gittigidiyor

Telefonlarda bulunan RAM, ROM, işlemci nedir? Ne işe yarar?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
ddrdrive_x1_p1-jpg.138799

RAM
Rastgele erişimli hafıza (random access memory; hem okunabilir hem yazılabilir fiziksel bellek) RAM mikroişlemcili sistemlerde kullanılan bir tür veri deposudur. Buna karşın diğer hafıza aygıtları (manyetik kasetler, diskler) saklama ortamındaki verilere önceden belirlenen bir sırada ulaşabiliyorlar ki mekanik tasarımları ancak buna izin veriyor.
Bir RAM çipinde her hangi farklı iki veriye ulaşmak için aşağı yukarı aynı süre harcanıyor. Buna karşılık disk ve benzerleri okunan verinin başı bulunan noktaya yakınsa az zaman, uzaksa çok zaman harcıyor ve baş konumu sürekli yer değiştiriyor. RAM, genellikle bilgisayardaki ana hafıza ya da birincil depo; yükleme, gösterme, uygulamaları yönlendirme ve veri için çalışma alanı olarak düşünülür. Bu tip RAM genelde tümleşik devre biçimindedir. Yaygın olarak hafıza çubuğu veya RAM çubuğu isimleriyle anılır çünkü devre kartı üzerine, küçük devreler halinde, plastik paketleme yardımıyla birkaç sakız paketi boyutundadır. Çoğu kişisel bilgisayarda RAM eklemek veya değiştirmek için yuva bulundurur.Çoğu RAM hem yazılıp hem okunabilir. Bu yüzden RAM sık sık "okunan-yazılan hafıza" ismiyle yer değiştirmiştir. Bu bağlamda RAM, ROM'un tersi, daha doğrusu sıralı ulaşılabilir hafızanın tersi olarak kabul edilir.

ROM
ROM (Read-Only Memory), sadece okunabilir bellek, bilgisayarlarda ve diğer elektronik cihazlarda kullanılan depolama birimidir. Modern yarı iletken ROM’lar tipik olarak ,bilgisayar kartları gibi tümleşik devre ünitelerine benzerler. ROM en doğrudan mantığı ile sadece okunabilirdir, ancak üretim sırasında olabilİr. Bu ROM printed circuit board’un üzerinde kelime hiza taramaları ve bit hiza taramalarının matrixi arasında seçilen konumda ayrık yarı iletken diod’lar yüklenerek programlandı.

İŞLEMCİ
Kısaca CPU (Central Process Unit) yani Merkezi İşlem Birimi’dir. İşlemci için bilgisayarın beynidir diyebiliriz. Adından anlaşıldığı gibi bilgisayardaki işlemleri gerçekleştiren ve gerekli yerlere gönderen elemandır.Konuyu basitçe anlatmak gerekirse bilgisayar üzerinden yaptığımız herşey işlemciye muhakkak uğrar. Yani klavyedeki bir tuşa basmamız, fareyi hareket ettirmemiz birebir olarak işlemcide gerçekleşir.

ŞİMDİ GELELİM ASIL SORUNA:Bunlar telefonlarda ne işe tarar? Forumda bunların görevleri hakkında çok farklı yorum yapanlar var. Ben burda sizlerden doğru olanı bekliyorum. Benim bildiğim kadarıyla:

RAM:Adı üstünde geçici bellek. Yani mesela oynayacağın oyunları belirler. Çok ağır oyunlar geçici olarak çok bellek kaplayacağından eğer telefondaki ram düşükse oyunların kaliteside düşük olur.

ROM:Tam bilmiyorum ama sanırım kullanıcının işin içine girmediği, yani karışmadığı durumları etkiliyor. Yani mesela telefonun kendi içindeki işlemleri felan. Örneğin komut veriyor, 'Şarj bitiyor' gibi komutlar.

İŞLEMCİ:Telefonun hızını etkiliyor. Yani menüler arası geçiş vb. faktörleri. Oyunlarda çok etkisi yok diye biliyorum.
la-memoria-RAM-770x433.jpg
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst