gittigidiyor

Windows'a Alternatif Olarak Kullanabileceğiniz 8 Ücretsiz İşletim Sistemi

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
windowsa-alternatif-olarak-kullanabileceginiz-8-ucretsiz-isletim-sistemi_640x360.jpg


Windows, dünya genelinde en çok kullanılan işletim sistemleri arasında, zirvedeki yerini koruyan bir işletim sistemi. Satın almış olduğunuz bilgisayarlarda Windows yüklüyse ödediğiniz tutara lisans ücreti de eklenmiş oluyor. Oldukça pahalı olan Windows sürümlerini satın almak yerine ücretsiz bir alternatif arıyorsanız, sizler için hazırladığımız bu listede Windows’a alternatif olarak kullanabileceğiniz 8 ücretsiz işletim sistemini inceleyebilirsiniz.
1. Linux

linux.jpg

Açık kaynak kodlu bir sistem olan Linux, şüphesiz bu listenin ilk sırasında yerini alıyor. Yıllardır Windows kullandıysanız, Linux’e alışmanız biraz zor olacaktır ama kısa zamanda iyi bir Linux kullanıcısı olacağınızdan emin olabilirsiniz.
Linux’un halihazırda yüzlerce dağıtımı bulunuyor ve bunların her biri çeşitli özellikler sunuyor. Mint, Ubuntu, Debian, OpenSUSE, Fedora gibi dağıtımların yanında TÜBİTAK’ın geliştirdiği Pardus dağıtımlarından birini tercih edebilirsiniz.
2. Chrome OS

chromeos.png

Google tarafından geliştirilen Chrome OS, Chromebook olarak bilinen düşük maliyetli ve üst düzey dizüstü bilgisayarlarda bulunuyor. Bunun yanında, donanımı düşük bilgisayarınıza yüklemek için de ücretsiz olarak indirilebilir durumda.
Oldukça hafif ve bulut odaklı Chrome OS internette gezinme, sosyal medya ve kelime işlemesi için ideal bir işletim sistemi. Medya oynatma konusunda geliştirilmesi gereken ancak medya düzenleme ve oyun konusunda oldukça yetenekli olan Chrome OS’u Windows’a alternatif olarak kullanabilirsiniz.
3. FreeBSD

freebsd.png

Tıpkı Linux gibi topluluk tarafından geliştirilen bir işletim sistemi olan FreeBSD, açık kaynak kodlu olarak yaşamını sürdürüyor. Sunucular ve masaüstü cihazlar için güvenilir olarak görülen FreeBSD McAfee, DARPA, Google, Cambridge Üniversitesi Bilgisayar Laboratuvarı, Apple ve daha birçok kaynaktan gelen TrustedBSD projesi tarafından geliştirmeler sunuyor ve bunun yanında güvenlik ve gizlilik konusunda da üst düzey koruma sağlıyor.
4. Syllable

syllable.png

Masaüstü bilgisayarlara yönelik tasarlanan ve optimize edilen Syllable, GNU projesi ve Linux’un parçaları kullanılarak inşa edilmiş. Küçük ofis ve ev kullanıcılarına hitap eden Syllable, yerleşik WebKit tabanlı bir tarayıcı, e-posta istemcisi, medya oynatıcı ve programlama için geliştirme ortamıyla birlikte sunuluyor.
5. ReactOS

reactos.jpg

Windows’un çalıştırdığı tüm yazılımları ve sürücüleri çalıştırabilen ve ücretsiz bir Windows alternatifi olmayı amaçlayan açık kaynak kodlu işletim sistemi olan ReactOS, Windows kullanıcılarının yadırgamadan kullanabileceği bir alternatif diyebilirim.
6. Haiku

haiku.png

Çalışmaları durdurulan BeOS projesinin yerini alan Haiku, ücretsiz ve açık kaynak kodlu olarak 2001 yılında çıkan bir işletim sistemi. Şu anki durumunda; VLC Player’ı destekleme, HTML5 uyumlu tarayıcı ve daha birçok yetenek ile birlikte sunuluyor. BeOS hayranlarından biriyseniz ve Windows’a alternatif arıyorsanız Haiku işletim sistemi denemeye değer diye düşünüyorum.
7-8. MorphOS ve AROS

morphos.png

Amiga benzeri bir işletim sistemi olan MorphOS, PowerPC ve benzeri cihazlarda çalışıyor. Daha önceden Windows’lu bir bilgisayarınız varsa PowerPC işlemciye sahip olmayabilirsiniz fakat iMac, Mac mini veya Power Mac gibi cihazlar MorphOS’u çalıştırabiliyor.
AROS da MorphOS’a benziyor fakat 32-bit sistemler için geliştirilmiş bir işletim sistemi. Ayrıca, eski Amiga disklerini bilgisayarınızda bilgisayarınızda kullanmanız mümkün değil ve bu yüzden ROM’ları kullanmanız gerekiyor. Windows alternatifi bir işletim sistemi arıyorsanız AROS’u denemenizde fayda var.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst