gittigidiyor

Mıcrosoft, wındows 10 mobıle ıçın bır yol harıtası belırlemek zorunda mı?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
1491602111_nokia-lumia-family.jpg


Microsoft, cep telefonu pazarındaki stratejisi için artık bir yol haritası belirmek zorunda. Önümüzdeki ay gerçekleşecek olan Build etkinliğinde Microsoft'un CEO'su Satya Nadella'nın konuşma yapması için iyi bir fırsat.
2017, Microsoft'un mobil işletim sistemi Windows 10 Mobile için tam bir felaket. Bu 2017'den beri gerçekleşen bir durum değil, 2014'te Nokia "McLaren" iptal edildiğinden beri Windows telefonlar için iyi haber alamıyoruz. Nokia'nın Microsoft tarafından satın alınması ve Lumia 650 ile Lumia ailesini sonlandırması ve uzun süredir yeni telefon üretmemesi kullanıcılar tarafından hoş karşılanmıyor. Microsoft kendi pazarını boş bırakıyor ve üçüncü parti geliştiriciler de pazardaki boşluğu doldurmaya pek hevesli değil.

Nadella, önümüzdeki ay gerçekleşecek olan Build etkinliğinde (eğer varsa) mobil taraftaki hedeflerini açıklamalı diye düşünüyoruz. Ve bu sefer "mobil" derken kelime oyunu yaparak işin içine tablet ve laptopları dahil etmeden, gerçek anlamda telefonlardan bahsediyoruz.

Kullanıcılara karışık mesajlar değil, umut verin

Mevcut durum oldukça karmaşık. Microsoft uzun süredir ne yazılım tarafında, ne de donanım tarafında Windows 10 Mobile için bir çaba göstermiyor. Kendisi yazılım tarafında fazla çabalamadığı için üçüncü parti üreticiler de platforma olan ilgisini kaybediyor. Yalnızca üçüncü parti üreticiler değil, sadık kitleden azımsanamayacak kadarı da platforma küsmüş durumda.

Bununla birlikte Microsoft sistemin fişini de çekmiyor. Bir yandan toplu güncellemeler ile sistemi güncel tutmaya devam ediyor ve az da olsa yeni özellikler getiriyor. Ama bu da kullanıcıları kelimenin tam anlamıyla arafta bırakıyor. Platformun desteği kesilse kullanıcılar net bir karar vererek kendilerine yeni çözüm aramaya başlayacak ama herhangi bir resmi açıklama olmadığı için umutlarını da koruyorlar.

Şu anda Microsoft tarafında net bir tutum yok. Pazarda yeni bir Lumia cihaz yok. Alcatel ve HP'lerin de mevcut cihazları çok geniş satış ağına sahip değil. Normalde bunlar bir platformun öldüğünü ilan etmek için geçerli sebepler. Ancak daha önce de söylediğimiz gibi Microsoft yazılımı bir yandan güncellemeye devam ediyor.

Aslında Windows 10 Mobile için Creators Güncellemesinin mobil cihazlarda Yıldönümü Güncellemesine göre çok daha performanslı çalıştığını açıkça söyleyebilirim. Bu da kullanım deneyimini oldukça olumlu yönde etkiliyor.

Windows 10 Mobile fanları uzun süredir işlerin yolunda gitmediğinin farkında ve uzun süredir kendilerini muhtemel "Surface Phone"a saklıyorlar. Ancak Ekim'de duyurulan Lumia 950 ve 950 XL'den sonra herhangi bir gelişme yaşanmadı ve kullanıcılar hayal kırıklığına uğradırlar.

Microsoft, Windows Phone 8.1 cihazların hepsini Windows 10 Mobile'a yükseltmedi. Şimdi ise Windows 10 Mobile'ın minimum sistem gereksinimlerini yükselterek bazı Windows 10 Mobile güncellemesi almış cihazları saf dışı bırakıyor.



1491600346_satya-nadella.jpg

Bazı dedikodulara göre gelecek olan "Redstone 3" ile Windows 10 Mobile için tüm gelişmelerin durdurulacağına dair söylentiler var. Peki Microsoft neden hala Windows 10 Mobile için geliştirme yapmaya devam ediyor? Lumia'lara verilen iki yıllık güncelleme sözü desteğini yerine getirmek için mi?

Tüketicileri unutalım gitsin, peki geliştiriciler ne olacak?

Geliştiriciler artık Windows platformu için merkezde tutuluyor. Fakat buna rağmen geliştiriciler Windows platformunu terk etmeye devam ediyor ve uygulamaları için desteklerini sonlandırıyor. Evrensel Windows Platformu da Microsoft'un beklediği ilgiyi görmedi ve mevcut geliştiriciler, uygulamalarını UWP platformuna taşımadı.

Kimse Spotify'ı telefon pazarında %1'lik bir dilime sahip sisteme desteğini kestiği için suçlayamaz. Ancak bağımsız geliştiriciler için de Windows tarafında cazip bir teklif bulunmuyor.

Bağımsız geliştiriciler de platformu terk ettiğinde onları geri getirmek hiç kolay olmayacak. Android'in pazar payı çok fazla, iOS ise geliştiricilere en çok ödeme yapan sistem. Peki Windows 10 Mobile? Hadi mobil tarafı bir kenara bırakalım, Windows 10? Eh, orada da işler pek yolunda değil.

PC tarafında kullanıcılar webde gezinmek yerine uygulamaları tercih etmiyorlar. İnternet tarayıcıları hala tablet, laptop ve masaüstü kullanıcıları için hala bir numaralı tercih. Bundan dolayı geliştiriciler, masaüstünde bile kullanıcı sayısı fazla olsa bile istedikleri kitleye ulaşamıyor.

Mobil, gelecekte oldukça önemli

2017'de şaşırtıcı olmayan bir sonuçla karşılaştık. Android, internet kullanımında ilk defa Windows'u geçti. Akıllı telefonlar artık her yerde var ve 2014'ten beri bir tüketici kategorisi olarak değerlendiriliyorlar. Apple ve Google her yıl işletim sistemlerini güncelliyor ve yeniliklere uygun donanımlarla pazara yeni cihazlar sürüyorlar.

Microsoft bu düzeni tamamen bozdu.



1491601195_wired_microsoftwindows10devices_19.jpg

Bozmasının nedeni ise açıkça görülüyor; sürekli yanlış hamleler gerçekleştirmesi. Akıllı telefon sektörü masaüstü işletim sistemlerine nazaran daha eğlenceli gözükmek zorunda. Çünkü günlük hayatın tamamında kullanıcılar ile iç içeler. Kullanıcılar için cezbedici bir kullanım sunmak yerine sistem hep başka taraflara odaklandı. Zaten önyargılı kullanıcıların en büyük tavrı da arayüzün farklı olması. Kullanın vazgeçemediği bu arayüzü eğer Microsoft daha başarılı şekilde anlatabilseydi işler başka olabilirdi.

Microsoft, Windows 10'u ilk duyurduğunda çok heyecanlıydı ve 1-2 yıl içerisinde ücretsiz yükseltme kampanyasının da yardımıyla milyarlarca cihazda Windows 10 çalışacağını iddia ediyordu. Peki sonuç ne? 500 milyon cihaza dahi ulaşamadı. Peki neden? Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi mobil pazarda zayıf kalması. İnsanlar artık dizüstü ve masaüstü tüketimini azalttı ve cihazlarını sıklıkla yenilemiyor. Fakat cep telefonu pazarındaki yenilikleri yakından takip edip cihazlarını yeniliyorlar. Tablet pazarından hiç bahsetmiyorum, Surface'ler her ne kadar iPad'lere kıyasla son dönemde başarılı olsalar dahi tabletler bir furyaydı, geçti ve gitti.

"Telefon için bir plan var"

Bazı yeni raporlar ise Microsoft'un Windows 10 Mobile'ı, Windows 10'a çevirmeyi düşündüğünü gösteriyor. OneCore, CSHELL, Win32 emulatörü, ve e-Sim destekli ARM işlemcilerde Windows 10 çalıştırma projeleri gibi projeler geleceğe yönelik ışık tutuyor.

Bunların sonucunda da ortaya şöyle sözler çıkıyor; "Evet, Windows 10 Mobile öldü ancak mobil üzerinde çalışan Windows 10 ölmedi."

Eğer ortada böyle bir şey varsa Microsoft önümüzdeki ay düzenleyeceği Build konferansında bunu açıkça dile getirmeli.

Microsoft belki de mobile çok daha farklı bir bakış açısından yaklaşıyor. Ocak 2015'te tanıtılan HoloLens kimsenin beklemediği bir cihazdı. Belki de gelecek olan mobil planı da bizim öngöremediğimiz bir yapbozun parçası olabilir.

Eğer "telefonlar için bir plan var" ise Microsoft bunu dile getirmeli. Ben de bir planın olduğuna inanmak isteyen taraftayım. Ancak sadık kitle ve geliştiriciler platformu terk etmeye başladıktan sonra geri dönmeleri oldukça zor. İşin son raddeye gelmeden açığa çıkması lazım.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst