gittigidiyor

WordPress’te SEO Dostu URL Yapısı Nasıl Olmalıdır?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa



WordPress’te en iyi SEO dostu kalıcı bağlantı yapısının nasıl olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızda siteniz için en iyi URL yapısının nasıl olması gerektiğini açıklıyoruz.
WordPress’te ve daha doğrusu yeni bir site açma konusunda yeni biriyseniz bu önerimizi dikkate almanız gerekmektedir. Geçmişte WordPress’in varsayılan URL yapısı SEO dostu değildi. Ancak zamanla bazı değişiklikler oldu. İşte bu yüzden URL yapısını nasıl SEO dostu hale getirebileceğinizi ve kalıcı bağlantı yapısını nasıl değiştrebileceğinizi göstereceğiz.

SEO Dostu URL Nasıldır?

Ayrıntılara girmeden önce SEO dostu URL’nin ne olduğunu açıklayalım. SEO dostu URL adresleri yazınızı açıklayan anahtar kelimeleri içererek hem insanlar hem de arama motorları tarafından kolay okunabilmelerini sağlarlar. Ayrıca arama motorlarındaki sıralamanızı da olumlu yönde etkileyebileceklerini belirtelim.



Varsayılan olarak WordPress, yazı isimlerinde iyi SEO dostu URL yapısını kullanıyor. Peki internette neden hala en iyi kalıcı bağlantı (URL) soruları soruluyor? Sizce?
Hemen cevaplayalım. Geçmişte WordPress, kalıcı bağlantılar olarak bilinen URL adreslerini pek iyi yönetemiyordu diyebiliriz. Yani yukarıda da verdiğimiz örnekteki gibi URL adresleri SEO dostu değildi.
Tabi bu durum WordPress’in 4.2. sürümü ile değişti. Sitenizde WordPress’in 4.2 ve sonrası bir sürümünü kullanıyorsanız sitenizdeki URL adresleri SEO dostudur.
Bunu WordPress yönetici panelinden Ayarlar -> Kalıcı Bağlantılar bölümünden kolaylıkla doğrulayabilirsiniz.

Kalıcı Bağlantıları Yönetin!

Biraz detaya girelim. WordPress’te linkler, adresler Kalıcı Bağlantılar olarak adlandırılmaktadır. Tabi bu kalıcı bağlantılar değişebilmekte. Öncelikle WordPress yönetici panelinizden Kalıcı Bağlantılar sayfasına gidin.
Bunun için soldaki menüden Ayarlar -> Kalıcı Bağlantılar seçeneğini seçmeniz yeterli. Gireceğiniz sayfa aşağıdaki gibi gözükecektir.



WordPress Kalıcı Bağlantı AyarlarıGördüğünüz gibi çok sayıda seçenek mevcut.




Bu seçeneklerin hem kullanıcılar hem de SEO için nasıl kullanışlı olduklarını açıklayalım.
Düz olarak adlandırılan ilk seçenek WordPress varsayılan URL yapısı ve bu seçenek SEO dostu değil.
Gün ve isim seçeneği, yazı ismini içerdiğinden dolayı SEO dostudur. Buna rağmen gün ile kullanılması URL adresini uzun bir hale getiriyor. Ancak en önemlisi, düzenli olarak güncelleseniz bile içeriğiniz belli bir süreden sonra eskimiş gözükecektir. Benzer şekilde ay ve isim yapısının kullanılması da böyle bir risk taşıyor.
Sitenizde günlük olarak haberler yayınlayan biriyseniz URL yapısında gün gösterimi kullanıcıların günlük haberlere ulaşma deneyimini artıracaktır. Bize göre bu iki yapı sadece bir haber sitesiyseniz iyi olacaktır. Daima canlı içerikler oluşturmak isteyen kurumsal siteler bu yapılardan kaçınmalıdır.
Yazı ismi seçeneği, hem kısa hem de kullanıcıya güzel gözükeceğinden en SEO dostu yapıdır.
Geniş kitlelere hitap ediyorsanız, bir özel yapı kullanmak da SEO dostu olabilir.
Biz kendi sitemizde kategori ve yazı ismi ekleyen özel bir kalıcı bağlantı yapısı kullanıyoruz. Siz de bizim kullandığımız özel URL yapısını kullanmak istiyorsanız Özel Yapı kutucuğuna aşağıdakini girmeniz yeterli.


/%category%/%postname%/
Unutmamanız gereken bir şey var. Her bir etikette yüzde işareti (%) ve etiketlerden önce ve sonra slash (/) işareti bulunmaktadır.
Peki mevcut etiketlerle özel URL yapıları nasıl oluşturulur? Buna cevap verelim. Özel Yapı’ya girdiğiniz etiketler İngilizce olmalıdır ve bizim kullandığımız yapıyı kullanmanızı öneriyoruz. Ancak yine de başka bir özel yapı oluşturmak istiyorsanız aşağıdaki etiketleri kullanabilirsiniz.


  • %year% – Yazının yayınlandığı yılı dört basamaklı olarak gösterir, 2016 gibi.
  • %monthnum% – Ayı sayı olarak gösterir, 05 gibi.
  • %day% – Günü sayı olarak gösterir, 30 gibi.
  • %hour% – Saat olarak gösterir, 17 gibi.
  • %minute% – Dakikayı gösterir, 54 gibi.
  • %second% – Saniyeyi gösterir, 21 gibi.
  • %postname% – Başlığın URL adresine dönüştürülmüş halidir. Yani bu yazını başlığı “WordPress’te SEO Dostu URL Yapısı Nasıldır?” olduğundan URL adresi de “wordpresste-seo-dostu-url-yapisi-nasildir” olacaktır.
  • %post_id% – Yazının kimliği, 4 gibi.
  • %category% – Kategori adının URL adresine dönüştürülmüş halidir.
  • %author% – Yazar isminin URL adresine dönüştürülmüş halidir. İsmimiz Tekno İpucu olduğuna göre URL adresinde “tekno-ipucu” olarak gözükecektir.



Kalıcı Bağlantı Ayarları’nı kendinize göre ayarladıktan sonra “Değişiklikleri Kaydet” butonuna tıklamayı unutmayın. Değişiklikler yaptığınızda WordPress otomatik olarak mevcut yazılarınızın URL yapısını değiştirecektir.
Siteniz 6 aydan fazla bir süredir varsa ve sürekli paylaşımlar yapıyorsanız, kalıcı bağlantı yapısını değiştirmemenizi öneriyoruz. Ancak sitenizin URL yapısı “Düz” ise sitenizin ne kadar süre boyunca çalıştığının önemi yok, daha iyi bir SEO için URL yapısını güncellemelisiniz. Kalıcı bağlantı yapısı değişikliklerinde yazılarınızın mevcut sosyal paylaşım sayaçları sıfırlanacaktır.
Kalıcı bağlantı yapısının SEO için ne kadar önemli olduğunu ve nasıl ayarlayabileceğinizi anlatabildiğimizi umuyoruz.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst