gittigidiyor

Sisteminize En Uygun Monitörü Seçme Rehberi

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
hp-ips-monit%C3%B6r.jpg

sisteminize-en-uygun-monitoru-secme-rehberi-705x290.jpg


Gelişen teknolojilerdeki yeni nesil monitörler.
Bir bilgisayar pek çok parçanın bir araya gelmesiyle oluşur. Monitör de kuşkusuz ki bu parçalar arasında en önemlilerden biridir. Bilgisayar bileşenleri satın alınırken monitör seçimi her ne kadar son sıraya bırakılsa da aslında son derece önem verilmesi gereken bir konudur. Çünkü bilgisayar kullanımı sırasında en çok monitörle temas kurulur ve monitörün kaliteli görüntü vermesi hem göz sağlığı hem de kullanım rahatlığı açısında önem arz eder.

DELL-3415W-PROFESYONEL-MON%C4%B0T%C3%96R.jpg


Monitörün tarih sahnesine çıkışı 70’li yıllar olarak bilinir. Yeşil monitörlerle başlayan yolculuk, 1989 yılında IBM’in ortaya çıkardığı CGA (Color Graphics Adapter) ile yeni bir boyut kazanmıştır. CGA monitörler, 320x200 çözünürlüğü ve 4 renk derinliği ile desteklenirken 1984 yılında ortaya çıkan EGA, (Enchanced Graphics Adapter)monitör modelleri açısından önemli bir gelişme olmuştur. EGA monitörlerin 640x480 çözünürlüğü 16 renk altında destekleniyordu ve bu o dönem için önemli bir gelişmeydi. Zaman içerisinde bu gelişmeleri; 16.7 milyon rengi 800X600 piksel altında destekleyen SVGA standardı ve XGA, SXGA ve UXGA gibi standartlar izlemiştir. Böylelikle monitör modelleri her geçen gün biraz daha gelişerek günümüze kadar gelmiştir.

Monitörler, blgisayarların, teknoloji ne kadar gelişse de daha çok uzun süre kullanımda kalacak bir bileşenidir. Bu nedenle monitör seçimi sırasında dikkat gereken önemli konular vardır. Monitör fiyatları araştırılırken ve monitörler birbiriyle kıyaslanırken bu konular göz ardı edilmemelidir.

Biz de sizler için sisteminize en uygun monitörü almak için dikkat etmeniz gereken hususları tek tek anlatıyoruz. Böylece sadece fiyata göre seçim yapmak yerine sizin kullanacağınız en iyi monitörü seçebileceksiniz.

maxresdefault%20(1).jpg


Boyut ve Çözünürlük


Monitör seçimi sırasında boyut, tamamen kullanım alanına bağlıdır. Kullanılacak yere göre 27” gibi büyük bir model tercih edilebileceği gibi daha küçük modeller satın alınabilir ya da 2 adet orta boy monitör alınarak birleştirilebilir. Fakat monitörün boyutunu seçmek, tek başına yeterli değildir. Burada önemli nokta, çözünürlüğe karar vermektir. Örneğin 23” bir monitör için 1920x1080 piksel çözünürlük yeterli olurken 27” monitör tercihlerinde bu rakamın 2560X1440 olması daha iyi olacaktır.

Yani eğer büyük bir monitör seçecekseniz çözünürlüğünüzün de bu oranda yüksek olması önemli. Ama bu noktada ekran kartınızın desteği de önemli bir detay. oyun oynarken HD, Full HD ya da 2K çözünürlüğünden birine sahip olmak elbette oyun kalitesine etki edecek. Hatta boyut fark etmeksizin ekran kartınız desteği veriyorsa 4K monitör bile alınabilir. Ancak bu hem fiyatı hem de enerji tüketimi noktasında zarar manasına geliyor.

Sonuç olarak alacağınız monitörün ilk olarak boyutunu düşünüp daha sonra ekran kartınızın desteklediği en yüksek çözünürlüğe sahip monitörü almak en mantıklı hareket. Fakat eğer ilerleyen zamanlarda ekran kartı yenilemeyi düşünüyorsanız 2K monitör almak en güzeli. Şimdilik HD ya da Full HD olarak kullanırsınız, ileride sağlam bir ekran kartı ile 2K zevkine erişirsiniz.

acer-predator-34-gsync-monitor-1.jpg


Panel Tipi


Boyut ve çözünürlüğün ardından sıra, nasıl bir panele ihtiyaç olduğunu belirlemektedir. Fazla seçenek olmasa da her panelin bir diğerine göre üstün olduğu özellikleri mevcuttur.

TN Panel: En ucuz ve yaygın panel tipidir. Yüksek tepki süreleri ve ekran yenileme hızıyla oyun oynamayı sevenler için en ideal panel tipidir. Bu panel tipinde, renkler, monitöre bakış açısına göre değişkenlik göstereceğinden tasarımcılar tarafından pek tercih edilmemektedir.

VA Panel: Bu panel tipi pek yaygın olmasa da TN’e göre daha doğru renkler sunar. Siyahın en iyi göründüğü panel olarak da bilinmesine rağmen renklerde yine bakış açısına göre farklılık oluşmaktadır.

IPS Panel: Pahalı bir tür olmasına rağmen renkleri en iyi gösteren panel türüdür. Bu nedenle grafik tasarımcılar tarafından en fazla tercih edilen paneller bunlardır. TN Panellere göre tepki süresi ve ekran yenileme hızı daha düşük olduğundan oyun oynamayı sevenler tarafından pek tercih edilmez.

dell-g-sync-monitor-review-6.jpg


Ekran Yenileme Hızı


Bu özellik, bilgisayarlarını oyun oynamak için kullananlar için oldukça önemlidir. Örneğin 60hz bir monitörde oyun oynarken, saniyede 60 kare görülür. Bu rakam, 120hz bir monitörde saniyede 120 karedir. 120 hz monitörler, 3D oyunlarda ise her göz için 60 kare olmaktadır.

maxresdefault%20(2).jpg


Stand Seçenekleri


Monitör seçimi yaparken sabit duranlar yerine sağa–sola, yukarı-aşağı hareket edebilen ve ayarlanabilen monitör modelleri tercih etmek, daha rahat bir kullanım sağlayacaktır. Böylelikle sadece oyun ve normal kullanım dışında işlerinizde gerektiği gibi monitörünüzü hareket ettirebilirsiniz. Aynı zamanda boy farkından ortaya çıkacak bakış açısı farklılıklarını da absorbe edebilirsiniz.

MNTPC_SPCT_03_M01A_Feature_1_123.jpg


Led Monitör ve LCD Monitör



Seçim yaparken LED monitör tercih etmek enerji tasarrufu sağlaması ve çevre dostu olması yönünden kullanışlıdır. LED monitör çeşitleri civa barındırmamaktadır ve bu monitörlerin pek çoğu 50.000 saat üzeri ömre sahiptir. Fakat LCD monitör veya LED monitör kararı, monitör seçimi sırasında en sona bırakılabilir.

Fakat "Almışken iyisini alayım" diye bir düşünceniz varsa LED ilk tercihiniz LCD ise ikinci tercihiniz olmalı. Eskisi kadar fiyat farkı olmadığını da düşünürsek LED tercihi en iyisi konusunda uygun bir adım olacaktır.

triple-monitor-gsync-acer-predator-thumb.jpg


Bağlantı Tipleri



Bağlantı tipi seçimi genelde kolay bir konudur. Satın alınacak monitörün, kullanılacak bağlantı tipine sahip olup olmadığı kontrol edilerek karara varılabilir. Örneğin, ekran kartında DVI girişi varsa, DVI girişli bir monitör alınmalıdır. VGA ise VGA. Ancak şöyle bir konu da var;

Eğer sizin ekran kartınızda VGA, DVI, HDMI ve Display Port dediğimiz bağlantı tiplerinden birkaçı varsa en iyi olanına göre tercih yapmanız önem arz ediyor. Bu konuda ise VGA < DVI < HDMI < Display Port şeklinde bir sıralama yapabiliriz.

VGA artık eski bir bağlantı türü olduğu için eğer bunun dışında bir bağlantı türü destekleyen ekran kartınız varsa muhakkak diğerlerinden birini seçin. Yaygınlık bazında DVI en fazla bulunabilirken HDMI da artık aynı zamanda TV'ye bağlanabilirlik noktasında da artısı sebebiyle tercih edilmekte. Display Port ise günümüzün en iyi bağlantı türü olduğunu belirtelim. Yani ekran kartınızda DP var ise seçiminiz bu yönde olmalı.


LS24E370DLJ-XS-256655-0.jpg


Diğer Özellikler



Monitör fiyatları araştırılırken yukarıdakiler haricinde göz önünde bulundurulabilecek bir takım ekstra özellikler de mevcuttur. Örneğin: Dahili speaker’ı olan, USB girişine sahip monitörler ya da Monitör TV modelleri kullanıcıların kararlarını etkileyebilir. Hatta son dönemde kalbosuz şarj desteği olan monitörler bile piyasaya çıktı. Bu nedenle alacağınız monitörü uzun vaadede kullanacaksanız özellikle fiyat konusunda eksek davranacak kişilerin monitörlerinde kendilerine sunacakları ekstra özellikler de önem kazanıyor.
monitor.jpg



@mehmetkarahanlı@


DELL-3415W-PROFESYONEL-MON%C4%B0T%C3%96R.jpg


Predator-Z35_wp_game_02_678x452-693x510.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
acer-switch-v10-one-270516.jpg
Acer önümüzdeki hafta Tayvan’ın başkenti Taipei’de düzenlenecek Computex fuarında görücüye çıkaracağı iki yeni dizüstü bilgisayarı şimdiden duyurdu. Uygun fiyatlı ve “hibrit” olarak nitelenebilecek dizüstü bilgisayarlar Switch V 10 ve Switch One 10 adını taşıyor. Her iki bilgisayarda da yerinden çıkarılabilir 10 inç IPS ekran ve dört çekirdekli Intel Atom işlemci bulunuyor.

İki cihaz arasındaki farklar ise V10 için daha fazla renk seçeneği sunulması ve V10’da parmak izi tarayıcısı ve USB-C girişinin bulunması. USB-C girişi şarj, veri transferi ve video çıkışı için kullanılıyor.

Acer Switch V 10, yurt dışında yılın üçüncü çeyreğinde satışa sunulacak. Bilgisayarın fiyat etiketinde 249 dolar yazacak. Acer Switch One 10 ise önümüzdeki temmuz ayında 199 dolarlık fiyatıyla piyasaya sürülecek.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst