gittigidiyor

Windows Vista hakkında önemli detaylar

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
  1. Vindows Vista'nın 6 sürümü vardır.


    621_00022.JPG


    Vista Starter: Başlangıç seviyesinde bilgisayar bilgisi olan ev kullanıcıları içindir. Bilgisayar üreticilerine satılmaktadır.

    Vista Home Basic: Çokluortam ve görsel özellikleri düşüktür. Orta düzeyli ev kullanıcıları içindir. Yeni kullanıcı arayüzü "AERO" ve "Windows DVD Marker" yazılımı bu sürümde bulunmamaktadır.

    Vista Home Premium: Çokluortam özellikleri gelişmiş Windows XP işletim sistemine oldukça benzer bir sürümdür. Yeni kullanıcı arayüzü "AERO" ve "Windows DVD Marker" yazılımı bu sürümde bulunmaktadır.

    Vista Business: Vista Home Premium'a göre daha gelişmiş ve daha güvenli bir sürümdür. İşyeri kullanımına yönelik olarak etki alanı desteği bulunmaktadır.

    Vista Ultimate: Vista Home Premium ve Vista Business sürümlerinin birleşimidir.

    Vista Enterprise: Vista Business sürümünden daha gelişmiş ve güvenli bir sürümdür. Büyük ölçekli şirketlerin kullanımı için uygundur.
  2. Windows Vista için desteklenen en düşük sistem gereksinimleri:
    İşlemci : 800 MHz 32 bit (x86) veya 64 bit (x64) işlemci
    Sistem Belleği : 512 MB
    Sabit Disk : 20 GB
    Boş Disk Alanı : 15 GB
    Optik Sürücü : CD-ROM sürücüsü
  3. Windows Vista işletim sisteminde daha gelişmiş ve görsel olan kullanıcı arayüzü "AERO Glass" bulunmaktadır. Pencereler üç boyutlu olarak görüntülenebilmektedir. "AERO Glass" desteği için ekran kartı DirectX9 uyumlu ve en az 128mb belleğe sahip olmalıdır. Bunun yanı sıra "AERO Glass" aşırı işlem gücü gerektirmekte ve sistem performansını etkilemektedir. "AERO Glass" arayüzü masaüstü özelliklerinden "Vista Basic" görünümü seçilerek kapatılabilir.

    621_00023.JPG
  4. Microsoft'un, bilgisayarın Vista işletim sistemine uyumluluğunu kontrol edebilmeyi sağyan bir RC uygulaması bulunmaktadır. Bu uygulama hakkında bilgi edinmek ve uygulamayı bilgisayara indirmek içintıklayınız.
  5. Vista'nın getirdiği gelişmiş görsel arayüzler aynı oranda bellek tüketiminin artmasına neden olmaktadır. Örneğin: 512mb belleğe sahip bir bilgisayar dahi AERO Glass özelliğinin açık olması durumunda yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenle Vista'nın getirdiği yeniliklerin gerektirdiği bellek tüketimi de göz önüne alındığında Vista yüklenmesi planlanan bilgisayarın en az 1GB belleğe sahip olması tavsiye edilmektedir.
  6. SD/CF ya da USB bellek takılı olan bilgisayarlarda, "ReadyBoost" desteği ile, bu birimlerde belirtilen boş alanlar, fiziksel bellek yetersizliği durumunda takas alanı olarak (swap,pagefile) kullanılabilmektedir. Bu bellekler sabit diskten daha hızlı olup daha az güç tüketmektedirler. Özellikle dizüstü bilgisayarlar için bu özellik oldukça faydalıdır. "ReadyBoost" desteği için en az 2.5 MB okuma ve 1.75 MB yazma hızı olan USB 2.0 ve "ReadyBoost" destekli bellekler kullanılmalıdır. Yeni nesil hibrit sabit disklerde de bu ekstra donanım, diskin içine yerleştirilmiş gibi düşünülebilir. Benzer şekilde bu yapıdaki yeni nesli hibrit sabit diskler "ReadyDrive" özelliği ile kullanılabilmektedir.
  7. Vista işletim sistemine geçmek Vista işletim sistemine terfi etmenin gerekliliği konusuna örnek olarak öncelikle internette bulunan çalışmalar incelenebilir. İşletim sistemindeki değişen özellikler nedeniyle kullanım alışkanlıklarından ileri gelen şekilde bazı işlemleri yapmakta zorluklar yaşanabilir. Bu sorunları çözmekte zorlanan İTÜ kullanıcıları İTÜ Yardım kanalı aracılığıyla yardım bileti oluşturarak İTÜ BİDB Sistem Destek Grubu ile irtibata geçebilirler.
  8. Sistemde kurulu kimi yazılımlar Vista ile uyumlu olmayıp hata verebilir. Bilgisayara ilişkin bütün bu konularda detaylı bilgi veren Güncelleme Sihirbazı çalıştırılabilir. (Bkz. 4. madde) Bu sihirbazın verdiği raporlara göre gerekli tedbirler alınır. Daha sonra Vista güncellemesine hazır olunduğunda, DVD takılıp Windows Easy Transfer ile bütün kişisel ayarlar yedeklenebilir. Bu yedekleme işlemi ağ üzerinde bir sisteme veya USB Harddisk, CD veya DVD gibi bir medyaya yapılabilir. Bu sırada Custom seçeneklerden "Include Miscellaneous Files" kısmını seçmek tavsiye edilir. XP'den Vista'ya güncelleme yaparken Windows, XP'deki bütün ayarları koruyarak Vista kuracaktır; ama tedbir olarak en baştan bu şekilde yedeklenebilir. Ayrıca XP'den Vista'ya güncelleme yapılırken kurulum sırasında kullanıcıya pek soru sorulmayacaktır, ilgili veriler XP'den alınarak işlem yapılmaktadır. Güncelleme işlemi sırasında 2-3 defa ileri düğmesine basmak sistemi güncellemek için yeterli olacaktır. Vista kurulunca XP işletim sisteminde kullanılan kullanıcı adı ve şifre ile çalışmaya devam edilebilir.
  9. Windows 2000'den ve Windows XP'den Windos Vista'ya güncelleme tablosu aşağıdadır:


    621_00024.JPG
  10. XP işletim sisteminde "Volume Activation 1.0" sürümü kullanılmaktadır. Vista ile ise 2.0 sürümüne güncelleme yapılmıştır. Detaylı bilgi için tıklayınız.
  11. Vista işletim sisteminde XP işletim sistemine göre daha gelişmiş güvenlik özellikleri bulunmaktadır.
    • "Güvenlik Merkezi" bölümünde zararlı özelliklerden korunma özelliği bulunmaktadır. Bu özellikle birlikte sistemi etkileyen önemli bir ayar değişikliği yapıldığında kullanıcı yine sistem tarafından uyarılmaktadır.
    • Veri yedekleme yazılımı çok daha kullanışlı ve gelişmiş bir hale getirilmiştir.
    • Kullanıcı hesapları yönetimi bölümünde çeşitli yenilikler getirilerek güvenlik arttırılmıştır (Ör: "VirtualStore" özelliği). XP işletim sisteminde olduğu gibi "Windows Defender" bilgisayarı kötü niyetli ve istenmeyen programlardan korumaktadır
    • Vista işletim sisteminde "Internet Explorer 6" 'ya göre çok daha güvenli ve gelişmiş olan "Internet Explorer 7" kullanılmaktadır.
    • "Windows Mail" adındaki e-posta programı ile istenmeyen e-posta (spam) ve kimlik avı (phishing) özellikleri geliştirilmiştir.
    • Vista işletim sistemi arka planda "Güvenli masaüstü" denilen bir uygulama çalıştırmakta kullanıcı uygulamaları buraya erişememektedir. "Shatterattack" gibi saldırılara karşı, programlar arası mesajlaşma filtreleri geliştirilmiştir.
    • Sistem dosyaları ve kayıt defteri (registry) "Windows Resource Protection" (WRP) adı verilen bir sistemle korunmaktadır.
    • Bitlocker ile veriler şifrelenerek daha güvenli şekilde korunmaktadır.
    • Güvenlik duvarı, "Windows Filtering Platform" (WFP) ile daha etkili çalışmaktadır.
    • "Network Access Protection" (NAP) ile ise bilgisayarda ağa bağlanmadan önce virüs taraması yapılıp daha sonra ağa bağlanılmaktadır.

      621_00025.JPG

  12. XP işletim sistemine göre "arama" bölümü özellikleri oldukça geliştirilmiştir. Bunun yanında disk yönetimi bölümünde, kullanılan disk alanı kolaylıkla arttırılıp azaltılabilen bir hale getirilmiştir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Windows Vista için önerilen en düşük donanım gereksinimleri hakkında bilgi içerir. Donanım gereksinimleri Windows Vista'nın farklı sürümleri için farklılık gösterir.[h=3]Windows Vista için önerilen en düşük donanım gereksinimleri[/h]Aşağıdaki liste, Windows Vista'nın farklı sürümlerinin temel işlevselliği için önerilen en düşük donanım gereksinimlerini açıklar. Gerçek donanım gereksinimleri, sistem yapılandırmasının yanı sıra yüklediğiniz programlara ve özelliklere bağlı olarak değişir. Windows Vista'yı ağ üzerinden yüklerseniz ek sabit disk alanı gerekebilir.
  • Windows Vista Home Basic
    • 800 megahertz (MHz) 32-bit (x86) işlemci veya 800 MHz 64-bit (x64) işlemci
    • 512 megabayt (MB) sistem belleği
      Not: Grafik belleği olarak sistem belleğini kullanan sistem yapılandırmalarında, grafikler için bir miktar bellek ayrıldıktan sonra en az 448 MB sistem belleğinin işletim sisteminde kullanılabilir olması gerekir.
    • DirectX 9 sınıfı grafik kartı
    • 32 MB grafik belleği
    • 15 GB boş sabit disk alanı olan 20 gigabayt (GB) sabit disk
    • Dahili veya harici DVD sürücü
    • Internet erişimi
    • Ses çıkışı
  • Windows Vista Home Premium, Windows Vista Business, Windows Vista Enterprise ve Windows Vista Ultimate
    • 1 gigahertz (GHz) 32 bit (x 86) işlemci veya 1 GHz 64 bit (x 64) işlemci
    • 1 GB sistem belleği
    • Windows Aero çalıştırabilen grafik kartı

      Not: Bu aşağıdaki öğeleri destekleyen bir DirectX 9 sınıfı grafik kartı içerir:
      • WDDM sürücüsü
      • Donanımda Pixel Shader 2.0
      • Piksel başına 32 bit
    • 128 MB grafik belleği (minimum)
    • 15 GB boş sabit disk alanına sahip 40 GB sabit disk (15 GB boş alan, yükleme veya yükseltme sırasında geçici dosya depolaması için yer sağlar.)
    • Dahili veya harici DVD sürücü
    • Internet erişimi
    • Ses çıkışı
Not: Windows Aero çalıştırabilen grafik kartı aşağıdaki gereksinimleri karşılayan bir grafik kartıdır:
  • Windows Görüntü Sürücüsü Modeli (WDDM) sürücüsünü destekler
  • Pixel Shader 2.0'ı destekleyen bir DirectX 9 sınıfı grafik işlemci birimine (GPU) sahiptir
  • Piksel başına 32 bit destekler
  • Windows Sürücü Seti'ndeki (WDK) Windows Aero onay testinden geçer
Windows Vista'nın farklı sürümleri hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki Microsoft Web sitesini ziyaret edin:Windows 10 - Microsoft
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Eğer hala Windows Vista kullanıyorsanız, size navigasyon ve bu işletim sisteminin keşif yardımcı olmak için bazı yeni hileler öğrenmek isteyebilirsiniz.
[h=3]Aero Flip / Döndür[/h]Daha sonra Windows 7 görülen ama Windows 8 gizemli yok, Aero Döndür Windows Tuşu + Tab tuşlarına basarak yürütülür. Bu sizin açık pencerelerin her birinin bir 3D ekran aracılığıyla çevirmek için izin verir. Windows’un bütün sürümleriyle genelinde evrensel olduğunu benzer bir sürümü Alt + Tab tuşuna basarak aktive ve mevcut pencerelerin 2D önizleme yoluyla döner.
[h=3]God Mode[/h]Denetim Masası aracılığıyla arıyor gibi değil mi? Zaten aradığınız Denetim Masası’ndaki biliyorum varsayarak, bu şık küçük özelliği kullanmak isteyebilirsiniz. İşte bunu nasıl:

  1. + D tuşuna basarak, Windows masaüstünüze gidin
  2. Bir simge olmadığını ekranın herhangi bir yerinde sağ tıklayın
    Yeni Klasör Oluştur tıklayın ve GodMode olarak adlandırın. {ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}.
Sen başka bir adla Godmode değiştirebilirsiniz, ama bu gizli özellik, Internet üzerinde kazanılan isim – bu aynı ekranda tüm Denetim Masası seçeneklerinin bir listesini görüntüler, böylece tek bir tıklama ile aradığınızı bulabilirsiniz! Bir kez oluşturulan, God Mode klasörü masaüstünüze kalır – tabii, ayrıca Başlat Menüsü taşıyarak düşünebiliriz.

God Mode.[h=3]Hızlı Erişim Klasörler[/h]Erişmek için belirli bir klasör daha kolay yapmak ister misiniz? Herhangi bir klasör açarak Windows Gezgini’ni açın. Eğer bir klasör varsa Hızlı Erişim, sürükle eklemek ve sol kenar çubuğuna bırakın istiyorum – bu şekilde, sadece Belgeler sekmesi gibi, bu klasöre geri dönmek için herhangi bir zamanda tıklayabilirsiniz!
[h=3]Kutularını[/h]Eğer, Windows Explorer’da birden fazla dosya veya klasörleri vurgulayarak konum zaman almak ve yanlışlıkla fare düğmesi gidelim duygu sinirli olduğunu biliyor musun? Bu kadar basittir Onay kutuları, sağlayarak bu hafifletmek:

  1. Windows Gezgini’nde bir klasörü açın
  2. Organize tıklayın
  3. Klasör ve Arama Seçenekleri tıklayın
  4. Görünüm sekmesine tıklayın
  5. Gelişmiş Seçenekler menüsünde öğeleri seçmek için kullanın onay kutularınıseçin.

Windows Vista’nın en Kutularını özelliği.[h=3]Snipping Aracı[/h]Başlat Menüsünü açın, Snipping Aracı ve viyola için arama – Bir anlık enstantane aracı var! Hızlı kullanım için görev çubuğuna sabitleyin. Snipping Aracı, ekranın bir kısmını vurgulamak ve size istediğiniz bilgisayarınızdaki herhangi bir bölümünü kaydedebilirsiniz bunun hızlı bir enstantane, almasına izin veriyor.
Bu özellikleri kullanarak, kendinizi her zamankinden daha hızlı Windows Vista yolumuzu gezinmek bulmalısınız. Eğer biz burada söz etmedi bir özellik bulursanız, yorum-o yardımcı olabilir birisi bir şey gönderebilir!

ReviverSoft tarafından Önerilmektedir
Registry Reviver bulmak ve kolayca ve güvenle, sorunları gidermek ve hızlı bir şekilde optimum PC performans getirecektir.
ŞIMDI INDIR




 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
windows-vista-onumuzdeki-ay-tarih-olacak-1489519336.jpg
Microsoft, Windows Vista'yı önümüzdeki ay itibariyle emekliye ayıracak. Ancak duruma çok da üzülen olmayacak.
Microsoft'un şimdiye kadar gelmiş geçmiş en sorunlu işletim sistemi Vista, ölüm döşeğinde. Halen bir Vista kullanıcısıysanız, PC'nizi yükseltmenizde fayda var. Zira Microsoft, bir ay içerisinde Windows Vista'nın fişini çekecek.
11 Nisan 2017 itibariyle Windows Vista, Microsoft tarafından desteklenmeyecek. Bu demek oluyor ki işletim sistemi için güvenlik güncellemeleri bu tarihten sonra gelmeyecek. Ya da herhangi bir yama da gelmeyecek. Ayrıca Vista kullanıcıları bu tarihten sonra Microsoft'tan teknik destek alamayacaklar. Zararlı yazılımlara karşı bir destek olmayacak ve sistem gitgide güvenlik açıklarına sahip olacak.
Microsoft ayrıca kendi antivirüs programı olan Security Essentials'ın da Windows Vista işleten bilgisayarlarda indirilip kurulmasını önleyecek. Bu yazılımı halihazırda bulunduran kişiler ise belli bir süre sonra güncelleme alamayacaklar.
Vista'nın kardeşi olan XP ise gönüllerde bir taht kurmuştu ve söz konusu işletim sistemine olan destek, 2014 yılında bitmişti. Bu tarihte dahi XP'nin %10,9'luk bir pazar payı bulunuyordu. Ancak Windows Vista'nın şu anda bile sadece %0,78'lik bir pazar payı bulunuyor. Yani sistemin cenazesine gidecek fazla kişi olmayacak.
Bu yazıyı okuyor ve Vista kullanıyorsanız, işletim sisteminizi acilen yükseltmelisiniz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Microsoft işletim sistemi Vista'dan tüm desteğini çekti. Artık Vista kullanıcıları, güvenlik ve yazılım desteği tehdidi altındalar.
Microsoft, nihayet Windows Vista işletim sistemine olan desteğini geçen 10 yılın ardından durdurma kararı aldı. Bugün itbariyle Vista için genel destek Microsoft tarafından artık sağlanmayacak.
11 Nisan 2017 itibariyle Microsoft, artık tüm kullanıcılara düzeltmeler, güvenlik yamaları veya herhangi bir güncelleme sunmayacak. Bu göz önüne alındığında destek tarihini aşarak Windows Vista'yı kullanan herkes, bilgisayara zarar verebilecek güvenlik riskleri ve virüslere karşı savunmasız durumda kalacak. Eğer Windows Vista kullanmaya devam ediyorsanız, alacağınız risk bilgisayarınıza zarar verecektir. Windows 7, 8, 8.1 ve a 10 sürümlerine geçmeniz gerekiyor.
2c07e10d8be8d6a42a64dc0414d554dccbdb9445.jpeg

Bir önceki işetim sistemi ve her bilgisayar kullanıcısının gönlünde ayrı bir yere sahip olan Windows XP, bugün en az %7.44 kullanım oranınına sahip. Ancak çıktığında ağır eleştrilere maruz kalan donanımları aşırı derecede zorlayan Vista ise %0.72 gibi küçük bir orana sahip. Bu açıdan Microsoft bu hareketinin oldukça geç geldiğini belirtmek lazım.
Windows Vista, 30 Ocak 2007'de piyasaya sürülmüş ve Aero adında şeffaf ve yumuşak grafiklere sahip kullanıcı arayüzü getirmişti. Microsoft'un Güvenilir Bilgi İşlem girişimi aracılığıyla şirket, zamanında Vista'yı önceliklerinden daha güvenli hale getirme yönünde büyük bir çalışma yapmıştı. Ayrıca ev kullanıcıları, iş kullanıcıları ve güçlü kullanıcılara yönelik 6 farklı sürümle piyasa da yer almıştı.
f1737deafa54985b616ac6814be85cfe8b7cf689.jpeg

Çıkardığı sorunlar ve performans düşmanı yapısıyla Vista, o dönemden beri istenildiği gibi benimsenmedi. 2009 yılında Windows Vista Service Pack 2'nin kullanıma sunulmasıyla kullanıcılar için iyileştirmeler yapıldı ve sonunda halefi Windows 7 geliştirildi.
Bugün en güncel sürüm olan Windows 10’a geçmenizi tavsiye ediyor, eğer sisteminiz yeterli değilse ve özellikleriniz düşükse zaten Vista’dan daha çok kullanıcı dostu olan Windows 7’ye acilen geçiş yapmanızı öneriyoruz.
Güle güle (çok şükür) Windows Vista (Oh be!)
60e26bab8c5d3f4c0e03901fbbb31723016e73a6.jpeg

 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst