gittigidiyor

Windows, Ryzen işlemcileri dizginliyor mu?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
amd-ryzen-windows-10-performans-sorunu-01-1489420027.jpg


Son iddialar, AMD Ryzen işlemcilerin windows 10’da çok daha iyi performans gösterebileceğini ancak işletim sisteminin, Ryzen’in eşzamanlı çoklu iş parçacığını (SMT) düzgün idare edemediğini söylüyor. Peki, Windows 10’un yarattığı iddia edilen bu sorunun kaynağı ne?
AMD Ryzen işlemcilerin Windows 10 performansı

Windows 10’un eşzamanlı çoklu iş parçacığını (SMT) küçük işlere bırakmak yerine, ana çekirdeği kullandığı ve bunun da performansta ciddi bir düşüşe neden olabileceği ifade ediliyor. Öte yandan bazılarının buna katılmadığı da not olarak düşülmekte.
Intel, işlemcilerinde uzun zamandır hiper çoklu iş parçacığı (hyper threading) özelliğini sunuyor. Hatta bunun yıllardır Intel’in AMD karşısında daha yüksek performans göstermedeki etkisinden bahsediliyor. AMD Ryzen ile sunulan SMT, şirketin çoklu iş parçacığı Teknolojisine bir alternatifi olarak karşımıza çıkıyor.


amd-ryzen-windows-10-performans-sorunu-02.jpg

Windows 10 Görev Zamanlayıcı’nın ise, bu sanal çekirdeklerin gerçek çekirdekler gibi yetenekli olmadığını anlamadığı ve bundan dolayı SMT’ler üzerinden fiziksel çekirdeklere öncelik vermediğinden Ryzen işlemcileri yapay olarak geride tuttuğu ileri sürülüyor. BIOS’tan SMT’yi etkisiz hale getirmenin Windows 10’da oyun performansını arttırdığı, ancak ağır çoklu iş parçacığı görevlerinde ise performansın aynı oranda etkilendiği de bilgilerden.
Ek olarak, Zamanlayıcı’nın 20 MB L2+L3 önbelleğe sahip Ryzen işlemcilerin 136 MB önbelleğe sahip olduğunu düşündüğü de ifadeler arasında. Neyse ki AMD’nin bu durumdan haberdar olduğunu da söyleyelim. Bazı kaynaklar ise Zamanlayıcı’nın bu konuda suçlanması için ortada sağlam bir kanıt olmadığını söylüyor.
Şu anda Windows 10 ile yaşandığı ifade edilen bu sorunun çözümünü beklememek içinse Windows 7’nin kullanılabileceği önerilirken, tabii ki anakart üreticisinin uyumlu sürücüleri sunmuş olup olmaması da büyük önem taşıyor.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst