gittigidiyor

Ubuntu'yu LAMP Sunucusuna Dönüştürün

Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın
LAMP kısaltmasıyla bilinen açılımı Linux, Apache, Mysql, PHP olan web sunucusu günümüzde en çok kullanılan hepsi bir arada sunucu sistemlerinden biridir. Biz de bu yazıda günlük ihtiyaçlarınız için kullandığınız Ubuntu’nun standart masaüstü sürümünü nasıl bir LAMP web sunucusuna dönüştürebileceğinizi anlatacağız.

İşe terminal (uçbirim) üzerinden basit bir kod ile başlıyoruz:


sudo apt-get install lamp-server^


Komutu girdikten sonra çıkan evet/hayır sorularını evet diyerek onaylıyoruz. Komutun ardından sistem gerekli dosyaları indirip kurmaya başlayacaktır. Kurulum sırasında karşınıza MySQL yönetici hesabı için parola belirlemenizi isteyen aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Bir parola belirleyip girdikten sonra doğrulamanızı isteyen bir başka ekrandan sonra kurulum devam edecek ve nihayetinde ise sonlanacaktır.


Kurulum tamamlandığında Apache ve PHP’yi test edebilirsiniz. Bunun için varsayılan internet tarayıcınızı açıp adres satırına şunu yazmalısınız:


Alıntı
http://localhost/



Aşağıdaki gibi bir ekran karşınıza geldiğinde kurulum doğru şekilde tamamlanmış demektir.


Şimdi de PHP’nin doğru şekilde çalışıp çalışmadığını görmek için bir test sayfası yaratacağız. Bunun için yine terminal’e aşağıdaki komutu girin ve enter’a basın:


sudo nano /var/www/testing.php

Gelen boş sayfaya yine aşağıdaki kodu kopyalayın:


<?php phpinfo(); ?>



CTRL + O ile sayfanın üzerine yazdırın ya da sayfayı kaydedin; ardından CTRL + X ile çıkış yapın.

Şimdi Apache sunucusunu baştan başlatmak için aşağıdaki komutu terminale girin:


sudo service apache2 restart

İşlemin ardından yine tarayıcıya gidip şu sayfayı ziyaret etmeye çalışın:


Alıntı
http://localhost/testing.php



Aşağıdaki gibi sistemin bilgilerini veren bir sayfayla karşılaşacaksınız:


Şimdi de MySQL’u kontrol edeceğiz.

Bunun için yine terminal’e aşağıdaki komutu verin:


cat /etc/hosts | grep localhost

Komutu girdiğinizde karşınıza çıkacak sayfadan sisteminizin IP adresini görebileceksiniz, aşağıdaki ekran görüntüsüne göre 127.0.0.1 ‘dir, sizde de muhtemelen öyle olacaktır.


İşlemin ardından alttaki komutu girerek MySQL ayarlarını listeleyin:


sudo nano /etc/mysql/my.cnf

Açılan dökümanda sayfayı bind-adress yazan yere kadar kaydırın, adres olarak eğer ilk başta gördüğünüz IP adresi ile aynıysa sorun yoktur. Yukarıdaki örneğe göre 127.0.0.1 ile aynı olmalı ve aynı da. Değilse aynı olacak şekilde değiştirin.


Sıra phpMyAdmin kurulumuna geldi.

Terminal’de aşağıdaki komutu kullanarak ve gelen sorulara evet yanıtını vererek phpMyAdmin’i kuruyoruz:


sudo apt-get install phpmyadmin


Ardından aşağıdaki gibi mavi bir ekran gelecek. Apache2 yazısının solundaki parantez kırmızı ile seçiliyken “Space” (boşluk tuşu) ile burayı işaretliyoruz. Bir yıldız ile işaretmiş olduğunu gördüğünüzde Enter ile devam edin.


Bu sefer de aşağıdaki gibi phpmyadmin’i varsayılan veritabanı olarak ayarlamayla ilgili soru gelecektir. “Yes” (evet) diyerek devem edin.


Sonraki aşamada ise sizden bir yönetici hesap parolası oluşturmanızı isteyen bir sayfayla karşılaşacaksınız. Daha önceden oluşturduğumuz yönetici hesabı şifresini girin.


Ardından da phpmyadmin için kullanacağınız şifrenizi belirleyin.


İşlemler tamamlandığında Apache sunucusunu tekrar başlatmamız gerekiyor, bunun için yine aşağıdaki komutu vermeniz gerekli:


sudo service apache2 restart

Ve artık aşağıdaki sayfaya giderek phpmyadmin’e ulaşabilirsiniz:


Alıntı
http://localhost/phpmyadmin/




Kullanıcı adı olarak “root” şifre olarak ise belirlediğiniz MySQL şifrenizi yazarak phpMyAdmin paneline giriş yapabilirsiniz.



Tebrikler! LAMP sunucunuzu başarı ile kurdunuz. Web sitelerinizi yönetmek için tek yapmanız gereken sitenize ait doslayarı /var/www/ klasöründe barındırmak. Artık sunucunuzu istediğiniz gibi kullanmakta özgürsünüz. Bundan sonra sisteminize isterseniz birde FTP sunucusu kurup, modeminizden de gerekli yönlendirmeleri yaptıktan sonra sunucunuzu tüm dünyaya açabilirsiniz.

LAMP Sunucusunu Kaldırmak:

Eğer herhangi bir sebepten ötürü LAMP sunucusu ve phpMyAdmin’i sisteminizden tamamıyla kaldırmak isterseniz terminal’e şu komutu girmeniz ve ardından gelen isteklere “evet” cevabını vermeniz yeterli:


dpkg -l *apache* *mysql* phpmyadmin | grep ^ii | awk '{ print $2}' | xargs sudo apt-get -y purge --auto-remove


Not: Yazıda kullanılan ekran görüntüleri howtogeek.com internet sitesinden alınmıştır.




pclabs
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst