gittigidiyor

Yakup Cemil Efsanesi

Fatih20

Aktif Üye
Katılım
24 Şub 2021
Mesajlar
10
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
Konum
İzmir
TTHATILARIN BELALI SLAHR: YAKUP CEML

stanbullu erkez bir aileye mensup olan Yakup Cemil, 1903’te Harp Okulundan mezun olduktan sonra Manastr’a tayin edildi ve yllarn Rumeli dalarnda ekya kovalayarak geirdi. Burada ttihat ve Terakki Cemiyeti’ne katlarak mizacna gayet uygun bir ekilde inand davann fedaisi (ya da tetikisi mi demek lazm) oldu. Ancak bir sre sonra cemiyetin st kadrosuna olan yaknlndan olacak zaman zaman dengesiz davranlar sergiledi ve en yakn arkadalar tarafndan istenmeyen adam haline geldi. Sonunda Enver Paa’ya darbe yapmak gibi lgnca bir giriiminden sulu bulunarak idama mahkm edildi.

Faili mehul cinayetler

ttihat ve Terakki saflarna katldktan sonra Rumeli’de hem Sultan II. Abdlhamit iktidarna hem de blgedeki etelere kar mcadele eden Yakup Cemil gaddar bir askerdi. Sinirlendii vakit gsterdii sert tepkiler herkesin korkulu ryas haline gelmiti. O ve onun gibi cemiyetin birka fedaisinin merkezi idare tarafndan Rumeli’de grevlendirilen memurlara kar yaptklar suikastlar stanbul’da ok ses getirmiti. Rumeli’deki bu kark sre, 1908 ylnda Sultan II. Abdlhamit’in Merutiyeti yeniden ilan edip Kanun-u Esasi’nin yrrle girmesine kadar devam etti. II. Merutiyet’in ilan ile birlikte askerlikten istifa ederek sadece cemiyet iin almaya balayan Yakup Cemil, bir ara ran’da da benzer bir devrim gerekletirmek iin yola ktysa da 31 Mart Vakas nedeniyle stanbul’a ekibiyle birlikte geri dnmek zorunda kald. Payitahtta da rahat durmayan Yakup Cemil’in ttihat ve Terakki iktidarna kar muhalefet ettii gerekesiyle cinayete kurban giden gazetecilerden Ahmet Samim ve Zeki Bey’in ldrlmeleri hadisesine kart iin yarglanmas istendi ancak delil yetersizliinden bir ey yaplamad (ya da yaplmad).

Trablusgarp’tan kovuldu

Yakup Cemil, talyanlarn igal giriimleri zerine gnll subay olarak Eyll 1911’de tekrar orduya katld ve Trablusgarp’a gitti. Dmana kar gsterdii cesaretle herkesi kendine hayran brakt. Ancak dengesiz davranlarna burada bir tanesini daha ekleyerek siyahi bir Trk Subayn nbetinde uyuduu bahanesiyle vurarak ldrd (Temen kr Efendi). Bu hadisenin gerek sebebi hi anlalamad. st kapatlan bu olaydan sonra Enver Paa tarafndan stanbul’a yollanmas Yakup Cemil ile Paann arasnn ilk kez almasna neden oldu.

23 Ocak 1913 ylnda ttihatlar bir basknla hkmeti devirdiinde (Bab- Ali Baskn) Yakup Cemil bir kez daha baroldeydi. Enver Paann onca vakadan sonra yanndan hi ayrmad bu fedainin baskn srasnda Harbiye Nazr Nazm Paa’y kimsenin beklemedii bir srada akandan vurmas herkesi artmt. Enver Paa, erkez olan Nazm Paann ldrlmesi karsnda balarda biraz afallasa da tekrar toparlanm ve Sadrazam Kamil Paa’ya silah zoruyla istifa mektubu yazdrmt. Yakup Cemil ise Bab- Ali Basknndan sonra daha etkin hale gelerek ttihat ve Terakki’nin silahrln yapmaya devam etmiti. yle ki artk siyasete de karr olmu, hkmette kimlerin yer almas gerektiine dair kendince kararlar vermeye balamt.

Kafkas cephesinde de rahat durmad

Enver Paa, Yakup Cemil’den kurtulabilmenin yolunu I. Dnya Sava srasnda onu Kafkas Cephesine gndermekte buldu. Bunun zerine Yakup Cemil, ou tutuklulardan oluan iki bin kiilik bir kuvvetin banda stanbul’dan motive edilmi bir ekilde yeni grev alanna doru yola kt. (Bu kuvvetler Tekilat- Mahsusa’nn nvesini oluturmutu) Ancak burada da rahat durmad. Baarsz grd askerleri cephede kuruna diziyor, hal ve hareketleriyle zaten zor artlarda savaan Mehmetiin moralini bozuyordu. Bu yzden nce Bitlis’e daha sonra Badat’a gnderilmesi uygun grld. Badat’ta da bana buyruk bir ekilde hareket etmesine daha fazla tahamml edemeyen Halil Paa, bir yolunu bularak onu stanbul’a yollamay baard.

stanbul’a dndnde Binbala terfi ettirilen Yakup Cemil, Enver Paa’dan eskiden olduu gibi bir yaknlk gremedi. ttihatlardan Kara Kemal’e, her trl kanunsuz eylemine ramen msamahakr davranlmas karsnda Yakup Cemil daha da cesaretlenmi, ordu kumandanl ve paalk isteyecek kadar dengesini kaybetmiti. nk o, Enver Paann dahi bu noktalara kendisi sayesinde geldiini dnyordu.

Enver Paa’ya darbe giriim

1.Dnya Harbinin kt gidiatndan ttihat st kademeyi sorumlu tutan Yakup Cemil, Enver Paa’ya kar darbe yapmak, hkmeti devirip devleti savatan kurtarmak iin harekete gemeye karar verdi. Bu fikrini anakkale Savalar devam ederken Enver Paa’nn eski yaveri Yenibaheli kr Bey ile yeni yaveri Yzba Mmtaz ile paylat. Yakup Cemil bu isimlerle yapt grmede savan daha da ktye gideceini, bu durumu arkadalarna bir trl anlatamadn, tek are hkmeti devirmek olduunu aka ifade ederek kendisiyle birlikte hareket etmelerini istedi. Fakat Yzba Mmtaz byle zor bir zamanda hkmetin yannda durmak vatani bir grevdir diyerek bu teklife iddetle kar kt ve grmeyi sonlandrd. Yaanan bu durumdan Enver Paa’nn habersiz olmas beklenemezdi (Dhiliye Nazr Talat Paa haberleri veriyordu). Kuuba Eref’in kendisini izlemek zere arkasna adam taktrdnn farknda olan Yakup Cemil buna ramen plan iin ikna turlarndan hi vazgemedi. Bunun zerine Enver Paa, Rumeli’de beraber mcadele ettikleri gnlerin hatrna Yakup Cemil’i yanna ararak grmek istedi. Enver Paann yalsnda gerekleen grmede Paa, Yakup Cemil’i vc szlerin ardndan devletin kendisine ihtiya duyduunu, byle ilere tenezzl etmemesi gerektiini, dmann bir amacnn da bizi birbirimize drmek olduunu uzun uzun anlatt (Bu arada Enver Paa bu iin arka plannda baka glerin olduunu dnecek ama bunu aka belli etmeyecekti). Yakup Cemil hibir ey sylemeden Paann elini skarak yaldan ayrlsa da geri adm atmad.

Sonunda idam edildi

Dhiliye Nazr Talat Paa, Yakup Cemil’in kendilerine daha fazla bela olmamas iin 13 Temmuz 1916 ylnda darbeye teebbs ve Enver Paa’ya suikast tertip etmek sularndan tutuklanarak askeri mahkemeye sevk edilmesini salad. Bekiraa Bl’nde tutuklu kald srada kendisini ziyaret eden Kara Kemal bata olmak zere ttihatlarn tannm simalar Yakup Cemil’e, ifade verirken suikast dzenlemek ya da hkmete darbe yapmak gibi konulara hi girmemesi ynnde nasihatler vermi az bir ceza ile onu kurtarmaya almlard. Ancak Talat Paa ayn fikirde deildi. Hkim karsnda tm tembihlere ramen planlarn itiraf etmekte bir saknca grmeyen Yakup Cemil “Vatana hanet Kanunundan” idama mahkm edildi. Enver Paann Berlin’e gitmesini frsat bilen Talat Paa vekleten idam kararn hemen onaylad (Enver Paa her eye ramen Yakup Cemil’e kar farkl arkadalk hisleri beslemekteydi).

11 Eyll 1916 gn Yakup Cemil, Kthane Kprs yaknlarnda kuruna dizilmek suretiyle idam edildi. Cenazesi ailesi tarafndan alnmaynca sessiz sedasz Topkap Mezarlna defnedildi (Mezar u anda kayp). Vatana ihanetten idam edilen Yakup Cemil’in geride kalan ailesine -Enver Paa’nn etkisiyle olacak- vatana hizmetten maa baland.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst