gittigidiyor

7 Adımda Web Tarayıcınızı Saldırılara Karşı Koruyun

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
7-adimda-web-tarayicinizi-saldirilara-karsi-koruyun_640x360.jpg


Web tarayıcılarımız ve hatta bilgisayar larımız, internete bağlandığımız her an tehlike altında desek yanlış olmaz sanıyorum. Sitelere yerleştirilen kodlar, yazılımlara dahil edilen reklam yazılımları tarayıcıyı ele geçirerek, bizi bir hayli zora sokabiliyor. Bu tür durumlarda web tarayıcınızın güvenliğini sağlamak için uygulamanız gereken çeşitli adımları sizler için sıralıyoruz.

Tarayıcınızı Güncelleyin


guncelleme.png


Web tarayıcıları güvenlik açıkları ve çeşitli hata düzeltmeleri için sürekli güncelleniyor. Mozilla Firefox, Chrome, Opera veya Safari gibi tarayıcıların eski versiyonlarından birini kullanıyorsanız, tehlike çanları sizin için çalıyor demektir. Hem kişisel güvenliğiniz için hem de kötü amaçlı yazılımların hedefi olmamak için tarayıcınızı güncel tutmanızda fayda var. Bunun için; otomatik güncelleştirmeleri aktif hale getirebilirsiniz.

İndir

Google Chrome

Hızlı, Sade ve Güvenli İnternet Gezgini



İndir

Google Chrome

Mac İçin Modern İnternet Tarayıcısı



İndir

Firefox

Mozilla'nın Popüler İnternet Tarayıcısı



İndir

Firefox

Mac İçin Firefox İnternet Tarayıcısı



İndir

Opera

Alternatif Web Tarayıcısı



İndir

Opera

Alternatif İnternet Tarayıcısı



İndir

Safari

Hızlı İnternet Tarayıcısı



İndir

Safari

İnternet Tarayıcısı



İndir

Microsoft Edge

Hızlı ve Güvenilir İnternet Tarayıcısı


Eklentiler için “Click-to-Play” Seçeğini Aktif Edin

eklenti-icerigi.png

Tarayıcınızda Click-to-Play seçeneğini aktif hale getirdiğinizde, web sayfalarını daha hızlı açabildiğiniz gibi pil gücünden tasarruf da etmenizi sağlayacaktır. Güvenlik açısından da faydaları olan bu işlemde, web sitelerindeki çeşitli içeriklerin sizin izninizle aktif hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Reklamlara, logolara vb. diğer içeriklere yerleştirilen zararlı kodların, siz farkında olmadan arka planda tarayıcınızı ele geçirmesini bu sayede engelleyebilirsiniz.

Gereksiz Eklentileri Kaldırın


eklentiler_1.png


Zamanında kurduğunuz ancak şu an kullanmadığınız eklentiler başınıza iş açabilir. Bu eklentileri kaldırarak tarayıcınızı güvenceye alabilirsiniz. Ne kadar az eklenti kullanırsanız sizin için o kadar iyi olacağından hiç şüpheniz bile olmasın.

Eklentilerinizi Güncelleyin

Tarayıcıları güncellediğimiz gibi eklentileri güncellemek de büyük önem taşıyor. İnternette sıkça rastladığımız, Adobe Flash Player açıklarından faydalanan kötü amaçlı kişilerin neler yapabildiği haberlerine siz de denk geldiyseniz demek istediğimizi anlayabilirsiniz. Bu eklentiler için de otomatik güncellemeleri aktif halde tutmanızı tavsiye ediyorum.

Mümkünse 64-bit Tarayıcı Kullanın

Her ne kadar, şu an sadece Google Chrome’un 64-bit versiyonu aktif olarak kullanılsa da yakın zamanda diğer firmaların da buna ayak uyduracağının beklentisi içindeyim. Mozilla’nın da üzerinde çalıştığı 64-bit tarayıcı birçok avantajı beraberinde getiriyor. Hız, güvenlik ve süreklilik gibi konularda 32-bit versiyona göre daha üstün olan Chrome 64-bit versiyonunda; %25’e kadar daha hızlı bir tarayıcı kullanabilir, olası çökme durumlarını %50’ye kadar azaltabilir ve en önemlisi 32-bit’e göre daha güvenli bir tarayıcı kullanabilme şansına sahip olabilirsiniz. Ek olarak; Windows 10 ile birlikte gelen yeni nesil web tarayıcısı Edge de 64-bit kervanına katılan tarayıcılar arasında yerini almış durumda. Windows, Mac ya da Linux ortamında 64-bit tarayıcı kullanmaya gayret etmenizi öneriyoruz.

Tarayıcı Uzantıları Kullanırken Dikkatli Olun

tarayici-uzantilari.png

Tarayıcı uzantıları, web tarayıcınızı özelleştirme konusunda şüphesiz müthiş güçlü araçlardır. Bu durum, onları aynı zamanda tehlikeli bir konuma da getiriyor. Uzantılar, kullandığınız web sayfalarını, klavye hareketlerinizi ve tarayıcı etkinliğinizi izlemek gibi kötü amaçlı da kullanılabilir. Bu durumun önüne geçmek de çok basit aslında. Tarayıcınızı daha performanslı bir şekilde kullanabilmeniz için de mümkün olduğunca az uzantı kullanmaya çalışın.

Antivirüs Programları Kullanın

internet-guvenligi.png


Yukarıda anlattığımız yöntemleri her ne kadar uyguluyor olsak da, bazen kaçış mümkün olmayabiliyor. Anti-exploit yazılımları kullanarak, internette daha güvenli bir şekilde gezinebilirsiniz. Microsoft EMET ve Malwarebytes gibi ücretsiz yazılımları kullanabileceğiniz gibi dilediğiniz başka antivirüs yazılımlarını da kullanabilirsiniz. Tarayıcı koruması için Malwarebytes kurmanızı tavsiye edebilirim.

İndir

Malwarebytes Anti-Exploit

İnternet Güvenliği Uygulaması


İndir

Comodo Internet Security

Ücretsiz İnternet Güvenlik Programı



 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst