gittigidiyor

Tivibu Ev Nedir Nasıl Çalışır?

cilginyurekli

Aktif Üye
Katılım
14 May 2011
Mesajlar
1,560
Tepkime puanı
57
Puanları
48
Yaş
43
Konum
germany
Tivibu Ev Nedir Nasıl Çalışır?

tivibuDün siz değerli okuyucularımla BBase’de düzenlenen Tivibu Ev lansmanına gideceğimden bahsetmiştim. Benim için keyifli bir o kadar da doyurucu bir etkinlikti. TTNet yetkilileri ile birlikte yapılan lansmandan sonra bol bol sohbet imkanım oldu. O’nları sorularımla sıkmadan mümkün olduğunca teknik bilgi almaya çalıştım. Öncelikle TTNet’in IPTV hizmeti olan Tivibu Ev nedir ne değildir biraz bahsetmek istiyorum.

Tivibu konusunda ise sizlere daha önce bilgi vermiştim. Tivibu Ev ise internet üzerinden televizyon yayıncılığı olarak nitelendirilebilecek IPTV teknolojisidir. TTNet kısa bir süre önce Tivibu Ev adıyla bu hizmeti vermeye başladı. Olay internet üzerinden olduğu için zamandan bağımsız olarak televizyon izleyebilmektesiniz. Kısacası internet üzerinden tv izlemek hatta tv izlemenin keyfine varmak diye nitelendirebiliriz. TTNet IPTV alanında birkaç bölgeyi bir süre önce pilot bölge olarak seçip yayınlarına başlamıştı. Şuan itibariyle bu hizmet 30 şehirde sunulabilir duruma geldi.

Tivibu Web ile 1 milyonun üzerinde aboneye ulaşan TTNet, IpTv teknolojisi ile televizyon kanallarını internet üzerinden bizlere iletme çabasında. Bu teknolojide istediğiniz zaman geri sarabilir, filmi durdurabilir, yada başka bir gün başka bir saatte aynı programı izleyebilirsiniz. Aynen Tivibu Web’de olduğu gibi film kiralama ve seç izle özellikleride eklenmiş durumda. Yalnız benim minimum sistem gereksinimleri diye adlandıracağımız bir unsur var.

Minimum sistem gereksinimleri;

Bu yayını alabilmek için evinizde en azından 7Mbit internet hattı bulunmak zorunda. Maalesef ki birçok kullanıcı 8Mbit bile internet hattı alamazken Tivibu Ev teknolojisini şimdilik herkesin kullanamayacağını söylemek isterim. TTNet yetkililerine bu soruyu sorduğumda ise bana Türk Telekom ile ortak yürüttükleri çalışmalarda belirli başlı bölgelerle başlamalarına rağmen eğer belirli sayıda istek alırlarsa hizmeti istenilen bölgelere ulaştırabildiklerini söylediler. Kısacası TTNet tarafında da Türk Telekom tarafında da Tivibu için hummalı bir alt yapı çalışması olduğunu yada olacağını görebilmekteyiz.

Veri aktarımı sırasında ki görüntü aktarıldığı için internet hattınında yeteri kadar hızlı olması gerekiyor. Hele ki HD yayınları izlemek isterseniz sıkı bir internet hattına ihtiyacınız var. TTNet’in ADSL ya da VDSL hizmetlerinden birini kullanıyorsanız ve bağlantı kaliteniz yüksekse bu müthiş teknolojiden faydalanabilmektesiniz. Tabiki en katı “Minimum Sistem Gereksinimi” TTNet abonesi olma şartı…

Akılda kalan en büyük soru işaretleri?

Merak ettiklerimden bir tanesi de Tivibu Ev ile internet hızının etkilenip etkilenmeyeceği oldu. Aslında bu sorunun cevabı gayet net. Tivibu’yu bir download canavarı olarak bakmanızı öneririm hele ki 8Mbit gibi bir internet hattı ile Tivibu Ev paketini alırsanız internet bağlantınızın etkileneceği aşikar olarak ortaya çıkıyor. TTNet 16 ve 32Mbit gibi paketleri neden çıkarttı sanıyorsunuz?

Bir Decoder mi alacağız?

Hayır abone olduğunuz zaman ücretsiz olarak bir ADSL modem ve bir IPTV SET TOP BOX isminde cihaz verilmekte. Bu cihaz üzerinden ADSL hattınız ile bağlantıya geçilip datalar çekiliyor. Özelliklede bu cihaz üzerinde HDMI ve Scart çıkışları olduğunu belirtmek isterim. Bu cihazı TV’nize bağladığınız zaman ister HD isterseniz normal olarak yayın alabilmektesiniz.

ADSL Kotası? Adil Kullanım Limiti?

Rahat olabilirsiniz. ADSL kotanızla yada AKL ile hiçbir alakası yok. Farklı bir band üzerinden yayın almak gibi düşünün. Nasıl ki ev telefonunuzla konuşurken aynı anda internete çıkabiliyorsanız internet hattınız ile görüntü aldığınız IPTV hattınız farklı bandlar üzerinde olacak. Yani mevcut internet bağlantınız yavaşlayacak fakat hiçbir şekilde kotanıza yada adil kullanım limitinize etki etmeyecek. Bu konuda rahat olabilirsiniz. Kotalı yada kotasız ADSL abonelikleri ile hiçbir alakası yok. Sadece internet bağlantı hızınızın yüksek olması gerekiyor.

Maliyetler?

Görebildiğim kadarıyla evimizdeki Digiturk, Dsmart yada benzeri cihazları çöpe atacak kadar uygun fakat çanak anten teknolojisinin yanında pahalı bir hizmet olarak karşımıza geliyor. Ek olarak sunacağı işlevlerle tercih meselesinde biraz daha ön plana çıkabileceğini düşünmeye başladım.

Hele ki Tivibu Web’den sonra sanırım IPTV teknolojisi kullanan Tivibu Ev epeyli ilgi toplayacağını düşünmeye başladım. Tabiki alt yapının desteklediği kadar. Yetkililerle konuşurken bunu da sordum. Alt yapı şuan itibariyle 2 milyon civarı kullanıcıya ulaşabileceklerini belittiler. Tabi 7mbit minimum alt yapı olunca birçok kullanıcı bu kapsamın dışında kalmakta. Fakat Tivibu Ev için yapılan yatırımlar sonucunda alt yapılarda büyük hızlarla ulaşılabilmesi için yatırım yapıldığını da öğrendim.

Tivibu Ev’in en büyük özelliklerinden bir tanesi ileri sarma geri sarma hatta daha sonra tekrar izleyebilme.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst