gittigidiyor

Uzun Süre Bilgisayar Kullananlar İçin Sağlık Önerileri

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
uzun-sure-bilgisayar-kullananlar-icin-saglik-onerileri_640x360.png

Biliyorsunuz, insanlar uzun süreli oturmaya değil, fazlaca hareket etmeye alışkın ve bin yıllardır bu şekilde yaşayan varlıklar. İlk çağlarda avcılık ve toplayıcılıkla uğraşıyorken bolca hareket ediyor, bugün bizim spor yaparak ulaştığımız sağlık ve vücuda kendilerinden sahip oluyorlardı.
Daha sonra tarımcılığa geçiş yaptığımızda da hala hareket etmeye devam ettiler. Ta ki çok kısa bir süre öncesine kadar. Yüzyıl çok uzun bir süreymiş gibi görünse de aslında insanlık tarihi içerisinde denizde bir damla kalıyor. Bu yüzden de son yüzyıldaki gelişmelere daha henüz tam ayak uydurabilmiş değiliz.
Bütün bu gelişmeler ve teknolojik atılımlar, binlerce yıldır insanın hiç değişmediği kadar değişmesine yol açtı. Bu değişimlerden en önemlisi de artık bir çoğumuzun oturarak çalışıyor olması. Gündüz işte saatlerce oturuyor, eve gelip televizyon karşısında yine oturuyoruz. Yani aslında alışkın olmadığımız bir yaşam tarzına adapte olmaya çalışıyoruz. Bu yüzden de çeşitli sağlık sorunları yaşamaya başladık elbette. Özellikle uzun süre bilgisayar başında oturanlarda bu tür sağlık sorunları çok daha fazla baş gösteriyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=2]Vücut Ağrıları[/h]Öncelikle bilgisayar başında fazlaca zaman geçiren ve bir iş günü boyunca bilgisayara bakmak zorunda kalanların yaşadığı sorunlardan en önemlisi vücutta ortaya çıkan bazı ağrılar.
dogru-oturma-pozisyonu.png

Bu ağrıları sırt, bel, boyun ve bilek ağrıları olarak sıralayabiliriz. Öncelikle bu ağrılardan kurtulmak istiyorsanız, yukarıda gördüğünüz ilüstrasyondaki oturuş biçimini benimsemeniz gerekiyor. Sağda gördüğünüz resimde bel, sırt, boyun ve kolların duruşunun yanlış olduğunu anlayabilirsiniz.
Öncelikle oturuşunuzun rahat olduğundan emin olmalısınız.Yıllardır bizlere dik oturmamız gerektiği öğretildi. Bu da kötü bir şey değil. Fakat bilgisayar başında otururken dik oturmaya çalışmak da en az kambur oturmak kadar zararlı. Yapmanız gereken şey aslında rahat oturuş. Yani bir sandalyeye oturduğunuzda nasıl rahat ediyorsanız bilgisayar karşısında da o şekilde oturmanız gerekiyor. Bu şekilde oturduğunuzda hem bel hem sırt hem de boyun ağrılarınızda azalma olduğunu göreceksiniz.
dogru-oturma-pozisyonu2.png

Boyun ağrılarından kurtulmak için hem başınızı hem de monitörünüzü doğru konumlamanız gerekiyor. Yukarıdaki duruşu yakaladıktan sonra monitörünüzü doğru konumlayıp konumlamadığınızı görmek için şu hileden yararlanabilirsiniz: gözlerinizi kapayın ve açtığınızda gözleriniz direk olarak adres çubuğuna düşüyorsa bilgisayarınız doğru konumdadır.

Bilek ağrıları ise yine bilgisayar kullananlarda sık görülen ağrı çeşitlerinden birisi. Hatta zamanında müdahale edilmezse karpal tünel sendromuna kadar gidebilir. Bu da ileri seviyelerde ancak ameliyatla tedavi edilebilir. Bu seviyeye gelmemek için sizin yapacağınız şey ise fare ve klavyenizi doğru konumlandırmak. Hem fare hem de klavyeyi kullanırken en önemli nokta; bileklerinizin havada kalmaması gerektiği. Bunun için bilek desteği veya alttaki gibi destekli bir mousepad kullanabilirsiniz.
fare-destegi.jpg

Yukarıda saydıklarım ağrılarınızdan kurtulmak için önemli. Fakat vücut ağrılarınızı en aza indirmek için yapmanız ve ihmal etmemeniz gereken en önemli şey sık aralıklarla bilgisayar başından kalkıp kısa bir süre de olsa yürümek ve hareket etmek. Bunun için Pomodoro tekniğinden faydalanabilirsiniz.

İndir

Pomodoro AppGörev Planlama ve Takip Programı

İndir

Pomodoro AppMac için Görev Yönetim ve Takip Programı

İndir

15minutesWindows İçin Zaman Tutma Programı


 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=2]Göz Ağrıları[/h]Çalışmaya devam etmek istiyorsanız sağlığını korumanız gereken organlarınızdan birisi de gözleriniz. Ve emin olun bütün gün bilgisayar başında oturmak gözlerinize pek de iyi gelmiyor. Peki gözlerinizi korumak için neler yapabilirsiniz?
bilgisayar-kaynakli-goz-problemleri.png

Öncelikle göz ağrılarını azaltmanın en ideal yolu, yine kısa aralıklarla mola vermektir. Böylece gözlerinizi dinlendirebilir ve egzersizlerle yorgunluğu en aza indirebilirsiniz. Özellikle bilgisayara bakarken gözlerimizi kırpmayı genelde unuturuz. Eğer gözlerinizi daha sık kırparsanız yorgunluğun azaldığını hissedebilirsiniz.

Göz ağrılarınızdan kurtulmak istiyorsanız bir diğer yapmanız gereken şey monitörünüzün ayarlarını ideal seviyelere getirmektir. Bunun için parlaklığını bulunduğunuz ortama göre ayarlamalısınız. Örneğin bulunduğunuz ortam karanlıksa fazla parlak ekran gözlerinizi çok yorabilir. Aynı şekilde kontrast da öyle.
Yine bilgisayar kullanırken bulunduğunuz ortamın ışıklandırmasının iyi yapılması çok önemlidir. Beyaz ışıktan ziyade sarı ışığı tercih etmenizi öneririm. Zira güneş ışığına daha yakın olduğundan daha doğal bir aydınlanma sağlayacak ve gözlerinizi daha az yoracaktır.
Son olarak bilgisayarınızdaki parlamayı en aza indirmenizi öneririm. Bunun için yapabileceğiniz iki şey var. Birincisi bu tarz kullanıma uygun bilgisayar gözlüklerinden edinmek. İkincisi ise f.lux programından yararlanmak. F.lux bilgisayarınızın ekranına hafif bir kırmızılık vererek gözlerinizi yormanıza engel olur. İlk başta garip görünse de alıştıktan sonra "bu zamana kadar neredeydin sen" diyeceğinize eminim.
İndir

F.luxGün Işığına Göre Otomatik Monitör Ayarlama Aracı


 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=2]Kilo Problemi[/h]En başta da belirttiğim gibi biz insanlar hareket etmeye alışkın varlıklarız. Hareket etme imkanımız kısıtlandığından beridir de, ki bu son yüzyıla tekabül ediyor, giderek kilo ortalamamız yükseliyor. Bildiğiniz gibi obezite son yüzyılın en önemli problemlerinden birisi. Bunun en büyük sebebi de eskisi kadar çok hareket edemiyor olmamız.
kilo-problemi.png

Aslında bu da çok normal zira hepimiz bütün gün, bilgisayar başında da olsa, çalışıyor, yoruluyor ve akşam eve geldiğimizde hiç bir şey yapmadan dinlenmek istiyoruz. Fakat bu kilo ve dolayısıyla daha detaylı sağlık problemlerine yol açıyor.
Bunu engellemek için saatlerce spor yapmanıza gerek yok. Sabah kalktığınızda ve akşam yatarken bir kaç dakikalık egzersizlerle bu problemleri baştan engelleyebilirsiniz. Hem çok fazla vaktinizi harcamamış olursunuz hem de basit hareketlerle sağlığınızı korumuş olursunuz.
İkinci yapmanız gereken şey ise bilgisayar başında yemek yememek. Zira bilgisayarda bir şeylerle ilgilenirken ne kadar yediğinizin farkına varamaz ve doyup doymadığınızı anlayamazsınız. Bu yüzden yemek yiyeceğiniz zaman bilgisayar başından kalkmanız en faydalısıdır.
İndir

7 Minute Workout AndroidAndroid İçin Egzersiz Uygulaması

İndir

7 Minute Workout iOSiPhone ve iPad için Spor Uygulaması
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=2]Stres[/h]Bütün gün bilgisayar başında oturmak hem bilgisayarın yaydığı elektronik dalgalar hem de bütün gün oturmuş olmanın verdiği rahatsızlık sebebiyle stres yaratabilir. Buna iş yerinde yaşadığınız sıkıntıları da eklersek bunalıma girmeniz ve stres altında olmanız kaçınılmaz.
stres.jpg

Fakat bunu engellemek de yine sizin elinizde. Öncelikle diğer bütün sorunlarda olduğu gibi bunu engellemek için de bilgisayardan uzak kalmak en önemli çözüm. Kısa sürelerle de olsa bilgisayardan uzaklaşıp arkadaşlarınızla sohbet edin.
İkinci yapmanız gereken şey ise uykunuzu yeterince aldığınızdan emin olmak. Vücudunuz yeterince dinlenirse beyniniz de dinlenecek, böylece psikolojinizi etkileyen şeylerle daha etkili başa çıkabileceksiniz.
Yapabileceğiniz bir diğer şey ise zamanınızı efektif bir biçimde kullanmak. Bütün gün bilgisayar başında oturuyor olabilirsiniz fakat bu bütün gün iş yaptığınız anlamına gelmiyor. Elbette kaçamaklar yapacaksınız fakat zamanınızı daha etkili bir biçimde kullanırsanız hem iş yetişecek mi stresinden kurtulmuş olursunuz hem de kaçamaklarınız için kendinizi suçlu hissetmezsiniz.
İndir

Relax Melodies: Sleep & Yoga AndroidAndroid İçin Stresi Azaltma Uygulaması

İndir

Relax Melodies: Sleep & Yoga iOSiPhone Ve iPad İçin Stresi Azaltma Uygulaması

İndir

Efficient Calendar FreeMasaüstü Takvim Uygulaması
 

satcfderin

Aktif Üye
Katılım
27 Tem 2018
Mesajlar
32
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
Konum
bolu
Teşekkürler bilgiler için hocam masa başı çalışanlar için çok faydalı.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst