gittigidiyor

[Uygulama] Windows 10'da Kayıt Defteri temizliği!

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Windows10-titus.jpg

Windows 10'da Kayıt Defteri temizliği!

Windows 10'un kayıt defterini, zahmetsizce ve en güvenli şekilde temizlemenin pratik yolu...

windows-10da-kayit-defteri-temizligi.jpg



Aslında açık konuşmak gerekirse Registry, yani kayıt defteri temizleme araçlarınabayıldığımızı söyleyemeyiz. Zira bu araçların, Windows sistemlerine verebilecekleri hasarı birinci elden de deneyimleme şansımız oldu. Bu tarz araçlar sıklıkla belirli sorunlara sihirli bir çözün sunacakmış gibi ya da bazı performans geliştirmeleri sağlayacakmış gibi lanse ediliyor. Fakat bu noktada körü körüne bir tarama yapıp bir Registry temizleme aracının bulduğu her şeyi basitçe silmesine izin verirseniz nihayet dertsiz başınıza dert almış olacaksınız; üstelik herhangi bir biçimde cihazınızın hızı da artmayacak.
Bütün bunlara rağmen, Registry temizleme araçları, casus girişlerin izini sürerek ve onları silerek sorunları çözmede yardımcı olabilirler; burada asıl önemli olan şey onları nasıl dikkatlice kullanacağınızı bilmek.
Sizin için hazırladığımız bu rehberde, söz konusu girişleri, bizce az sayıdaki iyi alternatiften biri olan Registry Cleaner ile nasıl bilinçli bir biçimde arayıp, analiz edip kaldıracağınızı göstereceğiz.

images


1. Programı yükleyin

İlk önce, Registry Cleaner uygulamasını yükleyin. Bu kurulum aşaması esnasında 'Custom Install (Advanced)'ı seçtiğinizden emin olun; ayrıca Registry Cleaner'ın kendisiyle beraber 'Install Auslogics BoostSpeed'i de yüklememesi için onun işaretini de kaldırın.
Bunu yaptıktan sonra, 'Click to Install'a basın. Sonrasında size fazladan bir yükleme önerisinde bulunulacak; 'Decline'a tıklayın ve açılan pencereyi kapatın.

2. Tedbirler alın

İşlemlere devam etmeden önce, bir System Restore noktası oluşturun: Arama kutusuna 'system' yazın ve ardından 'Create a restore point'i tıklayın.
System Restore'un C diski için açık olduğunu teyit edin (eğer değilse onu seçin ve 'Configure'a tıklayın), ardından 'Create...'a tıklayın. Restore noktanıza uygun bir ad verin ve gerekli olduğunda eski haline kavuşturabileceğiniz bir tedbir yedeği oluşturmak için yine 'Create'e tıklayın.

images
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Kontrol listesi


windows-10da-kayit-defteri-temizligi.jpg


images


3. Ön-tarama kontrol listesi

Auslogics Registry Cleaner'a geri dönün, 'Back Up Changes'ın işaretlenmiş olduğunu teyit etmek için Ayarlar menüsünü açın. Sol tarafta yer alan levhada Registry'nin hangi alanlarının tarama için seçildiğini göreceksiniz; bu sütun üzerinden sağa tıklayın ve artık yalnızca güvenli bölgelerin işaretlenmiş olduğundan emin olmak için 'Check Safe Only'yi tıklayın.
Bunu yaptıktan sonra, 'Scan Now' tuşuna tıklayın ve tarama işlemi tamamlanana kadar bekleyin.

4. Sonuçları gözden geçirin

Bu işlem sonucunda bulunan yüzlerce hatta binlerce 'hata' yüzünden panik yapmayın; bu hataların büyük bir kısmı orta yerde öylece bırakılsa bile bilgisayarınızın istikrarı ya da performansına olumsuz bir etkisi olmaz.
Söz konusu sonuçlarda bu hataların bazı ana kategorilere göre ayrıldığını göreceksiniz; bu noktada yine her bir bölümle ilişkilendirilen ciddiyet düzeyleri de sizi endişelendirmesin. Bu hataların büyük kısmının zararlı bir etkisi olmadığını unutmayın.

5. Derinliğine keşfedin

Sorunlu girişlerin tespit edilmesine yardımcı olması için bir önceki sayfadaki dipnotu kullanın. Bu girişlerin çoğu kökenlerinin ne olduğuna dair bir ipucu da verir. Belirli bir programa yapılan referansları arayın ya da Registry anahtarını veya değerini kullanarak bir arama yapmak için 'Google it' tuşuna tıklayın; böylece karşınıza benzer sorunlarla uğraşan ve biraz da şanslıysanız bunun potansiyel çözümlerini bulan kişiler çıkabilir.

6. Hepsini seçin ve onarın

Zaten varsayılan olarak bütün problemlerin seçili durumda olduğunu göreceksiniz; 'Repair'e tıkladığınızda bunların hepsi ortadan kalkacaktır. Sorununuza yol açtığınıza inandığınız belirli bir Registry girişi tanımlayamıyorsanız, biraz da risk alarak onların hepsini kaldırmayı deneyebilirsiniz.
'Repair'e tıklayın, ardından yeniden başlatın ve problemin ortadan kalkıp kalkmadığını görmek için yeniden analiz edin. Eğer gitmemişse, ya da başka problemler ortaya çıkmışsa yedeklemeyi devreye sokmak için dokuzuncu adıma atlayın.

images
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Dikkat edin


windows-10da-kayit-defteri-temizligi.jpg



images


7. Seçici olun

Alternatif olarak, 'Bütün sonuçlar'a sağ tıklayın ve varsayılan olarak hiçbir şey seçmemek için 'Uncheck all'u seçin. Şimdi kaldırmak istediğiniz girişlerin yanındaki kutuları manuel olarak işaretleyin.
Bunu tamamladığınızda, 'Back Up Changes'in işaretlenmiş olduğunu teyit edin, ardından yalnızca bu seçmiş olduğunuz girişleri kaldırmak için 'Repair'e tıklayın. Bu onarma tamamlandığında, eğer gerekliyse, tam olarak nelerin silindiğini görmek için 'View detailed report'a tıklayın.

8. Registry anahtarları için arama yapın

İnceleme yapmak ve bir olasılıkla silmeye yarayan anahtarlar için, Registry'nin manuel bir incelenmesi adına 'View > Find Registry Keys'i seçin.
Aramanızı sınırlandırmak için 'Search'e tıklamadan önce 'Filter' tuşunu kullanın. Bu noktada Auslogics Registry Cleaner'ın bir anahtarın sorunlu olup olmadığına dair herhangi bir işaret sağlamadığını da unutmayın; zira burada karşınıza bütün sonuçlar çıkarılacak. Silmek için girişleri manuel olarak seçin, ardından 'Clean up'a tıklayın.

9. Restore anahtarları

Registry'yi temizledikten sonra bazı yeni sorunlarla karşılaşmış olmalısınız, mevcut yedekleri ve Restore noktalarını görmek için 'File > Rescue Center'ı seçin.
En yeni yedeğinize sağa tıklayıp 'Restore'u seçmekle başlayın; bu yedekten bütün silinmiş girişleri restore etmek için 'Evet'e tıklayın (tek girişleri seçemezseniz). Eğer bu işe yaramazsa, 'Restore Points'ı ve sizin System Restore dosyanızı seçin.

10. Registry temizliğinin kolay yolu

Bütün bu ipuçları sayesinde artık ne zaman ihtiyaç duyarsanız Registry girişlerini güvenle kaldırmanın yollarını biliyorsunuz; daha profesyonel kullanıcılar sorunlar için tarama yaparken daha da ileri gidip Registry'nin aralarında 'Missing Software' ve 'Shared DLLs'in de yer aldığı daha 'tehlikeli' bölümleri de dahil edebilirler.
Son olarak bu bölümlerde gelişigüzel bir temizlik yapmanın bazı büyük sorunlara neden olabileceğini de unutmayın, dolayısıyla dikkatli bir biçimde ilerleyin.

images
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
windows-kayit-defteri-nasil-temizlenir_640x360.png

Windows’un Kayıt Defteri’nde bazı gereksiz girişleri temizleyerek sistem hızında artış sağlayabilmeniz mümkün. Bilgisayarınız gittikçe yavaşladıysa ve sorunun kaynağını bulamıyorsanız, belki de sorun Kayıt Defteri’ndeki gereksiz verilerden kaynaklanıyordur. Bu verileri nasıl temizleyebileceğinizi merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
[h=2]Kayıt Defteri’ni Neden Temizlemeliyim?[/h]Kayıt Defteri’nden gereksiz bilgileri temizleyerek bilgisayarınızın performansında artışsağlayabilmeniz mümkün. Kaldırdığınız programların kalıntıları, sistemdeki bazı hatalar vb. durumlarda başvuracağınız bölümün Kayıt Defteri olabileceğini unutmayın. Bunun dışında, antivirüs programlarıyla sildiğinizi düşündüğünüz zararlı yazılımların kalıntıları hala bilgisayarınızda bir yerlerde gizleniyor olabilir. Bunun önüne geçmek için de bu yöntemi kullanmak şart. Ayrıca, bazı uygulamalarda girdiğiniz e-posta, şifre gibi kişisel bilgiler de kayıt defterine kaydedilmektedir. Bu bilgilerin başkalarının eline geçmesini istemiyorsanız, önlem almanızda fayda var.
[h=2]Peki Temizlik İşlemini Nasıl Yapacağım?[/h]Bu işlemi manuel olarak yapmanız çoğunlukla tavsiye edilmez. Kayıt defterinde yapacağınız yanlış bir işlem, sistemin zarar görmesine neden olabilir ve daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun için geliştirilen çeşitli temizlik yazılımları bulunuyor. Wise Registry Cleaner Free, CCleaner, Eusing Free Registry Cleaner ve Registry Mechanic gibi uygulamaları örnek olarak gösterebiliriz. Ayrıca bu uygulamaları kullanmadan önce kayıt defteri yedeklemesini yaparak, olası bir hatayla karşılaşmanız durumunda önleminizi alabilirsiniz.
İndir

CCleanerSistem Bakım, Temizleme ve Optimizasyonu

İlk olarak CCleaner uygulamasını deneyelim. Uygulamaya giriş yaptığınızda soldaki menüden Kayıt Defteri’ni seçiyoruz.
kayit-defteri.jpg

Kayıt Defteri Bütünlüğü bölümünde taranacak olan bölümleri görebilirsiniz. Hepsini seçmeniz daha yararlı olacaktır. Bu adımdan sonra Sorunlar için Tara! butonuna tıklıyoruz.
tespit-edilen-sorunlar_1.jpg

Tespit edilen sorunları görebiliyorsunuz. Seçili sorunları çöz! Diyerek problem çıkaran kayıtları çözebilirsiniz.
yedekle.jpg

Yedekleme uyarısına evet diyerek, kayıt defterimizi yedekliyoruz.
secili-sorunlari-coz.jpg

Tüm sorunları çöz diyerek, tespit edilen tüm sorunları çözebilir, bu sorunların sebep olabileceği hatalar ve çözüm yolunu tek tek görmek için de Sorunu Çöz! butonunu kullanabilirsiniz.
[h=2]Wise Registry Cleaner Free[/h]İndir

Wise Registry Cleaner FreeSistem Kayıt Defteri Temizleme Aracı

kayit-temizleyici.jpg

Bu uygulamayı başlattıktan sonra, kayıt defterinde taranacak bölümleri listeden görebilirsiniz. Hemen hemen her bölümü tarayarak sorunları ortaya çıkaran uygulama, her kategoride bulunan sorunları da gösteriyor. Taramayı Başlat butonuna tıklayarak işlemleri başlatıyoruz.
bulunan-sorunlar.jpg

Temizliği Başlat butonuna tıkladığınızda, Kayıt Defteri yedeği otomatik olarak alınıyor ve temizlik işlemi başlatılıyor. İşlem tamamlandığında toplam sorun, çözülen ve çözülemeyen sorunları görebiliyorsunuz.
Kayıt Defteri temizliği için farklı uygulamalar denemek istiyorsanız, sizler için seçtiğimiz uygulamalara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.


İndir

CleanMyPC Registry CleanerKayıt Defteri Temizleme ve Düzenleme Programı


İndir

AML Free Registry CleanerKayıt Defteri Temizleme Programı
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst