gittigidiyor

Unibeast ile Hackintosh Rehberi: Mac OS X Mountain Lion Kurulumu

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

Masaüstü veya dizüstü bilgisayarınıza Mac OS X Mountain Lion kurmak için yapmanız gerekenler bu rehberimizde.

Mac bambaşka bir dünya. 15 yıldan uzun bir süredir PC kullanan biri olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu dünyaya adım atmak için her ne kadar seçenekler çok gibi gözükse de bu seçeneklerin biraz pahalı olduğu su götürmez bir gerçek. Macbook, iMac ve Mac Mini gibi farklı seçenekler olmasına rağmen biz PC kullanıcıları için bu cihazlar -son zamanlarda fiyatları epey ucuzlamış olsa da- halen pahalı ekipmanlar olarak değerlendirilmekte. Öte yandan Apple’ın 2005 yılından itibaren Intel işlemci kullanmaya başlamasıyla birlikte halihazırda kullandığımız PC’lere Mac kurabilmenin yolu açılmış oldu ve “Hackintosh” diye bir olgu oluştu. Peki nedir bu Hackintosh, ilk olarak ona bakalım isterseniz.
Nedir bu Hackintosh?

İlk olarak Mac kelimesinin aslında Macintosh kelimesinin kırpılmış hali olduğunu belirtelim. Hack kelimesini ise zaten herkes biliyordur diye tahmin ediyoruz. Macintosh işletim sistemini (Mac OS X) hack’leyip bunun PC’lere kurulabilmesini sağlamaya Hackintosh deniliyor. Olayın içerisinde her ne kadar bir hack yer alsa da ve her ne kadar piyasada birçok lisanssız Hackintosh dağıtımı dolaşsa da Hackintosh işlemini yasal bir Mac OS X lisansı satın alarak da yapmak mümkün. Bunun için gerekenlere ve lisans satın alma işlemine daha yakından bakalım.
1. Mac OS X Mountain Lion Lisansı Satın Alma

Bir tarafta 360 TL fiyata sahip Windows 8 Pro, öbür tarafta 36 TL’ye satılan Mac OS X Mountain Lion. Aradaki 10 katı fiyat farkı ilk bakışta göze büyük gözükse de Apple’ın daha sonra bazı yazılımları için istediği fiyatları gördüğünüzde söz konusu dengenin kurulmuş olduğunu fark edeceğinizi düşünüyoruz -her ne kadar bu yazılımların hepsine ihtiyacınız olmasa da.
Mountain Lion lisansı satın almak için üç seçeneğiniz var:


  • Mac
  • Hackintosh
  • Sanal Mac

Bu rehberi okuduğunuza göre elinizde ne bir Mac ne de bir Hackintosh olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda son seçenek olan sanal bir makineye kurulu Mac üzerinden satın alma işlemini yapmak sizin için en olası ihtimal ki biz de zaten yazının sonunda bulabileceğiniz video rehberimizde bu yöntemi kullandık:
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
VirtualBox’a Mac OS X Kurulumu

Sanal makinede Mac OS X Mountain Lion’ı çalıştırmayı başardıysanız bir sonraki adıma geçebiliriz. Bu adımda Apple kimliğiniz ile Mac App Store’a giriş yapacak ve akabinde kredi kartınız ile Mountain Lion’ı satın alacaksınız. Eğer bir Apple hesabınız yoksa buradan kendinize bir Apple kimliği oluşturabilirsiniz.



  1. Kimliğinizle giriş yaptıktan sonra Mac App Store’u açın
  2. Akabinde arama kutucuğuna “Mountain Lion” yazın
  3. Çıkan sonuçlardan işletim sistemini satın alıp indirmeye başlayın.






Yaklaşık 4 GB boyutunda olan Mountain Lion 10.8.5, Uygulamalar’ın içine inecektir. İndirme işleminiz bittikten sonra bir sonraki adım olan USB belleğin hazırlanması aşamasına geçebilirsiniz.

2. USB Belleğin Hazırlanması

Öncelikle bu işlem için en az 8 GB kapasiteli bir USB belleğin gerektiğini belirtelim. Belleğin USB 3.0 ya da 2.0 olmasının bir önemi yok.Biz rehberimizde 16 GB Corsair Flash Voyager GT 3.0 bir bellek kullandık.
İlk olarak USB belleği VirtualBox ile Mac’e takmak gerekiyor. Bunun için iki seçeneğiniz var. Eğer VirtualBox tam ekran değilse, programın en sağ altında yer alan USB simgesine sağ tıklayın ve akabinde Mac’e takmak istediğiniz USB belleği seçin:


Ya da tam ekran modunda iseniz Devices > USB Devices yolunu izleyerek USB belleğinizi Mac’e ekleyebilirsiniz:




USB belleğinizi taktıktan sonra belleği biçimlendirmeniz gerekmekte. Bunun için Disk İzlencesi’ni kullanabilirsiniz.



  1. İlk olarak soldan USB belleği seçin
  2. Şimdi Bölüntüle sekmesine gelin
  3. Bölüntü Yerleşimi altından 1 Bölüntü seçin
  4. Biçim olarak Mac OS Genişletilmiş (Günlüklü) seçeneğini seçin (Burada ayrıca bellek adını ML4 yapmanızı tavsiye ediyoruz.)
  5. Şimdi Seçenekler’e tıklayın





    • Disk-%C4%B0zlencesi-B%C3%B6l%C3%BCnt%C3%BCle.jpg

  1. Ana Önyükleme Kaydı (Master Boot Record) seçeneğini seçin
  2. Tamam diyerek bu pencereyi kapayın.
  3. Son olarak Uygula diyerek belleği hazırlayabilirsiniz

USB belleğimiz hazır olduğuna göre bir sonraki aşamaya geçebiliriz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
3. Unibeast ile Mountain Lion’ı USB Belleğe Yazma

İlk olarak Unibeast’in son sürümünü buradan indirin (Üyelik gerektirir):
Unibeast 2.0.2

Programı çalıştıralım ve Sürdür > Sürdür > Sürdür > Kabul Ediyorum dedikten sonra Hedef Seç aşamasında hazırlamış olduğumuz USB belleğimizi seçelim:

USB belleği seçtikten sonra tekrar Sürdür diyoruz ve bu aşamada Mountain Lion’ı seçiyoruz. Eğer bir dizüstü bilgisayara kurulum yapacaksanız laptopunuzun klavyesi ve Touchpad’inin de çalışması için Laptop Support seçeneğini işaretlemeyi unutmayın. Bu işlem ayrıca Hackintosh’unuzun MacBook Pro 8,1 olarak gözükmesini sağlayacak. Kurulumu gerçekleştireceğiniz bilgisayar LGA 1156 sokete sahipse Legacy USB Support seçeneğini de işaretleyebilirisniz fakat çoğu durumda buna gerek yok.

Gerekli seçimleri yaptıktan sonra Sürdür deyin ve akabinde de Yükle diyerek işleme başlayın. Mac OS X sanal makinede çalıştığından dolayı işlem 45 dakika dahi sürebilir, bekleyin.

Yükleme işlemi bittiğinde karşınıza bu pencere çıkmalı:

Bu aşamada Kapat dedikten bir sonra USB belleğiniz ile VirtualBox’ın bağlantısını kesebilirsiniz. Bunun için ilk olarak Mac OS X masaüstünde bulunan USB belleğ sağ tıklayın ve Diski Çıkar deyin:

Bu işlemden sonra ikinci rehberin başında yer alan seçenekleri kullanarak USB belleğiniz ile sanal makinenin bağlantısını kesin.
Dikkat!
Burada anlatılan yöntem USB belleğinize hiçbir zarar vermemektedir. Mac kurulumu sonrası USB belleğinizi tekrar kullanabilmek için tek yapmanız gereken belleğin üzerindeki bütün bölümleri Minitool Partition Wizard gibi bir programla silmek ve tek bir bölüm oluşturmaktır.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
samsung-apple-macosx-kurulumu-640x480.jpg

4. BIOS Ayarları

Eğer bir masaüstü bilgisayara kurulum yapacaksanız tekerleği yeniden icat etmeden önce dünyanın en büyük Hackintosh veritabanında anakart modelinizi aratmanızda fayda var. Örneğin burada daha önce Hackintosh kurulan sistemlerin bir listesi mevcut:






Anakartınız, laptopunuz veya masaüstü bilgisayarınız listede yoksa hiç der değil. Bu sayfalarda sadece 10.8.4 kurulumu mevcut. Oysa ki 10.8.3, 10.8.2 ve hatta 10.8 kurulum rehberlerinden bile faydalanabilirsiniz. Bunun için anakart ya da laptop modelinizi sayfanın en sağ üstündeki arama kutucuğunda aratmanız yeterli. Akabinde çıkan sonuçlara bakarak sizin anakartınıza hangi işletim sistemi kurulabildiğini görebilirsiniz. Bağlantıya tıkladığınızda ise kurmadan önce yapılan BIOS ayarlarını ve kurulum sonrası kullanılan Multibeast seçeneklerini de görmeniz mümkün.
İkinci bir kaynak ise Tonymacx86. Hackintosh konusunda birçok çalışması olan Hacker

Tine de Mac için gerekli BIOS ayarları konusunda çok da fazla bir şey yapmanıza gerek olmadığını belirtebiliriz. En önemli bazı ayarlar şu şekilde:


  • SATA Ayarı: Bu ayar kesinlikle AHCI olmak zorunda. AHCI, yeni nesil iletişim teknolojisi. IDE kesinlikle seçmeyin.
  • XHCI Hand-Off: USBportlarıyla ilgili bu ayar eğer BIOS’unuzda varsa bunu Enabled yapmanız gerek

Mac ile en uyumlu anakartlar Gigabyte‘ın Z77 yonga setli anakartları. Eğer bu anakartlardan birine sahipseniz buradaki BIOS ayarlarından yaralanabilirsiniz.

Yeni nesil laptoplarda Secure Boot’u kapatmalı ve UEFI ayarını CSM ya da Legacy yapmanız gerekmekte.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
samsung-apple-macosx-kurulumu-640x480.jpg


5. USB Bellekten Boot


BIOS ayarlarınızı yaptıysanız sırada USB bellekten boot etme işlemi var. USB bellekten boot etmek için iki seçeneğiniz var:



  1. BIOS’tan First Boot Device altından USB belleği ilk sıraya almak
  2. PC açılırken Boot menüsüne girerek buradan USB belleği seçmek



Bizim tercihimiz ikinci seçenek. Zira bu çok daha kolay. Burada en önemli nokta, Boot menüsüne girmek için kullanılan tuşun anakarttan anakarta değiştiğini bilmek. Şanslısınız ki Technopat Forum’da dizüstü bilgisayarlar için uzun zamandan beri bir Boot menü kısayolu veri tabanı oluşturuyoruz. Anakartlar için ise MSI ve Gigabyte anakartlarda genelde F12, ASUS anakartlarda ise F8 tuşu ile Boot menüsüne girilebiliyor. Bazı anakartlarda ise Esc tuşunu kullanmak gerekebiliyor.
USB belleğinizi seçip Enter’a bastıktan sonra sistem bellekten boot edecektir ve akabinde karşınıza aşağıdaki ekran çıkacaktır. Burada birden çok girdi görebilirsiniz. Önemli olan USB belleğinize verdiğiniz ismi bilmek ve listeden USB belleğinizi seçmek.




USB belleğinizi seçip Enter’a bastıktan sonra asıl boot işlemi başlayacaktır. Eğer her şey yolunda giderse Mac OS X kurulum ekranı sizi karşılayacaktır.

Liste Aralık 2016'da güncellenmiştir.


BIOS ve Boot menüsü giriş tuşları veritabanı:


Marka - ModelBoot Menüsü Kısayol TuşuBIOS Giriş Tuşu
Acer Aspire 5742GF12
Acer Aspire E1-521F12
Acer Aspire 6935GF12 (BIOS'tan bu özelliği açmak gerek)F2
Acer Aspire 5733ZF12
Asus N56VZEsc
ASUS N550JKEscF2
Asus K53SDEscF2
Asus X550LN-XO007DEscF2
Asus X550VCF2
Asus X55C-SX039HEscDel
Asus X550JXEsc
ASUS X550JX-XX099DF12F2
Casper Nirvana TW8F12F2
Casper CN / CKYF12F2
Casper CBLF7
Casper CNDEsc
ChiligreenF2
DellF12F2
ECS H61H2-M2F7F2
Exper Ultranote Q5V-730EscF2
Exper M765SF2F1
Fujitsu Lifebook AH531F12F2
Gigabyte G41MT-S2PF12
GrundigF11F2
HPF10, Esc, F9
HP Pavilion g6-1070etF9
HP Pavilion g6 2302etEsc
HP Pavilion G6F9F10
HP 15-p211ntEscF10
Lenovo G560F12
Lenovo G500Nova Tuşu
Lenovo Y70-70Nova Tuşu
Lenovo Y50-70F2
Lenovo Y510PF12F2
Lenovo Z510Nova Tuşu
Lenovo P580F12
LG R480F10
MSIF11Del, F2
MSI B150M BazookaF11F2, Del
MonsterF7F2
Monster TULPAR T5 V4.1F7F2
Monster Abra A5 V7.1F7F2
Pegatron AnakartF11
PackardbellF2
SamsungF10, Esc, F9F2
Samsung R522F9
Sony VaioAssist Tuşu
Sony Vaio VGN-NS11/SF11F2
Toshiba Satellite L650F12F2
Toshiba Satellite L855-16XF12F2
Toshiba P855 33NF12F2
ToshibaF12F2
Vaio VPCF117FXF12



 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
samsung-apple-macosx-kurulumu-640x480.jpg

6. Boot Parametreleri ve Sorun Giderme

Bazı bilgisayarlarda yükleme ekranına geçmek biraz zahmetli olabilir. En yüksek düzeyde uyumluluk için harici ekran kartınızı söküp dahili HD3000/HD4000 ekran kartınız ile boot etmeyi deneyebilirsiniz. Kurulum bittikten sonra harici ekran kartınızı takabilirsiniz. Öte yandan çoğu durumda buna ihtiyacınız olmayacağını da belirtelim. Aşağıdaki boot parametreleri ile büyük oranda kurulum ekranına varabileceksiniz.

Siyah, Beyaz veya Titreyen Ekran Sorunu

Bu sorun genelde ekran kartınızdan ya da kullandığınız porttan kaynaklanır. Kurulum için en uyumlu portlar DVI ve HDMI portlarıdır. Farklı bir port deneyin. Eğer olmazsa aşağıdaki boot parametrelerini kullanın.

Boot Parametreleri

Aşağıdaki boot parametrelerini doğrudan yukarıdaki siyah boot ekranında girebilirsiniz. Klavyeden yazmaya başladığınızda aşağıda söz konusu komut girme kısmı belirecektir. Tabii burada dikkat etmeniz gereken iki önemli nokta var. İlk olarak klavyenizin İngilizce klavye olduğunu unutmayın. Bu bağlamda tire ve eşittir işaretlerinin yerinin değiştiğini belirtmemizde fayda var. İkinci nokta ise komutlardaki büyük küçük harfler. En ufak bir büyük küçük harf hatasında komut çalışmayacaktır. Son olarak arada bir boşluk bırakmak kaydı ile aynı anda birden çok komut girebileceğinizi de belirtelim.
-v
Bu komutu kullanarak boot ettiğinizde görsel arabirim yerine (Apple logosu ve altta dönen yuvarlak) metin tabanlı bir boot işlemi gerçekleşir. Bu sayede sistemin nerede takıldığını görebilirsiniz.
-x
Çoğu durumda kuruluma geçmenizi sağlayacak komut budur, güvenli mod parametresi. -x ile boot ettiğinizde sistem güvenli modda boot eder ve çoğu durumda kurulum ekranına sorunsuz geçmenizi sağlar.
GraphicsEnabler=No
Ekran kartını devreye sokmadan kuruluma geçmenizi sağlayan komuttu ve bu komut da birçok durumda hayat kurtarıcıdır. Çoğu durumda bu komut ile yükleme ekranına ulaşabilirsiniz.
PCIRootUID=0
UniBeast varsayılan olarak PCIRootUID=1 komutunu kullanır. Bazı durumlarda bunu PCIRootUID=0 olarak değiştirerek kurulum ekranına ulaşabilirsiniz.
npci=0x3000
Fermi ve Kepler NVIDIA ekran kartı kullanan sistemlerde bazen boot etmek için bu komutu girmeniz gerekebilir.

AMD HD 6xxx ekran kartları için özel yol

Mountain Lion ile AMD HD 6xxx serisi kart kullanmak istediğinizde ortaya bir sorun çıkmakta. Bu yüzden kurulum esnasında başka bir ekran kartı veya onboard Intel HD 3000/4000 ekran kartınızı kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Kurulum bittikten sonra ekran kartınızı geri takabilirsiniz.

7. Kurulum

Başarılı bir biçimde kurulum ekranına geçtiğinizde sizi dil seçim ekranı karşılayacaktır:



Burada fare tekerleğini ters yönde hareket ettirerek ya da sağdaki kaydırma çubuğunu kullanarak aşağıdan Ana dil olarak Türkçe kullan seçeneğini seçebilir ya da bu haliyle bırakıp İngilizce de kurabilirsiniz. Tamamen size kalmış.


  1. Bir sonraki adımda İzlenceler > Disk İzlencesi seçeneğini seçin.
  2. Burada kurulum yapacağınız diski seçip Bölüntüle sekmesine gelin.
  3. Bölüntü Yerleşimi’ni 1 Bölüntü yapın. Eğer bu bilgisayara aynı zamanda Windows da kurmak istiyorsanız bu durumda 2 Bölüntü seçmenizde fayda var. Dual boot için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
  4. Bölüntü Bilgileri kısmından bölümün adını Mountain Lion yapın. Biçim olarak ise Mac OS Genişletilmiş (Günlüklü) seçeneğini seçin. Dual boot kuracaksanız ikini bölümü MS-DOS FAT seçmeyi unutmayın.
  5. Şimdi Seçenekler‘e tıklayın ve buradan GUID Bölüntü Tablosu‘nu seçip Tamam deyin.
  6. Son olarak Uygula diyerek diski biçimlendirin. Artık disk izlencesini kapatıp kuruluma geçebilirsiniz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa


Intel işlemcili PC’ye Mac OS X Mountain Lion kurduğumuz hackintosh rehberi ile Mac almadan da Mac OS kullanabileceksiniz.



Apple’ın efsanevi işletim sistemi Mac, hayatının bir döneminde mutlaka her PC kullanıcısının denemeyi istediği bir işletim sistemi olmuştur. Tabi gerek Windows’a alışmış olmak, gerek Mac bilgisayarların pahalı olması bunun önüne geçti. Ya da Mac ile uyumlu oyunların ve programların çok az olması da buradaki en büyük etkenlerden biri. Apple’ın IBM PowerPC mimarisini terk edip Intel’e geçmesinden sonra PC kullanıcılarına bu işletim sistemini denemek için gün doğdu açıkçası. Intel desteğe sahip ilk Mac OS sürümü Tiger idi. Fakat Intel işlemcili PC’lere kurulabilen ilk sürüm Leopard oldu. Sonrasında çıkan sürümlerle birlikte PC dünyası OSX86 diye adlandırılan ya da Hackintosh dediğimiz olguya daha da ilgi göstererek gerekli sürücüleri ve uyumluluk için gereken yamaları hazırlamaya başladı. Sonuç olarak bugün geldiğimiz noktada son sürüm Mountain Lion için hazırlanmış sürücüler ve tavsiye edilen donanımlar ile PC’de sorunsuz bir Mac keyfi sürmek mümkün.

Hangi sürüm?

PC’ye Mac kurmak için birden çok seçeneğiniz var. Bunlar arasında en popüleri TonymacX86 topluluğu tarafından hazırlanan ve Unibeast ile kurulan sürüm ve uphuck mahlaslı bir Türk kullanıcı tarafından hazırlanan ve yine dünyaca popüler iAtkos sürümü. Bizim tercihimiz iAtkos’dan yana oldu. Bunun en büyük nedeni bu sürümün en güncel sürüm olması ve daha önemlisi, kurulum için gerekli USB belleğin doğrudan Windows üzerinden hazırlanabilmesi. Diğer sürümlerde USB belleği hazırlayabilmek için elinizde altında bir Mac olması gerek ya da sanallaştırma yazılımları ile bilgisayarınıza Mac kurmanız gerek.
iAtkos biraz korsan olarak algılanmakta. Bunun nedeni ise kullanılan ISO dosyasını Apple’dan almak yerine iAtkos’un hazırladığı dosyayı kullanmanız. Bu da App Store üzerinden Mountion Lion lisansı almanızı gerektirmediğinden biraz korsan olarak algılanıyor. Yine de hem iAtkos indirip hem de lisans satın alabilirsiniz. Technopat olarak her zaman orijinal yazılım lisansının alınmasını tavsiye diyoruz ki biz Mountain Lion lisansımızı aldık. Bu lisans olası yasal sorunların da önüne geçecektir.
iAtkos’un da farklı sürümleri mevcut. En son sürüm 13 Nisan 2013 tarihli ve UEFI BIOS desteği sunan ML3U. Biz de bu sürümü kullanma kararı aldık zira her zaman son sürümleri tercih ediyoruz. Bu sürüm Mountain Lion’ın en güncel halini içeriyor: 10.8.3. Yani kurulumdan sonra herhangi bir güncelleştirme (iTunes veya Java gibi yazılım güncelleştirmeleri hariç) yapmak zorunda kalmıyorsunuz. iAtkos kurulumu hakkında henüz kapsamlı bir Türkçe kaynak yok. Bu rehberimiz bu konudaki ilk ve en kapsamlı rehber olacak. iAtkos ML3U indirme bağlantısı ve diğer bilgiler için dağıtımın sitesine buradan ulaşabilirsiniz. İndirme işleminden sonra USB belleğin hazırlanması ve kurulum aşaması yazının sonunda yer alan 1080p videomuzda ayrıntısıyla mevcut.

Bileşenler

Mac işletim sistemi çalıştıracak bir PC için gerekli bileşenleri kafanıza göre seçemiyorsunuz. Örneğin AMD işlemciler için resmi destek yok. Bu bağlamda tercihinizi Intel’den yana kullanacaksınız. Günümüzde en ideal Mac sisteminin kalbinde Z77 yongasetli bir anakart yatıyor. Fakat biz bu rehberde yüksek performanslı bir Mac PRO alternatifi yapmak istediğimizden LGA 2011 sokete yönelip X79 yonga setli bir sistem topladık. Normal şartlarda Mac’in LGA 2011 desteği mevcut değil. Bu bağlamda işletim sistemi kurulumundan önce ufak bir komut ve kuruluma başlamadan önce de bazı seçenekleri devreye sokmak gerekiyordu. Tüm bunları videomuzda detaylıca anlattık. Şimdi bileşenlere ve bu bileşenleri neden seçtiğimize bakalım:

i7 3930K işlemci: Yüksek performans sunacak 6 çekirdekli bir sistem için tercihimiz bu işlemciden yana oldu. Üst model veya alt model başka işlemci de seçilebilir. Z77 yonga setli sistem kuracaksanız i7 3770 seçebilirsiniz mesela.
P9X79 Anakart: Bu anakart ASUS’un X79 için yapmış olduğu en alt seviye anakart. Bu anakartı seçmemizdeki en büyük neden ise üzerinde bir PCI slotu olması. Sistemi toplayacağımız arkadaşımızın PCI portunu kullanan bir ses kartı olması ve bunu yeni sistemde de kullanmak istemesinden dolayı bu anakartı tercih ettik. Böyle bir zorunluluk yoksa Sabertooth X79, Rapmpage IV veya MSI X79A-GD65 bile tercih edebilirsiniz. BIOS ayarlarını düzgün yaptıktan sonra tüm bu anakartlar ile Mac çalıştırabiliyorsunuz.
GTX 680 Ekran Kartı: AMD de olabilir kart Intel de. Seçim size kalmış. Tek önemli konu kurulumda düzgün sürücüleri seçmek, ya da daha da önemlisi, seçmemek. İlk kurulumda sistemi çalıştıramamamızın en büyük nedeni, eski ekran kartları ile sistemi uyumlu hale getiren Graphics Injector yamasından başka bir şey değildi. Ekran kartımız Kepler olduğu için bu yamayı devre dışı bıraktık ve sistem sorunsuz bir şekilde çalışmaya başladı. Bu ayrıntı da videoda mevcut. Kısacası yeni nesil bir kart tercih edin. HD 7000 veya GT 600 serisi.
32 GB 1600 MHz RAM: Mac ile uyum konusunda belleğin bir önemi yok. 1600 Mhz seçmemizdeki neden belleklerin işlemci ve anakartımız ile uyumlu olması. 32 GB da çok abartılı olabilir. Sistem büyük ses ve video dosyalarını işlemede kullanılacağından ötürü bu miktarda yüksek bellek tercih ettik. Yoksa standart bir kullanıcı iseniz 4 GB yeterli olacaktır. Marka tercihimizi Corsair’den yana kullandık.
2 x 240 GB SSD: Mac’in SSD desteği var dersek pek doğru konuşmuş sayılmayız. Zira SSD’lerin ömrünü artıran TRIM komutu Mac tarafından desteklenmiyor. Kurulum esnasında bunu devreye sokmanız gerek ki bunu da videomuzda belirttik. 2 SSD’yi de ayrı ayrı yapılandırdık. RAID kullanmadık.
2 TB HDD: Depolama için istediğiniz kadar disk takabilirsiniz Mac’e. İster kurulumdan önce, isterseniz de kurulumdan sonra bu diskleri sisteme tanıtmak mümkün.
750 Watt Güç Kaynağı: Yine Mac uyumluluğu konusunda önemi olmayan bir parça. Tercihimiz Corsair Carbide 400R içinde gelen CX750W oldu. Bu sistem için ideal.
DVD Yazıcı: Satın alırken Mac ile uyumlu mu değil mi diye bakmadığımız bir başka bileşen. Pioneer DVR-S20L kullandık fakat siz isterseniz Plextor, isterseniz ASUS da alabilirsiniz. SATA portlu almanızı söylememize gerek yoktur herhalde.
Kasa: Corsair Carbide 400R tercih ettik. Beyaz Mac’lere karşın inadına siyah dercesine bir tercih oldu bu. Şaka bir yana, Carbide 400R gerek soğutması, gerek kablo yönetimi, gerekse de zengin yuvaları ile bu sistem için ideal bir kasa oldu.
Su soğutma: Burada biraz abarttık evet. Çift fanlı ve devasa radyatörlü, USB portlu Corsair H100i su soğutma sistemi kullandık. Devasa soğutucu yüzünden anakartı monte ederken biraz zorlandık fakat ısı değerlerine bakınca uğraştığımıza değdiğini anladık. H100i’nin USB’den kontrol özelliği Mac’te çalışmıyor maalesef.
USB Bellek: Kurulumu herhangi bir USB bellek ile gerçekleştirebilirsiniz. Biz Corsair Flash Voyager GT 3.0 tercih ettik. USB 3.0 belleği boot etmek için USB 2.0 portuna takmak gerek. Belleğin hazırlanması da videoda ayrıntısıyla mevcut.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa


8. İlk Açılış ve MultiBeast ile Sürücülerin Kurulumu

Kurulum bittikten sonra tekrar USB bellekten boot etmeniz gerek zira sabit diskiniz henüz boot işlemi için gerekli yazılıma sahip değil. İlk boot esnasında da sorunlar yaşayabilirsiniz. Burada da 6. adımdaki boot parametreleri ile masaüstüne ulaşabilirsiniz. Tabi masaüstüne ulaşmadan önce kullanıcı hesabı, eğer PC’niz internete bağlı ise Apple hesabı ve yine bulunduğunuz zaman dilimi gibi seçenekleri seçmeniz gerek. Masaüstüne ulaştıktan sonra ilk yapmanız gereken şey ise Multibeast’i indirip çalıştırmak olmalı.

MultiBeast’i buradan indirebilirsiniz.

Multibeast, Hackintosh’unuzun USB belleğe ihtiyaç duymadan sabit diskten çalışmasını sağlayan ve bunu yanında ses, ağ, USB 3.0 ve ekran kartı gibi sürücülerini kurabilen bir araçtır.
Burada önemli bir nokta da, MultiBeast’i çalıştırmadan önce eğer varsa anakartınıza ve kullanmakta olduğunuz BIOS sürümüne uygun DSDT dosyasını indirip Mac OS X masaüstüne kopyalamak. Buradan Tonymacx86’nın DSDT veritabanına ulaşabilirsiniz: DSDT Database. İndirdiğiniz DSDT.aml dosyasını Mac OS X masaüstüne atın ve akabinde MultiBeast’i çalıştırın.
DSDT’yi çok kısaca açıklamamız gerekirse Mac OS X’in anakartınızla daha iyi iletişim kurmasını sağlayan bir tercüman olduğunu söyleyebiliriz. DSDT her anakart ya da bilgisayar için şart değil. Kendi DSDT dosyanızı kendiniz de oluşturabilirsiniz fakat bu biraz zahmetli ve uzun bir işlem. DSDT dosyası yoksa da Multibeast’i çalıştırıp kuruluma devam edebilirsiniz.
MultiBeast’i çalıştırdıktan sonra sıra sürücüleri seçmekte. Burada size ilk tavsiyemiz 4. adımdaki gibi HCL Wiki ve Tonymacx86‘da ilk olarak sisteminiz ya da anakartınızı aratıp daha önce kuran var mı ve varsa hangi ayarları kullanmışlar kurulumdan sonra buna bakmak.
Bu kaynaklarda Multibeast’te seçilen seçeneklerden boot parametrelerine kadar her şey mevcut.

Örnek bir kurulum sonrası neleri seçtiğimize bir bakalım:





  • UserDSDT or DSDT-Free Installation: Bu seçenek mutlaka seçili olmalıdır. Bilgisayarımızın sabit diskten boot etmesini sağlayacak seçenek budur.
  • Wihout DSDT: Eğer DSDT dosyanız yoksa ses kartı sürücünüzü buradan seçmelisiniz. DSDT dosyanız varsa With DSDT altından seçin.
  • ALC889: Realtek diye bir şey duydunuz mu? Hani ses ayarlarınızı yaptığınız program. İşte Realtek, bilgisayarınızdaki ses kartını, daha doğrusu ses yongasını üreten firma. Bizim bilgisayarımızda ALC889 ses yongası olduğundan dolayı bu seçeneği seçtik. Yine de bu demek değil ki ses kartınız sorunsuz çalışacak. Sürücüyü kurmanıza rağmen sorunlar olabilir. Hatta ses kartı sürücüsünden dolayı bilgisayarınız açılmayabilir bile. Bunlara hazır olun.
  • 10.8.3+ TRIM Patch: Bu seçenek sadece SSD kullanıyorsanız seçmeniz gereken bir seçenek. TRIM, SSD disklerin ömrünün kısa sürede tükenmesini önleyen bir teknoloji.
  • USB 3.0 Universal : Anakartınızın veya bilgisayarınızın USB 3.0 portlarını çalıştırmak için gerekli sürücüler.
  • Realtek – Lnx2Mac’s Realtek: Realtek aynı zamanda bilgisayarınzın genellikle kablo ile internete bağlanmasını sağlayan Ethernet yongasını üreten firmadır. Eğer sizin Ethernet kartınız da Realtek ise bu sürücüyü seçmenizde fayda var.

Gerekli sürücüleri seçtikten sonra Sürdür deyin ve yükleme işlemini tamamlayın. Ethernet sürücüsü için ayrı bir pencere açılacaktır. Burada “Release” yazan seçeneği seçtikten sonra Sürdür diyerek bu sürücüyü de yükleyin ve sistemi yeniden başlatın. Eğer her şey yolunda gittiyse sorunsuz çalışan bir Hackintos’unuz olmalı. Tebrikler!
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst