gittigidiyor

Windows 10 İçin Faydalı İpuçları

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Windows 10, bir yaşına bastı ve doğum gününü geçtiğimiz günlerde çıkan Yıldönümü güncellemesi ile kutladı.

Bu güncelleme, hali hazırda pek çok kullanıcı tarafından keşfedilmemiş Windows özelliklerine ek olarak
Windows 10’un az bilinen özelliklerini, Yıldönümü güncellemesi ile gelen yeniliklerini ve Windows deneyiminize katkı sağlayacak faydalı ipuçlarını derledik.

Başlat menüsünü kişiselleştirin

Başlat menüsü, yıllardır Windows ile özdeşleşmiş bir özellik. Windows 8 ile birlikte ortadan kalkan, ancak kullanıcıların isteği üzerine Windows 10 ile birlikte geri dönen Başlat, en yeni Windows sürümünde de geniş kişiselleştirme seçenekleri sunuyor.

ba%C5%9Flat-640x389.jpg


Menüde yer alan Windows uygulamalarını yeniden boyutlandırabilir veya canlı kutucukları dilediğiniz uygulamada açıp kapatabilirsiniz.

Eğer modern Başlat menüsü size uygun değilse, Windows uygulamalarına ait kutucukları kaldırıp, Windows 7 tarzı sade bir Başlat menüsüne sahip olabilirsiniz.

Daha güçlü Komut İstemi

Komut istemi, Windows kullanıcıları için vazgeçilmez araçlardan. Windows kaynaklı pek çok sorunun çözümü için kullanılmasının yanı sıra, ağ ve depolama birimleri ile ilgili detaylı bilgi almak için de komut istemi rakipsiz sayılır.
Ancak komut istemi her ne kadar faydalı bir araç olsa da, kullanımı pek basit değil. Neyse ki Windows 10 uzun süredir istenen bir özelliği komut istemine kazandırmış: CTRL + C/V kombinasyonları ile kopyala yapıştır yapmak.

komut-istemi-640x363.jpg


Bu özelliği aktifleştirmek için komut istemi penceresine sağ tıklayıp Özelliklermenüsünü açın ve Düzenleme seçenekleri altında yer alan Ctrl tuşu kısayollarını etkinleştir seçeneğinin kutusunu işaretleyin.

Linux Bash

Yıldönümü güncellemesinin şüphesiz en önemli yeniliklerinden biri olan Bash kabuğu, Linux komutlarının artık Windows üzerinden çalıştırılabilmesine olanak sağlıyor.
Bash kabuğunu yüklemek için

Cihazımı bul

Taşınabilir cihazlar yaygınlaştıkça, bu cihazların en önemli risklerinden biri olan çalınma veya kaybolma olasılığı da daha fazla önem kazanıyor. Neyseki cihazımı bul özelliği bu konuda kullanıcıları bir nebze de olsa rahatlatabiliyor.
cihaz%C4%B1m%C4%B1-bul-640x324.jpg


Ayarlar>Güncelleştirme ve güvenlik menüsünden ulaşabileceğiniz Cihazımı bul özelliği ile cihazınızın konum bilgileri, düzenli olarak account.microsoft.com/devices adresine yükleniyor. Eğer cihazınız kaybolur veya çalınırsa, bu adresten son konum bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Sanal masaüstü

Windows tuşu + Tab kombinasyonu ile veya görev çubuğundaki Görev Görünümü tuşuyla ulaşabileceğiniz sanal masaüstü penceresi, özellikle tek ekranda bolca program çalıştıran kullanıcıların imdadına yetişiyor.
Birden fazla masaüstü oluşturup, çalıştırdığınız programları da bu masaüstü sayfalarına bölüştürebilir, bu sayede iş yükünüzü hafifletebilirsiniz.
Yeniden başlatmaları zamanlayın

Windows 10’da indirilen güncellemelerin ne zaman yükleneceğini, güncelleme sonrası ise bilgisayarın ne zaman yeniden başlatılacağını seçebilirsiniz. Bu sayede bilgisayarınızı yoğun kullandığınız saatlerde güncellemeler ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.

etkin-saatler-640x471.jpg


Yeniden başlatma sürelerini zamanlamak için Ayarlar>Güncelleştirme ve güvenlik menüsüne girip Yeniden başlatma seçenekleri özelliğini kullanabilirsiniz. Ayrıca Etkin saatler özelliğini kullanarak bilgisayarınızı hangi saatlerde aktif bir şekilde kullandığınızı Windows’a kaydedebilirsiniz. Bu sayede etkin saatler içinde güncelleştirmeler yüklenmeyecektir.

Oyunlar ve uygulamalar için video kaydı

Game DVR, Windows 10’un Xbox uygulamasının en faydalı özelliklerinden biri. Normalde oyun içi video kaydı yapmanızı sağlayan bu araç, oyun dışı uygulamalarda da kullanılabiliyor. Tabii Dosya Gezgini veya masaüstü gibi işletim sistemine ait konumlarda bu özellik kullanılamıyor.

game-dvr-640x233.jpg


Kayıt için tek yapmanız gereken, kayıt almak istediğiniz uygulamayı açıpWindows tuşu + G kombinasyonunu kullanmak. Karşınıza çıkacak bildirimdeki Evet, bu bir oyun seçeneğini işaretleyip kayıt menüsünü açabilir ve kayıt tuşuna basıp video kaydına başlayabilirsiniz.

Kaydettiğiniz videolara sonradan Videolar>Yakalamalar konumundan ulaşabilirsiniz.

Yerel hesap oluşturun

Windows 10’u Microsoft hesabı ile kullanmanın pek çok avantajı var. Bir önceki maddede bahsettiğimiz Game DVR da bunlardan biri. Ancak yerel hesap kullanımı da bazı kullanıcılar için avantajlı olabiliyor. Özellikle gizliliğine önem veriyorsanız, Windows 10’u yerel bir hesapla kullanmak isteyebilirsiniz.
Yerel hesabın nasıl açılabileceğini merak ediyorsanız,

Windows’un genel görüntüsünü kişiselleştirin

Windows’un kişiselleştirme seçenekleri Başlat menüsü ile sınırlı değil. Tüm işletim sisteminin görüntüsünü keyfinize göre düzenleyebilirsiniz. Bunun içinAyarlar>Kişiselleştirme menüsüne girmeniz yeterli.
Menü içinde bilgisayarınıza arka plan atayabilir, pencere rengini değiştirebilir veya görev çubuğunu kişiselleştirebilirsiniz.
Tablet modu

Microsoft’un Continuum adını verdiği Windows 10 özelliği, özellikle hibrit bilgisayarlarda klasik masaüstü görünümü ile tablet görünümü arasında geçiş yapılmasını sağlıyor. Ancak Windows 10’un tablet modunu kullanabilmek için bir tablete ihtiyacınız yok
tablet-modu-640x389.jpg
Ayarlar>Sistem>Tablet modu menüsünden Windows 10’un görüntüleme modunu değiştirebilirsiniz.

Ayarları Başlat menüsüne ekleyin

Yazımızda pek çok özellik için sizi Ayarlar menüsüne yönlendirdik. Peki sık kullandığınız ayarlara ulaşmak için her seferinde aynı uzun yola mı başvurmanız gerekiyor? Tabii ki hayır.
ayar-ba%C5%9Flat-640x425.jpg


Ayarlar menüsündeyken herhangi bir ayara sağ tıklayıp Başlangıç ekranına sabitle diyerek ilgili ayarın kısayolunu Başlat menüsüne ekleyebilir ve ihtiyacınız olduğu zaman bu ayara hızla ulaşabilirsiniz.

Eski Windows yüklemelerinden kurtulun

Windows 10’a Windows 7 veya 8’den yükseltme yaparak sahip olduysanız, sabit diskinizde yaklaşık 10 GB yer kaplayan bir klasör göreceksiniz. Kullanıcıların eski Windows sürümüne dönmesine olanak sağlayan bu dosyalar, Windows 10’dan memnun kullanıcılar için gereksiz yük. Bu yükten kurtulabilirsiniz.
Başlat menüsüne Disk Temizleme yazarak veya kullandığınız sabit diske sağ tıklayıp özellikler kısmındaki Disk Temizle seçeneğine tıklayarak ulaşabileceğiniz temizleme aracındaki Eski Windows yüklemeleri seçeneğini işaretleyip diskinizdeki gereksiz yükten kurtulabilirsiniz.
Bildirimlerinizi düzenleyin

Windows’un en büyük eksiklerinden olan bildirim sistemi, Windows 10’un İşlem Merkezi ile çözüme kavuşturuldu. Üstelik hangi bildirimlerin ne şekilde görüntüleneceğini kullanıcılar belirleyebiliyor.


w10-bildirim-640x423.jpg



Ayarlar>Sistem>Bildirimler ve eylemler menüsü altında hangi uygulamaların bildirimlerinin gösterileceğini belirleyebilir veya bildirimleri tamamen kaldırabilirsiniz.

Etkinleştirme desteği

Microsoft, Windows 10’u etkinleştirmede sorun yaşayan kullanıcılar için Yıldönümü güncellemesine bir destek aracı eklemiş.
Ayarlar>Güncelleştirme ve güvenlik>Etkinleştirme menüsü altında bulabileceğiniz bu destek aracı, özellikle sistem parçalarında değişiklik yapan kullanıcıların imdadına yetişiyor.
Koyu uygulama modu

Yıldönümü güncellemesi öncesi Windows 10 kullanıcılarının en büyük taleplerinden olan karanlık tema, yeni güncelleme ile birlikte artık resmen kullanıma sunuldu.

karanl%C4%B1k-tema-632x480.jpg


Ayarlar>Kişiselleştirme>Renkler menüsü altındaki uygulama modunu Koyu olarak seçip karanlık temayı açabilirsiniz.

Daha detaylı takvim ve saat aracı

Görev çubuğundaki saat ve takvim aracı, önceden sadece saati ve takvimi gösteriyordu. Yıldönümü güncellemesi ile birlikte bu aracın özellikleri genişletildi. Artık takvimin altında, takvim programınızı görebiliyor, gelecek etkinliklerden haberdar olabiliyorsunuz.

takvim-640x480.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=1]Windows 10 Başlangıç Süresi Nasıl Kısaltılır?[/h][h=2]Windows 10 işletim sistemini kullanan kişiler başlangıç süresi için küçük dokunuşlar ile daha hızlı bir işletim sistemine kavuşabilir.[/h][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot]
windows-10-baslangic-suresi-nasil-kisaltilir.jpg
Windows 10 işletim sistemi için yapılacak pratik işlemler sayesinde kullanıcılar başlangıç süresini daha da hızlandırabilir. Yapılacak işlemler sayesinde ön yükleme süreleri hızlandığı gibi açılış süresi de böylelikle daha da kısalmaktadır. Bilgisayarın açılış süresi pek çok kişi için önemli olduğundan dolayı bu işlemlerin yapılması önerilmektedir. Kişilerin bilgisayar açılış suresini hızlandırabilmesi adına aşağıdaki işlemleri takip etmesi yeterlidir.
Windows 10 Başlangıcı Nasıl Hızlandırılır?
Windows 10 başlangıç hızlandırma işlemleri direk regedit üzerinden yapılmaktadır. Bu bakımdan kişilerin aşağıdaki yolu takip ederek ve regedit üzerinden ilgili ekranı açması gerekmektedir.
HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Explorer\Serialize
2(49).png

Bu ekrana ulaştığınızda yukarıda resimde görüleceği gibi sağ taraftan yeni değer oluşturabilmek mümkündür. Sağ tarafta yeni bir DWORD değeri oluşturmanız ve ardından bu değere 0 verisini atamanız gerekmektedir. Oluşturduğunuz değere verilmesi gereken ad ise StartupDelayInMSec. Bu işlemleri yaparak reset attığınızda başlangıcın hızlandığını görebilirsiniz. İşlemleri iptal etmek içinse oluşturduğunuz değeri silmeniz yeterlidir.
1(161).jpg

[/FONT]
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst