gittigidiyor

TOR (The Onion Router) Networkü Nedir, Nasıl Çalışır? Neden Kullanılır?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
TOR’ un açılımı “The Onion Router” dır. TOR Networkü Amerikan Denizcilik araştırma birimleri tarafından hükümet haberleşmelerini korumak için geliştirilmiş bir projedir. Günümüzde TOR networkleri birçok kullanıcı tarafından kullanılmaktadır.
TOR Networkleri sanal tüneller ile internet üzerinden yapılan iletişim bilgilerinin gizliliğini korumak için geliştirilmiş bir teknolojidir. Kullanıcılar TOR networkünü birçok servis için kullanılan verileri gizlemek için kullanabilir. Günümüzde birçok servis TOR Networkünü desteklemektedir. Bu servisler internet verileri http, Eposta hizmeti, SMTP, anlık mesajlaşma verileri de olabilir, IM. TOR networkleri network analizleri için IP tespiti yapılamaması için kullanılan yöntemlerden birisidir.
081413_2020_TORTheOnion1.jpg

Resim-1

Peki, TOR networkleri %100 koruma sağlarlar mı?
Bu teknik olarak mümkün değildir. İstenilen bilgiler gerekli yerlerden temin edilerek veya derinlemesine Network takibi yapılarak Network izleri dijital ortamlarda yakalanabilirler.
TOR Projesi kullanıcılarına %100 koruma sağladığını temin etmediğini kendi sitesinden belirtmiştir.
Kimliksiz, Anonimin tam olarak sağlanamaması ve internette ne kadar güvenli gezebiliriz konusunu daha sonra derinlemesine inceliyor olacağız.
TOR networkünden faydalanmak için gerekli araçları https://www.torproject.org/ adresinden indirebilirsiniz.
Peki TOR Networkleri Nasıl Çalışıyorlar?
İki uç noktadaki Alice ve Bob’un birbirleri ile haberleşmek istediklerini varsayalım. Alice öncelikle merkezi bir dizin sunucusuna şifrelenmemiş bağlantı yaparak TOR kullanan uç noktaların listesini alır. Bu liste temin edildikten sonra Tor uygulaması dizinleme listesinden elde edilen listeden rastgele bir bağlantı noktasını (Giriş noktası, Entry Node) seçer ve bu nokta ile şifrelenmiş bir bağlantı sağlanır.
Daha sonra bağlantı sağlanan bu nokta rastgele seçilen ikinci bir Tor noktası ile şifrelenmiş bir bağlantı sağlayıp veriyi bir sonraki noktaya iletir. Bu işlem taki Bob’a bağlı çıkış noktası Tor kullanan istemciye kadar devam eder.
Tor network yönlendirmelerin de Tor uygulamaları bir sonraki gidiş noktasını rastgele seçer ve kimliksiz gezinmenin devam etmesi için tüm açılan oturumlar belli süre ile açılırlar. Ve Tor uygulaması her bağlantı için farklı bir yol seçerler.
081413_2020_TORTheOnion2.png

Resim-2

Bir diğer önemli nokta ise Alice kendi trafiği için bir başlangıç noktası iken diğer Tor trafikleri için ise bir geçiş noktasıdır. Bu durum network trafik analizini zorlaştıran durumlardan birisidir. Trafik incelenirken paketin başka bir Tor kullanıcısından mı yoksa Alice in orijinal trafiğimi olduğunu tespit etmek zor bir işlemdir.
Tor’u farklı çeşitlerde kullanabilirsiniz. Tor’u sitesinden Live USB veya browser olarak indirebilirsiniz.
Tor tarzı birçok program günümüzde internet tarayıcılarında eklenti olarak bulabilirsiniz.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst