gittigidiyor

Wındows mobıle'ın yenıden "sıfırlanması" kötü bır fıkır mı?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
1492705414_windows-10-outlook-mobile.jpg


Microsoft için kısa vadede en çok sıfırlanan (ya da resetlenen) ürün hiç şüphesiz ki Windows Mobile. Microsoft'un Windows Mobile'ı sıfırladığını artık resmi ağızdan biliyoruz. Peki bu sıfırlama iyi mi, yoksa kötü mü?
Microsoft'un mobil stratejisi geçtiğimiz on yıl içerisinde sıfırlamalara maruz kaldı ve geride pek çok sadık kitle bıraktı. 2010'da Windows Mobile 6.5'ten Windows Phone 7'ye geçiş yalnızca iki yıl sonra yerini Windows Phone 8'e bıraktı. Windows 10 Mobile için de gelecekte benzer bir tablo mu var?



1492705457_1481632629_lumia-windows-10-devices_story.jpg

Bir dakikalığına gerçekli olalım; Windows 10 Mobile, üçüncü parti üreticiler tarafından çok tercih edilen bir işletim sistemi değil. Ancak Microsoft mobil pazardan vazgeçmiyor ve bu durumu kabullenemiyor. Bu durum gittikçe mobilize olan dünyada Microsoft için ciddi bir sorun.

Microsoft'un, Windows tabanlı yeni bir işletim sistemi üzerinde çalıştığını varsayalım; platformun yeniden sıfırlanması kötü bir fikir mi? Gidişata bakıldığında, Microsoft'un mobil statejisinin sıfırlandığını biliyoruz. Ancak bu durumla ilgili resmi bir açıklama yok ve Microsoft'taki kaynaklarımız da bu konu hakkında açıklama yapmaktan kaçınıyorlar. Windows 10 Mobile Creators Güncellemesi ile beraber Lumia 930 ve Lumia 1520'ye yazılım desteğinin kesilmesi bize birşeyler anlatıyor olabilir. Ben bu cihazların Windows 10 Mobile Creators Güncellemesini çok iyi çalıştırdığını biliyorum ve güncelleme desteği kesildiğinde oldukça şaşırttım. Bence Microsoft önümüzdeki önemde yeni bir mobil işletim sistemi duyuracak ve Windows 10 Mobile'ı (ya da ismi değil, yalnızca mevcut yazılım tabanını) tamamen öldürecek.

Dahası Microsoft'un ARM üzerinde çalışan bir Windows sürümü için çalıştığını da biliyoruz. Bu da muhtemelen mevcut ürünleri geride bırakıp yeni bir başlangıç için kullanılacak gibi duruyor. Bu durumu daha önce Windows Phone 7'de de yaşadık. Windows Phone 7.8 ile mevcut cihazların hepsine güncelleme desteği sonlanmıştı ve Windows Phone 8 ile temiz bir başlangıç yapılmıştı. Muhtemelen Windows 10 Mobile için Feature2 yapıları da bunun bir adımı.



1492706226_windows-phone.jpg

Ancak bu geçiş, Windows Phone 7'den Windows Phone 8'e geçişteki gibi olmasa çok daha iyi olur. Şu anda kullanıcıların elinde Lumia 950 ve HP Elite x3 gibi hala çok güçlü cihazlar var. Bu cihazlara olan desteğin tamamen kesilmesi yerine yeni işletim sistemine geçişleri sağlanması çok daha iyi bir tercih olacaktır. Ancak henüz ne olacağını kimse bilmiyor.

Tamamen sıfırlama büyük ihtimal sıkı hayranlar için bile bardağı taşıran son damla olabilir. Ancak işletim sistemi mevcut haliyle tüketicilere ulaşmakta büyük bir sorun yaşıyor ve bundan dolayı da her geçen gün kan kaybediyor. Platformun bu halde kalması yerine sıfırlanması sizce de iyi bir fikir değil mi?

Eğer Windows telefonların geleceği bir sıfırlama yapılacaksa ben bu konuda Microsoft'un arkasında duruyorum. Platformun mevcut haliyle son tüketiciye ulaşmakta sorun yaşadığı aşikar. Özellikle birçok popüler özelliğin yıllar önce Lumia cihazlarda bulunmasına rağmen kendini tüketicilere anlatamaması oldukça üzücü bir durum. Bunun payında elbette pazarlamadaki başarısızlık da var ancak tek sorun bu değil. Tüketicilerin büyük bir kısmı Windows Phone 8'in neredeyse özelleştirilmeden yoksun olan arayüzü ile Windows platformuna sıcak bakmıyor. Windows telefonlar çıktığında iOS kısıtlı özelleştirme imkanlarına sahipti, Android ise bu konuda sınır tanımıyordu. Ancak Windows telefonlar bu konuda oldukça sınırlıydı. Hal böyle olunca insanlarda yıkılamaz önyargılar oluştu ve bunlar da kırılamadı. Bir de Windows Phone 8 çıktığındaki Mağaza durumu ele alındığında tüketicilerin bu algısının haksız olmadığını kabul etmeliyiz. Ancak şimdi Microsoft'un elinde UWP var ve pek çok uygulama Mağazada hali hazırda bulunuyor. Eğer yeni bir işletim sistemi gelse bile UWP sayesinde uygulama eksikliği söz konusu olmayacak.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst