gittigidiyor

SSD'lerin ömrünü uzatmak için 3 ipucu!

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
SSD'lerin ömrünü uzatmak için 3 ipucu!

SSD'nizin ömrü için pek fazla endişe etmenize gerek yok; ancak yine de bunları aklınızda bulundurun!
2015111514090212672.jpg
Geçen senenin sonunda Tech Report tarafından yayınlanan test sonuçları,SSD'lere yazabileceğiniz veri miktarının etkileyici seviyelerde olduğunu göstermişti. Öyle ki bazı sürücüler, 2 petabaytın üzerinde veriyi sorunsuz yazabildi. SSD'nize yazdığınız veri miktarını azaltarak teknik olarak onun ömrünü uzatacağınız doğru. Ancak bu konuda fazla endişelenmenin de anlamı yok.
Genel olarak SSD'nizin ömrü normal bir sabit diskten kısa olmayacaktır. Ancak SSD'den en fazlasını elde etmek için dikkat etmeniz gereken birkaç şey de var.
1. Aşırı ısınmaya dikkat edin

SSD'ler, aşırı sıcak ve soğuklara HDD'lere göre daha dayanıklıdır. Ancak çok aşırı sıcağa uzun süre maruz kalan SSD'ler zorlanabilir. SSD'nizini tüm yaz boyunca Antalya'da saklamanız, onun ömrüne katkıda bulunmayacaktır. Bunun yanında ani sıcaklık değişiklikleri, elektronik aletleri iyi etkilemediğinden, bu tür değişiklikleri de en aza indirgemenizde fayda var.
2. Elektrik kesintisi yaşatmayın

Elektrik kesintileri, tüm bilgisayar donanımlarının sonunu getirebildiği gibi SSD'leri de bozabiliyor. Veri yazarken elektriğin kesilmesi halinde en iyi ihtimalle sadece yazdığınız veriyi kaybedersiniz. En kötü ihtimal ise verilerle birlikte tüm sürücüyü kaybetmeniz.
SSD'yi elektrik kesintilerinden korumanın en iyi yolu, bir UPS (kesintisiz güç kaynağı) kullanmaktan geçiyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
3. Boş alan bırakın

2015111514085111072.jpg

Sürücünüzün okuma / yazma döngüleri nedeniyle zarar görme olasılığı düşük olsa da, işi garantiye almak için yapabileceğiniz şeyler var. Bunlardan belki de en önemlisi, sürücüde mümkün olduğunca boş alan bırakmanız. SSD'ler, depolama hücrelerinin aynı hızda eskimesini sağlamak için "wear leveling" adlı bir teknolojiden faydalanırlar. Bu teknoloji, her hücreye eşit miktarda veri yazılmasını sağlar. Ancak sürücünüzde yeteri kadar boş alan yoksa, wear leveling'in bir anlamı kalmayacaktır.
Sürücünüz dolmaya yakınsa, yalnızca geriye kalan boş alan yazma amaçlı kullanılacak ve bu alan, daha hızlı eskiyecektir. Uzun süre saklayacağınız dosyaları harici bir diske veya HDD'ye taşıyarak wear leveling'in daha rahat çalışmasını sağlayabilirsiniz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
2015110912381872872.jpg





Bilgisayarlarımızda depolama birimi olarak SSD'lere her geçen gün daha çok yer veriyoruz. Peki sizde böyle yapıp, geleneksel HDD yerine SSD'leri mi tercih etmelisiniz? Son zamanlarda SSD'lerin depolama kapasiteleri arttı ve uyumluluk sorunları çözüldü. Bu yüzden cevap evet, ancak kararınızı hemen vermeden önce dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.
Ücret

SSD'lerin fiyatı son birkaç senede önemli ölçüde geriledi, ancak normal sabit disklere (HDD) kısayla hala çok pahalılar. Bu yüzden bütçeniz kısıtlıysa, size çok daha fazla boş alan sunacak HDD'leri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.
Fiziksel özellikler

Yeni bir donanım alırken PC'nizle uyumlu olup olmadığını araştırmalısınız. Modern SSD'lerin çoğu 2,5 boyutunda. Bu tür bir sürücüyü masaüstü bilgisayarda kullanamazsınız, ancak SABRENT 2.5¨-to-3.5¨ Mounting Kitgibi bir adaptörle bu sorunu giderebilirsiniz.
Yeni yaygınlaşmaya başlayan M.2 standardı (eski adı NGFF) ise çok ince SSD'leri tarif ediyor. Bu SSD'ler çok ince laptop'larda ve mini PC'lerde kullanılıyor.
Z-yüksekliği: 2,5 inç'lik bir SSD'nin laptop'unuza sığma garantisi bulunmuyor. Bunun için z-yüksekliğine veya kalınlığa dikkat etmeniz gerekiyor. Hangi yüksekliklerin desteklediğini öğrenmek için laptop'unuzun kılavuzuna bakın.
Arayüz: Bugünkü SSD'lerin çoğu 6 Gbps SATA arayüzünü kullanıyor. 3 Gbps ise bulabilirseniz, daha ucuza maloluyor. 3 Gbps ile 6 Gbps arasındaki seçimi PC'nizin sunduğu desteğe göre yapın.
Gürültü: SSD'nin önemli bir avantajı, HDD gibi mekanik parçalara sahip olmadığından sessiz çalışması. HDD'nin hızlanma sesinden ve kafa seslerinden kurtulmak istiyorsanız, SSD'yi tercih edin.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Performans

2015110912362838272.jpg

SSD'nin HDD'ye göre en önemli avantajı, önemli ölçüde daha hızlı olması. SSD'li bilgisayarlar birkaç saniyede açılabiliyor, programları neredeyse anında çalıştırıp, dosya aktarımlarını 10 kata kadar daha hızlı yapabiliyorlar.
Ancak her SSD, size eşit hız sunmuyor. Şu iki örnekte olduğu gibi:
- SanDisk Internal 120 GB, 520 MB/sn sıralı okuma ve 180 MB/sn sıralı yazma hızına sahip.
- Silicon Power Velox V70 120 GB ise 557 MB/sn sıralı okuma ve 507 MB/sn sıralı yazma hızı sunuyor.
Mümkün olan en yüksek hızı istiyorsanız, bunun size daha pahalıya mal olacağını aklınızda bulundurun.
Depolama kapasitesi

SSD'ler ve HDD'ler farklı şekilde çalışırlar. HDD'ler çoğunlukla parçalanmayla (fragmentation) karşı karşıya kalırken SSD'ler, "çöp biriktirme" (garbage collection) adı verilen bir başka "soruna" sahiptir. SSD'ler, HDD'lerin aksine değişen gelen verileri, mevcut verilerin üzerine yazmazlar. Çöp biriktirme adı verilen bu işlem, disk dolduğunda verimliliğini kaybedebilir. Bu yüzden SSD'nizin yüzde 20-30'unu boş tutmanızda fayda var. Bu, 250GB'lık bir sürücü için en fazla 200GB'lık alanı kullanmanız gerektiği anlamına geliyor.
Yaşam süresi

Son olarak SSD'nin ömrünü hesaba katmanız gerekiyor. SSD'ler mekanik parçalara sahip olmadığı için bu konuda endişelenmenize gerek yok. Ancak SSD'ler, elektrik kesintisine karşı daha duyarlıdır ve bu durumlarda verilerin bozulması ve hatta sürücünün tamamen bozulması sözkonusu olabilir. Buna ek olarak SSD'lere yazabileceğiniz veri miktarı kısıtlıdır. Günde GB'larca veri yazacaksanız, sürücünün ömrünü normalden hızlı tüketebilirsiniz.
SSD'lerin genellikle 5 - 7 yıl arasında yaşaması beklenir. Her geçen yıl, sürücünün bozulma şansını artırır.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Sabit diskiniz ölüyor mu? İşte 5 işareti!

Emektar sabit diskiniz yolun sonuna gelmiş olabilir mi? İşte bunu anlamanızı sağlayacak 5 işaret!

2016032514595274646.jpg


Diskinizin ömrünün sonuna yaklaştığını bazı belirtiler sayesinde anlamanız mümkün

Birçoğumuz kişisel belgelerimizi, fotoğraflarımızı, videolarımızı ve diğer değerli verilerimizi sabit disklerde saklıyoruz. Sabit disklerin sınırlı bir ömrünün bulunduğunun farkında olan kullanıcı sayısı ise oldukça az. Ancak bugünkü sabit disklerin çalışmadığı durumdaki ömürleri 5 ile 10 sene arasında değişiyor ve sıcaklık, nem, hareket, kullanım gibi etkenlere göre hızla azalıyor.
Bugün birçok kullanıcı laptop'a ve sıkça taşınan harici disklere sahip olduğundan, gerçekçi bir tahminle sabit disk ömrünün 7 - 8 sene olduğunu söyleyebiliriz. Kabul edersiniz ki bu süre, önemli verileri depolamak için oldukça kısa. En iyi durumda sabit diskler tamamen ölmeden önce yavaş yavaş bozulurlar. Sabit diskinizin bozulmaya başladığını işaret eden bir takım işaretler bulunmaktadır. Sabit diskinizin ne kadar ömrü kaldığından emin değilseniz, yazımızdaki maddeleri gözden geçirerek onun ömrünün sonuna yaklaşıp yaklaşmadığını anlayabilirsiniz.
Sık yaşanan donmalar, mavi ekranlar...

Bu işaretler, sayısız nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Ancak bu hataların nedeni ne olursa olsun, en kısa zamanda bir yedekleme yapmanızı öneriyoruz. Bu tür hatalar, yeni bir Windows yüklemesinden sonra çıkıyorsa, bozuk bir donanımın işaretçisi olabilir.
Bozulan veriler

Hatasız olarak kaydettiğiniz verileri tekrar açtığınızda bozulduğunu görüyorsanız veya dosyalar ansızın kayboluyorsa, diskiniz bozulmaya başlamış demektir. Bunun birçok farklı nedeni de olabilir, ancak bozulmaya başlayan bir sabit diskin tipik işareti, bozulan ve kaybolan dosyalardır.
Bozuk sektörlerin artması

Bozuk sektörler, sabit diskin dosyaları doğru bir biçimde depolayamadığı alanlardır. Bunlar işletim sistemi tarafından otomatik olarak maskelendiğinden anlaşılması zor olabilir. Ancak bozuk sektörlerin varlığı, olumsuz bir işarettir. Windows'un henüz bulmadığı hataları aramak için sürücüye sağ tıklayıp Özellikler'i seçin. Oradan Araçlar'a gelip Şimdi Denetle'ye tıklayarak diski denetleyebilirsiniz. Taramaya başlamadan önce "Bozuk bölümleri bulup düzeltmeye çalış" kutucuğunun işaretli olduğundan emin olun.
Garip sesler

Sabit diskinizden alışılmadık sesler geliyorsa, iş işten geçmek üzere veya geçmiş olabilir. Mümkünse önemli verilerinizi hemen yedekleyin.
S.M.A.R.T. verileri

Sabit disklerin S.M.A.R.T. verilerini okuyarak çökmeyi önceden tahmin edebileceğini iddia eden CrystalDiskInfo, HDD Health gibi birtakım yazılımlar mevcut. Ancak malesef S.M.A.R.T. verileri bu konuda çok da güvenilir değil.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

[h=2]Intel, SK Hynix TLC NAND belleklerin kullanıldığı SSD 540S serisini satışa çıkarıyor.[/h]Sony, bir süredir anavatanı Japonya’da ürettiği SSD’leri, yine bu ülkede satışa çıkarıyor. Birkaç ay önce SLW-M serisi SSD’lerin duyurusunu yapan şirket, bu alanda iddialı hale gelmeye başlıyor. Sony, bu yeni SSD’lerinde Toshiba tarafından üretilen TLC tipi NAND bellek yongalarını kullanıyor. Artık standart NAND tipindeki belleklerin yanı sıra TLC NAND bellekler de sıkça karşımıza çıkmaya başladı. Intel de bu kapsamda TLC NAND belleklerin yer aldığı SSD 540 serisini satışa çıkarıyor.
Intel’in yeni SSD serisinde SK Hynix’ten satın alınan TLC tipindeki bellekler bulunuyor. Daha düşük maliyetlerle üretilebilen bellekler, SSD’lerin fiyatlarını da önemli bir oranda düşürüyor. Yeni seride 16nm üretilen TLC NAND tipindeki bellekleri tercih eden Intel, SM2256 kontrolcü kullanıyor. Bu sayede SSD 540S serisindeki modellerde 560 MB/s okuma ve 480 MB/s yazma yapılabiliyor.
Bu seride şimdilik 120 GB, 180 GB, 240 GB, 360 GB, 480 GB ve 1 TB olmak üzere altı farklı kapasite seçeneği sunuluyor. Ancak, serinin güncellenmesi durumunda önümüzdeki dönemde yeni depolama seçeneklerinin de geleceğini söyleyebiliriz. Kapasitelere ve sürekli kullanım durumlarında yazma hızları da önemli bir oranda değişiyor. Bu SSD’lerin fiyatları, kapasitelere göre 90 dolardan başlayıp, 550 dolara kadar çıkıyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

[h=2]SSD pazarında arzın azalmasıyla birlikte fiyatların da küresel olarak yükselmesi bekleniyor.[/h]Yakın zamanda bir SSD almayı düşünüyorsanız, acele etmenizde fayda olabilir. Analistlere göre, teknoloji değişimi ve artan talebe bağlı olarak, NAND fiyatlarının önümüzdeki yılın başında artması bekleniyor.
NAND yonga gelirleri, bu yılın üçüncü çeyreğinde artan talebe bağlı olarak zaten yüzde 19,6 oranında arttı. DRAMeXchange’in araştırma direktörü Sean Yang, yıl sonuna yaklaştığımızda gelirlerin daha da artacağını ve önümüzdeki yılın başında fiyatların da artacağını ifade etti.
Arzdaki daralmanın bir kısmı eski, daha az yoğun 2D NAND’den 3D NAND’e geçişe bağlı. Bu da flash bellek kullanan akıllı telefonlar, PC’ler ve diğer dijital cihazlara olan talebin sürekli arttığı bir dönemde, kısa sürede arzın azalması ve fiyatların artması anlamına geliyor.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst