gittigidiyor

Yaz geldi cam açmak mı...Klima çalıştırmak mı...?

Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın

Otomobil kullanıcıları, sıcak ve bunaltıcı yaz aylarında araç içerisinde serinlemek için genellikle iki yönteme başvurur: Cam açmak ve klima kullanmak.​


Otomobil kullanıcıları, sıcak ve bunaltıcı yaz aylarında araç içerisinde serinlemek için genellikle iki yönteme başvurur: Cam açmak ve klima kullanmak.



Birinci yöntem olan araç camlarını açmak çoğu kişiye göre daha çok yakıt tasarrufu sağlar. Peki durum gerçekten de öyle mi?​


Birinci yöntem olan araç camlarını açmak çoğu kişiye göre daha çok yakıt tasarrufu sağlar. Peki durum gerçekten de öyle mi?


Günümüz otomobilleri, camları kapalı şekilde seyahat edilecek şekilde tasarlanır. Araç camları açık olduğu zaman içeriye giren hava, sürtünme kuvvetini arttırır ve otomobil hızlanmak için daha çok güç ve daha çok yakıt harcamak zorunda kalır.​


Günümüz otomobilleri, camları kapalı şekilde seyahat edilecek şekilde tasarlanır. Araç camları açık olduğu zaman içeriye giren hava, sürtünme kuvvetini arttırır ve otomobil hızlanmak için daha çok güç ve daha çok yakıt harcamak zorunda kalır.


Otomobillerimizi daha çok güç harcamaya zorlayan bu yöntem, aynı zamanda sağlığımız adına da tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.​


Otomobillerimizi daha çok güç harcamaya zorlayan bu yöntem, aynı zamanda sağlığımız adına da tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.


Yoğun trafik alanlarında seyahat ederken araç camlarını açmak, otomobillerden çıkan ağır metallerce zengin olan egzoz dumanını solumamıza ve ciddi hastalıklara yakalanmamıza neden olbiliyor?​


Yoğun trafik alanlarında seyahat ederken araç camlarını açmak, otomobillerden çıkan ağır metallerce zengin olan egzoz dumanını solumamıza ve ciddi hastalıklara yakalanmamıza neden olbiliyor?




Peki madalyonun diğer tarafında durumlar nasıl? Seyahat ederken klima kullanmak araçlarımızdan ne kadar güç ve yakıt tükettiriyor?​


Peki madalyonun diğer tarafında durumlar nasıl? Seyahat ederken klima kullanmak araçlarımızdan ne kadar güç ve yakıt tükettiriyor?


Klima ile seyahat etmek, ortalama olarak normalden daha yüzde 10 oranında daha fazla yakıt tüketimine neden olur.

Düzenli olarak bakımı gerçekleştirilen araç klimaları, çalışır halde otomobillerin normal yakıt tüketiminin 10'da 1'i kadar güç harcıyor.​


Düzenli olarak bakımı gerçekleştirilen araç klimaları, çalışır halde otomobillerin normal yakıt tüketiminin 10'da 1'i kadar güç harcıyor.


Sağlık alanında da normal havadan daha hijyenik olan klima, alerjenlerin ya da tozun araç içerisinde nüfuz etmesini engelliyor. Öte yandan, klima kullanımı da bazı durumlarda sağlımız için tehlike arz edebiliyor:​


Sağlık alanında da normal havadan daha hijyenik olan klima, alerjenlerin ya da tozun araç içerisinde nüfuz etmesini engelliyor. Öte yandan, klima kullanımı da bazı durumlarda sağlımız için tehlike arz edebiliyor:


1. Otomobili çalıştırır çalışmaz klima açmak: Özellikle bakımsız otomobillerde, aracın ilk çalıştırıldığı dakikalarda klima açmak, araç içerisinde benzen isimli zehirli gazın iletilmesine neden olabiliyor. Bu bağlamda, otomobillerimizi çalıştırdığımızda ilk olarak camları açmalı, ardından klima kullanımına geçmeliyiz.

2. Araç içerisindeki hava sirküle olmadan klima kullanmak: Bahsi geçen durum, özellikle yoğun trafikte dışarıdan içeriye egzoz dumanın girmesi, akabinde ise klima havası ile otomobil içerisine yayılması ile sonuçlanıyor. Bu sebeple, klima ayarlarımızda dışardan içeriye hava girişini mutlaka kapatmalıyız. İyi yolculuklar :)
 

Sami Ertaga

Aktif Üye
Katılım
29 Ara 2017
Mesajlar
3,191
Tepkime puanı
495
Puanları
83
Konum
GAZİANTEP
Sonuç olarak sağlık açısından tam dört dörtlük bir yöntem yok gibi.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst