gittigidiyor

bios pilinin sık bitmesi

kayserli

Aktif Üye
s a arkadaşlar bende masaüstü pc var işim bittimi pc yi kapattıktan sonra pirizdende düğmeyi kapatıyorum fakat pc hafta geçmeden pil bitiriyor pc yi açınca tarih ve saat ayarları bozuk çıkıyor birkaç defa yeni pil taktım dayandıramadım çabuk bitiyor aceba başka sebep ne olabilir teşekkürler

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
s a arkadaşlar bende masaüstü pc var işim bittimi pc yi kapattıktan sonra pirizdende düğmeyi kapatıyorum fakat pc hafta geçmeden pil bitiriyor pc yi açınca tarih ve saat ayarları bozuk çıkıyor birkaç defa yeni pil taktım dayandıramadım çabuk bitiyor aceba başka sebep ne olabilir teşekkürler

merhaba ve aramıza hoşgeldiniz

Anakartın üzerindeki pil ne işe yarar, bios pili nerede, anakart pilinin görevi nedir? Dizüstü bilgisayarların ve anakartların üzerinde standart boyutlarda bir pil bulunur. Bu pilin görevi bilgisayarınız fişe takılı değilken yani bilgisayarınızda enerji yokken bilgisayarınızın saatinin ve BIOS ayarlarının unutmamasını sağlamaktır. Peki BIOS nedir anakart bu pile neden ihtiyaç duyar pil biterse ne olur ve nasıl değiştirebiliriz gibi sorulara cevap vereceğiz.

[h=2]BIOS NEDIR[/h]BIOS ingilizce Basic Input/Output System kelimelerinin baş harflerinden meydana getirilmiş bir kelimedir. Temel Giriş-Çıkış Sistemi anlamına gelmektedir. Her bilgisayarda bulunur ancak yeni PC'lerde BIOS, yerini UEFI firmware'ine bıraktı. Bilgisayarınızı ilk açtığınızda BIOS açılır, PC'niz kendi bileşenlerini test eder. BIOS bu işlemlerin ardından denetimi genellikle sabit diskinizde bulunan boot yükleyicisine devreder. Boot yükleyicisi ise diskinizde yüklü bulunan işletim sistemini yüklemeye başlar.
[h=3]Anakarta Neden Pil Takılır[/h]En son teknoloji ile üretilen bilgisayarlar BIOS ayarlarını geçici belleklerde kaydediyor. Anakartlar Gerçek Zamanlı Saat'e (RTC) sahipler. Bu saat bilgisayarınız kapalı dahi olsa çalışmaktadır. siz isterseniz aylarca bilgisayarınızı açmayın ve daha sonra açtığınızda ise saati unutmadığını fark edersiniz. Bilgisayarınız kapalıyken saat gerekli olan çalışma enerjisini bu pilden alır. Bu sayede bilgisayarınızı her açtığınızda doğru saat ayarıyla açılmış olur.
[h=3]Pil Nasıl Değiştirilir[/h]Anakartınızın üzerindeki pil en az 2 yıl ömrü bulunmaktadır. Bu bilgisayarı hangi sıklıkta kullandığınıza göre değişiklik göstermektedir. Eğer sürekli bilgisayarınız açık ise bu süre çok daha uzundur. Pil bittiğinde ise bilgisayarınızı açarken CMOD Battery Failure, CMOS Checksum Error veya new CPU installed gibi alakasız mesajlarla karşılaşabilirsiniz. işte bu tip bir durumda pilinizi değiştirmelisiniz.

Birçok anakart küçük elektronik cihazlarda kullanılan CR2032 pillerini kullanmaktadır. Pili çıkartıp takmak çok basittir. Sadece bilgisayarınızın kapalı olduğuna emin olun yeter.

kayserli

Aktif Üye

arkadaşım öncelikle cevap için teşekkür ederim bu formda ve başka formlarda pc hakkında değerli açıklamalarınızın tamamını okudum,fakat benim sorunumun cevabı yok benim sorunum sık sık pil bitirmesi pil dayandıramadım her açtığımda tekrar saat takvim ayarları yapıyorum.teşekkürler

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
arkadaşım öncelikle cevap için teşekkür ederim bu formda ve başka formlarda pc hakkında değerli açıklamalarınızın tamamını okudum,fakat benim sorunumun cevabı yok benim sorunum sık sık pil bitirmesi pil dayandıramadım her açtığımda tekrar saat takvim ayarları yapıyorum.teşekkürler

Tekrar merhaba

Konu açılımınızda yeterli bilgi akışı olmadığı için yanıtı hatalı kodlama ile başbaşa kalınca zorda kaldığınız gözlemlenmiştir.Sizinle şimdi detaylı safha test ile devam ediyoruz.
İhşallah forumda kalarak bilgilendirilmiş olacaksınız
aşağıdaki detayları dikkatlice bakarak doğru uygulamada bulununuz.
iyi forumlar

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Bataryanız ömrünün sonuna geldiyse (Windows 7 ve Windows 8 bataryanız orijinal kapasitesinin % 40'ına düştüğünde uyarı vermeye başlar) yada bataryayı kontrol eden devre arıza yaptıysa(Adaptör takılı oldığu halde batarya şarj olmuyor durumlarında) alttaki yöntem işe yaramayacaktır. Bu yöntemsadece sorunun yazılımsal olduğu durumlar için geçerlidir.

Sorun donanımsal ise bilgisayarınızın yetkili servisine başvurun yada bataryayı bilgisayardan ayrı satın aldıysanız, aldığınız yere başvurun...

Altta her iki durumu gösteren ekran alıntılarını görebilirsiniz;

1- Dizüstü bilgisayarınız pil ile çalışırken (Adaptör takılı olmamalı) bilgisayarınızı kapatın.

2- Bataryayı çıkarın.

3- Dizüstü bilgisayarınızı adaptörü takarak başlatın. (Pil takılı olmayacak)

4- Bilgisayar'a sağ tıklayın ve Özellikler deyin. Ardından açılan Sistem penceresinde sol üstten Aygıt Yöneticisi bağlantısına tıklayarak Aygıt Yöneticisi'ni açın.

5- Aygıt Yöneticisi'nde Piller'i genişletin ve Microsoft ACPI Uyumlu Denetim Yöntemi Pili'ne çift tıklayın veSürücü sekmesini açarak Kaldır'ı tıklatın.

6- Bilgisayarı kapatın.

7- Bilgisayarın adaptör bağlantısını kesin.

8- Bataryayı bilgisayara takın.

9- Adaptörü tekrar takın. (Bu durumda pil ve adaptör bilgisayara takılı olmalı)

10- Bilgisayarı başlatın.

Sorunun çözülmüş olması gerek. Sorun çözülmedi ise başta belirttiğim gibi sorunun donanımsal olma ihtimali çok yüksektir.

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
CMOS Pili “CMOS Checksum Eror” veya “CMOS Battery Dead”CMOS,BIOS Setup bilgilerinin tutulduğu hafıza chipidir. BIOS Setup bilgileri bilgisayarın donanımı ile ilgilidir.(Sabit diskin tipi, disket sürücünün tipi monitör, tarih ve saat bilgisi gibi) Bu bilgiler olmadan bilgisayar açılmaz. CMOS, bilgisayar kapandığında bir pil ile beslenir ve bu sayede tarih saat bilgileri makina bilgileri saklanmış olur. Bilgilerin zarar görüp görmediği Checksum adı verilen basit bir kontrol yöntemi ile kontrol edilir. Checksum değeri, bir bütünü oluşturan Byte’ların her birinin sayısal değerlerinin toplamıdır. Setup ayarları yapıldıktan sonra bu değer, CMOS içerisinde saklanan bilgiler için hesaplanır ve CMOS’ da diğer bilgilerle birlikte saklanır. Bilgisayar her açılışında ilk olarak bu değer yeniden hesaplanır ve CMOS ‘da saklanan önceden hesaplanmış olan değerle karşılaştırılır. Eğer bu değerler birbirinden farklı ise, CMOS içerisinde tutulan değerlerin zarar görmüş olduğu anlaşılır ve “CMOS, Checksum Error” Hatası verir. Bu durum genelde CMOS ‘u besleyen pilin bitmesi durumunda ortaya çıkar. Pil ömrü ortalama 5 yıldır.Real-Time Clock-RTC : (Gerçek Zamanlı Saat) Pili zayıflayan bilgisayarda tarih ve zaman problemleri görülebilir. Bazı anakartlarda pil anakarta lehimli durumda olmakla birlikte harici pil beslemesi söz konusu olmaktadır. Bilgisayarın anakartının değiştirilmesi bile gerekebilir. Pil, bu işi bilen biri veya teknisyen tarafından değiştirilmelidir.

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.