gittigidiyor

[Sistem çözümü] Bilgisayarınızın Performansını Test Etme Programları

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
PassMark-PerformanceTest.jpg



@mehmetkarahanlı@



pc-fresh_1_906x595.png



Gelişen teknolojilerdeki yeni hızlar-gigalar ve uçan hız performansına karşılık gelişen dıgıtal teknoloji ile iç içeyiz.Genellikle 2. El bilgisayar almaya çekiniriz, hele ucuz fiyata yüksek performanslı bilgisayar bulunca şüphelerimiz 2'ye katlanır. Ya bu bilgisayar arızalıysa?, Madem bir sorunu yok neden bu fiyattan satılıyor? gibi sorular aklımızda dolaşır. Ancak bu konuda sizlere vereceğimiz programlar yardımıyla rahatca testlerini yaparak bilgisayarın sorunlarını ve performansını denetleyebileceksiniz. Ancak unutmayınız ki eğer alıcağınız cihazda tekniksel bir problem (içlerde kırık, parçası değişmiş vs.) olursa bunu bu programlar la öğrenemezsiniz. Bu vericeğimiz programlar sadece bilgisayarınızın performansını ve sorunlarını, bunların yanı sıra da hard disk arızası veya aşırı ısınma gibi problemleri bulabilirler.

advanced-systemcare-47-700x466.png



glary-utilities-01-tamindir.jpg




RegGenie+windows7li.blogspot.com+%25281%2529.JPG




baidu_pc_faster_3.png




maxresdefault.jpg


@mehmetkarahanlı@
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
hqdefault.jpg

Bilgisayarınızın Performansını ve Sorunlarını Test Etme Programları



1- Burn In Test: Bilgisayarınızın tam performansını ve ısınma problemini test edin!
Burn In Test adlı program sayesinde bilgisayarınızın Grafik Işlemci (GPU), Ram, Ses, Ağ, Hard Disk, İşlemci(CPU) Performanslarını denetleyebilir ve Temperature bölümünden bilgisayarınızın ısınma problemi varsa görebilirsiniz.

Kullanımı:
1- İlk olarak buradan Burn In Test adlı programı indiriniz.
2- Programı kurun ve kurulum tamamlandığında programı açın.
3- Program açıldığında üst orta kısımda "Current configuration" yazan yerin hemen solundaki gösterge ibresi simgeli yere tıklayınız.

4- Açılan menüde testini yapmak istemediğiniz bölümlerdeki işaret tiklerini kaldırın(Genelde Opticial Dreive işareti kaldırılır ve Webcam ile 3D Graphics yazan bölümlere tik işareti konulur)

5- Testini yapmak istediğimiz bölümlerin işaretlerini koyduktan sonra "Ok" butonuna basın ve "Current confguration" yazan yerin sağ tarafındaki yeşil başlat butonuna basarak testi başlatın.

6- Test yaklaşık 10 dk sürücektir bu süreçte bilgisayarınızı ellemeyin ve açık uygulamalarınızı test yapmadan önce kapatın.
7- Eğer test bittikten sonra ekranda "PASSED" yazarsa test olumlu sonuçlanmış demektir. Ancak "FAILED" yazarsa test olumsuz sonuçlanmış ve bir problem var olduğu anlamına gelir. Problemi anlamak için ise program üzerinde kırmızı renkte olan yazıya bakabilirsiniz.

Örnek Test Ekranı:



2- AIDA 64: Bilgisayarınızın ısısını takip edin!
Bu program aracılığı ile Anakart, Grafik İşlemci(GPU), İşlemci(CPU), Diyotlar, Ramlar ve HDD ısısını takip edebilir ve Power Values Kısımdan batarya veya Power Supplynin Woltunu görebilirsiniz. Bizim test için işimize yarayacak olan bölmeler bunlar isterseniz sistem bilgisi vs gibi işlemleri de kontrol edebilir ve programı biraz daha kurcalayarak bilgisayarınız ile alakalı herşeyi öğrenebilirsiniz.

Kullanımı:
1- İlk olarak buradan AIDA 64 programını indiriniz.
2- Programı indirip kurduktan sonra açın ve program menüsünden sırayla bu yolu izleyiniz: Computer>Sensor.
3- Sensor bölümünden derecelerinizi görebilirsiniz. Eğer Burn In Test yaparken bu programı da açıp derecelere bakarsanız daha iyi verim alırsınız ve derecelerin maksimum 70 - 80 arası olması gerketiğini unutmayınız

Örnek Test Ekranı:





Burn In Test ile AIDA 64 programını bir arada açın!
Testi örnek resimdeki gibi yaparsanız daha yararlı olucaktır:


3- HD Tune Pro:
Hard Diskinizdeki Sorunları Bulun!


1- İlk olarak HD Tune Programını buraya tıklayarak indiriniz.
2- Programı indirip kurduktan sorna açın ve "Health" kısmına girerek sağ tarafta "Status" başlığı altında bütün bölümlerin "ok" olup olmadığına bakın. Eğer "ok" yazıyorsa problem yok demektir.

hqdefault.jpg

3- Daha sonra "Error Scan" bölümüne gelin ve sağ taraftan "Quick scan" ı işaretleyerek testi hızlandırıp "Start" butonuna basınız. Ancak hızlandırmadan testi yapmanız her zaman doğru sonucu almanızı sağlar

hqdefault.jpg


Yukarıdaki gibi bütün kareler yeşil olursa test tamam sorun yok demektir. Ancak arada kırmızılar varsa hard diskinizde arıza var demektir.

bilgisayar-performansini-en-cok-arttiran-yukseltmeler-manset_640x360.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Bilgisayar Performansını En Çok Arttıran Yükseltmeler
bilgisayar-performansini-en-cok-arttiran-yukseltmeler-manset_640x360.jpg


Bilgisayar kullanıcılarının yaşadıkların sorunlardan en büyüğü tabii ki bilgisayarların aradan geçen yıllarda zamana yenik düşmeleri ve ihtiyaç duyulan performansı sağlamakta zorlanmaları. Her gün daha fazla donanım talep eden yazılımlar ve oyunlar piyasaya sürülüyor, hatta işletim sistemleri de bundan nasibini alıyor. Dolayısıyla yıllardır Chrome kullanıyor, Skype'tan sohbet ediyorum, programlarım değişmedi ancak bilgisayarım yavaşladı diyorsanız bilgisayarınızın yeni program versiyonları için yetersiz kalmaya başladığını söylemek mümkün.
“Peki bilgisayarlarımızın performansını arttırmak için hangi donanımları yükseltmek lazım? Komple yeni bir bilgisayara mı geçmeli? Sadece bir kaç parça alsak yeter mi?” gibi sorularınız varsa, bunları sizin için yanıtlamaya ve en çok performans arttıran donanım yükseltmelerini aktarmaya karar verdik.

Hem Ucuz Hem Etkili: RAM

ram.jpg


Ucuz dediğimize bakmayın, son senelerde RAM fiyatları bir hayli yükseldi ancak yine de diğer PC donanımlarına göre fiyatlarının uygun kaldığı da ortada. Pek çok kullanıcı, bilgisayarının artık yeterince hızlı olmadığını düşündüğünde suçu hemen işlemciye atar ya da oyunlarda yavaş kalıyorsa ekran kartını suçlar. Halbuki sorun genellikle bilgisayara takılı olan belleklerin yetersizliğinden kaynaklanır ve bellek azlığı bilgisayarın tümünün tıkanmasına neden olur. Özellikle de laptop kullanıcılarının bu sorundan muzdarip olmaya yatkınlıklarını unutmamak gerek.
Bu yazının yazıldığı 2015 tarihi itibariyle, artık standart bir PC'nin en az 4 GB RAM'e sahip olması gerekiyor. Lakin oyun oynayanlar ve biraz daha çok sayıda programı aynı anda kullananlar için en az8 GB RAM gerekecektir.
Bilgisayarınızın RAM yükseltmesi gerektirip gerektirmediğini anlamanın kısa bir yolu da var. Bunun için kullandığınız programlar açıkken klavyenizden “ctrl+shift+esc” tuşlarına aynı anda basın ve karşınıza çıkan pencereden “Performans” sekmesini seçin. Burada yer alan “Bellek” bölümünün %90'ından fazlası dolu görünüyorsa artık biraz RAM satın alma vaktiniz gelmiş demektir.

Oyuncuların Vazgeçilmezi: Ekran Kartı

ekran-karti.png


Oyun oynayanların yaşadıkları yavaşlıkların en önemli ikinci etkeni ise genellikle ekran kartı olmaktadır. Yeni oyunların ekran kartından daha fazla RAM talep etmeleri, işlemci gücü istemeleri ve yeni görüntüleme teknolojilerinden faydalanmaları maalesef yeni bir ekran kartı almayı gerekli kılıyor.
Ancak korkmayın, ekran kartlarının özellikle oyunculara yönelik olanlarının oldukça pahalı olmasına karşın bu ürünlerin ikinci ellerinde çok iyi indirimler yakalamak mümkün. Eğer fanı sağlam, işlemcisi sorunsuz ve çalışan bir ikinci el ekran kartı alırsanız piyasa fiyatının yarısına bile inanılmaz bir performans yakalamanız mümkün. Tabii ki böyle bir kartı bulabilmek biraz kullanıcıların ürün sattıkları sitelerde gezinmeyi gerektiriyor.

Oyunları Boşver Bana Windows Ver: Sabit Disk

ssd.jpg


Oyuncular için RAM ve ekran kartı en önemli seçeneklerden dedik. Ancak Windows kullanan, internette gezinen, ofis programlarından faydalanan kullanıcılar için ekran kartı harcamaları çok da mantıklı değil. Lakin hızlı açılan programlar ve Windows bu tip kullanıcılar için çok daha önemli.
İşte burada devreye SSD sürücüler giriyor. SSD'lerin klasik sabit disklere nazaran hareketli parçalara sahip olmamaları ve inanılmaz bir veri okuma-yazma hızına sahip olmaları, onları PC'lere hız veren en önemli parçalardan bir tanesi haline getiriyor.
Eski ve yavaş bir bilgisayara SSD taktıktan ve Windows ile en sık kullanılan programları SSD üzerine kurduktan sonra yaşayacağınız hız artışı sizi çok memnun edecektir. Ancak aciliyeti olmayan programlar, oyunlar ve saklanacak dosyalar gibi şeyleri depolamak için kasanızda yine normal bir mekanik sabit disk bulundurmayı unutmamalısınız. Zira SSD'lerin biraz pahalı olmalarına karşın çok yüksek depolama alanına sahip olmamaları karşılaşacağınız sorunlar arasında.

Sıra Geldi Kalbi Değiştirmeye: İşlemci

islemci.jpg


İşlemciler bilgisayarımızdaki en karmaşık işlemleri yapmaları sebebiyle bilgisayarın kalbi olarak adlandırılabilirler. Ancak pek çok kullanıcının sandığının aksine o kadar da aciliyet gerektirmeyen parçalar arasındalar. Eğer 5 yıldan daha eski bir işlemciniz yoksa ve devamlı oyun oynamıyorsanız işlemciyi alelacele değiştirmenizin bir gereği yok. Aldığınız orta performans bir işlemci, günlük ihtiyaçlarınızın karşılanması için 3 ila 5 yıl civarında gerekli gücü sunmayı başaracaktır.
İşlemci yenilemenin pahalı olmasının sebebi ise sadece işlemci fiyatları değil. Genellikle, özellikle de Intel markalı işlemcilerde, işlemci değişiminde anakart değişimi de gerekli oluyor. Bu durum ise işlemciyle birlikte yeni bir anakart almanızı, hatta yeni anakartla uyumsuzsa RAM'leri de değiştirmenizi gerektiriyor. Dolayısıyla bir parça yenilemek için bütün bunların yapılması cebe zarar olduğundan, işlemciyi bir defada ve hakkını vererek almak en mantıklı opsiyon. Eğer anakartınız yeni işlemciye uyumluysa bile bu defa BIOS güncellemesine ihtiyaç duyabileceğinizi de aklınızdan çıkarmayın.

Sorun Her Zaman Donanımda Değildir

Bilgisayarınız eskisine göre yavaşsa bunun tek sorumlusu donanım da olmayabilir. Kullandığınız Windows sürümü yeni çıktıysa yavaş olabilir, yazılımlarınızın son sürümlerinde hatalar bulunabilir, oynamaya çalıştığınız oyunun performans sorunları henüz giderilmemiş olabilir. Dolayısıyla hemen yeni bir donanıma para yatırmadan önce sorununuzu araştırarak nerelerde performans sıkıntıları yaşadığınızı bulmaya çalışın.
Eğer işletim sistemi veya açmaya çalıştığınız programlar/oyunlar sorun çıkarıyorlarsa onların performansını arttıracak önlemleri almaya çalışın.

Başka Donanımlar Yok mu?

Bilgisayarınızdaki çalışma hızınızı arttıracak diğer donanımları da gözardı etmeyin. Örneğin tasarım işleriyle uğraşıyorsanız yeni bir RAM almak yerine ikinci bir monitör takmak işlerinizi daha da hızlı hale getirebilir. Yahut yazı yazmak isteyenler mekanik klavyeleregeçerek çok daha hızlı bir yazma deneyimi elde edebilirler.
PC'nizi hızlandırmak için mucize bir donanımın varolmadığını aklınızdan çıkarmayın. En hızlı PC elbette tek seferde alınan en güçlü bilgisayar olacaktır ancak bunun da maliyetleri günümüzde 5000 lirayı çok rahat aşıyor.
Aşağıdaki programları bilgisayarınızı bir nebze de olsa hızlandırmak için kullanmaktan çekinmeyin:


İndir

Clean MasterBilgisayar Temizleme ve Hızlandırma Programı

İndir

Advanced SystemCareSistem Temizleyici ve Hızlandırıcı

İndir

Game BoosterOyun Hızlandırma Programı

İndir

Razer Game BoosterOyun Hızlandırma Yazılımı

oyun-bilgisayarinda-olmasi-gereken-programlar-manset_640x360.jpg


​@mehmetkarahanlı@
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst