gittigidiyor

Son faturadan sonra borç çıkmayacak

iseso

Aktif Üye
Katılım
9 Ocak 2014
Mesajlar
1,348
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
Gölcük/Değirmendere



xVDdYR.jpg




Telefon ve internet aboneliklerinin iptalinde işletmeciler, son faturayı tüm bedeller dahil olacak şekilde düzenleyecek ve sonrasında tüketiciye borca ilişkin yeni fatura çıkaramayacak, alacak talebinde bulunamayacak.

Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu (BTK), "Borç ve Alacak Bilgilerinin Sorgulanmasına ve Son Faturalara ilişkin Usul ve Esaslar" hakkındaki düzenleme taslağını, internet sitesinde kamuoyu görüşüne sundu.

Taslak, telefon ve internet aboneliklerinin fesih ve iptali sonrasında aboneye gönderilen faturalar ile borç ve alacaklara ilişkin abonelerin bilgilendirilmesi konusunda işletmecilerin yükümlülüklerini belirliyor.

Taslağın mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde, işletmeciler, tüketicilere, internet sayfaları üzerinden borç ve alacak bilgilerini sadece kimlik bilgilerini kullanarak, kolay ve basit bir yöntemle öğrenebilme imkanı sağlayacak.

Borç ve alacak bilgilerinin öğrenilmesi sonrasında, tüketicinin talebi üzerine durumunu gösteren bir belge verilecek.

200 binin üzerinde abonesi olan işletmeciler, tüketicilere e-devlet üzerinden, yasal takipte olanlar dahil tüm borç ve alacak bilgilerini öğrenebilme imkanı sunacak.

İşletmeciler borç ve alacak bilgilerini en güncel şekilde tutacak ve söz konusu bilgilerinin sorgulanmasına ilişkin işlem kayıtlarını 4 yıl süreyle muhafaza edecek.

Son fatura, bütün bedeller dahil düzenlenecek

Taslağa göre, işletmeciler, son faturayı gecikme faizi ve diğer işletilecek bedeller dahil olacak şekilde tek seferde düzenleyecek. Tüketicilere gönderilen son faturada, faturanın son kez gönderildiğine dair ibareye yer verilecek ve sonrasında borca ilişkin yeni fatura çıkarılamayacak, alacak talebinde bulunulamayacak.

Son uyarı, abone veya tüketiciye tebliğ edilmesi kaydıyla yazılı şekilde yapılacak. İşletmeciler tarafından ödenmemiş fatura borçları sebebiyle aboneler hakkında yasal takip başlatılması öncesinde yapılacak son uyarıda, aboneye borcunu ifa edebilmesi için asgari 15 gün süre tanınacak.

Son uyarının aboneye tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde borcun ödenmemesi halinde yasal yollara başvurulacağı uyarı metninde açıkça belirtilecek. İşletmeciler tarafından da kişisel verilerin gizliliği sağlanacak.​
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst