gittigidiyor

USB Type-C Nedir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
USB Type-C bağlantısını, yeni tanıtılan telefon, tablet ve bilgisayarlarda görmeye başladık. Peki, USB Type-C nedir? İşte USB Type-C hakkında tüm detaylar.


usb-type-c-nedir-1453214682.jpg
2016 yılının yeni standardı olacak olan USB Type C, hem telefonlar hem tabletler hem de taşınabilir bilgisayarlar tarafından kullanılmaya başlandı.
Kullandığınız cihazı şarj ederken kablo karışıklığını ortadan kaldıracak olanUSB Type C, bizlere çok daha fazlasını sunuyor.


USB Type-C nedir?

USB 3.1 standardı ile geliştirilen USB Type-C, veri aktarım konusunda ön plana çıkıyor. USB 3.0 bağlantısı 4.80 Gbit/sn yani saniyede maksimum 600 MB aktarım yaparken, USB Type-C 10Gbit/sn ile saniyede 1.22 Gigabyteveri aktarımı yapabiliyor.
Kağıt üzerinde yaklaşık 2 kat daha hızlı olan USB Type-C, veri aktarımının dışında tüm girişleri tek bir kanal üzerinden sağlama özelliğine sahip.


usb-type-c-nedir-1453214663.jpg

USB Type-C ile hepsi bir arada

USB Type-C bağlantısının 4.5W (5V, 0.9A) değeri sayesinde kablo üzerinden aktarılan enerji miktarı daha yüksek oluyor. Bu sayede cihazlar USB Type-C ile daha hızlı şarj olabiliyor. 24 pinli yapısı sayesinde USB Type-C bağlantısından HDMI ve VGA çıkışı da elde etmek mümkün.
HDMI ve VGA girişlerinin büyüklük açısından çok fazla yer kaplaması ve kalın olması, cihazların tasarımlarında kısıtlı yenilikler yapılmasına neden oluyordu. 8.25mm genişliğinde ve 2.4mm yüksekliğindeki USB Type-C ile bu bağlantıların tek bir yerde toplanması, gelecekteki cihazların tasarımsal açıdan yenilikler ile gelmesini sağlayacak.
USB Type-C ile şarj

Her iki ucu da aynı olan USB Type-C ile bir cihazdan başka bir cihazı şarj etmek de mümkün. Örneğin, USB Type-C girişine sahip telefonunuz ile yine aynı girişe sahip telefonu şarj edebiliyorsunuz.


usb-type-c-nedir.jpg

USB Type-C ne kadar yaygın?

Yeni bir teknoloji olduğu için USB Type-C girişine sahip cihazlara çok nadir rastlanıyor olsa da, 2016 yılında tanıtılan pek çok model USB Type C desteğine sahip.
General Mobile GM 5 Plus ile beraber başlayan MWC'deki Type C destekli cihaz furyası, bazı üst seviye telefonlar, ikisi bir arada bilgisayarlar ve tabletler tarafında da desteklenmeye başladı.
2016 yılı içerisinde yaygınlaşması beklenen portun, daha hızlı veri transferi ve tek bir port üzerinden farklı çıkışları desteklemesi, geleceğin USB Type-C bağlantısında olduğunu gösteriyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
9 Mart'ta Apple tarafından yapılan Spring Forward lansmanıyla tanıtılan ürünlerden biri olan Macbook, kullandığı USB-C bağlantı teknolojisiyle fazlasıyla dikkat çekti. İşte bu teknolojinin detaylarını sizler ile paylaşıyoruz.
9 Mart'ta Apple tarafından yapılan ve en önemli detayının Apple Watch olduğu Spring Forward lansmanında belki de en merak edilen kısım yeni Macbook'da bulunacak USB-C teknolojisi olarak dikkat çekiyor.

USB Type C olarak da bilinen bu bağlantı türü hakkında bir yanlış anlamaya ne olduğuna ve ne işe yaradığına geçmeden belirtelim. USB-C teknolojisi Apple tarafından üretilen bir teknoloji türü değil. USB 3.0 Promoter Group tarafından geliştirilen bir teknoloji olduğunu belirtmiş olalım.

r3i8h9st73jonknv.jpg

Nedir Bu USB-C?

USB-C yeni bir bağlantı türü olarak dikkat çekiyor. Başında USB kelimesi olsa da all-in-one adı verilen bir yapıdaki, yani her bağlantının tek bir porttan yapılması olarak özetleyebiliri.

USB, güç, VGA, HDMI ve display port girişlerini tek bir yerde toplayan bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Yani tek bir porttan hem USB bağlantısı sağlayıp hem de yine aynı USB-C portundan güç kablonuzu bağlayarak cihazınızı şarj edebiliyorsunuz. Tabii HDMI, VGA ve display port ile sağladığınız görüntü aktarımlarını da yine bu porttan sağlayabiliyorsunuz.

USB 3.1 ile çıkan bu tek port olayı ve 8.4 mm genişliği ve 2.6 mm kalınlığıyla hem cihazlar için merak edilen daha ince olma kısmı gerçekleştirilebilirken hem de kablo karmaşası durumunu ortadan çıkarma amacıyla üretilen bir teknoloji.



screenshot-2014-08-17-19-05-10.png


Yukarıda gördüğünüz gibi bir yapıda olacak USB-C bağlantısının en önemli yanlarından biri ise USB bağlantılarındaki ters-düz muhabbetinin olmayışı. Yani Apple'ın lightning bağlantısında olduğu gibi ters düz sorunu olmadan porta ilk takışta bağlantı sağlayabileceksiniz.
USB-C İle Şarj Etme

Bildiğiniz gibi USB bağlantıları ile şarj daha yavaş sağlanır. Bu da prize takılıp şarj edilme konusuna göre de yavaşlık sağlar. Bu sebeple de küçük cihazlarda, yani telefon, tablet, fotoğraf makinasi gibi bataryası küçük cihazlar için tercih edilir. Laptop gibi daha büyük batarya ve daha hızlı dolum gereksinimi duyan cihazlarda ise normal güç portları kullanılır.



pixel-usb-type-c.jpg


Önümüzdeki dönemde muhtemelen her diz üstü bilgisayarlarda göreceğimiz bu teknoloji yüksek kalitede oyun oynarken bilgisayarın tüketeceği enerjiyi geri sağlayabilir mi? Tabiki!. Çünkü USB Power Delivery v2.0 standardını kullanan USB-C 5 amper/20 volt yani 100 watt enerji geçişi sağlayabilmekte. Örnek vermek gerekirse Lenovo V570 modeli bir laptop için 4400mAh batarya bulunur. Bu batarya da 19 volt/3.2 amper ve 65 watt enerji girişi gerekli. Yani rahatlıkla karşılayabilecek yapıda olduğunu söyleyebiliriz.

Veri Transfer Hızı

Şimdi, USB-C adı üstünde, tabiki bir USB portu. Ama USB 3.1 teknolojisini kullanan bu port ile ne kadar yüksek veri transferi hızı alabiliriz?

usb-3-10gbps.jpg


Bu konuda da fazlasıyla içiniz rahat olabilir. USB 3.0 bağlantısıyla sağlanabilen (hani şu maviş olanlar) maksimum veri transfer hızı olan 5Gbps, USB 3.1 ile ikiye katlanmış durumda. Yani10Gbps, Türkçesi saniyede 10 Gigabit. (1.25 gigabyte) Bu konuda da hiçbir sıkıntısı olmayıp hatta fazlasını veren bir bağlantı hızı ile karşı kaşıyayız.

Aynı Anda Birden Fazla Bağlantı

Koskoca laptopta tek bir bağlantı girişi olacaksa ne olur? Örneğin bilgisayarınızın şarjı %30 diyelim. Tabii siz o sırada HDMI ile bilgisayarı televizyona bağlayıp film keyfi sürmektesiniz. Ama filmin ortasında %10 kaldı diye uyarı geldi. Ne yapacağiz?



2015-03-10-image-1.jpg


Bunun için de aklınıza ilk gelen şey bulunuyor tabiki. Çoklayıcılar. Yani ekstadan bir ücret gerekiyor olsa da bu tek portu 3'e 5'e çıkaran çoklayıcıları kullanarak bu sorun ile karşılaşmadan bilgisayarınızı hem şarj ederek hem de film keyfinizi sürebileceksiniz.

UCABL021500_1.jpg


Ayrıca bu çoklayıcıların eski portlara göre dönüştürücüleri de bulunmakta. Yani klasik HDMI, USB portlarını USB-C'ye de dönüştürebileceğiniz bir çoklu dönüştürücüler de bulunuyor olacak.
Desteklenen Bağlantılar

Bu konuya kısaca girişte değindik, ama sonuçta birçok insan hala USB 2.0 bağlantısına sahip. Ancak bildiğiniz gibi USB 3.0 (maviş dediğimiz) portlar USB 2.0'ı da destekliyor. Yani çoklu dönüştürücü aldığınız zaman USB 2.0 bağlantısını bu porta bağlayabilirsiniz.

Ayrıca HDMI'ın mini ve mikro türleriyle de rahatlıkla bağlantı sağlayabileceksiniz. Ama bu da biraz tuzlu olacaktır. Çünkü satışa çıkacak dönüştürücüler büyük ihtimalle USB 3.0, normal HDMI bağlantılarına sahip olacak. Bu da mikro ya da mini gibi bağlantılar için ayrıca bir dönüştürücü almak demek.

macbook-port.jpg


Bu durum VGA için de geçerli olacaktır. VGA için VGA-HDMI dönüştürücüleri gibi dönüştürücüler de çıkacak. Ya da yine 7-8 portlu tek seferde biraz fazla bir ücret ödeyerek birçok porta sahip olabileceğiniz bir durum ortaya çıkabilir.

DVI kullananlar için ise görünen iki DVI-HDMI dönüştürücüsü alarak bunu da HDMI-USB-Cdönüştürücüsü de ekleyerek kullanabilecekler.

Sonuç ve Evrensellik

Sonuç olarak biraz garip gelse de gelecekte bu bağlantı artık tek bağlantı olarak devam edecek gibi duruyor. Yani ilk başta bu dönüştürücüler ile fazlaca haşır neşir olarak geçen zamanda daha sonra artık normal olarak bu bağlantıyla haşır neşir olacağız.

Evrensellik başlığı atılmasının sebebi ise önümüzdeki yıllarda bu USB-C portunun tek kullanılacak port olarak görülmesi. Misal 5 yıl sonra tüm cihazlar bu portu kullanıyor olacak ve telefonunuz, tabletiniz, dizüstü bilgisayarınız ve televizyonlarınız için sadece bu ortak ve evrensel port ile işlemler yaparak daha çabuk ve güzel bir bağlantı sağlanılıyor olabilir.



MacBook-USB-C-Feat-Img-798x310.jpg


"VGA kablosunu nereye koydum ben ya?" "Usta HDMI kablonu ödünç alabilir miyim? Film izleyeceğiz de" "Ayfon 6 pılas 3.500 lira şarj aleti olan var mı?" gibi sorular yerine herkeste sadece USB-C bağlantı kablosu ve bu bağlantı girişi olacak.

Başta bu eski bağlantı türleri nedeniyle sorun ve sıkıntılar olsa da gelecekte inanılmaz kolay bir şey ile tanıştığımızı söyleyebiliriz.

Tabii siz de yorumlarınızı eksik etmeyin, bu bağlantı türü ve geleceği hakkında yorum kısmında görüşlerinizi ve sorularınızı yazarabilirsiniz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
390167366278400279.jpg


Çok daha hızlı ve çok daha güçlü bir çözüm. Yakında birçok cihazda kullanılacak.


[FONT=pt_sans]Son dönemde USB Type-C ve bu teknolojiye destek veren cihazlar hakkında haberler duymaya başladık. Daha rahat ve daha performanslı bir kullanım sunan USB Type-C'nin önümüzdeki günlerde birçok cihazda yaygın olarak kullanılması gündemde.

Peki ama nedir USB Type-C?
USB Type-C, kâr amacı gütmeyen, USB ve kablosuz teknolojiler üzerine çalışmalar yapan USB Implementers Forum tarafından yayınlanan yeni bir bağlantı biçimi. En dikkat çekici taraflarından bir tanesi ise, bağlantıyı her iki tarafla da gerçekleştirebiliyor olmanız. Yani aşağıda gördüğünüz fotoğraftaki durumlarla böylelikle karşılaşmayacaksınız.
387917277317.jpg

8.4mm genişlik ve 2.6mm yükseklik değerleri bulunan Type-C bağlantı noktası, böylelikle daha ince taşınabilir cihazların ortaya çıkmasında da önemli rol oynayacak.
USB Type-C, DisplayPort, HDMI, güç ve VGA desteği de sunuyor.

Güç artıyor!
USB Type-C, USB 3.1'e destek veriyor. En yüksek hız değeri olarak 10Gbps'tan ve 20V(100W)'a kadar da güç çıkışından söz ediliyor. Cnet, ufak bir örnekleme yapmış. 15 inç ekrana sahip birçok notebook, 60W civarında bir güce ihtiyaç duyuyor. USB Type-C'nin sunduğu miktar göz önüne alındığında da önümüzdeki günlerde birçok taşınabilir bilgisayarda bu çözüme yer verilebilir. Mesela Apple'ın 12 inç'lik son Macbook'u Type-C destekli ve bu konuda bir ilki gerçekleştirdi.
388289041998.jpg


USB 2.0 ve USB 3.0 ile USB 3.1 (Type-C) arasında ne kadar fark var?

USB 2.0'ın maksimum hızı, 480Mbps. Maksimum güç çıkışı ise, 2.5V, 1.8A.
USB 3.0'ın maksimum hızı, 5Gbps. Maksimum güç çıkışı ise, 5V, 1.8A.
USB 3.1'in maksimum hızı, 10Gbps. Maksimum güç çıkışı ise, 20V, 5A.
Bu sene itibarıyla kullanılmaya başlanan ve önümüzdeki yıllarda giderek yaygınlaşması beklenen Type-C, görüldüğü üzere oldukça performanslı ve güçlü.
388675159323.jpg


Nerelerde kullanılabilir?

-Tabletlerde
- Mobil telefonlarda
- Laptop'larda
- Mönitörlerde

Geriye dönük uyumluluk
Type-C'nin geriye dönük olarak USB 3.0 ve USB 2.0 uyumluluğu bulunuyor. Yine üreticilerden bağlantı uyumluluğu için dönüştürücü adaptörler gelecektir. Type-A, yani şu an birçok cihazda kullanılan port için adaptörler şart.[/FONT]
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
USB Type C Kulaklık Girişi Olarak Kullanılabilir

Apple tarafından tanıtımı yapılan iPhone 7 modellerinde kulaklık girişinin olmaması pek çok tartışmaya yol açarken mobil sektörde bu yönde bir değişimin olabileceği de düşünülüyor.



usb-type-c-kulaklik-girisi-olarak-kullanilabilir.jpg
iPhone 7 modellerinde kulaklık girişinin kaldırılması ve kablosuz kulaklık kullanımı konusunda farklı seçenekleri sunulması bundan sonraki telefonlar için de önemli ipuçlarını sunmuştu. Öye ki pek çok markanın da şimdiden kulaklık girişini kaldıracağı yönünde iddialar gelmeye başladı.
iPhone 7 ile birlikte başlayan bu hareketlilik önümüzdeki yıllarda pek çok farklı model de görülecek. Aynı zamanda ve USB Type-c olarak adlandırılan girişin kulaklık girişi olarak da kullanılabileceği konuşuluyor. Bu bakımdan önümüzdeki yıllarda mobil sektörde kulaklık girişleri üzerinden kapsamlı bir değişikliğin yapılması bekleniyor. Fakat bu değişikliklerin ne kadar hızlı bir şekilde gerçekleşeceği, hangi marklalar tarafından tercih edileceği ve kulaklık girişinin kaldırılması ile kullanıcıların kulaklık kullanımı konusunda nasıl bir seçeneğe sahip olacağı şu anda net bir şekilde bilinmiyor.
Apple Öncü Oldu
Apple tarafından yapılan tanıtımların ardından kulaklık girişinin kaldırılması pek çok kişi tarafından ağır bir şekilde eleştirilmiş olsa da şu anda kullanımlarda herhangi bir sorun yaşanmaması kullanıcıların bu yeni teknolojiye alışmasını da sağlamış durumda. Bu açıdan önümüzdeki dönemlerde kullanıcıların bu konudaki önyargılarının kırılması ve kablosuz kulaklık kullanımının artması bekleniyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=1]USB Type-C hakkında bilmeniz gerekenler![/h]
[FONT=&quot]
usb-c-hakkinda-bilmeniz-gerekenler0.jpg
[h=2]Apple, yeni bilgisayarı 12 inç'lik MacBook'uyla kullanıcıları daha az portla yetinmeye zorluyor. Yeni MacBook, çevrebirimleri, monitörleri ve şarj adaptörünü bağlayabileceğiniz tek bir USB-C portuyla geliyor. Peki USB-C nedir ve hayatımızda neleri değiştirecek?[/h][/FONT]
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
usb-c-hakkinda-bilmeniz-gerekenler1.jpg
[FONT=&quot][/FONT]
[h=2]USB 3.1 standardını destekleyen porta henüz çok az sayıda cihazda rastlanıyor. USB 3.1, teknik olarak 10Gbps hızlarına ulaşabiliyor, yani USB 3.0'dan iki kat hızlı. Ancak MacBook'taki USB 3.1 portu, şimdilik maksimum 5Gbps veri aktarabiliyor. Bunun yanında bilgisayarın kullandığı USB-C kablosu, her iki yönde de takılabiliyor.[/h]
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
usb-c-hakkinda-bilmeniz-gerekenler2.jpg
[FONT=&quot][/FONT]
[h=2]İncelen laptop'lar, daha az port anlamına geliyor ve Apple'ın yeni MacBook'unda sadece bir USB 3.1 portu sunmasının sebebi de bu. İşte yeni 12 inç'lik MacBook'taki USB 3.1 portu ve portun geleceği hakkında bilmek isteyecekleriniz.[/h]
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
usb-c-hakkinda-bilmeniz-gerekenler3.jpg
[FONT=&quot][/FONT]
[h=2]USB 3.1, geriye doğru uyumlu USB 3.0 ve USB 2.0'ı kullanan tüm cihazlar, MacBook'taki port ile bağlanabiliyor, ancak bunun için ek bir adaptöre ihtiyacınız var.[/h]
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
usb-c-hakkinda-bilmeniz-gerekenler4.jpg
[FONT=&quot][/FONT]
[h=2]USB 3.1'li çevrebirim henüz yok USB 3.1 halen geliştirilme ve test aşamasında olduğundan, onu kullanan cihazların ortaya çıkması birkaç ay alabilir. USB 3.1 bağlantısı, tam kapasite olan 10Gbps'ye ulaşmasalar da bu, yonga setlerinin ve denetimlerin sorunlarından arındırılmasıyla gerçekleşecek.[/h]
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
usb-c-hakkinda-bilmeniz-gerekenler5.jpg
[FONT=&quot][/FONT]
[h=2]Thunderbolt'a hemen veda etmeyin Apple, Mac'lerinde hızlı bağlantı noktası olarak Thunderbolt'a geçmiçti, ancak USB 3.1 bu portun yok olacağı anlamına gelmiyor. USB Implementers Forum yetkilileri, henüz geride bıraktığımız MWC'de Thunderbolt protokolünü USB 3.1 bakır ve optik kabloları üzerinden taşımanın mümkün olduğunu, Intel'in bu fikri bir kenara atmadığını söylemişlerdi. Ancak Thunderbolt 20Gbps'de çalıştığı için hızda düşüş yaşanabilir.[/h]
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
usb-c-hakkinda-bilmeniz-gerekenler6.jpg
[FONT=&quot][/FONT]
[h=2]Hub'a ihtiyacınız var USB 3.1 portunu şarj için kullanırken başka bir cihaz bağlamak için uzatma kablolarına, hub'lara veya dönüştürücülere ihtiyacınız olacak. Apple, USB Type-C'yi USB'ye dönüştüren adaptörleri 19 dolara, uzatma kablolarını 29 dolara satıyor.[/h]
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
usb-c-hakkinda-bilmeniz-gerekenler7.jpg
[FONT=&quot][/FONT]
[h=2]USB bağlantısı hızlanabilir USB-IF, USB 3.1'in yeterince hızlı olduğunu düşünse de, bakır tel üzerinden 20Gbps'ye varan simule edilmiş hızlara ulaşabiliyor.[/h]
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
usb-c-hakkinda-bilmeniz-gerekenler8.jpg
[FONT=&quot][/FONT]
[h=2]Böyle bir hıza ulaşılması, USB 3.1'i Thunderbolt ile aynı seviyeye getirecektir.[/h]
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
usb-c-hakkinda-bilmeniz-gerekenler9.jpg
[FONT=&quot][/FONT]
[h=2]Ancak kuruluşun şu anki önceliği, USB 3.1'i laptop'ları, mobil cihazları ve ev eşyalarını şarj edilebilen bir port haline getirmek.[/h]
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst