gittigidiyor

[VinRAR] WinRAR'da En İyi Sıkıştırma Yöntemi Hangisidir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
winrarda-en-iyi-sikistirme-yontemi-hangisi-2_640x360.png



Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, yetersiz depolama alanı sorunu hiç peşimizi bırakmayacak gibi görünüyor. Çünkü ne kadar yüksek hafızaya sahip harici harddiskler ya da USB'ler çıkarsa çıksın, kullanılan verilerin boyutları da aynı hızda artıyor. Bu noktada WinRAR hayat kurtarıcı bir işlev görüyor ve fazla yer kaplayan dosyalarımızı sıkıştırıp alandan tasarruf etmemizi sağlıyor.

Bundan 10 yıl önce normal bir oyun maksimum 1 GB dahili hafıza isterken şuanda bu boyut 30-50 GB arasında oynuyor. Hal böyle olunca ya arşivlerimizi ayıklayıp silmeye kıyamadıklarımız arasından en değersizleri siliyor ya da sıkıştırma işlemlerine başvuruyoruz. Ancak verilerimizi nasıl sıkıştıracağımızı bilmiyorsak kazancımız 5-10 MB dan fazla olmuyor. WinRAR dünyanın en iyi ve en popüler dosya sıkıştırma yazılımı.
Dosya sıkıştırmanın en iyi yöntemini belirleyebilmek için öncelikle dosyanızla ne yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Dosyanızı bir indirme sitesine yükleyecekseniz ve boyutu fazla büyükse bunu yapmanın en mantıklı yolu dosyanızı partlara (parçalara) bölmeniz gerekir. Eğer saklamak, usb belleğe aktarmak amacıyla sıkıştırmak istiyorsanız da farklı bir yöntem izleyeceğiz.

Dosyaları Partlara Bölme

winrarda-en-iyi-sikistirme-yontemi-hangisi-4_459x414.png


Sıkıştırmak istediğiniz dosyaya sağ tıkladığınızda (sisteminizde WinRAR'ın yüklü olduğunu baz alıyorum) üstteki gibi "Arşive Ekle..." kısmı belirir.

winrarda-en-iyi-sikistirme-yontemi-hangisi-5_469x404.png


"Arşive Ekle..." butonuna tıkladığınızda karşınıza çıkan ekranda, en alt sol bölümde "Ciltlere böl,boyut" kısmını göreceksiniz. Mavi ile belirtilmiş kısma dosyanızı kaçar MB'lık partlara bölmek istiyorsanız, rakamla girmeniz gerekiyor. Örneğin 200 MB'lık partlara bölmek istiyorsanız sağ tarafından MB seçeneğini seçip soldaki mavi kısma 200 yazmanız gerek. GB'lık partlara bölmek istiyorsanız aynı şekilde sağdaki taraftan GB seçeneğini seçiyorsunuz ve mavi kısma kaç GB'lik part istiyorsanız, onu yazıyorsunuz.

Ardından "Tamam" butonuna tıklıyorsunuz ve WinRAR seçtiğimiz dosyayı bizim için partlara bölüyor.

winrarda-en-iyi-sikistirme-yontemi-hangisi-6_610x425.png


"Gelişmiş" sekmesine tıkladığınızda ise "Parolayı ayarla..." butonuna bastığınızda karşınıza çıkan (soldaki pencere) ekranda parolanızı ayarlayabilirsiniz. Eğer "Dosya isimlerini şifrele" karesine tik koyarsanız RAR dosyanız açılırken şifre ister. Eğer tik koymazsanız WinRAR dosyanız açılırken şifre istemez ancak içerisindeki veriler görüntülenmek ya da kopyalanmak istenirse şifre ister.

En İyi Performansla Sıkıştırmak

Bu işlem aslında yalnızca saklamak ya da başka bir belleğe aktarmak için değil, partlara bölerken de yapılabilir. WinRAR'ın sıkıştırma işlemini en kaliteli şekilde yapmasını sağlıyoruz. Bunun için yukarıda görselini vermiş olduğum sıkıştırmak istediğimiz dosyaya sağ tıklayıp "Arşive ekle..." diyoruz.

winrarda-en-iyi-sikistirme-yontemi-hangisi-7_466x401.jpg


Yukarıda kırmızı ile seçilmiş alanda Sıkıştırma yöntemini "En iyi" olarak belirliyoruz. Ardından sağ tarafta kırmızı alandaki "Katı arşiv oluştur" kutucuğunu işaretliyoruz. Parola ya da partlara bölme işlemini yukarıda anlattığım gibi yapıyoruz ve "Tamam" a tıklıyoruz. Bu şekilde yapıldığında WinRAR, normalden daha uzun süren bir sıkıştırma işlemi başlatır.

Katı Arşiv Nedir?

Katı arşiv, arşivdeki tüm dosyaların devam eden tek bir veri akımı şeklinde özel bir sıkıştırma yöntemi ile sıkıştırıldığı bir RAR arşividir. Katı arşivler sadece RAR arşivleme biçimi tarafından desteklenir, ZIP arşivleri hiçbir zaman katı değildir. Katı arşiv, özellikle benzer ve çok sayıda dosyaları sıkıştırırken, sıkıştırmayı önemli derecede arttırır. Ancak avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Birkaç madde ile bahsedecek olursak:
- Katı arşivlerin güncellenmesi daha yavaştır.
- Katı arşivden tek bir dosyanın çıkarılması için tüm arşivin çözümlenmesi gerekir. Örneğin arşivin ortasındaki bir dosyayı çıkartmaya çalışırsanız bu işlem normale göre daha uzun sürecektir çünkü tüm WinRAR tüm dosyaları çözümleyip, istediğiniz dosyayı size ondan sonra verecektir. Lakin tüm dosyalar çıkarılmak isteniyorsa hızda bir değişiklik olmaz.
- Katı arşivde bir dosya eğer hasarlıysa, hasarlı alandaki dosyaları katı arşivden çıkarmak mümkün değildir.
Eğer arşivdeki dosyalar sık sık güncellenmeyecekse, arşivden sık sık tek bir dosya ya da bölüm çıkarmak gerekmiyorsa ve sıkıştırma oranı sıkıştırma hızından daha önemliyse katı arşivi tercih etmenizi öneririm.
Bilmenizde fayda var: WinRAR, en iyi sıkıştırma yöntemi seçilmiş olsa bile bazı verilerinizde 5-10 MB lık bir sıkıştırmadan fazlasını yapamaz. Bunun sebebi zaten sıkıştırılmış dosya formatları olan JPEG, PNG, AVI, MP4, MP3'ün daha fazla sıkıştırılamamasıdır. Öte yandan en iyi sıkıştırma oranı sağlayan veri türü metin tabanlı olan dosyalardır. Örneğin bir Word belgesini sıkıştırırsanız %80 sıkıştırma oranı elde edersiniz. Bunun sebebi ise word belgesinde sürekli aynı harfler tekrar edildiği için sıkıştırma yapılırken bütün harflerin tek bir ortak paranteze alınmasıdır.

İndir

WinRAR

Popüler Dosya Sıkıştırma Programı


İndir

WinRAR

Popüler Dosya Sıkıştırma Programı


İndir

WinRAR

Mac İçin Dosya Sıkıştırma Programı


İndir

WinRAR

Popüler Dosya Sıkıştırma Programı
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
neden-dosyalarinizi-winrar-kullanarak-sikistirmalisiniz_640x360.jpg


Günümüzde neredeyse tüm belgeler artık dijital ortamda saklanır hale geldi. Dünyada milyonlarca bilgisayar var ve bu bilgisayarlara her geçen saniye yeni belgeler kaydediliyor. Bu işlemler sonucunda kaydedilen belgelerin oranını hesaplarsak ortaya çıkan toplam dosya boyutunu hayal etmek bile zor olacaktır. Bu belgelerin ne şartlarda saklandığını ise hiç bilmiyoruz. Ama bizim için önemli olan dünyadaki dosya boyutunun miktarı ve nasıl saklandığı değil, kişisel belgelerimizi nasıl saklamamız gerektiğidir. İşte bu blog yazımızda arşivleme programlarının en sevileni WinRAR'dan ve sıkıştırma işleminden söz edeceğiz.
WinRAR, dosyalarınızı sıkıştırmanıza ve saklamanıza imkan sağlayan bir program. Aslında ücretli olarak satılıyor fakat deneme sürümünü indirseniz bile hiç sıkıntı olmadan senelerce kullanabiliyorsunuz. Dünya üzerinden milyonlarca kişinin kullandığı WinRAR'ı biraz daha yakından tanımaya var mısınız?
WinRAR mı, o da nedir?

WinRAR programı ilk olarak Eugene Roshal tarafından 1995 yılında kullanıma açıldı. Tabi o sıralar bu kadar stabil çalışmıyordu. Zamanla güncellemeler yapıldı ve WinRAR günümüzdeki halini aldı. Windows işletim sisteminde çalışan arşivleme programında dosya sıkıştırma ve dosya şifreleme gibi çeşitli özellikler yer alıyor. 2016 yılından itibaren WinRAR toplamda 44'ten fazla dil desteğine sahip. WinRAR'ın dünya üzerinde ise toplamda 500 milyonu aşkın kullanıcı kitlesi bulunmakta.
İndir

WinRARPopüler Dosya Sıkıştırma Programı

Dosya sıkıştırma işlemi gerekli mi?

Dosya sıkıştırma programları, elinizde bulunan belgeleri çeşitli işlemlerden geçirerek daha az boyutta yer kaplayacak bir hale getirir. Çeşitli programlar aracılığıyla sıkıştırılan dosyalar daha kolay arşivlenir. Dosyalar sıkıştırıldıklarında ise .rar, .zip ve .ace gibi çeşitli formatlara dönüşür. Bilgisayarınızda daha çok dosya saklamak istiyorsanız WinRAR gibi çeşitli dosya sıkıştırma programlarını kullanarak dosyalarınızı sıkıştırmalısınız. Yani kısaca gereklidir.
Sıkıştırma işlemi gerçekten de işe yarıyor mu?

Kullanıcılar tarafından sıkıştırma işleminin ne kadar faydalı olduğu aslında pek fazla bilinmiyor. Acaba gerçekten de bu programlar gözle görülür şekilde dosyaların boyutunu küçültüyor mu?
Sıkıştırma işlemi kullandığınız programa göre farklı oranlarda işe yarıyor. Eğer sıkıştırma oranı az olan bir programı tercih ederseniz dosyalarınız çok fazla sıkıştırılamaz. Ama gerçekten bu işi profesyonel yapan sıkıştırma uygulamaları tercih ederseniz çeşitli yüzdelerde dosya tasarrufu yapabilirsiniz.
İndir

WinRARPopüler Dosya Sıkıştırma Programı
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
winrar-nedir-ne-ise-yarar-b_640x360.jpg


WinRAR Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?


WinRAR, birçok işletim sistemi tarafından hala kullanılan, RAR formatında dosya sıkıştırıp, açabilmemiz için tasarlanmış bir uygulama. Dosyalarınızın sabit sürücülerde fazla dağınık kalmaması ve yer tutmaması için kullanılan WinRAR oldukça popüler bir uygulama olarak dünyada kabul görmüş bir program.
Dosyaları sıkıştırma ihtiyacı pek çok sebeplerden dolayı ihtiyaç duyulabilecek bir durum. Dosyalarınızı sıkıştırarak saklamak, bu şekilde sınıflandırmak onları virüs gibi tehlikelerden de korur. Dosya sıkıştırmanın faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün:
- Dosyalar daha düzenli dururlar
- Sabit sürücüde daha fazla yer kaplamazlar
- Dosya transferlerinde daha kolaylıkla gönderilip alınabilirler
İnternet üzerinde sıkıştırma işlemi yapabilen pek çok program olmasına rağmen, en kararlı ve tercih edileni dosya sıkıştırma programı WinRAR olduğu için sizlerle bu programı paylaşmayı uygun bulduk.
WinRAR programı popüler sıkıştırma formatları olan RAR ve ZIP dışında CAB, ARJ, LZH, TAR, GZ, ACE, UUE, BZ2, JAR, ISO, 7Z, Z gibi formaktalrı da okuyabilen, çözümleyebilen ancak bu formatlarda sıkıştırma yapmayı tercih etmeyen bir program.
Türkçe dilini de destekleyen WinRAR’ı ücretsiz kullanmak da mümkün ancak arada bir 'lisans satın al' uyarısı ile karşılaşabiliyorsunuz. Bu uyarıyı ‘kapat’ diyerek geçerseniz işlemlerinize sorunsuzca devam edebilirsiniz.

winrar_lisans-al.jpg


WinRAR Windows Shell yapısına da yerleşerek sağ tıklamayla çıkan menüye de yerleşiyor. Böylelikle bir dosyanın üzerine gittiğinizde farenin sağ tuşuyla dosya üzerinden işlem yapmanız mümkün.


winrar_arayuz-detay.jpg


WinRAR arayüzü ve detayları

1- Arşiv Adı, dosyayı kaydedeceğiniz yeri seçmenizi sağlar. Eğer dosyanızı o anda bulunduğu klasöre kaydetmek istemiyorsanız 'Gözat' butonuna tıklayıp, sıkıştırmak istediğiniz yeri seçebilmeniz mümkün. Eğer hiçbir değişiklik yapmazsanız, dosyanız bulunduğu yere sıkıştırılır ve kaydedilir.

2- Profiller, WinRAR'ın kullanıcılarına zaman kazandırmak için tasarlamış bir bir seçeneği Elinizdeki dosya büyüklüklerini farklı parçalar halinde belli boyutlarda sıkıştırmanız sağlar. 10 GB'lık bir dosya için 2 GB'lık bir profil oluşturarak bu dosyayı parçalara bölüp kolaylıkça bir yerden bir yere taşımanızı sağlar.

3- Arşiv Biçimi, WinRAR, RAR ve ZIP olmak üzere ki önemli formatı destekliyor demiştik. Her iki formatında farklı dosyaları farklı büyüklklüklerde saklayabilme kapasiteleri var. ZIP word, excel gibi dokümanlar için kullanışlı bir format olarak bilinir. RAR ise genel tüm dosyalarda kullanılarak daha fazla performans sağlayabilir.

4- Sıkıştırma yöntemi, sıkıştıracağınız dosyanın ne kadar kaliteli olmasını belirlediğiniz bir sekme olarak kullanmanızda fayda var. Burada yapacağınız seçimler küçük dosya boyutlarında can alıcı bir fark göstermese de, büyük çaplı sıkıştırma yapacağınız dosyalarda çok etkili sonuçlar alabilirsiniz.

5- Sıkıştırma yöntemlerinde bulunan seçenekleri uyguladığınız takdirde sıkıştırma süresi de seçeneklere bağlı olarak değişirler. 'En hızlı' formatında en düşük kalitede sıkıştırma performansı alırsınız. Ancak buna karşılık sıkıştırma işlemi kısa sürer. 'En iyi' formatını seçerseniz, iyi kalitede bir sıkıştırma yapabilirsiniz ancak bu size zamandan kaybettirebilir.

6- Ciltlere böl sekmesi, sıkıştıracağınız dosyaların verdiğiniz boyuta göre parçalara ayrılarak sıkıştırılmasını sağlar. Örneğin 10 GB bir klasörü 1Gb şeklinde 10 parçaya bölmek isterseniz burada 1GB seçeneğini yazabilirsiniz.

7- Güncelleme Modu, arşivinize eklenecek dosyalar üzerinde güncelleme yapmanıza olanak tanır. Sıkıştırma klasöründe dosyalarla ilgili pek çok güncellemeyi buradan yapmanız mümkün.

8- Arşivleme Seçenekleri WinRAR’ın önemli özelliklerinden birisi daha. Arşiv sırasında veya öncesinde yapılabilecek farklı bir kaç özelliği ayarlayabilmeniz için hazırlanmış bir dizin olarak karşımıza çıkıyor. Burada şu seçenekleri değerlendirmemiz mümkün.
- Arşivledikten sonra dosyaları sil komutu arşivlenen dosyaların sabit diskinizden kaldırmanıza yarıyor.
- Arşivlenen dosyaları test et komutunu kullanırsanız, WinRAR dosya sıkıştırıldıktan sonra test edilip sonra silinmesine olanak verir.
- Katı arşiv oluştur seçeneği RAR formatında kullanılan, özel bir sıkıştırma algoritmasıdır. Dosyalar daha sağlıklı ve iyi sıkıştırılabilirler.
- SFX arşivi oluştur seçeneği ile dosyanızı kurulum dosyayı haline getirebilirsiniz. Böylelikle SFX dosyası oluşturarak WinRAR kurulu olmayan bilgisayarlarda da arşivlerinizin açılmasını sağlamış olursunuz.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst