mehmetkarahanlı
Aktif Üye

Windows’tan silemediğiniz virüsleri USB’den çalışan Linux tabanlı bu kurtarma araçlarıyla kolayca tespit edip silebilirsiniz.
Bilgisayarınızda herhangi bir güvenlik yazılımı olmadığında bulaşan virüsler ve zararlı yazılımları, daha sonra kuracağınız programların tespit edip tamamen kaldırması çok zordur. Bunun nedeni sisteme bulaşmış olan virüsün -özellikle de rootkit’lerin- sistemin derinlerinde kendilerini gizleyebilmeleridir. Yani zararlılar aslında güvenlik programının neleri görüp neleri göremeyeceğini belirleyebilirler. Bunun önüne geçmek ve zararlıları tespit etmek için ise ihtiyacınız olan şey taramayı Windows üzerinden değil de Linux ya da WindowsPE üzerinden yapmak.
Zararlı programların çalışması için ihtiyaç duydukları bazı DLL dosyaları var ve bunlar ancak Windows çalışırken aktif durumda. Oysaki Windows’u kapatıp başka bir işletim sisteminden tarama yaptığınızda bu zararlılar çalışmadığı için kendilerini gizleyemiyorlar. İşte bu yüzden bilgisayarınızda zararlı olduğunu düşünüyor fakat hiçbir program ile bunları tespit edemiyorsanız yapmanız gereken yazımızdaki ön yüklemeli (bootable) güvenlik araçlarıyla tarama gerçekleştirmeniz.
Bootable Anti-Virüs Kurtarma yazılımları bilgisayarınıza herhangi bir dosya yüklemeden, CD’den veya USB’den açılan ve tamamen RAM’de çalışan yazılımlardır. Açıldıktan sonra sabit disklerinizi ve sisteme bağlı diğer depolama birimlerini tarayabilen bu yazılımların virüs imza veritabanları da sürekli güncellenmektedir. Bu yazılımlar genelde Linux tabanlı olur. Bunun nedeni ise Windows için yazılan zararlıların Linux altında çalışmamasıdır.
USB’den Boot Eden Güvenlik Araçlarının Faydaları Neler?
Bootable antivirüs kurtarma yazılımları virüs, trojan ve kötü amaçlı zararlıları ortadan kaldırmak için en etkili yol olarak düşünülür. Çünkü işletim sisteminize gömülen bazı virüsleri, trojanları ve diğer kötü amaçlı yazılımları ancak bu araçlar tespit edebilir. Bu virüsler çoğunlukla sistemde çalışan antivirüs yazılımı tarafından tespit edilemez, tespit edilse dahi silinemez. Böyle bir durumda temiz bir ortamdan (Örneğin formatlanmış bir USB bellek) antivirüs kurtarma aracını çalıştırmak herhangi bir Windows işletim sistemi hizmetlerine müdahale olmadan virüsleri kolayca izleyerek bulma şansınızı artıracaktır.
Kurtarma USB/CD’lerinin bazıları berberinde sabit disk bölümleme (Partition) programı, Rootkit tespit aracı ve diğer yardımcı programlarla gelmektedir.
Hatırı sayılır birçok güvenlik firması kurtarma araçalarını ücretsiz sunmaktadır. ISO olarak sunulan bu araçları CD’ye yazabileceğiniz gibi USB bellekten de çalıştırabilirsiniz. Sizler için bu ücretsiz tarama ve kurtarma araçlarını bir araya getirdik:

Kaspersky Rescue Disk işletim sisteminizi yüklemeden önce virüs taraması yapabileceğiniz ve virüsleri ortadan kaldırabileceğiniz en yeni Kaspersky sürümü ile donatılmıştır. Eğer bilgisayarınız internete bağlı ise Kaspersky Rescue Disk açıldığında zararlı yazılım veritabanını otomatik olarak güncelleyecektir.
İndirin: Kaspersky Rescue Disk 10
ISO dosyasını indirdikten sonra Rescue2USB aracı ile dosyayı USB belleğinize yazıp bilgisayarınızı açarken USB bellekten boot edebilirsiniz.
Konuyla ilgili kapsamlı rehberimiz için:
Kaspersky Rescue Disk’i USB Bellekten Çalıştırın
Diğer Linux Tabanlı Kurtarma Araçları:
- Bitdefender Rescue CD
- Rescue CD – F-Secure
- Avira AntiVir Rescue System
- Trinity Rescue Kit
- AVG Rescue CD
- Dr.Web LiveCD

SARDU (Shardana Antivirus Rescue Disk Utility)
Bu yazılım ile birden çok güvenlik yazılımını tek bir USB ya da CD/DVD’ye atabilirsiniz. Bunlar arasında “AVG Rescue CD”, “Acronis Antimalware”, “Avira Rescue CD” , “Panda Safe CD”, “Trinity Rescue CD”, “Windows Defender Offline (WDO)”, “BitDefender Rescue CD”, “Dr.Web Live CD”, “kaspersky Rescue CD” , “Ubuntu MRT ( Malware Removal Toolkit)” ve “F-Secure Rescue CD” mevcut.