gittigidiyor

Uzayda ‘gülümseyen yüz’

Canterbury

Aktif Üye
Katılım
14 May 2011
Mesajlar
36
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) uyduları, 425 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir galakside, devasa büyüklükte iki karadelik gözlemledi.

Karadeliklerin uydu fotoğrafları, 'gülümseyen' bir yüze olan benzerliğiyle dikkat çekiyor.
NASA'nın Swift ve Chandra uyduları, 'Markarian 739' (NGC 3758 adıyla da bilinen) galaksinin merkezinde, iki süper kütleli karadelik keşfetti. Birbirlerine sadece 11 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan ikiz karadelikleri sıcak ve hareketli gaz bulutları ayırıyor. Karadeliklerden birisini Swift, diğerini ise Chandra uydusu tespit etti.
NASA'ya bağlı Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden araştırmayı yürüten bilim adamı Michael Koss, "Kendi galaksimiz Samanyolu'nun da içinde bulunduğu büyük galaksilerin merkezlerinde, Güneş'ten milyonlarca kez büyük kütleli devasa karadelikler uzanıyor. Bunlardan bazıları, Güneş'ten milyarlarca kat daha fazla enerji yayar" dedi.
Bilim insanları, yoğun madde çıkaran aktif galaksi çekirdeklerini gözlemlemek için bu galaksilerin merkezlerini inceliyor. Markarian 739'da olduğu gibi merkezinde iki dev karadelik bulunan galaksilere ise şu ana kadar çok az rastlandı. Süper karadeliklerin, galaksilerdeki sarmal yapının oluşumunu sağlayabildiği ve yüksek hızlı gaz ile tozu galaksi merkezi etrafında tutabildiği sanılıyor.
Michael Koss ve ekibinin çalışması, The Astrophysical Journal Letters'da yayınlanacak.



http://www.youtube.com/watch?v=kVBcHZKGF0c&feature=player_embedded
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst