gittigidiyor

YUMI ile Multiboot USB Bellek Hazırlama

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa


Bu rehberimizde sizlere YUMI ile nasıl kolayca Multiboot USB belleğin hazırlanabileceğini anlatıyoruz.

Eğer daha önceden USB bellek ile sistem kurmuş bir kullanıcıysanız, normal koşullarda tek bir işletim sisteminin bütün USB belleği kurulum için işgal ettiğini bilirsiniz. Aynı bilgisayara USB ile birden fazla işletim sistemi kurmak için tek USB’den fazlası gerekmekte. Ancak YUMI adlı kullanışlı küçük bir program, USB belleğinizi ağzına kadar kullanmanıza olanak sağlıyor.
YUMI, sahip olduğunuz standart USB belleği multiboot belleğe dönüştürüyor. Bu sayede aynı bellek içerisinde birden fazla işletim sisteminin kurulum imajı veya kurtarma diskleri barındırılabiliyor. Üstelik YUMI, belleğe yüklenen imajlar arasında kolayca geçiş yapabilmek için kişiselleştirilebilir bir menü seçeneği de sunuyor. Aşağıda anlatacağımız bilgiler ile siz de kendi multiboot belleğinizi oluşturabilir ve zevkinize göre kişiselleştirebilirsiniz.
YUMI İle Multiboot Bellek Hazırlama

YUMI ile multiboot bellek hazırlamak oldukça basit. Öncelikle bu adresten YUMI programını indirin ve çalıştırın. Windows uyarı verebilir. Uyarıyı atlayın ve lisans sözleşmesini kabul edin.

YUMI sizden kullanacağınız USB belleği seçmenizi isteyecektir. Belleği seçin ve Format Drive kutucuğunu onaylayın. Bu işlem belleğin uygun formata dönüştürülmesi için gereklidir. Ardından kurulum yapmak istediğiniz işletim sistemini seçin. YUMI genelde Linux kurulumu için kullanıldığı için Windows sürümler Other OS/Tools bölümünde bulunmakta. Seçiminizi yaptıktan sonra program sizden imaj dosyasını isteyecektir. Browse tuşuyla imajı seçin. Eğer yazı yeşile döndüyse sorunsuz bir şekilde ilerleyebilirsiniz demektir.

Diskinizin formatlanacağına ve içindeki bütün verilerin silineceğine dair bir uyarı mesajı gelecektir. Onaylayın ve devam edin.

YUMI kuruluma başlayacaktır. Kurulum bitmesini bekleyin. Dosya yazma hızınıza göre bu süre 30 dakikaya kadar uzayabiliyor.

Kurulum bittikten sonra YUMI size başka bir imaj dosyası kurup kurmayacağınızı soracaktır. Biz multiboot belleğimize bir de kurtarma diski imajı kuracağımız için Evet dedik.

İlk ekran tekrar karşımıza çıktı. Biz AVG kurtarma diski oluşturmak için listeden AVG Rescue CD’yi seçtik ve imaj yolunu belirledik. Kurtarma diskleri veya sistem araçları daha ufak boyutlu olduğundan dolayı kurulum daha kısa sürecektir. Burada diski formatlama seçeneğini seçmiyoruz.

Kurulum bittikten sonra YUMI’den çıkıyoruz. Bu işlemler bize gerekli multiboot belleği oluşturmak için yeterlidir. Bu aşamadan sonra sisteminizi USB belleğiniz ile boot edip multiboot ekranına ulaşabilirsiniz.
Multiboot Menüsünü Kişiselleştirme

Yukarıdaki adımlar sonucu multiboot belleğimizi kullanıma hazır hale getirdik. Ancak kişiselleştirmek için fazladan birkaç yeri daha kurcalamamız gerekiyor. Öncelikle YUMI’nin kendi sağladığı multiboot arka planını değiştirmek isteyebilirsiniz zira oldukça çirkin duruyor. Bunun için aşağıdaki adımları takip edin.


  • Oluşturduğunuz multiboot belleğin dizinine girin. Multiboot klasörünü açın.
  • Her ihtimale karşı yumi.png dosyasının yedeğini alın.
  • Arka plan olarak kullanmak istediğiniz görseli herhangi bir görsel düzenleme programıyla veya en basitinden Paint ile 640×480 çözünürlüğüne getirin. Görseli .png formatında “yumi” adı ile kaydedin.
  • Oluşturduğunuz görseli multiboot klasörüne kopyalayın.

Bu aşamalar sonucunda oluşturduğunuz yeni görsel, multiboot ekranında arkaplan görseli olarak kullanılacaktır.


Metinleri Düzenleme

YUMI tarafından oluşturulan multiboot menüsü doğal olarak İngilizce dilinde. Her ne kadar yazılar basit seviyede olsa da, bu yazıları Türkçeleştirmek mümkün.
Ana Menüyü Türkçeleştirme


  • multiboot klasöründeki syslinux.cfg dosyasını Not Defteri ile açın.
  • “label” ve “menu label” yazılarının karşısındaki yazıları Türkçeye çevirin. Örneğin “Other OS and Tools” yerine “Diğer İşletim Sistemleri Ve Araçlar” yazabilirsiniz.
  • Eğer belleğe birden fazla kurulum yaptıysanız birden fazla “label” ve “menu label” değeri olacaktır. Her birini Türkçesi ile değiştirin.
  • Kaydedin ve çıkın.

Düzenleme işlemi oldukça basit. Bizim düzenlediğimiz syslinux.cfg dosyasını örnek olarak alabilirsiniz.

Alt Menüleri Türkçeleştirme
Not Defteri ile yapacağınız ufak birkaç değişiklik, multiboot alt menülerini de Türkçe kullanmanıza imkan sağlayacaktır. Bu düzenlemeler için multiboot içindeki “menu” klasörüne girmeniz gerekmekte. Bu klasör içerisinde kurduğunuz imajların alt menülerini Türkçeleştirmek mümkün.



  • multiboot>menu klasörüne girin.
  • Düzenlemek istediğiniz .cfg dosyasını Not Defteri ile açın. Kurtarma diskleri “antivirus” Windows sürümleri ise “other” olarak geçmekte.
  • MENU TITLE sekmesinin karşısındaki İngilizce yazıları Türkçe olarak çevirebilirsiniz.
  • Ayrıca LABEL sekmesinin karşısındaki “Back to Main Menu” yazısını “Ana Menuye Don” olarak çevirmek de mümkün. Örnek olarak bizim düzenlediğimiz other.cfg dosyasına bakabilirsiniz.


Bu işlem sonrasında “Diğer İşletim Sistemleri Ve Araçlar” bölümü şu şekilde görünecektir:

Benzer bir işlemi “antivirüs” dosyasında yaparsanız, “Antivirüs Araçları” şu şekilde görüncektir.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst