gittigidiyor

Tramerde ERP nedir...?

Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın
Hep duyuyoruz Tramer (Hasar)Raporunda ERP Tabiri nedir...?

ERP kısaltması SMS sorgularınızda Eksper Raporu anlamında kullanılmaktadır. ERP, hasar detayının eksperinizin hazırladığı hasar ekspertiz raporundan alındığını göstermektedir.
raporlu çarpma anlamına sahip olan bir terimdir. Kaza yapan kişilerin araçlarını sigorta şirketi onarmadan, onarım parasını direkt olarak araç sahibine verir. Bu durum erp çarpma olarak adlandırılır.



Erp Çarpma Nedir?

Her araç sahibi araçlarını sigortalatarak, araçlarını güvence altına alıyor. Araç sahipleri araçlarıyla kaza yaptığında bu durum sigorta şirketi tarafından inceliyor ve bir rapor hazırlanıyor. Araçlarda oluşan hasarlar sigorta şirketleri tarafından ücretlendiriliyor. Ne kadar zarar olduğu ve aracın ne kadar bir ücrete yaptırılacağı sigorta şirketi tarafından belirleniyor. Sigorta şirketleri bu araçları tamir ettirerek tekrar araç sahiplerine teslim ediyor. Fakat bazı durumlarda sigorta şirketi başka yöntemlere başvurabiliyor.

Araçlarda oluşan hasar tutarı, bazen araç sahiplerine nakit olarak ödenebiliyor. Araçlar sigorta şirketi tarafından yaptırılmıyor ve belirlenen hasar ücreti araç sahibine ödenip, kendisinin yaptırmasını talep edebiliyor. Bu durum Erp çarpma işlemi olarak adlandırılıyor. Sigorta şirketleri araçlarda oluşan hasarların incelemesini yapıyor ve bir zarar belirliyor. Belirlenen bu zarar tutarı araç sahiplerine ödeniyor.



Araç Sorgulamada ERP Ne Anlama Gelir?

Araç sorgulamaları yapılarak araçların bazı kaza kayıtları görülebiliyor. Özellikle ikinci el araç alacak olan kişiler bu sorgulamayı yaparak, araçlarda bir hasar oluşup oluşmadığını görebiliyor. Yapılan sorgulamalarda kişilerin önüne ERP terimi çıkabiliyor. ERP terimi, aracın bir nedenden dolayı hasar aldığını ve bu hasarın ödeme tutarı sigorta şirketi tarafından araç sahibine yapıldığını gösterir.
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın
Ağır hasarlı demek.....Ağır hasarlı araç, Çekme Belgesi ile trafikten çekilen veya Hurda Belgesi ile perte/hurdaya ayrılan araçları ifade eder.
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın
Bir de bedelsiz çarpma tabiri var....Kazaya karışan araçlarda masraflar sigorta tarafından değil de kişiler tarafından ödendiği takdirde hasar kaydı kayıtlara geçmez. ... İki araç kaza yaptığı zaman kusurlu olan aracın sigortası diğer kazazedenin masraflarını da öder. Bu durum bedelsiz ağır hasar olarak kayıtlara yansır....
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın
Peki ağır hasar kaydı mevcutsa....Pert kayıtlı olan bir araç can ve mal güvenliğini riske atması gerekçesi ile trafikten men edilmektedir. ... Pert araç olarak sınıflandırılan araçlar, aracın %70 ya da daha fazla oranda hasar alması sonucu bu sınıflandırılmaya girer. Ağır hasar kaydı da, pert kaydı da aracın “Tehlikeli araç” sınıfına girmesine neden olur.
Eğer alıcı iseniz bu tip araç alımına asla girmeyin...Hatta şişirilmiş hasar kaydı olan araçlara da hiç yaklaşmayın...
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın
Plaka değişince hasar kayıtları da siliniyor mu..?

Araç Plakası Değişince Hasar Kaydı Silinir mi? Hasar kaydı, plakanın dışında şase numarasına da işlenir. Bu nedenle plakanın değişmiş olması hasar kaydının görünmesine engel değildir.

Eğer şase numarası da değiştirlmiş ise işte bu dolandırıcılığa girecek ve ağır hasarlı kayıt sanki yokmuş gibi varsayılıp satışa çıkacak ve alıcı hepten mağdur edilmiş olacaktır...
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın
Aracınız size gelene kadar kaç el değiştirmiş olabilir...?

İkinci el araç satın almayı niyet eden vatandaşların satın alacakları aracın kendilerinden önce kaç kez el değiştirdiğini SMS ile öğrenmeleri mümkün. Bunun için Detay boşluk plakayı yazıp 5664'e mesaj atmanız yeterli.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst