gittigidiyor

Termal Macun Nedir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Termal Macun Nedir? Ne İşe Yarar?


Yüksek ısı üreten cisimler ile bu cisimlerin soğuması için temas eden metal parça arasında ısı iletimini sağlayan macundur.
Bu ısınan parçaların soğuması için üzerine takılan metal parça ne kadar da pürüzsüz gibi görünse de aslında gözle görülmeyecek kadar küçük pürüzler, girinti ve çıkıntılar mevcuttur.

Dolayısıyla örneğin işlemci üzerine takılan metal blok ile islemci arasında çok küçük temassızlıklar olacaktır. Bu da işlemcinin soğumasını yani işlemcideki ısının metal bloka geçmesini yavaşlatır ve işlemcinin ısınmasına neden olur.

Bu macun bilgisayar parçalarından en çok ısınan işlemciye ekran kartına ve anakart üzerinde bulunan kuzey köprüsüne sürülür.
Termal macun bilgisayar da işlemci soğutucusu takılmadan işlemci üzerine ince bir şekilde sürülür. Sonra işlemci soğutucusu takılır.


Macunun işlemciden taşmamasına dikkat edin, çünkü taşan macun anakarttaki işlemci pinlerinin takıldığı yeri tıkayabilir, bir sonraki termal macunu sürmek için eski macunun kaldırılmasını zorlaştırır...


Ayrıca kalın bir tabaka macun da işlemcinin ısınmasına neden olur. Çünkü işlemcinin kendisi ısıyı macundan daha hızlı bir şekilde metal bloka aktarır. (Macun sadece aradaki boşlukları kapatmak için sürülür.)
Dolayısıyla kalın bir macun tabakası işlemci ile metal blok temasını azalttığı için işlemcinin ısınmasına yol açar.


Termal macun sadece ısı iletimini artırmak için işlemci ile soğutucusu arasındaki boşlukları kapatmak için sürülür. Çok ince bir tabaka olarak sürmeye dikkat edin. Kredi kartı vb. bir kart ile rahatça ince bir tabaka olarak sürebilirsiniz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa





http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6639866001632569260



Termal Macun Nasıl Değiştirilir? Termal Macun Yenileme Rehberi



Elektronik cihazlar çalışırlarken bir miktar ısı üretirler. Bilgisayarlar büyük ve karmaşık devrelere sahip olduklarından daha da çokısınabilmekteler. Bilgisayarları serinletmek için kullanılan çözüm fanlı soğutmadır yada sıvı soğutmadır. Fanlı soğutmadaki mantık ısınan devrenin üstüne güçlü ve serin hava üfleyerek ısıyı uzaklaştırmaktır. Çoğu bilgisayarda kullanılan sistem budur. Sıvı soğutma isedevreyi su ile serinletir. Fakat bu çok daha pahalı bir sistemdir ve bu hazır bilgisayarlarda karşılaşabileceğiniz bişey değildir.


İntel işlemciler ile beraber gelen standart(stok) fan



Örnek bir Sıvı Soğutma Düzeneği



Bilgisayarımın hangi parçası ne kadar ısınıyor? Nasıl Öğrenebilirim?



Bilgisayar parçalarınızın ne kadar ısındığını öğrenmek için makalemizi okuyun: Bilgisayarınızın özelliklerini ve ısılarını öğrenin!

Termal Macunun görevi nedir?



İşlemci bilgisayarınız ile ilgili görevleri yerine getiren küçük bir devredir. Bu devre görevini yaparken oldukça ısınmaktadır. Bu devrenin soğutulması için fan kullanılmaktadır ancak işlemci ve fan arasında bir miktar boşluk kalmasından dolayı bir soğutma sorunu meydana gelmektedir. Bu sorunu termal macun giderir. İşlemci ile soğutucu arasına çok ince bir katmak sürülerek boşluklar giderilir.

Nasıl bir macun kullanmalıyım?



Piyasada çok çeşitli macunlar bulunmaktadır. Bu macunları birbirinden ayıran şey içindeki maddeler yani performansıdır. Ancak şunu söylemeliyiz ki en iyi macun ile en kötü macun arasındaki ısı farkı çok fazla değildir. Bu yüzden ucuz termal macunlarıda tercih edebilirsiniz ki biz böyle yaptık. Vatan Bilgisayar'dan bulabileceğimiz en ucuz termal macunu sürdük. Sonuç : Oldukça iyi. Bizim seçimimiz Xilence markasından yana oldu:
Kullanacağımız termal macun. Resmi büyütmek için üstüne tıklayın.

Termal macun sürmezsem ne olur?

İşlemcinizi termal macun olmadan kullanırsanız, işlemciniz olması gerekenden daha fazla ısınacaktır. Bu işlemcinizin performansını düşürür ve ömrünü azaltır. Kısaca termal macun sürmenizi öneririz. Bu pahalı olmayan ve senelerce kullanabileceğiniz bir üründür.

Kullanacağımız sistemi kısaca yazalım:

Anakart: Asus P5S800-VM 775Pin + 1GB DDR 2 Ram
İşlemci: Intel Pentium 4 630 3.0Ghz
Ekran Kartı: Nvidia Geforce FX5500


Anakartımızın resmi bu. Daha büyük görmek için resme tıklayın.

İşlemcimizin termal macunu tam 5 senedir değişmiyor. Termal macunun normalde 2 senede bir değiştirilmesi gerekmektedir.

İşlemcinin termal macununun yenilenmeden önceki sıcaklığı: Boşta 45 Derece | Yükte 55 - 60 Derece

Öncelikle lütfen bu işi yaparken çok dikkatli olun! Hiç bir şeyi fazla zorlamayın. İşlemci fanının 4 adet vida ayağı vardır. Bunları üstlerindeki okun gösterdiği yönde çevirin. Hepsi anakartı bırakmalıdır. Bu ayakları çevirmek için düz tornavida kullanabilirsiniz. Dikkatli olun, fanın ayaklarını kırabilirsiniz! Fanın anakarta doğru giden kablosunu çıkartın. Ardından fanı yavaşça sağa ve sola oynatarak yukarı çekin. Fan gelmemek için direnecektir bunun sebebi altındaki termal macundur. Siz sağa sola oynatarak çekmeye devam edin. Bir süre sonra gelecektir.

Şimdi karşınızda işlemci var. Fakat anakartın işlemci yuvasının içinde duruyor. Onu burdan kurtarmak için:


Şimdi okların gösterdiği mandalı dikkatlice aşağı doğru bastırın. Ardından yana doru çekerek serbest bırakın.


Şimdi okla gösterdiğimiz kısmı bastırın. Çerçeve açılacaktır. Şimdi işlemciyi alın ve düz biryere koyun.


İşlemci bu görünümde olacaktır. Şimdi önemli bir soru:
Eski macunu ne ile temizlemeliyim?

Bu iş için bazı temizleme ürünleri satılmaktadır. Fakat bu kadar basit bir iş için masrafa kesinlikle gerek yok. Bir pamuk yardımıyla eski macunu ayırabilirsiniz: Eğer macun fazla katılaşmışsa saf alkol kullanmanız kolaylık sağlar. Aynı şekilde fan üzerindeki macunuda temizlemeyi unutmayın.



İşlemcimiz tertemiz oldu. Şimdi yeni macunumuzu sürmeliyiz. En önemli sorulardan biri:

Ne kadar macun sürmeliyim?



Kesin bir miktar belirtilememektedir fakat kağıt gibi ince bir katman sürmeniz gerekir. Pirinç büyüklüğünde macun yetecektir. Az gelirse biraz daha sürebilirsiniz. Fazla sürmek kesinlikle yanlıştır çünkü macun ile fan arasında oluşan baskı sonrası dışarı taşarak anakarta zarar verebilir.


Kullanacağımız malzemeler bunlar: Macun ve uygulama kartı.


Belirttiğimiz gibi pirinç büyüklüğünde bir miktar macunu sürün.


Kart ile dümdüz olacak şekilde sürün.



İşte başarılı bir uygulama. Bahsettiğimiz miktar bu kadar olmalıdır.
Şimdi ters işlem uygulayarak işlemciyi hiçbir yere değdirmeden anakarta geri takın. Yuvasına düzgün bir şekilde oturtun;yanlış takarsanız oturmayacaktır fazla zorlamanız kesinlikle tavsiye edilmez!Şimdi yuva kapağını kapatın ve mandalı güzelce aşağı bastırıp ittirin. Sıkıştığından emin olunca fanı güzelce oturtun. Fanın 4 yönde de oturtulabilir, fakat kablosunu rahat takabileceğiniz bir şekilde oturtun. Fanın her ayağını çıt sesi duyana kadar bastırın.


Ardından fanın kablosunu takın. Bilgisayarınızın ısı değerlerini kontrol edin. Sıcaklıklar yüksek ise birşeyleri yanlış yaptınız demektir.


Bilgisayarımın hangi parçası ne kadar ısınıyor? Nasıl Öğrenebilirim?



Bilgisayar parçalarınızın ne kadar ısındığını öğrenmek için makalemizi okuyun: Bilgisayarınızın özelliklerini ve ısılarını öğrenin!


Macun sürdüğümüz işlemcinin yeni sıcaklık değerleri: Boşta 30 - 32 Derece | Yükte 36 - 42 Derece


Yani başarılı bir işlem olmuş.


Uyarıyoruz: Lütfen korkuyorsanız bu işleme kalkışmayın. Herhangi bir zararda sitemiz sorumlu değildir.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst