gittigidiyor

Tcp Ip Nedir ? Tcp Ip Katmanları - Tcp Ip Etkınlestırme

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
  • TCP/IP, Yazilim ve donamim ureticileri tarafindan buyuk oranda desteklenen olceklenebilir bir ag teknolojisidir.

    Network protokolu olarak TCP/IP kullanildiginda, Mikrosoft tarafindan saglanan Windows tabali ag cozumleri TCP/IP icin Client-Server destegi saglamak uzere varolan ag uzerinde kullanilabilir. Bu cozumler su konulari icerir:


    WinNT Workstation’in destekledigi: WAN, TCP/IP printing, FTP, Telnet, DHCP Client yazilimi, WINS, DNS, Windows sockets, ve extended LMHOSTS dosyasi.

    WinNT Server’in destekledigi: WinNT Workstation’in desteklediklerinin yanisira Internet Information Server, DHCP Server, WINS Server, ve DNS Server yazilimlari.

    Win95’in destekledigi: WAN destegi, DHCP, WINS, ve DNS client yazilimi, LMHOSTS dosyasi ve Wimdows sockets.

    Mikrosoft TCP/IP-32 for Windows for Workgroups’un destekledigi: Windows sockets, LAN manager. Microsoft TCP/IP-32ayrica DHCP, WINS ve DNS client yazilimi.

    Mikrosoft LAN Manager’in destekledigi: Windows sockets, MS-DOS tabanli baglanti uygulamalari.
    HETOROJEN SISTEMLERDE TCP/IP KULLANILMASI

    Tum modern isletim sistemlerinde TCP/IP destegi bulundugundan ayni aga bagli farkli sistemler bilgi paylasabilirler. TCP/IP WinNT’nin bircok Windows uyumlu olayan sistemle konusmasini saglar. Bunlar:


    Internet host’lar

    Apple Machintosh sistemler

    UNIX sistemler

    VMS sistemler

    Network kartiyla dogrudan aga bagli yazicilar.
    WinNT su ulasim protokollerini destekler:


    NetWare ortamlarda kullanilan IPX/SPX

    IP teknolojisi tabanli TCP/IP aglar

    Kucuk boyutlu aglar icin NetBEUI

    Macintosh sistemler icin AppleTalk.


    TCP/IP VE WINNT KONFIGURASYON VERITABANI

    TCP/IP konfigurasyon bilgileri WinNT’nin Registry dosyasinda tutulur

    -----

    IP ROUTİNG NEDİR ?

    WinNT Server IP routing tablolarinin dinamik yonetimi icin RIP destegine sahiptir. RIP statik IP routing tablolari tutulmasi gereksinimini kaldirir. RIP’in bu versiyonu anahtarlamali WAN’lari desteklememektedir.

    Eger tek bir network karti olan bir bilgisayarda IP uzerine RIP install edilmisse, bu bilgisayar slient modda calisir. RIP yayinlarini dinler, kendi route tablolarini gunceller fakat kendi route tablosunu yayinlamaz. Iki network karti varsa Slient RIP paramaetresi Registery=0 yapilarak, RIP yayin da yapacak sekilde konfigure edilebilir.

    IP icin RIP, Control Panel’den bir WinNT servisi olarak install edilebilir, ve dolayisiyla Services icon’uyla konfigure edilebilir. Default olarak RIP servisi otomatik baslar.

    IP icin RIP Microsoft TCP/IP protokol ailesi olan, Internet Protocol (IP), Transmission Control Protocol (TCP) ve User Datagram Protocol (UDP) gereklidir.

    Temel IP bilgi birimi olan IP datagram ‘lar ayni agda bulunmak kosuluyla bir hosttan digerine gonderilir. Eger varis host’u baska bir agda ise datagram yerel agdaki router’a gonderir.

    Eger varis host’u router’in bagli oldugu LAN’a dogrudan bagli degilse, router kendi routing tablosunda bunu yapabilecek bir router’in IP adresini alir ve datagram’i bu router’a gonderir.



    WINNT’DE ROUTING

    Router, LAN’lar ve WAN’lar arasinda baglantiyi kurmaya ve beraber calismalarina ve degisik ag topolojilerine (Ethernet, Token Ring gibi) sahip LAN’larin baglanmasina olanak tanir. Bir LAN’a gonderilen her paket gonderici ve alici adreslerini iceren basliga (packet header) sahiptir. Router’lar bu paket basliklarina LAN segmentlerini karsi dusururler ve paket icin en iyi yolu secmeye calisirlar.

    NetBIOS VE DNS BILGISAYAR ISIMLERI

    WinNT network araclari NetBIOS olarak bilinen bir adlandirma sistemi kullanilir. genel olarak NetBIOS bilgisayar isimleri tek bir parcadan olusur.

    Bundan farkli olarak TCP/IP bilesenleri Domain Name System (DNS) olarak bilinen adlandirma sistemini kullanir. DNS bilgisayar isimleri iki parcadan olusur: Host ismi, Domain Ismi. Bu ikisinin birlesmesi Fully Qualified Domain Name (FQDN) ismini olusturur.

    NetBIOS bilgisayar isimleri, DNS host isimleriyle uyumludur, bu nedenler aralarinda islem yapabilmeleri mumkundur. WinNT, NetBIOS bilgisayar ismiyle DNS domain ismini birlestirerek FQDN ismi olusturulur.

    WinNT altinda, DNS host ismi default olarak NetBIOS bilgisayar ismiyle aynidir. Eger istenilirse bu isimler birbirinden farkli yapilabilir.

    NAME SERVER VE COZUCULER

    DNS Server’lar, DNS veritabani (zone) hakkindaki bilgileri tutan ve bunlari Client’lara kullandiran Client-Server tipi bir yapi kullanirlar. Bir cozucu DNS isim uzayi ile ilgili olarak Name Server’i sorgular. Bu Name Server cozucunun istegini yanitlamak icin diger Server’lari sorgulayabilir.

    WinNT Server, WinNT Workstation, Win95, Win for Workgroups 3.11 (Mic. TCP/IP-32 yuklu) hepsi DNS cozucu ozelligine sahiptirler.

    DNS Name Server servisinin yanisira WinNT 4.0, DNS Manager adinda RPC tabanli grafik bir yonetim araci getirir. Bununla, uzaktaki DNS hizmet verenleri konfigure edilebilir


 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst