gittigidiyor

Su tabanlı bataryalara hazır olun!

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
su-tabanli-batarya-teknolojisi-01.jpg


Lityum iyon bataryalar, günümüzün en çok kullanılan bataryaları olarak öne çıksa da uzun ömürlülükleri ve tehlikeleri ile bir nevi sınıfta kalıyorlar diyebiliriz. Tüm bu sorunları çözmek üzere yeni batarya Teknolojileri üzerine birçok çalışma yapılıyor. Bu çalışmalardan birisi de Harvard Üniversitesi’nden gelmiş durumda.
Toksik olmayan ve uzun ömürlü batarya teknolojisi

Başta da belirttiğimiz gibi birçok çalışma yürütülüyor ancak bazılarının gerçeğe dönüştürülmesi oldukça zorluyken, bazılarının da uzun ve pahalı bir bilimsel araştırma sürecine ihtiyacı bulunuyor.
Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları ise farklı bir batarya teknolojisinin geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Buna göre, yeni batarya prototipinde toksik bulunmuyor ve şu an piyasada olan lityum iyon çözümlerine göre ciddi anlamda dayanıklılar.
Akış bataryası adı verilen bu teknoloji, pH su çözümü içerisindeki organik moleküller tabanlı olarak geliştirilmiş. En az 10 yıl dayanıklılığa sahip olduğu ifade edilen bataryalar, günümüz batarya teknolojilerine göre ciddi bir ilerlemeye işaret ediyor.


battery_charge.png

Daha önce de akış bataryaları geliştirilmişti ancak bu son prototip, seleflerindeki tasarım hatalarından ders alınarak geliştirilmiş. Örneğin, kullanım sonucu kapasite bozulması gibi sorunlar bu bataryalarda bulunmuyor. Bu sorunun ortadan kaldırılması içinse elektrolit çözümlerindeki moleküllerin yapıları düzenlenmiş ve moleküller suda çözünür hale getirilmiş. Böylece bataryalar, korozif hale gelmeyen ve üretimi ucuz olarak üretilebilecek. Bu anlamda bataryaların rüzgar ve güneş enerjisi depolama yeteneğiyle endüstriyel kullanım için tercih sebebi olabileceğini de söylemek mümkün. Tabii ki bu teknolojisinin gerçek hayatta ne zaman yaygınlaşacağı şu an için kestirilemiyor.
Bakalım lityum iyon bataryalar, yerlerini tamamen ne zaman yeni batarya teknolojilerine bırakacaklar?
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst