gittigidiyor

Tv-Kartı Nedir? Ne işe yarar?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
gg.jpg

Tv-kartı bilgisayarınızın ekranında televizyon seyretmenizi sağlayan birimdir.Kimi tv-kartlarında radyo dinleme imkanına sahip olabilirsiniz.Günümüzde kullanılan çoğu tv-kartı aynı zamanda radyo dinleme imkanı sağlamaktadır.


Tv-kartlarının Türkiye’deki genel kullanım amacı şifreli kanalları çözmektir.Şifre çözücü programlar sayesinde şifreli kanallar şifresiz hale gelmektedir.Çoğu kullanıcı içinde cazip bir sistem olan bu sistem tv-kartı kullanım oranını büyük ölçüde etkilemektedir.

Ayrıca tv-kartları sayesinde bilgisayarınıza kamera bağlayabilir,görüntü kaydedebilirsiniz.

SkyStar2Rev3.0.gif


@mehmetkarahanlı@

Bilgisayardan televizyon izlemek veya radyo dinlemek için kullanılan karttır. Bu kart yardımıyla bilgisayarlar televizyon işlevini hatta daha fazlasını görebilirler. Çünkü çoğu bilgisayarda kullanılan TV kartları, video kayıt yapabilme görüntüyü anlık olarak durdurma, ileri yada geri sarma özelliğine sahip olarak gelir.

TV Kart Çeşitleri

Karasal Yayın Uyumlu(Analog Tunerli): Karasal yayınlara ait sinyalleri algılayan kartlardır. Analog yapıya sahiptirler.



Uydusal Yayın Uyumlu(Dijital Tunerli): Uydusal yayınlara ait sinyalleri algılayan tunerlerdir. Dijital olarak çalışırlar. Yani LNB girişi desteği bulunur. Yüksek kaliteli yayınları izleyebilirsiniz.

Örnek bir TV kartı:
wintvpvr500mcesd8.jpg



 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
TV KARTLARI
1. GİRİŞ
TV kartları bilgisayara kart olarak veya harici olarak bağlanmak suretiyle, televizyon yayınlarının bilgisayarda seyredilmesini sağlayan donanım birimleridir. TV kartı takılı olan bir bilgisayar normal bir televizyondaki özelliklerin hemen hemen tümüne sahiptir. Örneğin TV kartları ile bilgisayarın ekranında TV ve video izleyebilir, resim ve görüntüleri bilgisayara kaydedilebilir. Bilgisayarlarla kolay ve hızlı bir şekilde ses ve görüntü kliplerini birleştirebilir ve “edit” yani tekrar inceleyip üzerinde değişiklikler yapılabilir. Dijital görüntüler sayesinde sunumları daha etkili hale getirilebilir. İnternet ya da telefon hatlarıyla TV kartına takılan bir kamera sayesinde yüz yüze iletişim sağlanabilir. Bunların dışında bazı TV kartlarında bulunan CAPTURE yani görüntü yakalama yolu ile ekrandaki herhangi bir görüntü harddiske kaydedilebilir. Yani TV kartını bir video gibi kullanmak mümkündür. TV kartına bir video bağlayabilir ve videodaki görüntüler de harddiske kaydedilebilir. TV kartlarının özelliklerini kullanarak farklı şeyler yapmak mümkündür. Günümüzde TV kartları PCI slotlara uygun olarak üretilmektedirler. Diz üstü bilgisayarlarda ise, son yıllarda yaygınlaşan USB TV kartları kullanılmaktadır.
tv001.jpg

Şekil 1.1: Tipik bir TV kartı
2. TV KARTININ YAPISI
tv002.gif

Şekil 2.1: TV kartının iç yapısı
TV kartları işlevsel olarak iki temel kısma ayrılır.
image002.gif

Şekil 2.2: TV kartı yapısı
TV kartı şekli üzerindeki “1” ve “2” numaralı rakamlarla görülmektedir. ”1” numara ile gösterilen Tuner ünitesidir. ”2” numara ile gösterilen chipsettir.
2.1. TV Tuner
Televizyon frekansı ile taşıyıcı frekansın ayrıldığı ünitedir. Havadan alınan radyo frekans sinyallerini alıp görüntünün net bir şekilde gösterilmesini sağlayan sinyal işlemcidir.
tv005.png

Şekil 2.3: TV Tuner’in elektriksel yapısı
2.2. Chipset
TV kartının temel elemanıdır. TV kartının işlem yapma kapasitesini gösterir. Kanal ayarlama, değiştirme, ses efektleri, çoklu ortam destekleme, görüntü yakalama işlemleri bu kısım tarafından yapılır. Tuner ünitesi tarafından ayrılan analog televizyon sinyalleri chiset üzerindeki analog digital çeviriciye alınarak digital sinyallere çevrilir. TV kartları üzerinde yaygın olarak BT848 veya BT878 çipsetleri kullanılır. Bunlar A/D (Analog digital) çevirici chipsetleri türleridir. Chipsetlerde oluşan resim sinyali PCI veri yolu üzerinden iletilir.
3.VİDEO YAYIN STANDARTLARI
Televizyon video yayınlarına yönelik olarak üç farklı standart vardır. Bunlar;


  • NTSC
  • PAL
  • SECAM

3.1. NTSC (National Television System Committe- Ulusal Televizyon Standardı Komitesi )
1950’li yıllarda A.B.D’de kullanılan ilk renkli video standartıdır. NTSC yayın standardı saniyede 30 karelik tarama hızına sahiptir ve her kare 525 çizgiden oluşmaktadır. Bu standart 16 milyon renk derinliğine destek vermektedir.
3.2 PAL (Phase Alternating Line- Evre Değişimli Çizgi)

Avrupa’da kullanılan yayın standardıdır. NTSC’den farklı olarak PAL saniyede 25 karelik tazeleme hızı ile çalışır ve her karede 625 çizgi bulunmaktadır. Tüm televizyon kartları bu iki standardı da desteklemektedir. PAL, günümüzde yedi farklı grupta kullanılmaktadır. Gruplar arasında, video bant genişliği ve ses taşıyıcısı özellikleri bakımından farklılıklar vardır.

3.3. SECAM (Sequential Couler Avec Memoire or Sequential Colour with Memory)
1960 yıllarda Fransa tarafından kullanılmaya başlandı. PAL standardı ile aynı bant genişliğini kullanır. PAL standardından tek farkı, renk bilgilerini sıralı olarak göndermesidir. SECAM standardı da yedi farklı grupta kullanılır.
4. TV KARTI ÇIKIŞLARI
image004.gif

Şekil 4.1: TV kartı çıkışları
4.1. FM
Buradan anten girişi yapılır. Bu sayede TV kanallarının sinyalleri TV kartına iletilmiş olur.
4.2. TV
TV anten girişidir.
4.3. Remote
Bu girişe uzaktan kumandanın infrared yani kumandanın alıcı gözü takılır. Bu sayede TV kartı uzaktan kumanda yoluyla kontrol edebilir.
4.4. Audio In
Ses girişidir. DVD ve VCD’l er buraya takılır.
4.5. Audio Out
Ses kartı bağlantısıdır.
4.6. S-Video In
Bu giriş sayesinde ekrandaki görüntüleri videoya aktarmaya veya videodaki görüntüleri bilgisayar ortamında izlemeye yarar. S video girişinden görüntü sinyalleri daha kaliteli şekilde aktarılabilir. Bunu sebebi renk, kontrast ve parlaklık bilgilerinin ayrı ayrı gönderilmesidir.
4.7. Com In
Bu giriş S video girişi gibi çalışır. Komposite girişin farkı ise görüntü işaretlerinin tek bir sinyal üzerinde taşınmış halidir. Yani S Video gibi renk, kontrast ve parlaklık sinyalleri ayrı ayrı değil tek bir kablo üzerinden yapılır.
5. TV KARTI ÖZELLİKLERİ
Tv kartlarının özellikleri şunlardır.
5.1. Görüntü Yakalama
TV kanallarındaki veya Video’dan uygun yazılımlar kullanılarak görüntülerin bilgisayara kaydedilmesidir. Böylece aynı zamanda kullanıcı bir de video capture denilen görüntü yakalama olayını tek bir kart üzerinden gerçekleştirmiş oluyor.
5.2. Time-Shift
Zaman kaydırma özelliğidir. Yayın devam ederken kaydı geri alıp kaydetmeye ve yayını geriden takip etmeyi sağlar.
5.3. FM Radyo
FM anten girişi ile FM radyo kanallarının dinlenmesini sağlar.
5.4. Mpeg Desteği
Mpeg, moving picture expert gruop’un açılımıdır. Çoklu iletişim görüntü kodlama standartıdır. Yüksek kalitede görüntü ve sıkıştırma imkanı sunar.
5.5. Video Kayıt Zamanlayıcısı
İstenilen gün ve saatte görüntülerin kaydedilmesini sağlar.
5. TV KARTININ ÇALIŞMASI
“Elektromagnetic Spectrumu”nda “Radio Commınıcatıon” haberleşmesi için ayrılan kısım “Am Radyo” alıcıları için 350 Khz den başlayarak “satellite” alıcıları için ayrılmış 2050 MHz’e kadar giden bir frekans spektrumudur.
image006.gif

Şekil 5.1: Antenden gelen sinyalin şekli
Antenden gelen sinyal, 48 MHz ile 855MHz arasında değişmektedir.
Görüntü kaynağından gelen sinyaller TV tuner tarafından alınır. Tunere gelen sinyaller 48 MHz’den 855 MHz arasında değişir. Bu çok geniş bir frekans aralığıdır. Bu frekans aralığını ayarlamak için tuner içinde “switch” diyotlar kullanılır. Bu “switch” diyotlar kullanılarak 3 Band aralığı belirlenir. Tuner içinde varicap diyotlar kullanılmıştır. Varicap diyoda 0-33 volt arasında voltaj uygulayarak band başından band sonuna kadar istenilen kanal akortlanır. IF entegresi sinyalin doğru gelip gelmediğini kontrol etmek için bir AFC voltajı üretir.Bu AFC voltajı, ADC ‘ler tarafından okunur. Eğer bu gerilim 2.5 volt ise kanal merkez frekansında yakalanır. Eğer 2.5V altında ise kanal ileri kayık, 2.5V ‘un üstünde ise kanal geri kayık anlamına gelir. Böylece istenilen kanalın ayarlanması yapılır. Daha sonra tunerin kazancını ayarlamak IF katı tarafından 0 ile 4 volt arasında bir gerilim üretilir. Bu gerilim ile tuner çıkışında sabit bir IF gerilimi oluşturulur. Tuner çıkışında gerilimi osiloskop ile ölçtüğümüzde 100 mV luk bir işaret görülür.
image008.gif

Şekil 5.2: Tuner çıkışında osiloskop ile kontrol edildiğinde çıkan sinyal
Tuner çıkışında 2 adet SAW filtre kullanılmıştır. Bunlardan biri ses diğeri resim için kullanılmıştır.
image010.gif

Şekil 5.3: Saw filtrelerindeki çıkışlar
Saw filtreleri tarafından sinyaller resim ve ses sinyalleri diye ayrılırlar. Ses taşıyıcı iki şekilde demodüle edilmektedir. Eger Tuner çıkışında ses ayrılıp demodüle edilirse bu sisteme “Split-Carrier Sound Processes” denir. Video IF çıkışından ses demodulatore gönderilirse buna “Intercarrier Sound” sistem denir. Daha sonra görüntüler Video encoder içerisindeki filtre sayesinde Renk taşıyıcı frekansının yakınlarındaki gürültüler filtre edilerek ekranda renk karışıklığı (Cross Color) problemleri önlenir.
image012.gif

Şekil 5.4: Video encoder’in yapısı
Video encoder’den sonra renk ampliakatörlerine gelen Kırmızı-Sarı (R-Y) ve Mavi-Sarı ( B-Y) renk bileşenleri 1.5 MHz’lik bir filtreden geçirilirler. Böylece renk band genişliğini 1.5 MHz’de sınırlandırmış olur. Toplama (Adder) devresinde de sinyaller birleştirilerek video işareti oluşturulur.
image014.gif

Şekil 5.5: Renk ampliakatörü
6. TV KARTLARI ÇEŞİTLERİ
Digital tv kartları ve analog tv kartları olmak üzere ikiye ayrılır.
6.1. Digital TV Kartları
Kablo TV ve çanak antenlerden gelen dijital görüntülerin gösterilmesini sağlar. Uydu üzerinden gönderilen EPG (Elektronik Program Rehberi) datalarını alarak kullanıcıya sunar. Kullanıcının tercihi doğrultusunda izlemek istenilen programları ayarlar, günü ve saati geldiğinde doğrudan o kanala yönlendirir. Digital yayın sayesinde mükemmel netlik ve mükemmel performans elde edilir.
tv020.jpg

Şekil 6.1: Digital TV kartı
6.2. Analog TV Kartları
Üzerlerinde TV tuneri olan kartlar, anten yoluyla aldıkları sinyalleri chipler sayesinde analog bilgileri digital forma dönüştürerek veri paketi haline getirirler.
scheme.jpg


@mehmetkarahanlı@

image004.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
TV RADYO KARTI NEDİR?


TV RADYO KARTLARI

TV kartı, diğer bir deyişle TV Tuner kartı hepimizin bildiği gibi basitçe bilgisayarda televizyon izlemeye yarayan bir tür bilgisayar bileşenidir. Tuner’in Türkçe karşılığı kısaca “alıcı” demektir. (Ya da yaygın bir kullanım ile televizyon kartı aslında yapısı çok da karışık olmayan bir sinyal alıcı sistemdir.) Çalışma ilkesi temelde evlerimizde kullandığımız televizyon ile aynıdır. Değişen tek şey, televizyonlardaki alıcının yayını, televizyon içinde bulunan ve gösterim için özelleştirilmiş diğer bileşenlere, TV Tuner kartlarının gerekli bilgileri CPU ve dolayısıyla ekran kartına iletiyor olması ve yayınları NTSC yada PAL yayın standardının VGA standardına çeviriyor olmasıdır. Sonuçta aynı yayımlar çözümlenir fakat farklı araçlar yardımıyla gösterilir. Yine benzer bir şekilde yayınlar anten yardımıyla veya kablolu televizyon yardımıyla alınabilir. Aslına bakılırsa kablo yayınlar TV kartları ile daha uyumludur.
Radyo kartı ise herkesin bildiği gibi radyo yayınlarını alıp, bu yayınları bilgisayarda dinleyebilmek için kullanılan karttır. Bunun çalışma şekli ise normal bir radyonunki ile aynıdır.
Nedir bu NTSC ve PAL?

NTSC; National Television Standarts Commitee - Ulusal Televizyon Standardı Komitesi ve onun oluşturduğu yayın standardıdır. NTSC yayın standardı saniyede 30 karelik tarama hızına sahiptir ve her kare 525 çizgiden oluşmaktadır. Bu standart 16 milyon renk derinliğine destek vermektedir.
PAL; Phase Alternating Line yani Evre Değişimli Çizgi Avrupa’da kullanılan yayın standardıdır. NTSC’den farklı olarak PAL saniyede 25 karelik tazeleme hızı ile çalışır ve her karede 625 çizgi bulunmaktadır. Tüm televizyon kartları bu iki standardı da desteklemektedir.

Uyumluluk
Yaygın olarak kullanılan tüm TV kartları Türkiye’de kullanılan yayın formatlarıyla uyumludur. Zaten kartlar ile birlikte gelen televizyon kanallarını izlemek ve genel ayarlamaları yapmak için kullanılan yazılımlarda Türkiye seçeneği bulunuyor. Kartların genel kurulum aşamasından sonra yukarıdaki bahsettiğimiz yazılımların kurulması sırasında zaten gerekli bilgiler ve ipuçları veriliyor. Son olarak bize kalan TV kartına uygun bir yayın kaynağı bağlamak ve gerekli izleme programını çalıştırmak. Genelde ilk ayarlama ve kanal arama işlemleri otomatik olarak gerçekleşir. Daha sonra yapacağımız netleştirme çalışmaları da bizim isteğimize kalmış.
Capture Nedir ve Nasıl Yapılır?
Yeni nesil bir çok TV kartı capture, başka bir deyişle görüntü yakalama yani televizyonda izlediğiniz bir programı kullanma özelliği ile gelmektedir. Fakat bu işlem çok zor ve sistemi aşırı zorlayan bir işlemdir. Zaten TV kartlarındaki Capture özelliği profesyonel çözümler sunmamaktadır. Profesyonel görüntü yakalama araçları bu iş için biçilmiş kaftandır TV Kartları yayınları çözümlemek için birer işlemciye sahiptirler. BT878 ve BT848 bu işlemcilerden en çok kullanılanıdır. Peki bunları ünlü yapan ne diye soracak olursanız, yasal olmayan şifreli kanal çözümlemesi (Cine-5 ve Teleon gibi) yapabilmeleri cevabı verebilir.
Günümüz piyasasında birçok firma TV kartı üretmektedir.Bunlardan en ünlüleri Avermedia, FLY, Datron ve Life Wiev’dır. Bu kartların bir çoğu radyo yayınlarını da alabilmektedir. Eğer kaliteli bir şekilde capture yapmak TV seyretmek ve radyo dinlemek istiyorsanı, günümüz şartlarında en az 50 – 60 USD’i gözünüzden çıkartmak zorundasınız.


ÖRNEK RESİM:
tvkart%C4%B1.jpg

​@mehmetkarahanlı@
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
tv-kart%C4%B1-770x430.jpg

TV Kartı Ne İşe Yarar?

Televizyon yayınlarının bilgisayarda seyredilmesini sağlayan buna bağlı olarak video ve resim kaydedilmesine olanak sağlayan genişleme kartıdır. TV kartları standart bir donanım olmadığı için genelde tümleşik olarak gelmez, sonradan genişleme yuvalarına takılır. TV kartlarını dijital ve analog olmak üzere ikiye ayırabiliriz.TV kartları üzerinde “tuner” denen ve anten üzerinden gelen çeşitli frekanslara sahip sinyallerden istenen sinyali alıp çıkarma görevini yapan bir bileşene sahiptir. Örneğin havada karasal yayın yapan onlarca kanalın frekansı var ve hepsinin frekansları farklı. Bu frekanslardan izlenmek istenen kanalın frekansının geçişine izin veren ve diğerlerini filtreleyen yapılara tuner denir. DSP (dijital işaret işleyici) yardımıyla elde edilen bu sinyaller işlenerek ses ve görüntüden oluşan televizyon sahneleri oluşturulur.

  • Analog TV kartı: Karasal TV yayınlarının bilgisayarda izlenmesini sağlayan TV kartıdır.



  • Dijital TV kartı: Dijital TV yayınlarının görüntülenmesini sağlar. Bunun için uydu anteni takılmalıdır.

Not: Günümüz TV kartları ve bazı grafik kartları (mesela ATI all in wonder), aynı zamanda capture (görüntü kayıt) etme özelliğine sahiptir. Birden fazla kartın işini yapan kartlara kombine kart denir. Fakat kombine kartların genellikle birkaç dezavantajı vardır.

  • Giriş-çıkışları, ilave kartlar kadar zengin değildir.
  • Kombine kartlar sesi genellikle ses sinyali, ses kartına bağlandığı için uzun filmlerde ses ve video, senkron olmayabilir.
  • Kombine kartlarda genellikle yazılımsal kodlayıcı olduğundan yüksek çözünürlükte düşük performans verir.
  • Kayıt işlevini kodlanmamış biçimde yaptıklarından video dosyalarının boyutu çok yüksek olur.
  • Capture kartı analog ve dijital girişlere sahip olabilen ve video ve ses sinyallerini dijital ortama aktarmak için kullanılan kartlardır.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst