Denetleyicileri sekmesine de bir göz atın. Bilgisayarınızda bulunan USB denetleyicilerinden birinde sorun varsa burada görünecektir. Bu denetleyici sorunu da aynı şekilde aygıtın tanınmadığına yönelik hata veriyor olabilir. Doğru sürücüyü bulmak zor olabilir ancak anakartınızı veya laptop’unuzu yeterince iyi biliyorsanız, hatalı denetleyiciyi bulup, gerekli sürücüyü yükleyerek sorunu çözebilirsiniz.
Son olarak, ne yaptıysanız sorunu çözemediyseniz ve USB belleğiniz de hiçbir bilgisayar tarafından tanınmadıysa ve Disk Yönetimi’nde görünmediyse, ne yazık ki yeni bir bellek almanız gerekiyor demektir.

unknown-device-identifier-7.jpg
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst