gittigidiyor

UEFI Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Detay!

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

[h=2]UEFI hakkında kafanızda oluşan soru işaretlerini giderecek 10 önemli detayı bu yazıda anlatıyoruz.[/h]Bilgisayarlarla işi olan herkes son yıllarda UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) tabirini birçok defa duymuştur. Ancak herkes UEFI’nin tam olarak ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmiyor.
[h=3]Artık BIOS yok, UEFI var[/h]BIOS (basic input/output system), uzun yıllar boyunca bilgisayarlarımızın temelinde yer aldı. Ancak 30 yıldır işletim sistemi ile donanımlar arasında köprü görevi gören BIOS, artık yaşlandı. Üstelik BIOS bazı kabul edilemeyecek sınırlamalara sahip. BIOS’un yerini alması için tasarlanan UEFI, bilgisayar teknolojilerini uzun süre destekleyecek modern bir altyapıya sahip.
[h=3]UEFI daha iyi disk desteği sunuyor[/h]UEFI sayesinde yıllardır sahip olduğumuz DOS tarzı master boot record (MBR) standardını geride bırakıp, daha modern GUID partition table (GPT) standardına geçiş yaptık. Her ne kadar 32-bit Windows gibi bazı işletim sistemleri GPT ile boot etmeyi desteklemese de, GPT’nin dev boyutlarda sabit diskleri desteklemesi bu açığı kolayca kapatıyor.
[h=3]Apple UEFI kullanıyor[/h]Apple, uzun süredir Mac cihazlarında UEFI kullanıyor. UEFI’nin Windows kullanıcılarının hayatına yeni yeni girdiği yıllarda dahi çoğu Mac kullanıcısı farkında olmadan UEFI tabanlı sistemler kullanıyordu. Hatta Apple’ın UEFI standardını benimsemesinin sebebinin, Mac cihazlara Windows kurulumunu engellemek olduğuna dair şehir efsaneleri doğmuştu.
[h=3]Sanal makineleri bir sonraki aşamaya taşıyor[/h]UEFI yazılımının sanal makineler ile kullanılabilmesi, çalışması için UEFI gereksinimi bulunan işletim sistemlerinin sanal makineler içinde çalıştırılmasına olanak sağlıyor. UEFI ve sanallaştırma teknolojisinin en önemli kazanımı ise, sanal makinelerde OS X çalıştırmak olsa gerek.
[h=3]Bootloader ihtiyacını ortadan kaldırıyor[/h]Geleneksel olarak boot seçenekleri arasında seçim yapma işlemi işletim sistemine düşüyordu. UEFI bu görevi üzerine alarak işletim sisteminde bootloader sebebi ile yaşanabilecek kritik sorunların önüne geçiyor.
[h=3]BIOS ile birlikte kullanılabilir[/h]UEFI her ne kadar BIOS’un yerini alması için tasarlanmış olsa da, BIOS ile birlikte kullanılarak, işletim sistemi ile BIOS arasında bir köprü görevi görebilir.
[h=3]BIOS alternatifleri ile birlikte kullanılabilir[/h]UEFI, BIOS görevi gören yazılım ile işletim sistemi arasında soyutlayıcı bir katman görevi görebilir. Yani bir üretici, standart BIOS yerine kendi alternatifini kullanıp üzerine UEFI katmanını oturtabilir. Bu sayede UEFI destekli işletim sistemlerini kullanmaya devam edebilir.
[h=3]Geniş endüstri desteğine sahip[/h]Apple, Microsoft, Intel, AMD gibi endüstri devleri ve pek çok anakart üreticisi artık tamamen UEFI destekli çalışıyor. Yani UEFI’nin önümüzdeki dönemde genel standart olacağını görebiliyoruz.
[h=3]Günlük kullanımınız etkilenmiyor[/h]Eğer gömülü sistemlerle çalışan bir mühendis veya IT uzmanı değilseniz, UEFI veya BIOS kullanımı günlük hayatınızı pek etkilemeyecektir.
[h=3]Sürücü dağıtımı kolaylaştı[/h]UEFI standardının cihaz hedefleme desteği sayesinde artık donanım geliştiricileri sürücüleri farklı platformlar için yeniden yazmak yerine sadece bir defa yazıp dağıtabiliyor. Windows 8’in hem x64, hem de ARM mimarisinde çalışması, sürücülerin cihaz hedefleme desteğinin ne kadar kolaylık sağladığını göstermişti.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst