gittigidiyor

Yumatu 8500-8600-8700 Ci Serİsİ Tamİr YÖntemlerİ

AKHİSAR LI

Aktif Üye
Katılım
25 Ağu 2011
Mesajlar
2,287
Tepkime puanı
64
Puanları
0
Yaş
59
Konum
Vatanın herhangi bir cennet köşesi


ALINTI: cypriot24


YUMATU 8500-8600-8700 CI SERİSİ TAMİR YÖNTEMLERİ


1)
Receiverin ekranında hiçbirşey yok, yani receiver açılmıyor:



İlk önce receivere 3,3V gelip gelmediğine bakın. Bunun için anakarta elektrik soketinin takıldığı yerin hemen arkasında 0(sıfır) ohm'luk bir direnç var, onu ölçün. Direnç yanık olabilir(eğer yanıksa zaten kararıp kendini belli eder, değişilmesi gerekir vaya lehimle kısa devre yapılsa da olur). Sıfır ohmdan 3,3V çıkmıyorsa arızayı beslemede arayın. 3,3V ok ise, IBM entegresine voltaj gelip gelmediğine bakın. Bunun için IBM'in hemen üzerinde FB 151 isimli bir bobin var, onun IBM'e yakın olan ucunda 1,6V olması gerekir, eğer 1,6V dan çok farklı bir değer varsa (3,3V 5V gibi) büyük ihtimalle 27000 MHz kristal arızalıdır. Kristalin önünde FB 105 bobinini ölçün, normalde 1,6V civarı olması gerekir, orda da 3,3 veya 5V varsa kristali değişin. Kristali değiştikten sonra cihazın açılması gerekir. Eğer yine açılmıyorsa ve IBM'e giren 1,6V düzelmişse sorun flash entegresinde demektir. Ön panele giden soketin hemen üzerinde FB 455 bobinini ölçün, bacaklarında 5 - 5,2V olması gerekir, voltaj yoksa FB 455 i değişin. Daha sonra flash entegresini söküp yeniden programlayıp taktığınızda cihaz açılır. Eğer tüm voltajlar normal ise, (sıfır ohm, FB 151, FB 105, FB 455) sorun direk flash entegresindedir. Flash yüklendiği veya değiştirildiği taktirde cihazın açılması gerekir.



2)
Ekranda tek çizgi veya dört çizgi kalıyor:



Receiveri, açma kapama tuşu basılı iken fişe takın, ekranda uuuu yazıyorsa yeniden yükleme yapın, cihaz düzelir. Eğer yükleme sırasında receiver kitlenirse, ikinci bir yüklemede de kitlenirse vaya fişe takarken uuuu yazmıyorsa, ilk önce flashı yükleyip tekrar takın, yine ayni arıza devam ediyorsa RAMın bacaklarını komple lehimden geçirin hatta gerekirse RAMı değiştirin ve fılaşı tekrar yükleyin, receiver düzelecektir.



3)
Receiver fişten kapatılıp tekrar açıldığında kanallar siliniyor (nOPr):



Sorun flash entegresindedir. Flash bastırılarak bacakları tekrar güzelce lehimlenirse sorun düzelir, mümkünse flashı değiştirmek en doğrusu olur.



4)
Görüntü çıkışı yok:



Scart soketlerinin hemen arkasında olan Q 301 transistörü (1 A) arızalıdır. Q 301 değiştiğinde yine görüntü çıkmıyorsa, RCA soketlerin arkasında olan Q 358 (1 A) değişmelidir.



5)
Receivere RS 232 soketten yükleme yapılamıyor:



RS 232 soketin arkasında, MAX 232 entegresinin üstünde 3 tane bobin vardır. Bobinler arızalı olabilir. Bobinlerde arıza yoksa ve MAX 232 nin 1. bacağında 5V, 2. bacağında şase varsa, MAX 232 nin bacakları tekrar lehimleyin, yine olmuyorsa MAX 232 arızalıdır.







6)
Sinyal sorunları:

a)
Receivere hiç sinyal gelmiyor:



Receiveri horizontal yayın yapan herhangi bir kanala ayarlayarak tünerin ilk bacağında 18V olup olmadığını ölçün. Ayni işlemi vertikal bir kanal için 13V olup olmadığını ölçün. Eğer voltajlar tamam ise tünerin değişmesi gerekir, fakat bu ender rastlanan bir durumdur. Tünerin ilk bacağında voltajlar 13 ve 18V dan farklı ise , tünerin altındaki iki tane A 1273 transistörlerinin bacaklarında 13V veya 18V olup olmadığını ölçün. Voltaj yoksa A 1273 transistörlerini değişin. Eğer hala sinyal yoksa, soğutuculu KIA 7812 transistörünü değişin.



b)
Receiver vertikal sinyal alıyor, horizontal sinyal almıyor:



KIA 7812 nin biraz üstünde olan Q 408 transistörünü (2 A) değiştirin. Olmuyorsa KIA 7812 yi değiştirin.



7)
Görüntü donma veya karelenme sorunu:



Tüneri anakarta bağlayan plaketin üzerindeki, scartların bulunduğu tarafa bakan kondansatörü değiştirin. Düzelmediyse sorun IBM entegresinden kaynaklanmaktadır.



8)
Reciverdan ses çıkmıyor:



IBMentegresinin üzerindeki RN 201 dörtlü direncin alttan en sol bacağından ses çıkmalıdır. Eğer çıkmıyorsa sorun IBM entegresindedir. RN 201 dörtlü direncin hemen üzerindeki PCM 1725 entegresinin sağ 2. bacağından ses çıkmalıdır. PCM 1725 de ses yoksa, değişilmesi gerekir. 10μF 50V kondansatörlerden ses çıkmalıdır. Buraya kadar herşey tamamsa, Q 351, Q 353 ve Q 302 lerden arızalı olanlar değişecek.



9)
Receiver RF çıkışı vermiyor:



RF çıkışın yanındaki Q 360, Q 361, Q 362 (1 A) transistörlerinden biri veya birkaçı arızalıdır.



10)
Receiver komuta sinyali almıyor (komutada sorun yok):



İlk olarak ön panele giden şerit soketinin hemen yanındaki FB 455 bobinin kısa devre olup olmadığını ölçün. Açık devre ise bobini değişin. Bobinde sorun yoksa ön paneldeki sinyal alıcı göz arızalı olabilir veya ön panelde kısa devre olabilir.



11)
Ön paneldeki displeylerden biri veya birkaçı yanmıyor:



Ön panelde mutlaka kısa devre veya açık devre vardır. Ön paneldeki entegrelerin bacakları iyi lehimlenmemiş olabilir.

 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst